Header 4

Visa alla inlägg skrivna maj 2018

Det där med abort

Skrivet av Caroline Högnäs 30.05.2018

Kategorier:
Taggar:

Idag tänkte jag tycka lite. 

Jag kan börja med att säga grattis till Irland och världen för att vi tagit ett steg i rätt riktning när det kommer till kvinnors rättigheter. Samtidigt som det känns som att det verkligen går ett steg framåt, får en sån här händelse mig också att känna att det på samma gång går två steg bakåt. För det är nu som alla motståndare så tydligt träder fram, och som man helt enkelt får inse att vi har en låååång väg kvar. 

Jag försöker på något sätt förstå dem som är emot abort och motsäger sig lagändringen i Irland, som tycker det gick till det sämre. Men alltså, jag har väldigt svårt att göra det. Samtidigt är jag medveten om att det här är en fråga som alltid kommer att dela åsikter, i alla fall under vår livstid. Jag kan bara konstatera, att det finns många som tänker så annorlunda än mig, som slänger ur sig saker, som jag har väldigt svårt att förstå:

"Fokus skall inte ligga på modern. Om barnet varit fött, hade vi tagit livet av det då?"

Men nu är ju inte barnet fött? Det är just det som detta handlar om. Jag anser, att man inte kan jämföra ett foster med varken ett barn eller en vuxen människa. Och jo, fokus bör ligga på modern, det är just vad den skall göra - precis som den skulle göra i det fall där modern väljer att behålla barnet och genomföra graviditeten. 

"Tänk att människoliv skall går till spillo för att säkerställa vår egen bekvämlighet"

Handlar det om bekvämlighet att göra en abort? Knappast. Jag tror snarare den kvinna som måste ta det beslutet skulle se det som en bekvämlighet ifall hennes hälsa, livssituation, ekonomiska situation, sociala situation etc skulle vara sådant, att hon inte ens behöver fundera på om hon klarar av att genomföra en graviditet och ta hand om ett barn, utan att det skulle vara så självklart - det först vore väl bekvämt? Men så är det ju tyvärr inte alltid. 

"De som har blivit gravid från våldtäkt och inte klarar av att ha barnet har ju möjligheten att adoptera bort det... barnet själv är oskyldig till våldtäkten."

KVINNAN ÄR VÄL FÖR F*N OCKSÅ OSKYLDIG TILL VÅLDTÄKTEN!? Nä, alltså det här är kanske det värsta. Att någon verkligen kan tycka att en kvinna som blivit våldtagen inte har rätt till abort - det gör mig riktigt, riktigt mörkrädd. 

"Varför skyddar man sig inte, så man inte skall behöva göra en abort? Vi har ett stort ansvar. Det är nog tid att börja tänka, innan man sätter i gång parningsleken"

Jaa, tänk om det ändå vore så enkelt. Det vore väl för härligt? Säkert finns det många som har ett och annat att förbättra när det kommer till säkert sex - det kan man ju inte komma ifrån. Det är dock många som blir gravida oplanerat, som väljer att inte göra en abort, utan väljer att fullfölja graviditeten. Samtidigt som det finns de som av en eller annan orsak inte vill eller kan göra det, utan väljer att göra abort - och det skall dom ha rätt till. Och så tåls det väl att tillägga är det nog är långt ifrån alla oönskade graviditeter som beror på oansvar, och ingen preventivmetod är tyvärr 100% säker, även om det vore idealt.

Trots att detta är något som jag själv inte har behövt göra eller ens fundera på - så är jag säker på att det är något som ingen kvinna önskar att de skall behöva gå igenom. Så det minsta vi som medmänniskor kan göra är väl att stöda alla kvinnor i att känna att de har rätt att bestämma över sin egen kropp.

 

 

 


Helgens Höjdare

Skrivet av Caroline Högnäs 27.05.2018

Kategorier:
Taggar:

Hello, 

Söndagen till ära tänkte jag dela med mig av några av helgens höjdpunkter:

Kameraköp

Äääntligen tog jag tummen ur, och gick och köpte en kamera. Jag har nämnt det förr på bloggen, jag har enorm beslutsångest. Så var det med kameran också. Eftersom jag inte visste vilken jag skulle köpa, hurudan jag vill ha, hur mycket pengar jag tycker det är värt att sätta på en kamera, vilken kamera som ens är bra etc etc, så slutar det typ alltid med att jag kollar runt länge och noggrannt men blir sedan så irriterad när jag inte vet eller kan bestämma mig, så då lämnar det.

Det lustiga är att när jag sedan väl bestämmer mig - då går det snabbt. Påväg från jobbet i fredags såg jag en annons och så bestämde jag mig. Ca 30 minuter senare var kameran min. Det blev en Panasonic Lumix DC-GX800. Känns som en perfekt första kamera! Har dock inte hunnit pröva den desto mer ännu, jag var så ivrig att köpa den så jag glömde att köpa ett minneskort (och försäljaren påminde mig inte heller?). Nåja, det skall jag gå och köpa asap och börja leka med min nya leksak. Yeeei!

