Header 4

10 livsmedel vi aldrig har hemma

Skrivet av Caroline Högnäs 14.10.2020 | 4 Kommentarer

Kategorier:
Taggar:

Ett av mina mest lästa inlägg någonsin är, tro det eller ej, ett inlägg där jag listar 10 livsmedel som i princip alltid hittas hemma hos oss. Eftersom det här verkar vara ett ämne som intresserar tänkte jag göra en uppföljare inom temat, men i stället lista 10 saker som i princip aldrig hittas här hemma hos oss. 

Och ja, går man omkring i en hypermarket hittar man förstås hundratals livsmedel som vi inte brukar ha här hemma. Men här har jag fokuserat mer på basvaror, alltså sådant som många faktiskt brukar handla eller som är inne just nu - men som inte ingår i vårt bas-skafferi. 

1. Mjölk

Ett livsmedel som finns i många kylskåp är mjölk. Men det finns inte i vårt. Varken jag eller Henkka dricker mjölk som sådan och vi dricker också båda kaffe svart. Att det aldrig finns mjölk hemma hos oss har inte bara en gång ställt till med problem då vi har fått gäster och skall bjuda på kaffe. Tur att man bor nära en mataffär i alla fall. 

2. iKaffe/havremjölk

Har man inte komjölk hemma, så har man i alla fall havremjölk, eller? Svar nej. Ibland känns det som att jag är enda i världen som inte älskar och använder iKaffe. Nu kan det ju ha att göra med att jag alltid druckit kaffe svart, men jag vill poängtera att jag har testat iKaffe och annan havremjölk, men inte heller det har fått mig att vilja börja dricka kaffe med mjölk eller diverse substitut. Kommer heller inte på något annat jag skulle använda havremjölk till, så det är också något som inte finns hemma hos oss. Det som däremot kan finnas nu som då (speciellt nu när jag är inne i en smoothie-period) är osötad kokos- eller mandelmjölk.  

3. Lök

Nu tycker några av er kanske att jag är jättekonstig (?), men ett annat vanligt livsmedel som inte hittas hemma hos oss är lök, typ vanlig gul lök/röd lök. Någon enstaka gång om vi skall laga någon speciell mat som verkligen behöver lök så kan vi köpa det, men annars inte. Ingen i detta hushåll tycker jättemycket om lök och så är ju lök inte det bästa alternativet för en som lider av ibs, så därför har det bara blivit så att vi inte använder det speciellt mycket i matlagning hemma hos oss. Vitlök har vi däremot nästan alltid. 

4. Kinakål

Jag tycker ju överlag om olika sallader och att variera mellan olika sorters salladssorter och grönsaker. Men en sort som alltjämt får lämna i hyllan under våra butiksbesök är kinakål. Här också, det är i sig inget fel på kinakål, men jag tycker det finns så många andra motsvarande alternativ som är godare.  

5. Bröd

Det är med sorg i hjärtat jag skriver detta, eftersom bröd är något av det godaste som finns. Nä okej, så dramatiskt är det faktiskt inte. Men bröd (också havre/råg) är något som inte alls passar min mage och eftersom Henkka inte heller äter speciellt mycket bröd så platsar det också på denna lista. Jag har nu under en längre tid överlag ätit till största delen spannmålsfritt (äter dock vad jag vill om jag vill) och det har förbättrat min maghälsa märkbart - och det är förstås det viktigaste för mig även om jag gärna skulle äta bröd oftare. Dock älskar jag ost/pålägg och vill därför äta (typ) bröd ibland. Så förutom att vi brukar ha majs- och/eller linskakor hemma brukar jag också, när jag orkar, baka t.ex. fröknäcke eller spannmålsfritt bröd/scones. 

Foto 14 10 2020 12 32 41

6. Ostbit

Precis som jag nämnde ovan så tycker jag väldigt mycket om ost, men jag äter det ganska sällan eftersom jag sällan äter bröd. Så någon gång när jag köpt en bit ost (ni vet en sådan som man skär skivor av med en osthyvel), så har det slutat med att den blir lika torr som mina skämt och därför köper jag numera alltid färdigt skivad ost när jag köper ost. Och jaaa, jag vet att det finns ostlådor som skall användas för att undvika att osten blir torr, men låt mig bara få fortsätta slösa pengar på färdigt skivad ost, okej? 

7. Fetaost

En ostsort som jag däremot inte är så stort fan av är fetaost. Jag plockar inte bort det om det finns i en sallad, men jag skulle inte köpa hem det självmant. 

8. Tofu

När jag skall laga något växtbaserat till mat så är tofu sällan det jag använder. Jag vet inte helt vad det är, men det är något med konsistensen som gör att jag inte är helt såld på tofu (eller så är det bara jag som inte kan tillreda det på rätt sätt). Och eftersom det finns så många andra bra proteinalternativ numera om man vill äta växtbaserat, så väljer jag nästan alltid något annat än tofu. 

