Header 4

Därför använder jag inte Natural Cycles som preventivmetod

Skrivet av Caroline Högnäs 02.08.2018 | 5 Kommentarer

Kategorier:

Ett ständigt återkommande samtalsämne, både inom mina kompisgäng och bloggvärlden, är preventivmedel. Jag har också skrivit om det tidigare på bloggen, t.ex. här. Nästan alltid när jag diskuterar detta ämne med någon, så kommer vi in på det som jag tänkte ta upp i dagens inlägg, nämligen Natural Cycles. Innan jag börjar skriva något så vill jag poängtera att alla är olika, alla skall göra det som känns bäst för en själv och alla skall ta ansvar över sin egen kropp. Detta är alltså endast egna erfarenheter och åsikter.

Om någon mot förmodan inte hört om Natural Cycles, så är det så här kort förklarat en certifierad preventivmetod, där man med hjälp av en termometer mäter kroppstemperaturen varje morgon. Sedan sätter man in temperaturen i en app, som säger om man kan ha oskyddat sex eller inte (om man alltså inte önskar att bli gravid). Låter ju bra va?

Hmm...

Jag kan börja med att erkänna att jag faktiskt har bytt åsikts-sida i denna fråga. I början ville jag så gärna tro att det här kunde fungera, eftersom jag inte heller flaggar för hormonella preventivmedel och ville sluta med dem. Så jag läste på, hörde massor med bra om metoden från influencers som var sponsrade av företaget, och tänkte att det nog kunde fungera som preventivmetod. Jag tycker fortfarande det skulle vara helt fantastiskt om det skulle göra det. Men tror jag det helt ärligt? Njae.

För det första så tycker jag att det är missvisande att kalla detta ett preventivmedel, då den egentligen bara talar om när man skall använda ett annat preventivmedel; kondom. Eller helt avstå sex, för att inte bli gravid. För mig känns Natural Cycles därför i princip det samma som säkra perioder, dvs. att man skyddar sig eller inte har sex alls kring ägglossning. Så det kan väl fungera en tid, men det är kanske inte något jag skulle rekommendera som preventivmetod.

Nej, men vad pratar du om nu? Appen visar ju exakt när du har ägglossning och kan bli gravid?

Fast gör den? För att Natural Cycles skall fungera helt säkert, så måste man mäta temperaturen varje morgon, vid exakt samma tidpunkt, på exakt samma sätt. Man skall inte vara stressad, inte sjuk, inte glömsk eller trött. För då kan det visa fel och man kan bli gravid. Och hur lätt är det sedan för företaget att hävda att dom som har blivit gravida inte har gjort det tillräckligt ordentligt? Att det är personen som mäter det är fel på, inte appen/metoden.

Såklart är jag medveten om att ingen preventivmetod är 100 % säker. Men skillnaden med att ta ett p-piller t.ex. är att du tar ett piller - du har gjort vad du skall. Du har glömt ett p-piller - du har inte gjort vad du skall och du är inte skyddad. Med Natural Cycles kan du ha tagit tempen, men du kanske har gjort det på fel sätt eller vid fel tidpunkt eller sinnesstånd - du har alltså gjort vad du (tror) du skall, men du är kanske ändå inte skyddad. Så här förenklat.

Däremot tycker jag det är bra för oss kvinnor att följa med menscykeln och på det sättet lära känna ens kropp och olika signaler på det sättet. Men jag tycker liksom inte det är en preventivmetod att rekommendera om en graviditet inte alls är tänkbar i ens livssituation, ännu mindre för sådana som kanske har flera partners (NC skyddar ju inte heller mot könssjukdomar). För sådana par som är i ett sådant skede i sitt förhållande, där en graviditet vore helt möjlig och där kvinnan har exakta rutiner, kan ju detta absolut fungera.

Har jag alls några egna erfarenheter, då? 

Ja, jag gav själv denna metod en chans. Enligt den hade jag ägglossning tre gånger och appen menade att den hade hittat min menscykel. Jag kanske till och med skulle ha trott på det, men den "lilla" detaljen att jag inte hade någon mens eller ägglossning över huvudtaget under dessa månader gjorde ju att det inte kändes helt trovärdigt. Jag tappade helt enkelt förtroendet för denna preventivmetod och det kändes helt ärligt lite hittepå. Men som sagt, som metod för att lära känna sin kropp och menscykeln så tycker jag det kan fungera bra. 

Och ännu på tal om kondomer. De underskattade kondomerna. Som är riktigt bra på många (de flesta) sätt. De som säger att det förstör hela sexet har mycket att lära. Sex är nämligen så mycket mer än in och ut och sprut. Men det är en helt annan historia.

Nu vill jag höra, håller du med mig eller tycker du jag har helt fel? Har du använt/använder du Natural Cycles och fungerar det för dig? Jag vill gärna veta! 

Kommentarer

 • Soulmama 02/08/2018 10:47pm (5 år sen)

  Det finns något som heter Justisse-metoden som inte bara använder temp utan också sekret. Mycket säkrare, tror jag iaf, med två saker att gå efter. Och utan det rätta sekretet så kan inte spermier ta sig in i livmodern överhuvudtaget. Jag gick distanskurs med en fin tjej i Sverige, men upplevde att jag var så "torr" så det var inte tillförlitligt för mig. Det kan för mig bero på att jag använder progesteronkräm, t.ex. Temp är inte heller så bra då jag har sköldkörtelproblem. Men jag rekommenderar att man kollar in detta, för det är nog garanterat säkrare än en app.