2705d

Storstädning + skåprensning

Nej, att städa är ju i sig inte något som jag klassar som en höjdpunkt sådär i vanliga fall. MEN, när det är en riktig storstädning som man vet att man borde göra, så är känslan att få det gjort så fantastisk! Igår hade vi en sådan - en riktigt ordentlig sommarstädning. Förutom den vanliga städningen med plockande, dammtorkning och dammsugning, så fick vi tvättat fönster, rensat bort i hallen och jag fick städat mina skåp och lådor, mitt sminkbord och rensat mitt klädskåp!

Massage

Jag har haft fruktansvärt ont i axlar och nacke senaste tiden och har lääänge tänkt att jag skall gå till massören. Men det är ändå dyrt, liksom. Men nu gjorde jag det! Och det var så otroligt skönt att få upp lite knutar. Idag har det kännts som att en lastbil har kört över min överkropp, men jag tror i detta fall det är något positivt. 

Picnic

Jag och Nina hade en trevlig picnic med lite jordgubbar och sånt ikväll vid Arabiastranden. Jag måste nog säga, att det härligaste med detta sommarväder, är absolut kvällarna. När det är ljust och varmt, eller nej, inte ens varmt, det är liksom bara - behagligt. Man kan gå ut i en t-skjorta och luften känns bara fräsh och skön. Kan det vara så resten av sommaren? :)

2705

Förutom det har jag shoppat lite, varit och kollat en lägenhet (for a friend), kollat Champions League-finalen - som var riktigt underhållande och blivit glad över att min stads lag vann! 

Så med andra ord, det har varit en lugn helg och gått åt mycket pengar, men ja, såna behöver man väl också ha ibland! 

Ha det så bra! ♥


Några favoriter i Helsingfors

Skrivet av Caroline Högnäs 24.05.2018 | 3 kommentar(er)

Hej,

I Sevendays interna facebookgrupp har vi bollat lite inläggsidéer med varandra och Sandra ville att jag skulle skriva om mina favoritställen i Helsingfors. Och såklart skall jag göra det! Helsingfors är ju, som de flesta andra finländska städer, en riktigt sommarstad och om jag någongång under vintern ens pikulite undra varför jag har flyttat hit, så påminns jag nu - det är helt underbart! Så här kommer en liten mini-guide om ställen värda att besöka i Helsingfors.

Sen måste jag ju ännu tillägga att jag absolut inte är något Helsingforsproffs, jag har bara spenderat tid här regelbundet i några år (eftersom H bott här på somrarna sen vi blev tillsammans) och jag själv bott här bara ett år. Men här kommer i alla fall några av mina favoriter i min kära stad, i de kategorier jag kan bäst (mat och träning):

Brunch:

Det finns så många bra brunchställen i Helsingfors, så det beror mycket helt enkelt på vilken typ av mat man gillar. Själv gillar jag allt från orientaliska till hotellfrukostaktiga bruncher, men har ändå ganska höga krav. Här är några som jag gillar, som alla är väldigt olika:

• Southpark, Bulevardi 40 (21,90€) - en superbra brunch med fräscha rätter av olika slag. Där finns allt från yoghurt, müslibar, bär och frukt till sallader och nybakat bröd. En brunch som har allt men inte allt för mycket! 

2405d

• Rupla, Helsinginkatu 16 (23€) - den brunchen har jag ju bloggat om tidigare, men det tåls att upprepas. En helt fantastisk buffébrunch med influenser från mellanöstern. Mycket veganskt, olika röror (mums), smoothies - grönt och härligt. Och deras kakbuffé är ljuvlig!

2503 8

• Kiila, kalevankatu 1 (22,50€) - en maffig, ganska traditionell brunch som har det mesta; både varma, kalla och efterrätter. Mysighetsfaktorn är inte lika hög på denna som på de andra jag rekommenderat, men denna brunch är ett bra alternativ om man vill ha något riktigt centralt (ligger i Forum).

• Block by Dylan, Eteläranta 18 (21,50€) - nu var det en tid sedan jag var här och åt, men då när jag var så var den helt amazing! Kanske till och med den bästa brunchen av alla dessa. Dom hade fantastiskt mycket gott där! Men samma sak som med den föregående, kanske inte det mysigaste stället. Men också väldigt centralt, vid salutorget. 

• Café Ursula, Ehrströmintie 3  (24-26€) - om man vill ha en bra brunch with a view. Café Ursula ligger vid Brunnsparken och har helt klart en av Helsingfors finaste utsikter över havet!  

oh3

• Moko och Sandro har också brunchar som är riktigt bra, men nu har jag redan skrivit om så många, så måste gå vidare, haha!

Lunch:

Här beror det förstås igen på vad man vill ha för typ av lunch; lättare, maffigare, on-the-go eller lyxigare. Det finns otroligt många bra lunchställen i Helsingfors så jag kan omöjligt lista alla jag gillar, men här är några riktiga klassiker:

• Sushi bar & Wine, Fredrikinkatu 42 - Absolut bästa sushin i Helsingfors enligt mig. Tyvärr säkert också den dyraste. Sushi bar finns på tre olika ställen i Helsingfors och jag har varit till dem alla flera gånger. Helt enkelt supergod sushi! Om man vill ha en bra sushibuffé rekommenderar jag konnichiwa.

