Header 4

Det där med abort

Skrivet av Caroline Högnäs 30.05.2018 | 0 Kommentarer

Kategorier:
Taggar:

Idag tänkte jag tycka lite. 

Jag kan börja med att säga grattis till Irland och världen för att vi tagit ett steg i rätt riktning när det kommer till kvinnors rättigheter. Samtidigt som det känns som att det verkligen går ett steg framåt, får en sån här händelse mig också att känna att det på samma gång går två steg bakåt. För det är nu som alla motståndare så tydligt träder fram, och som man helt enkelt får inse att vi har en låååång väg kvar. 

Jag försöker på något sätt förstå dem som är emot abort och motsäger sig lagändringen i Irland, som tycker det gick till det sämre. Men alltså, jag har väldigt svårt att göra det. Samtidigt är jag medveten om att det här är en fråga som alltid kommer att dela åsikter, i alla fall under vår livstid. Jag kan bara konstatera, att det finns många som tänker så annorlunda än mig, som slänger ur sig saker, som jag har väldigt svårt att förstå:

"Fokus skall inte ligga på modern. Om barnet varit fött, hade vi tagit livet av det då?"

Men nu är ju inte barnet fött? Det är just det som detta handlar om. Jag anser, att man inte kan jämföra ett foster med varken ett barn eller en vuxen människa. Och jo, fokus bör ligga på modern, det är just vad den skall göra - precis som den skulle göra i det fall där modern väljer att behålla barnet och genomföra graviditeten. 

"Tänk att människoliv skall går till spillo för att säkerställa vår egen bekvämlighet"

Handlar det om bekvämlighet att göra en abort? Knappast. Jag tror snarare den kvinna som måste ta det beslutet skulle se det som en bekvämlighet ifall hennes hälsa, livssituation, ekonomiska situation, sociala situation etc skulle vara sådant, att hon inte ens behöver fundera på om hon klarar av att genomföra en graviditet och ta hand om ett barn, utan att det skulle vara så självklart - det först vore väl bekvämt? Men så är det ju tyvärr inte alltid. 

"De som har blivit gravid från våldtäkt och inte klarar av att ha barnet har ju möjligheten att adoptera bort det... barnet själv är oskyldig till våldtäkten."

KVINNAN ÄR VÄL FÖR F*N OCKSÅ OSKYLDIG TILL VÅLDTÄKTEN!? Nä, alltså det här är kanske det värsta. Att någon verkligen kan tycka att en kvinna som blivit våldtagen inte har rätt till abort - det gör mig riktigt, riktigt mörkrädd. 

"Varför skyddar man sig inte, så man inte skall behöva göra en abort? Vi har ett stort ansvar. Det är nog tid att börja tänka, innan man sätter i gång parningsleken"

Jaa, tänk om det ändå vore så enkelt. Det vore väl för härligt? Säkert finns det många som har ett och annat att förbättra när det kommer till säkert sex - det kan man ju inte komma ifrån. Det är dock många som blir gravida oplanerat, som väljer att inte göra en abort, utan väljer att fullfölja graviditeten. Samtidigt som det finns de som av en eller annan orsak inte vill eller kan göra det, utan väljer att göra abort - och det skall dom ha rätt till. Och så tåls det väl att tillägga är det nog är långt ifrån alla oönskade graviditeter som beror på oansvar, och ingen preventivmetod är tyvärr 100% säker, även om det vore idealt.

Trots att detta är något som jag själv inte har behövt göra eller ens fundera på - så är jag säker på att det är något som ingen kvinna önskar att de skall behöva gå igenom. Så det minsta vi som medmänniskor kan göra är väl att stöda alla kvinnor i att känna att de har rätt att bestämma över sin egen kropp.

 

 

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar