Header 4

Det här äter jag gärna - och mindre gärna

Skrivet av Caroline Högnäs 12.02.2019 | 3 Kommentarer

Kategorier:
Taggar:

Jag kan tycka att det är så fascinerande med hur vi människor har så olika smak. Jag menar, det som kan smaka jättegott för någon kan samtidigt vara något av det vidrigaste en annan stoppat i sig. Hemma hos oss är det så med t.ex. ost och ägg. Jag älskar det, men jag har accepterat att ifall jag vill ha en ost & vinkväll med min sambo så får jag äta osten själv.

Det är också intressant hur vår smak (kan) ändras med tiden. Det är ju inte sällan det är så att man ogillar något som barn, men lär sig tycka om det när man blir lite äldre. Men med vissa saker kan man faktiskt lära sig tycka om när man är vuxen också. För mig är rödvin en sådan sak. Jag bokstavligen lärde mig själv att tycka om det genom att dricka det. Nu älskar jag det och väljer 9/10 gånger rött vin före vitt vin.

Nå men, nog om det. I dagens inlägg tänkte jag dela med mig av 15 maträtter eller råvaror som jag gillar (skulle lätt kunna komma på säkert 30 i denna kategori) och 15 som jag inte alls gillar. Denna idé kommer från Daniela, som räddade mig från min lilla bloggtorka. 

15 Maträtter/livsmedel som jag gärna äter

Okej, jag skulle lätt kunna komma på 30 i denna kategori. Finns ju så mycket som är så gott, så det är lite svårt att välja vad jag skall ta med hehe. Men här är i alla fall några saker som jag gärna äter:

• Gröt

Men det visste ni. Jag älskar gröt i alla de former: havregrynsgröt, mannagrynsgröt, risgrynsgröt etc. Jag äter nästan alltid havregrynsgröt till frukost och för tillfället toppar jag det med bär, grynost och frön. En bra blandning av kolhydrater, proteiner och fett. När det kommer till mjölkbaserade grötar så äter jag dem helst kalla, mums.

• Mango

Jag tycker om de flesta frukter, men det finns få saker som slår en riktigt perfekt mango. Det är något med både konsistensen och smaken som bara blir så perfekt. Förutom att jag tycker om själva frukten, så gillar jag också det mesta som smakar mango. Så fräscht!

• Sushi

Okej, det här kom kanske inte heller som någon överraskning för er som känner mig eller har följt med min blogg en tid. Jag älskar sushi. Väljer helst icke-veganska sushin, det vill säga sådana som innehåller fisk eller skaldjur av något slag. Helst lax eller surimi. Men även veganska är goda.

SUSHI

• Ägg

Ägg måste vara typ världens bästa livsmedel - man kan göra så mycket av det. Ett lite löskokt ägg som sådan eller på bröd eller i sallad är ju så gott. Omeletter och stekt ägg går också ner, men steker jag ägg gör jag det helst med banan, i form av bananplättar. Äggvita är också något jag alltid sätter i min gröt, det ger gröten en krämigare konsistens. 

• Karelska piroger

Karelska piroger är typ det godaste som finns. Speciellt dom som finns i lösvikt i olika matbutiker: alltså goda. På frukostbufféer sätter jag också gärna äggsmör på mina karelska piroger. Man må säga vad man vill om den finska matkulturen, men karelska piroger kan vi vara stolta över!

• Caesar-sallad

Jag gillar allt med caesar-sallad: de krispiga salladsbladen, krutongerna, parmesanen och caesar-såsen. Nygrillad kyckling på det och man har kanske den enklaste men godaste rätten som finns.

• Lufttorkad skinka

Jag älskar kallskuret överlag, men den bästa skinkan är äkta serrano. Tillsammans med ett riktigt bra rödvin är det typ den godaste smakkombinationen som finns. Ja okej, jag skall inte dra ramsan om att jag är halvspanjorska nu igen men jaa.... man är ju ändå halvspanjorska. Ett tips är att linda lufttorkad skinka runt persika eller honungsmelon, det är otroligt gott!