SUSHI 1

• Factory, Aleksanterinkatu 13 - Absolut ingen mysig restaurang men helt klart Helsingfors bästa salladslunch! Här får man stora sallader med ordentligt med fyllning för en tia. Man får alltså komponera sin egen sallad och välja sex fyllningar bland säkert 30 olika alternativ (lite beroende på vilken av restaurangerna). Sen har dom även en vanlig lunchbuffé som också oftast brukar vara riktigt bra.

Lunch Factory 2

• Fafa's - Jag måste ju bara rekommendera Fafa's till alla som inte har ätit där. Om man vill ha något snabbt, gott och enkelt! Älskar deras kanameze och deras falafels är gudoooomliga. Fafa's är också the nattmat efter en utekväll.

Restauranger:

Här igen, finns många jag skulle kunna rekommendera. Men jag begränsar mig själv till fem stycken, som också alla är lite olika. 

• Sandro, Tehtaankatu 34 D - Alltså, jag älskar ju Sandro. Jag älskar deras mat och stämningen där. Hit kan man dessutom gå på både middag och på drinks. Rekommenderas varmt!

• Penny, Uudenmaankatu 13 - Vill man gå på en lite finare, intimare middag och uppleva nya smaker och rätter rekommenderar jag Penny! Otroligt goda och spännande maträtter som byts med jämna mellanrum. Detta ställe rekommenderar jag dock mer för en romantisk dinner än en högljudd tjejmiddag. 

• Pastor, Erottajankatu 4 - Vid pastor får man både coola drinkar och väldigt god mat. Om man är här på en lördag kan dock ljudnivån stiga ganska högt, men för den som gillar det är detta ställe perfekt! Bra också för större sällskap. Som finlandssvensk lär man också stöta på nån bekant eller halvbekant här.

• Soil wine room, Fredrikinkatu 37 - Igen ett lite finare, intimare ställe som passar om man vill ha god tapas och gott vin. Jag älskar ju både tapas och vin så detta var ett perfekt ställe för mig. Mycket mysigt, bra betjäning, men ganska dyrt.

tapas soil

• Trattoria Sogno, Töölöntorinkatu 2 - Jättebra Italiensk restaurang i Tölö, så om man är beredd att röra sig lite utanför centrum och vill ha god och prisvärd mat skall man absolut besöka Sogno. Dom har också en terass så det går att sitta ute. 

Uteservering:

Här finns igen också väldigt många. Typ alla ställen var man kan sitta med ett glas rosévin en sommarkväll och se havet samtidigt är väl bra liksom? 

• Löyly, Hernesaarenranta 4 - Ett mycket snyggt och modernt ställe på en perfekt plats vid havet, där en drink ungefär kostar lika mycket som en hel middag. Nå nej men, värt att gå och kolla till i alla fall! Här kan man även hyra/bada bastu.

• Allas sea pool, Katajanokanlaituri 2 - Solgaranti. Lite som man skulle sitta på en båt, men utan gungandet. Här har dom pooler och solstolar också om man känner sig torr mellan tårna. För oss badkrukor finns en restaurang med tapasliknande rätter och goda drinkar. Bästa här är ändå utsikten - ut över olympiaterminalen, salutorget, domkyrkan och uspenskijkatedralen. Helt klart ett måste i Helsingfors! Vi var här senast i går; jag, Nina, Iia och Alina och njöt av sommarvärmen och hade det riktigt trevligt!

2405

2405c

• Beerger - Ett väldigt trevligt ställe att hänga på, eventuellt innan man går ut (eller bara hem går ju lika bra). Här är det lite mer fart på än dom ovannämnda och här spelar en dj musik medan folk trängs i kön till bardisken. Här har dom också hamburgare, som jag inte själv smakat, men hört att är goda. Tror dock inte dom har öppnat för säsongen ännu?

Nattliv:

Skipp. Alltså finns inget ställe som heter så, men jag menar att jag skippar denna. Jag är sämst på nattliv i Helsingfors, så det är väl något jag ännu kunde utforska ordentligt, he he. Jag har varit ute här kanske fem gånger och då har jag bara hängt med dit andra vill gå, och de ställena har väl varit halvbra...

Parkhäng: 

Det bästa man kan göra i en storstad, efter en dags shopping t.ex. är att gå in i närmaste närbutik, köpa med sig lite smått och gott att äta och dricka - och sedan gå till en park och picknicka. Det rekommenderar jag också alla att göra i Helsingfors. Här finns flera bra parker riktigt centralt, t.ex. Sinebrychoffparken, Brunnsparken och Hesperiaparken.  

