Header 4

Det där med preventivmedel

Skrivet av Caroline Högnäs 07.03.2018 | 4 Kommentarer

Kategorier:

Jag vänder absolut inte kappan efter vinden.

Jag har ofta en åsikt, men håller den också ofta för mig själv och delar den endast med mina närmsta. Min åsikt kan ofta vara stark, men jag gör sällan väsen av den. Beror det kanske på att det är ämnen som inte berör mig tillräckligt mycket för att jag skall vilja sprida min åsikt åt allmänheten? Är jag rädd för konflikter? Jag vet inte riktigt. Men jag är till exempel en av dem som aldrig använt hashtagen #metoo offentligt. Inte för att det inte skulle finnas motiv för det, men mera för att det är något jag i stället har diskuterat med vänner, familj och andra jag har nära. Det är så jag har resonerat hittills. 

Jag tänker också väldigt ofta enligt filosofin sköjter tu tett så sköjter jag mett, som man skulle säga där jag har växt upp. Så när jag började blogga var jag ganska säker på att jag inte kommer att skriva så mycket om olika fenomen som är aktuella i samhället, helt enkelt för att de ofta inte engagerar mig tillräckligt mycket och jag känner att jag inte har något slående att komma med inom många av dessa ämnen (som t.ex. feminism, hållbarhet, politik). Så då lämnar jag hellre dessa ämnen obehandlade. Jag känner också på nåt sätt att min åsikt ändå inte påverkar någon annans åsikt, för de som redan har en given sådan. Och så finns det ju dessutom redan massa andra bra bloggar som sköter om dessa ämnen, vilket är bra eftersom det oftast är jätteviktiga ämnen som bör diskuteras. 

Men, detta för mig (efter en liten, kort introduktion eh eh) in på dagens ämne. Det är nämligen en grej som jag känner att jag bara måste ta upp, som det har diskuterats om en hel del den senaste tiden. Det är diskussionen om gratis preventivmedel för unga. Jag hade tänkt bespara bloggen också från detta ämne, men idag läste jag en insändare som fick mig att bli, helt ärligt, riktigt förbannad. Jag tänkte citera en mening ur denna insändare, som jag läste i Österbottens tidning idag: "Tonåringar ska få gratis preventivmedel så att de på finare sätt horar sig till helvetet." Min första tanke var att jag läste fel, så lag läste den på nytt. Men nej, det står så. Min andra tanke var att om det verkligen finns människor som tänker så här år 2018? Uppenbarligen finns det.

Jag kan förstå att det finns människor som med religiösa eller annars konservativa motiv resonerar att sex är något som sker inom ett äktenskap jaada-jaada. Jag låter dem göra det. Men vad har det egenligen med frågan om gratis preventivmedel att göra? Gratis preventivmedel kommer inte att göra att alla ungdomar som annars inte skulle ha sex när de är 15, plötsligt goes crazy för att man får gratis p-piller? Alltså det är väl lite som att alla plötsligt skulle börja röka om man bestämde att alla skall få gratis nikotintuggummi? Nu är det inte helt ändamålsenligt att jämföra att röka med att ha sex eftersom den förstnämnda är något dåligt men förstår ni hur jag tänker? Däremot kommer det få dem som ändå skulle ha sex när de är 15 att vara mera medvetna, säkrare och förberedda när det kommer till sex. Dessutom kommer allt flera unga, med olika förutsättningar och möjliga trösklar, att ha samma chanser till att skydda sig.

Jag har också läst många som poängterar hur sex i tidig ålder är något som får unga tjejer att må dåligt. Här ser jag inte heller en orsak till att inte ge gratis preventivmedel åt unga. För återigen, gratis preventivmedel är inte något som kommer att få unga att ha mer sex, men däremot nog att ha säkrare sex och mera kunskap. Problemet till ångest eller skam är snarare att många helt enkelt har en snedvriden bild och tror att sex är något man borde känna skam över, eftersom det är tabu och man inte pratar om det med de unga på ett korrekt och öppet sätt. För att inte tala om hur psykiskt tungt (och ja, dyrt för samhället också) det är för en ung tjej som behöver genomgå en abort, eftersom personen inte hade råd, kunskap eller mod att fråga om råd angående preventivmetoder. Men att ge preventivmedel till unga kvinnor skulle diskussionen kring sex och hur man skall skydda sig från både könssjukdomar och oönskade graviditeter bli mera öppen, eftersom konsultation och uppföljning skulle vara en del av preventionen. 

Det är ju faktiskt också på tiden att man diskuterar med unga att det är helt okej att ha sex med sin pojk/flickvän, det är också okej att ha sex med någon man inte är i ett förhållande med, så länge det är på bådas lika vilkor, det är också okej att ha flera sexpartners och det är absolut okej att inte ha sex alls eller alls ens vara intresserad av det. Bara det känns bra och man tar ansvar för sin egen och sin partners hälsa. Och hora, det är något helt annat som hör hemma i helt andra diskussioner, hördu Benjamin.

Jag skulle ha så mycket mer att säga om ämnet, men jag lämnar det här. Men snälla, om jag en gång till läser orden tonåring, preventivmedel, hora och helvete i samma mening så tappar jag på riktigt tron på mänskligheten.

Kommentarer

 • Alice 07/03/2018 11:29pm (6 år sen)

  Jag tänkte precis själv börja skriva om just detdär när jag såg ditt inlägg. Bra skrivet och jag håller helt med!!

  Bara att jag blir inte ens varken provocerad eller förbannad av just denhär typen av människor längre. Skrattretande är det ju dock.

  Ändå blir jag lite orolig för andras skull, för religiösa tonåringar som är uppvuxna med sådana som Benjamin. Som faktiskt kan ta åt sig av det han skriver.

  Tummen upp för gratis preventivmedel! Mer prat om sex, samtycke och respekt från skolornas håll hoppas jag också på! Samt mindre prat från sådana som ovannämnda skribent, åtminstone tills de har något att komma med utan avsikt att trycka ner eller skrämma upp någon.

  • Caroline Högnäs 08/03/2018 7:57am (6 år sen)

   Jo, precis, det är ju just det som är oroväckande... tack för din kommentar och att du delade med dig av din åsikt! :)

 • Ida 08/03/2018 10:06am (6 år sen)

  Jag tycker också gratis preventivmedel för unga kan vara en bra sak. Hellre p-piller än aborter! Tror knappast att folk vill ha mera sex bara för att det är lättare att skydda sig.

  En grej jag funderat på däremot är vem som ska få hormonella preventivmedel gratis och vem som ska betala. Jag hör till dem som måste äta p-piller för att kunna leva en normal vardag, utan dem skulle jag ha en fruktansvärd smärta som lamslår mig så att jag inte kan göra någonting. Jag äter dem alltså inte som preventivmedel utan som medicin, och jag är långt ifrån ensam. Idag måste jag betala fullt pris på pillren, eftersom man inte får kela-avdrag även om man äter dem mot smärta och förebyggande av endometrios som i många fall är orsaken till smärtan. Skulle jag däremot äta pillren mot akne skulle jag få avdrag (om jag förstått rätt). Missförstå mig inte, jag tycker akne är ett riktigt problem också men jag förstår inte varför grova menssmärtor och olika kvinnosjukdomar som endometrios inte anses vara lika allvarliga? Jag tycker som sagt gratis preventivmedel för unga är en bra sak men jag skulle ljuga om jag skulle säga att det inte känns aningen konstigt att de ska få pillren gratis när alla vi som äter dem som medicin ännu måste betala fullt pris. Inte för att jag vet hur man skulle lösa det heller för om en medicin är gratis borde ju alla mediciner vara gratis för att det ska vara rättvist och det är ju inte möjligt..

  Blev långt och säkert flummigt men hoppas du förstår vad jag menar!

  • Caroline Högnäs 08/03/2018 7:51pm (6 år sen)

   Hej och tack för din kommentar! Jag kan säga att jag vet exakt vad du pratar om. Jag började också själv äta p-piller som ung, men också i medicinskt syfte, för att min egna hormonproduktion inte fungerade och jag hade utebliven mens en lång tid. Det är väldigt knepigt det där med vem som har rätt att få dem gratis och vem som inte har det. Precis som du säger så går det ju inte riktigt att få det rättvist hur man än gör...

 • Karolina 08/03/2018 3:43pm (6 år sen)

  Nu är jag i samma sits som du nämnde i början: hade tänkt skriva om det här, men tycker att andra sköter det så bra :D Skitbra skrivet! Jag trodde inte heller att jag läste rätt när jag såg insändaren...

  • Caroline Högnäs 08/03/2018 7:55pm (6 år sen)

   :D tack så mycket för din kommentar! Och nä, alltså ibland får man bara nypa sig i armen och bara inse att det faktiskt finns sådana som tänker så otroligt annorlunda än vad man själv gör...

 • Marias Memoarer 11/03/2018 7:46am (6 år sen)

  Jättebra skrivet!!! Men varför just p-piller, och varför inte erbjuda gratis kondomer som alternativ? Eller det kanske också kommer finnas som alternativ, har inte riktigt koll på den här diskussionen. Hormonella preventivmedel kan orsaka mycket psykiska problem om det inte passar individen i fråga, och de som inte klarar av dessa hormoner ska väl ändå få möjlighet att skydda sig gratis liksom de som inte reagerar negativt på p-piller, hoppas jag? Själv skulle jag aldrig röra hormonella preparat igen, för jag vet vid det här laget vad som händer-jag tar skada av det psykiskt och sen går förhållandet åt skogen på köpet :) Samt det att enbart hormoner duger ju inte som skydd om man inte är i ett förhållande där man verkligen litar på sin partner.

  • Caroline Högnäs 12/03/2018 7:56pm (6 år sen)

   Jo, vad jag har förstått så gäller det även kondomer. Precis som du säger så passar ju p-piller inte till alla, men det är ju bra att möjligheten finns för de som klarar av dem. Jag har också själv slutat med hormonella preparat. Och ja, kondomer är absolut det bästa alternativet när man inte är i ett förhållande eller litar på sin partner till 100%.

Skriv en kommentar