  • Caroline Högnäs 02/08/2018 11:34pm (5 år sen)

   Ahaa okej, intressant! Det har jag faktiskt aldrig hört om tidigare, men låter ju nog pålitligare! Måste kolla in detta närmare :)

 • Ida 03/08/2018 8:43am (5 år sen)

  Tack för detta inlägg, jag håller helt med dig. Tycker inte appen borde få klassas som preventivmedel, och faktumet att myndigheterna i Sverige till en början inte godkände det så att de valde att gå till ett tyskt företag (som också klassificerar bilar) för att få sin stämpel känns redan det oseriöst. Så har vi deras otroligt aggressiva marknadsföring genom influencers som ofta riktar sig till unga människor och det känns bara så fel. Hormonella preventivmedel har ju en hel del begränsningar gällande hur de får marknadsföras så debatten blir väldigt ensidig då NC betalar folk att uttala sig positivt om dem och samtidigt smutskasta hormonella preventivmedel men tillverkarna av hormonella preventivmedel får inte göra detsamma. Man borde ju lyssna på sin gynekolog och inte influencers. Nä, oseriöst företag säger jag bara.

  • Caroline Högnäs 03/08/2018 9:17am (5 år sen)

   Tack för din kommentar. Jo, alltså jag håller helt med dig angående marknadsföringen! Exakt så känner jag också.

 • Sanna 03/08/2018 9:05am (5 år sen)

  Hej!
  Jag har använt NC i snart två år utan att bli gravid. Är väldigt nöjd. Kräver ju förstås att man har ganska regelbundna levnadsvanor. Men fast man hoppar över att mäta en dag så betyder det inte att hela månaden är upp och ner. Beroende på var i cykeln man är. Sen får mätningstiden varierara +-2 h. I början hade jag kanske 3-4 gröna dagar per månad, sen efter några månader då NC lärde känna min cykel så blev det flera och flera gröna dagar. Nu är ca 60 % gröna dagar och resten röda (=kondom). Det är väldigt positivt att lära känna sin kropp och menscykel också.

  Precis som du skriver skulle jag aldrig själv använda eller rekommendera NC om man inte är i ett fast förhållande eller om tanken på att bli gravid är helt katastrof. Men är man i ett fast förhållande och tanken på att bli gravid "i misstag" är helt ok + man vill vara utan hormoner, då är NC suverän! Förutsatt att man gör så som appen säger.

  • Caroline Högnäs 03/08/2018 9:20am (5 år sen)

   Hej! Tack så mycket för din kommentar! Vad bra om du har hittat något som fungerar för dig. Och precis, NC har sina bra sidor också, förstås, men kräver rutiner och passar inte alla... :)

 • Maggan 03/08/2018 10:26am (5 år sen)

  Hej!
  Tack för bra inlägg! Jag skulle aldrig betala för något jag i princip kan hålla koll på själv. Jag vet hur mina flytningar blir när jag har ägglossning och jag vet att min kroppstemperatur är cirka en halv grad högre veckan före min mens kommer, jag känner min kropp.
  Orsaken till att NC inte skulle funka på mig är att jag har otroligt ojämna arbetsider =ojämn dygnsrytm, och också en väldigt varierande menscykel.. jag har kört min egen version av NC nu i 7 år, kondom under ägglossning och annars utan, har blivit gravid 2 gånger, båda var planerade. så dit jag vill komma är att var och en måste hitta sitt eget sätt och sen förstår jag inte riktigt vad det är de tar betalt för i NC, det är inte ett preventivmedel enligt mig, bara ett sätt att leva. (Sen skulle jag aldrig våga sexa till det enligt denna metod om en graviditet skulle vara totalt oönskad)

  • Caroline Högnäs 03/08/2018 11:08am (5 år sen)

   Tack för din kommentar! Jag håller verkligen med dig i allt du skriver! Det är förstås bra att känna till sin kropp och menscykel, men det känns verkligen som att man inte behöver betala massa extra för att kunna göra det...

 • Ronja Strömvall 03/08/2018 10:44am (5 år sen)

  Jag har använt NC i ungefär ett år, men slutade då det inte fungerade ihop med min livssituation. Just för att jag stiger upp olika tider beroende på när skolan börjar, om jag är ledig osv. Man rekommenderas skippa mätning dagar efter att man druckit alkohol (vilket händer en del i och med studielivet) så där ryker också ett par dagar. Sedan visade appen också bara rött och ett fåtal dagar grönt. Dem vågade jag inte lita på då jag mätt så oregelbundet. Jag bytte tillbaka till p-piller då det passar mig bättre för tillfället. Kan tänka mig börja med NC igen om ett par år då mina dagsrutiner ser mer likadana ut och jag kan mäta mer regelbundet! :)

  • Caroline Högnäs 03/08/2018 11:10am (5 år sen)

   Tack för din kommentar, Ronja! Jag förstår precis vad du menar, då jag själv varit i typ exakt samma situation... Precis, i framtiden kanske man kan ha nytta av den! Förhoppningsvis skulle dom ha utvecklat metoden och gjort den ännu pålitligare vid det laget också :)

Skriv en kommentar