För lata dagar:

Något av det bästa med Helsingfors (okej det där var en överdrift, men), som varken finns i Vasa eller ännu mindre Jakobstad, är ju mat-hemleveransföretagen. Om ni befinner er i Helsingfors och inte orkar gå ut och äta (kanske en söndag?), eller det är storm eller något annat som får er att vilja stanna inomhus, ladda ner wolt eller foodora, googla en rabattkod och bara vänta att maten kommer till dörren - lyx!

Träning/löpning:

Okej lite random att det kommer en sån här kategori efter all mat och dricka och beställa-mat-från soffan-tips. Men det är väl det här som kallas balans.

I Helsingfors finns det massor med bra rutter man kan springa, och det bästa är att jag inte har upplevt ens nära på alla ännu. Min favoritrutt nu går i mina egna hoods; vid Hietsu-stranden, runt sanduddens begravningsplats, Eiranranta, Kaivopuisto och mot Hagnäs, runt Töölöviken etc. Jag och Nina sprang också runt Fölisön, vilket var väldigt naturnära och bra rutt. Ett annat bra ställe att springa på, om man vill springa i skogen men ändå centralt är centalparken, nära Olympiastadion. 

oh5

Om man vill träna lite heavy-stuff rekommenderar jag att ta närtåget eller bussen ut till Malminkartano. Där finns en kulle (ett berg?). Man kan då springa, cykla eller gå upp för berget (jag kallar det nu berg). Eller så kan man också ta trapporna bestående av sammanlagt nästan 500 trappsteg. Sen så kan man springa ner igen och upprepa denna procedur några varv. Sen är man riktigt trött och då tar man närtåget eller bussen hem igen.

Här finns också utegym titt som tätt som man kan utnyttja!

Så, här var några av mina tips! Hoppas dom kommer till nytta för någon.

Och det viktigaste: är det något riktigt bra ställe i Helsingfors som jag har missat/glömt? 


Helsinki City Run 2018

Skrivet av Caroline Högnäs 20.05.2018 | 2 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Hejsan, 

Jag gjorde det! Eller ja, vi gjorde det.

Ännu på fredag förmiddag, dagen innan lopp, var jag inställd på att jag kommer att vara tvungen att springa loppet själv. Nina hade nämligen haft en envis flunssa flera veckor och hade i princip bestämt sig för att inte starta på lördag. Men så fick jag ett glädjebud senare på fredagen, då hon meddelade att hon känner sig så pass bra att hon är redo för lopp! Oj så glad jag blev, eftersom en av (den främsta) orsakerna till att jag anmälde mig till detta lopp var att vi skulle springa det tillsammans.

HCR10

Vi såg ju nästan lite ut som twins när vi sprang, hehe.

Jag hade ett mål med loppet - att det skall kännas bra efteråt. Att jag skall känna att loppet var roligt och att jag skall vilja fortsätta löpträna regelbundet också efter loppet. Och det lyckades! Första 15 kilometrarna gick faktiskt överraskande lätt. Det var en trevlig bana och tempot och feelisen var bra. Jag och Nina höll ganska jämt ett 05:50-tempo ända till 15 km, då det sedan kom någon sorts vägg emot. 16-19 km var riktigt jobbiga både psykiskt och fysiskt. Inte ens att tänka på den kalla skumpan vi skulle dricka senare på kvällen hjälpte riktigt mera. Jag var törstig och hade varmt, och om det är något jag kan klaga på angående arrangemanget, så var det att det bara fanns 3 vätskestationer och ingen alls efter 15 km. Speciellt med tanke på hurudant väder det var, tycker jag man borde ha satt in flera vätskestationer.

Nåjamen. Sista två kilometrarna gick på vilja och vi kom i mål med ett stort leende på läpparna. Jag hade så bra feelis, trots att min halvmara-tid försämrades ytterligare, hehe. Men jag är så nöjd med tanke på hur kort tid jag har satsat på min löpträning och hur varmt det var att springa. Så nöjd att jag kunde känna mig glad och stolt efteråt.

Det lämnade en sån bra smak att jag är ganska säker att jag kommer anmäla mig till ett nytt halvmaraton, som går av stapeln i september. Och ni ba neeej, vi orkar inte läsa mera om din löpning.

Men först skall jag styrketräna lite! Åh, så jag har längtat till gymmet!

HCR7

På kvällen var sedan jag, Nina och Emmi, som också hade sprungit loppet, ut och äta och firade förstås med några välförtjänta glas skumpa! Aj, så bra det smakade!

HCR3


Har ni testat Runfulness?

Skrivet av Caroline Högnäs 16.05.2018

Kategorier:
Taggar:

Hejsan,

Idag tänkte jag skriva om ett för mig ganska nytt fenomen - men som jag redan nu storgillar och gärna vill tipsa om till er andra! Nämligen runfulness.

Tanken med runfulness är alltså att man kombinerar mindfulness och löpning (running) med natur. Man tar liksom det bästa av allt: mentala biten från mindfulness, endorfinerna från löpning samt välbefinnandet och frisk luft från naturen. Man låter kroppens fysiska och mentala krafter samarbeta.