9. Apelsinjuice

En sak som vi förr nästan alltid hade i kylskåpet är apelsinjuice. Dock har det av någon anledning bara lämnat och jag vet faktiskt inte när vi senaste köpte hem det. Dock tycker jag apelsinjuice är jättegott att dricka ibland, så måste nog köpa hem det nu till helgen, haha.

10. Smaksatt yoghurt

Okej, sista saken på listan är något som påminner om barndomen: nämligen smaksatt yoghurt. Bananyoghurt var min absoluta favorit och det fick vi alltid när vi var hos mormor. Numera äter jag väldigt sällan smaksatt yoghurt och jag föredrar naturell yoghurt (älskar!) eller skyr alla gånger. Finns ju knappt något bättre än naturell yoghurt med bär/frukt och granola - mums!!

---

Okej, om det är något inlägg ni skall kommentera så är det detta! Är jag konstig som inte använder dessa livsmedel i min vardag? Känner någon igen sig i min lista? Vad har ni aldrig hemma som många andra har? Berätta! 

Kommentarer

 • saara 15/10/2020 1:01am (3 år sen)

  Månne det där blir svårare ju fler man är i familjen? En konstig sak som troligen skulle fattas ifall min man skulle få välja är kaffe, som han aldrig fattat tycke för, och inte riktigt tål heller för den delen. Eftersom jag föredrar mitt rågbröd utan pålägg så jag tror varken ost eller t.ex skinka skulle finnas i vårt kylskåp så ofta om inte övriga familjen skulle äälska ost och skinka.. Tofu har jag aldrig köpt, så det finns inte hos oss. Sockerbitar har vi bara för gästers skull (och för att skrapa rent brända kastruller). Den smaksatta youghurten skulle jag också skippa, men inte övriga familjen.. Långkornigt ris skulle vi inte ha hemma ifall äldsta barnet skulle få bestämma, men hon får snällt finna sig i att det tillreds ibland i alla fall ; )

  • Caroline Högnäs 15/10/2020 9:25am (3 år sen)

   Det tror jag absolut att det blir (alltså svårare ju fler man är i familjen)! När det är frågan om tycke och smak (och allergier etc) så får man ju räkna med att det varierar ju fler man är i hushållet, intressant att läsa hur det kunde variera hos er om allas smaker och viljor skulle tas i beaktande :) jag får helt enkelt njuta så länge det i vårt hushåll är bara två viljor som skall beaktas, haha!

 • Arianne Österberg 15/10/2020 8:21pm (3 år sen)

  Dessa inlägg är alltid lika intressanta att läsa :)
  Lök och juice är också två livsmedel som inte finns hemma hos oss. Vi har dock mycket havreprodukter hemma då jag lever med en man som har mjölkallergi vilket gör att dessa är nödvändiga. Annars har vi aldrig hemma läsk, enbart då vi har gäster.
  Jag läser att du varken har ost, yoghurt osv hemma, berätta gärna vad du äter för mellanmål och kom med tips på dessa :)
  Ha en fortsatt fin vecka!

  • Caroline Högnäs 15/10/2020 9:35pm (3 år sen)

   Tack för din kommentar! Vad kul att du tycker det! :) Jag förstår, olika allergier styr ju väldigt långt vad man äter och således har hemma. Vad gäller ost så brukar jag som jag också skrev i inlägget köpa färdiga ostskivor i stället för "vanlig" ost. Det var också bara smaksatt yoghurt på listan och jag nämnde att vi ofta har naturell yoghurt hemma och det äter jag också till mellanmål. Andra saker jag äter till mellanmål är t.ex. frukt, smoothies, kvarg, fröknäcke med pålägg, ägg etc. Ha en fortsatt trevlig vecka du med!

 • Julia 15/10/2020 10:17pm (3 år sen)

  Så kul inlägg! Något vi ALLTID har är bröd och almond milk, gör smoothien varje dag så skulle inte klara mig utan :D
  En grej som jag aldrig har är smör eller mysli, vilket verkar vara ganska perus hos många finska (?) familjer!

  • Caroline Högnäs 16/10/2020 9:46am (3 år sen)

   Tack Julia! Kul att du delar med dig - jag tror också att smör och mysli är väldigt vanligt! Vi har ofta någon typ mysli hemma och även smör ibland! :D

 • hopihopi 22/10/2020 1:41pm (3 år sen)

  Kul inlägg, jag har igen gjort en liknande själv :) En sak som vi aldrig har hemma, men som många andra verkar ha är potatis. Vi äter aldrig potatis, någon gång klyftpotatis i ugn, men aldrig vanlig, hederlig kokt potatis med skalet på.

  • Caroline Högnäs 22/10/2020 3:11pm (3 år sen)

   Kul! Och vad listigt det där med potatis, skulle jag ha skrivit den här listan för typ ett halvt år sen så skulle potatis förmodligen ha varit med på listan, men nu var vi börjat köpa det mer ofta faktiskt (men sätter också helst det i ugnen) :D

Skriv en kommentar