• Lins- och majskakor

Det bästa (eller kanske sämsta för att det har så snabb åtgång) att ha i skåpet är ju ändå linskakor och majskakor. Det bästa är att dom är fantastiskt goda som sådana, men om man sätter lite pålägg på blir dom liksom ännu bättre. Vem behöver bröd när det finns lins- och majskakor, liksom? Så mycket bättre än riskakor.

• Digestivebotten

Okej, det här är ingen mat, men något jag verkligen ääälskar. Alltså cheesecake i all ära, men jag skulle lätt kunna äta bara bottnet. Vad skulle ens en cheesecake vara utan bottnet? Ingenting. Men den får inte vara för hård eller för smulig, utan just så där perfekt krispig. Nam nam nam. Havrekex överlag är ju faktiskt rätt så underskattat.


• Batat

Jag behöver knappast förklara mig desto mer: batat som man rostar i ugnen är helt underbart gott och passar med och i det mesta. Batat är något som jag nästan alltid har hemma och som jag äter väldigt ofta.

En tallrik med massa gott.

IMG 2774


• Brysselkål

Nu tycker jag om de flesta grönsaker också, och förutom brysselkål äter jag gärna bland annat paprika, broccoli, vitkål och blomkål. Smörstekt brysselkål är typ det godaste tillbehöret till mat. 

• Granola

Det här har jag också nämnt på bloggen förr, men jag tycker om det för mycket för att jag skulle kunna lämna bort det från denna lista. Men en god granola (gärna köpis men helst hemgjord) är bland det godaste jag vet. Naturell yoghurt med granola - så gott.

IMG 0332

• Kokos

Kokosflingor, kokosflarn, kokosolja, kokoschips, kokosmjölk... allt med kokos är gott. Och allt som inte är gott före blir gott med lite kokos. Seriöst så är Urtekrams rostade kokoschips något av det bästa som finns.

• Syltlök

Här kommer kanske en liten överraskning. Jag vet nämligen att syltlök är något som delar åsikter. Men jag älskar syltlök. Hellre kall, t.ex. i en sallad än varm. Både konsistensen och smaken är himla god.

• Hummus & Falafel

Här kunde jag inte bestämma mig vilken jag skulle ta som sista, så det fick bli båda, dom går ju ändå lite i samma tema, så jag hoppas det är okej. Hummus och falafel, tänk vilka mästerverk man kan skapa av kikärter. Så gott.

Hummus, falafel & batat i samma box. Perfektion.

IMG 1503

 

15 Maträtter som jag ogärna äter

Först kan jag börja med att säga att det finns väldigt få saker som jag verkligen inte äter. Jag äter det mesta om jag måste och är inte en sådan som klagar högt på mat. Dock finns det förstås saker jag mindre gärna äter, och som jag till exempel aldrig skulle köpa hem. Det är bland annat:

• Korv

Jag har aldrig varit något fan av korv. Och med korv menar jag nu alltså grill/länkkorv. Jag har förvisso inte ens smakat så många andra sorts korvar i mitt liv och t.ex. bratwurst tycker jag redan ser så oaptitligt ut att jag inte har vågat pröva. Ett undantag är dock skinnfri knackkorv, det kan jag äta. Haha.

• Kinakål

Som jag tidigare nämnde så gillar jag de flesta grönsaker- och sallader. Men kinakål är något jag inte alls gillar. Det påminner mig om sallader som man fick i lågstadiet som bestod av kinakål och konserverad ananas. Kinakål smakar dessutom lite surt och enligt mina smaklökar skall sallad inte vara surt. 

• Varma russin

Alltså jag har aldrig förstått varför man sätter russin i bröd/kakor/kex etc. VARFÖR? Det förstör både russinen och bröder/kakan/kexen. Dessutom blir det bara mera arbete åt den som skall äta, när denne måste peta bort dem. Russin i glögg är inte heller något jag föredrar. Om man skall äta russin skall de vara kalla, helt enkelt.