Det här passar mig perfekt. Jag har alltid haft lite svårt med mindfullness/yoga/meditation, med den biten att bara sitta still och verkligen få samlat tankarna i nuet. Jag känner också att det är något jag borde bli bättre på att - att bara ägna en stund åt mig själv och mina egna tankar. Och på något sätt fungerar det för mig när jag rör på mig samtidigt. Runfulness skall alltså fungera på samma sätt som mindfulness i den bemärkelsen att man skall kunna känna efter hur kroppen känns just där och då. Inte helt samma sak förstås, men något ditåt.

Jag har flera gånger tänkt på hur det känns som att vi människor blir allt sämre på att bara vara med oss själva - och här utgår jag ju främst från mig själv, men är ganska säker på att jag inte är den enda. På bussen eller tåget sitter man kanske med hörlurar i öronen, i kassakön eller väntrummet tar man direkt fram telefonen och börjar skrolla. Om man inte har internet ens för en stund kryper en liten fomo-panik fram smygande; tänk om någon vill mig något? Tänk om jag missar något? Så att ägna en liten stund åt att bara vara med sig själv känns riktigt hälsosamt och det är definitivt något jag kommer att fortsätta göra. Jag tror även att det är ett bra sätt att komplettera den mera resultatinriktade träningen jag gör, eftersom man kan fokusera på att känna hur kroppen på riktigt känns när man rör på sig.

Hur gör man då?

Det är ytterst enkelt. Runfulness skall för det första definitivt inte blandas ihop med löpträning eller prestationsinriktad träning över huvudtaget och under denna aktivitet skall man lämna alla telefoner, pulsklockor, statistik, hörlurar, musik och podcasts hemma. Till och med löparkompisen skall man lämna hemma. Alla krav om tid och tempo skippar man också helt - här är känslan viktigaste. Tanken är att man skall gå ut och springa, själv föredrar jag något mellan 15 och 30 minuter, och bara vara med sig själv och sina tankar. Jag lovar, man har en så lugn och harmonisk känsla efteråt. Helst skulle jag alltid vilja göra det morgonen, innan dagens alla måsten. Men samtidigt kan det också vara skönt på kvällen, efter en hektisk dag.

Har du någon gång testat runfulness? Om inte, tänker du göra det?

2804cInte direkt en runfulness-bild, men rätt outfit och miljö iaf.


Ett favoritställe på jorden

Skrivet av Caroline Högnäs 12.05.2018

Kategorier:

Hej på er, 

Jag åkte alltså upp till Österbotten i onsdags efter jobbet för att hälsa på min familj. Har inte varit här sen i januari, så det började absolut vara dags. Eftersom torsdagen var ledig dag och jag kunde jobba hemifrån på fredag så passade det riktigt bra att åka upp just nu också, när jag hinner vara lite längre än bara en helg.

I torsdags var vi först och tittade på Emils, min lillebrors, fotbollsmatch i Kokkola. Sen for jag till gymmet här i stan och sprang några av de sista intervallpassen innan halvmaran. Efter det åkte vi alla till sommarstugan och jag åt grillat för första gången denna sommar (♥) och där har vi varit mest hela tiden efter det. Jag hade tänkt åka en sväng till Vasa igår också, men de planerna ändrades och jag var bara hemma och jobbade och umgicks med familjen vid sommarstugan, eller alltså villo. Det är nog en av dom absolut vackraste platserna på jorden som min mamma och pappa har gjort så fint. Så härligt att vara där. Sen har det har ju om möjligt gjort vistelsen där ännu underbarare när det har varit upp mot 25 grader och strålande sol alla dagarna. Så underbart och jag har fler än en gång fått påminna mig själv om att det bara är mitten av maj och inte juli. 

Har inte desto mer att komma med idag. För tillfället känner jag mig som om jag är påväg på min första date. Sitter nämligen här färdigt fixad, med lite för mycket smink (för att jag har haft lite för mycket tid att fixa mig) och kläderna jag skall ha på mig. Och det är ännu en timme ännu tills jag skulle ha behövt vara klar. Jag skall alltså möta upp min Linköpingsbrutta ikväll, som också råkar va hemma i Jakobstad denna helg ♥ 

Avslutar med lite 100% oredigerade och ofiltrerade bilder från Jeppis paradise.

villa

Började lördagsmorgonen med lite yoga ute på klipporna! Nå nej, det var nog mera: Nå Jannica ta bilden nu snabbt innan jag faller med huvudet i stenen

 

yoga

Helt vindstilla

villo2

Emil och pappa vågade sig och simma. Som tur var bastun på.

ado

ado3
Ha en bra lördag! 


ESC, semifinal 2

Skrivet av Caroline Högnäs 10.05.2018 | 2 kommentar(er)

Hej, 

Förstås kommer jag att göra ett likadant inlägg under ESC andra semifinalen ikväll, eftersom jag tyckte det var jätteroligt i tisdags, hehe! Jag har hört att den här andra semifinalen överlag skall hålla lägre kvalitet än den första, men då blir det kanske också lättare för mig att pricka rätt i vem som går vidare. Får se! Har inte heller denna gång hört nån annan av låtarna än Benjamin Ingrossos, så inga förhandsuppfattningar.

1. Norway, Alexander Rybak - That's how you write a song
Han har steppat upp det rejält och i denna gång är det inte bara fiol utan både trummor och piano och luftgitarr också. Jag är inte helt övertygad trots att sången är helt medryckande. Men går nog vidare!

2. Romania, The Humans - Goodbye
Verkligen inget speciellt alls. Jag är inte övertygad. Men kan nog gå vidare.

3. Serbia, Sanja Ilic & Balkanika - Nova Deca
Lite långt intro, jag sitter och väntar att något skall hända. Och så får man ju konstatera att Eurovision-trummorna är tillbaka, de har lyst med sin fråvaro nu några år. Helt ok, går vidare.

4. San Marino, Jessika feat. Jenifer Brening - Who we Are
Bästa i denna låt är ju absolut rapparen. Annars ingen succé.

5. Denmark, Rasmussen - Higher ground
Alltså jag vet inte vad det är med dessa typer av låtar, men jag gillar dem. Lite dramatisk-sagan-om-ringen-blandat-med-disney-films-musik-feelis. Mamma tycker sångaren är snygg. Går nog vidare.

6. Russia, Julia Saoylova - I won't break
Vilken vacker röst den kvinnan har! Och vilken förebild. Fin låt. Går helt klart vidare.

7. Moldova, Doredos - My lucky day
Show. Det är roligt att titta på. Annars inte så imponerad av själva låten, men tror den går vidare. Min pappas favorit, hehe.

8. The Netherlands, Waylon - Outlaw in 'Em
Country och rock i samma låt. Ingen favoritcombo. Svårtippad, men tror inte det räcker till en finalplats.

9. Australia, Jessica Mauboy - We got love
Vilken typisk Eurovisionslåt. Tycker fortfarande det är random att Australien är med i Eurovision. I år bidrar dom inte med hemskt mycket till tävlingen heller. Fast bra röst. Men går nog inte vidare.

10. Georgia, Ethno-jazz band iriao - For you
ZZZZZZ, vessapaus deluxe

11. Poland, Gromee ft. Lukas Meijer - Light me up
Jaaamen jag gillar ju det här! Lite avicii-stuk på låten - för att inte tala om låttiteln. Går vidare!

12. Malta, Christabelle - Taboo
Hmmm, det är okej, men inte mer än så.

13. Hungary, Viszlat Nyar - Aws
Trots att hårdrock är det enda Finland någonsin lyckats vinna Eurovision med, så är det ju inget jag föredrar... Inte vidare. 

14. Latvia, Laura Rizzotto - Funny Girl
Not so funny song. Går inte vidare.

15. Sweden, Benjamin Ingrosso - Dance you off
Alltså jag tycker låten är helt bra, men inte så bra som många andra verkar tycka. Men den går ju absolut vidare. Jag hoppas dock att Sverige nästa år skickar något annat än en ung, snygg kille med en svängig poplåt till ESC.

16. Montenegro, Vanja Radovanovic - Inje
Det här är riktigt tråkigt.

17. Slovenia, Lea Sirk - Hvala, ne!
Tjaaa, väldigt märklig låt som jag inte riktigt får grepp om. Men jag tror den kan gå vidare.

18. Ukraina, Melovin - Under the ladder
Eldshower brukar ju kunna funka i ESC, men jag vet inte. Svår.

Vidare:
Norway
Romania
Serbia
Denmark
Russia
Moldova
Poland
Malta
Sweden
Slovenia

Inte vidare:
San Marino
The Netherlands
Australia
Georgia
Hungary 
Latvia
Montenegro
Ukraina

 

Hmmm... 6/10, det gick ju inte så bra. Tyckte definitivt det var svårare idag än i tisdags. Färre låtar som var riktigt bra. Största besvikelserna idag var definitivt att Ryssland och Polen inte gick vidare. Tyckte om båda. Och Ungern tyckte jag faktiskt inte var bra, alls. 

Tills lördag.


ESC semifinal 1

Skrivet av Caroline Högnäs 08.05.2018

Kategorier:
Taggar:

Hejsan,

Ikväll skall jag liveblogga åt er! Eller ja, egentligen är jag väl inte helt säker på vad som definieras som att liveblogga, men jag skall i alla fall blogga samtidigt som jag ser på den första semifinalen av ESC. Sedan avslutar jag med en tippning på vem som kommer till final. Jag vill poängtera att jag inte har hört en enda av låtarna tidigare (förutom Finlands) och inte heller läst tippningar etc. Så, dessa är genuint personliga åsikter och tippningar som följer. 

1. Azerbaijan, Aisel - X My Heart 
Vad är grejen med att alla skall göra Loren-dans i sina eurovisionsnummer nu för tiden? En riktigt typisk eurovisionslåt som inte sticker ut desto mera, men som nog kan ta sig vidare.

2. Iceland, Ari Olofsson - Our choise 
You raise me uuuup.... jag tänkerbara på Westlife. Lika söt pojke och lika smörig låttext. Går inte vidare.

3. Albania, Eugen Bushpepa - Mall
Han kommer definitivt högre i ton än jag gör. Pojkbandsstuk. Men låten saknar definitivt något, så går inte vidare.

4. Belgium, Sennek - A Matter of time
Det är något mystiskt med denna låt. Men jag gillar det! Kanske en favorit till och med? Enligt Henkka går denna heittämällä finaaliin - jag håller med.

5. Czech Republic, Mikolas Josef - Lie To Me
H: "Det är ju alltid en säker hit när man har lite saxofon med i låten". Men det här är ju annorlunda, en salig blandning av freaks and geeks, rap, breakdance, rnb, bassoo. Går vidare!

6. Lithuania, Ieva Zasimauskaité - We we're old
Definitivt vacker röst. För det mesta, ibland lite svajigt. För att inte tala om på slutet. Blir lite tråkigt ändå. Går inte vidare.

7. Israel, Netta Barzilai - Toy
Här försöker dom ju definitivt smugit in ett djupare budskap i låten - dock känns ju låttexten ändå lite mjaaa. Men något medryckande är det ju ändå med den här låten och tjejen känns cool. Går vidare!

8. Belarus, Alekseev - Forever
Rosshowen är bara pinsam... Lite väl dramatiskt. Men vitare tänder än den första decembersnön har han i alla fall. Ingen final.

9. Estonia, Elina Nechayeva - La forza
Mäktigt och vackert på flera sätt. Går nog vidare.

10. Bulgaria, Equinox - Bones
Alltså det är ju faktiskt inte så ofta det är hela grupper som uppträder i ESC. I alla fall inte där alla håller i en mikrofon. Det här är helt okej, kan nog gå till final.

11. F.Y.R. Macedonia, Eye Cue - Lost and found
Ett tappert försök, next please.

12. Croatia, Franka - Crazy
Påminner också jättemycket om någon annan låt, men kan inte helt komma på vilken. Känns lite Alicia Keys wannabe. Nu passar det bra att ta en vessapaus. 

13. Austria, Cesár Sampson - Nobody but you
Sympatisk kille med superskön röst. Denna vill jag lyssna på efter tävlingarna också! Vidare.

14. Greece, Yianna Terzi - Oniro mou
Jag känner alltid någon sorts nostalgi när jag lyssnar på grekisk musik, eftersom jag som liten hade Antiques (Helena Paparizou och någon dude) cd-skiva som jag älskade. Svår tippning, men går vidare.

15. Finland, Saara Aalto - Monsters
Kändes som att den var bättre sist jag hörde den... Men hoppas den går vidare!

16. Armenia, Sevak Chanaghjan - Qami
Dagens andra vessapaus. Det känns som att en ballad verkligen måste vara något extraordinärt för att jag skall fastna för den...

17. Switzerland, Zibbz - Stones
2001 ringde och ville ha Britney Spears scenkläder tillbaka... Dock brukar låtar med ett tydligt buskap ha en tendens att gå vidare. Jag är osäker på denna, men den går nog inte vidare.

18. Ireland, Ryan O'Shaughnessy - Together
Om man skall döma bidraget endast enligt låten så nej, inte vidare. Inget speciellt. Känns dock som att dom kan få röster på basen av scenshowen.

19. Cyprus, Eleni Foureira - Fuego
Precis en sådan låt som man kunde förvänta sig från Cypern... Hon går nog vidare, dock. Lite eld och lättklädda kvinnor kommer man ju förvånansvärt långt med, har man ju fått se tidigare.

Här följer min tippning:

Vidare:
- Azerbaijan 
- Belgium
- Czech Republic 
- Israel
- Estonia
- Bulgaria
- Austria
- Finland
- Greece
- Cyprus

Inte vidare:
- Iceland
- Albania
- Lithuania 
- Belarus
- F.Y.R Macedonia
- Croatia
- Armenia
- Ireland
- Switzerland

 

Okej, 7/10 rätt. Men alltså, kvällens största chock och besvikelse - att Belgien inte gick vidare och att Litauen och Irland slapp vidare.

Nåja, jag är glad att Finland kom vidare!

Tills torsdag.


Fem x räddare i nöden

Skrivet av Caroline Högnäs 07.05.2018 | 2 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Hej,

Jag är ganska dålig på att laga mat. Eller nej, jag är faktiskt ganska bra, men jag är ganska lat. Jag orkar sällan hålla på fixa invecklade maträtter som ger spektakulära, kulinariska upplevelser. Det blir ganska ofta det där samma bekanta liksom. Förutom de enstaka gånger då jag plötsligt blir entusiastik och lagar massor med olika rätter, såser och sallader på en gång med tron att jag är självaste Tomi Björck. Men det händer alltså väldigt sällan.

Men, nu tänkte jag i alla fall tipsa er alla, som också har en tendens att någon gång fastna i ris-och-kyckling-fem-dagar-i-veckan-kryddat-med-salt-och-peppar-spåret, om fem kryddor som det lönar sig att ha i sitt köksskåp. Dessa kan nämligen snabbt ge vilken maträtt som helst lite extra sting och variation!

kryddorfrån höger;

Garam Masala: Fast jag annars inte är ett så stort fan av indisk mat, så med hjälp av denna krydda gör man världens enklaste och godaste kycklingsås (har också gjort vege med halloumi). Bara lite lök, tomatkross, tomatpure, turkyoghurt, riven ingefära och färsk koriander och förstås massor med garam masala så har man en helt fantastiskt god sås. 

Mango Curry: Alltså ärligt, det här kan jag sätta i och på allt. Skulle säkert kuna äta den med sked. Haha, nå nej men. Jag älskar ju mango överlag. Sen älskar jag också kombinationen sött och salt - vilket denna krydda är. Så denna sätter jag med kyckling, kött, nyhtökaura, soppor, i wok, som krydda i dippsås osv. Testa!

Lime Pepper: Alltså citronpeppar - släng dig i väggen, det här smakar på riktigt syrligt och detta är så gott på t.ex. ugnslax. Kycklingfiléer brukar jag också krydda med denna. 

Spiskummin: Okej, om jag fick välja en krydda att använda resten av livet skulle det säkert vara spiskummin. Det är så gott! Jag älskar ju libanesisk och mat från mellanöstern, där man ofta använder spiskummin. Människorna från dessa länder skulle säkert gråta om de såg hur jag missbrukar deras krydda. För denna sätter jag också i det mesta.

Flingsalt: Ett sista tips som man bör ha hemma i skåpet - flingsalt. Flingsalt känns ju lite lyxigare än vanlig salt och t.ex. grönkålschips, rostade paprikor, edamame bönor, ungsfisk osv bör nödvändigt ha flingsalt och inte vanlig salt som krydda!

Ett sista tips jag tänkte dela med mig av, på tal om kombinationen sött och salt, är munsbitarna nedan i mitten - persika inlindat i lufttorkad skinka. En favorit som vi har gjort i åratal är samma sak, fast med honungsmelon. Men nu testade vi alltså med persika och det var verkligen supergott!

tapas 2
Har ni någon favoritkrydda som räddar er matlagning?


Det har hänt

Skrivet av Caroline Högnäs 06.05.2018 | 3 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Hej alla,

Det har gått nästan en månad sen jag skrev detta inlägg. Så för er som bryr sig i min mens ungefär lika lite som jag bryr mig om en ishockeymatch mellan Norge och Lettland (vilket är helt okej att ni gör), rekommenderar jag att sluta läsa nu. Men har man sagt A, så får man väl lov att säga B också. Och nu gör jag det med glädje.

För vet ni vad? Det har hänt - min mens är tillbaka. Det är helt otroligt alltså! It's been 84 years, som memen säger. Nå nej, men ändå måånga år sedan min kropp producerade en mens naturligt. Och så nu. Om jag får lov att låna ett citat från en av kommentarerna jag fick på ovannämnda inlägg, så är jag nog den lyckligaste blödande kvinnan i världen just nu.

Jag visste inte heller riktigt om jag skulle våga skriva detta inlägg, med risk för att jinxa något och att den nästa månad är borta igen och detta bara är en engångsföreteelse. Men vet ni vad? Då är det så, jag är någonstans ändå glad att den ens har varit och sagt hej och visat att den existerar. Okej, jisses vad töntigt det känns att prata om sin mens som en person men ja ja, nu gör jag det. Jag är så glad att min kropp ens lite fungerar normalt. Jag tog ju förvisso massor med prov som visade att allt är normalt - men jag kände ju mig fortfarande inte helt normal utan mens. 

Men främst vill jag ändå skriva detta inlägg för er som skrev till mig att ni var i samma situation, eller åt er som kanske inte skrev, men är i samma situation - det finns ju verkligen hopp! Jag åt alltså  kosttillskottet inositol dagligen i en månads tid nu innan mensen kom, vilket troligtvis har haft en påverkan. Men såklart kan jag inte veta och helt ärligt känns det nästan oväsentligt varför mensen kom, bara den gjorde det.

Jag var faktiskt till gynekologen så sent som i onsdags, för att se vad nästa steg i denna process blir. Hon kollade med ultraljud - allt normalt. Igen. Hon tyckte jag skulle vänta ännu några månader och komma tillbaka om ingenting hänt då ännu, för hon tyckte att det såg ut som att någonting är på gång. Jaaajaaa, sure sure, det där har jag ju hört förr tänkte jag och var redan på väg att färdigt boka en tid färdigt tills om två månader, eftersom ingenting ändå kommer hända.

Men så gjorde det. Och jag är så otroligt lättad, glad, lycklig och tacksam på samma gång. Just nu i denna stund. Åt denna lilla, men åt mig ändå stora, sak. Sen får vi se hur det fortsätter.

Det hade jag att säga idag.

Ta hand om er! ♥

06