• Mjölk

Mjölk är ju nu inte mat, men det är ett livsmedel, så det får vara med. Att dricka mjölk ur ett glas är något jag säkert inte gjort på 5 år. Tycker det blir onödigt slemmigt i munnen av att dricka det och dricker mycket hellre vatten till maten. Mjölk är något vi aldrig har i kylskåpet, förutom då min mamma är på besök (hon skall ha det i kaffet). Äter dock andra mjölkprodukter som kvarg och grynost.

Man kan enkelt göra naturell kvarg lite mera spännande genom att smaksätta det med till exempel citron och lakritspulver eller andra kryddor.

citron lakritskvarg

• Ärter

Ärt-majs-paprika-blandningen skulle helt enkelt vara bättre utan de gröna ärterna och jag skulle aldrig sätta ärter i min sallad. Nej, ärter är något jag verkligen inte bryr mig om. Ärtsoppa hör inte heller till favoriterna. 

• Oliver

Smaken av oliver är något jag inte ännu lärt mig tycka om. Jag kan stoppa en oliver i munnen och svälja, men det är inte så att jag tycker det är gott. När jag var liten kunde jag dock inte äta en paj eller pizza om det ens varit en oliv på den och man kände smaken, men så petig är jag inte längre.

• Jaffa-kex

Ända sedan jag var barn och sprang på barnkalas, så har jag inte gillat jaffakex. Ni vet jaffa-kex va? De som är mjuka och fyllda med apelsin och så har de ett chokladöverdrag. Usch. Sämsta kexen ever. 

• Wasabi

Wasabi är det ända äckliga på sushi-tallriken. Överlag är jag dålig med stark eller jättekryddig mat. Det förstör och tar bort de goda smakerna, haha.

• Chokladglass

Här känner jag att jag behöver förklara mig. Ända sedan jag var liten så har jag inte gillat chokladglass. Speciellt inte dom i rektangelformade 1-liters förpackningarna. Dom smakar fejk-choklad. Nu är det ju inte så att jag inte kan äta chokladglass, men det är nog den sämsta glassen som finns och jag skulle aldrig köpa det. Däremot är glass med chokladbitar i eller choklad som sådan något av det bästa som finns.


• Questbar

Fast jag gillar många så kallade "fitness-snacks"/proteinbars, så är Questbar något av det äckligaste jag har smakat och jag kan inte förstå dem som höjer det till skyarna. Och nu har jag faktiskt gett det flera chanser och testat olika smaker, men ingen har varit ens lite god. Det finns så många bättre proteinbarer out there, t.ex. leaders softbar eller barebells.

• Marmeladgodis

Jag tycker om de flesta godisar, men inte marmeladgodis. Vem väljer marmeladgodis när det finns så mycket godare godisar!? De röda rävgodisarna och gröna kulor är typ det vidrigaste jag vet.

• Bläckfisk

Och nu menar jag inte friterade bläckfiskringar, utan bläckfisk. Konsistensen, smaken, vetskapen om vad det är och hur det ser ut - allt är äckligt med bläckfisk. Jag beställde en gång en seafood-salad i Rom, och fick en sallad med bläckfisk-bitar i. Så där att man kände sugpropparna på tentacklerna när man åt. Det var sjukt obehagligt.

• Polarost

Jag tycker om många ostar, men riktigt starka ostar har jag svårt för. Jag känner direkt om jag gillar en ost eller inte, genom att lukta på den. Luktar den starkt så gillar jag den förmodligen inte. Jag föredrar milda ostar.

• Fryst sej

Det här tror jag också är något som hänger med från lågstadiet, då jag inte alls gillade ugnsfisk. Till skillnad från de flesta andra så har fiskpinnar heller aldrig varit någon favorit, varken i låg- eller högstadiet. Dock gillar jag att beställa vit fisk på restaurang, men det är något med de frysta blocken som är lite torra som får mig att rysa.

 

Okej, svårt att hitta bilder på mat jag inte gillar, haha. Men nåja, någon där ute som har samma smak som mig? Eller helt annan smak?

 

Kommentarer

  • Danielas Dagbok 12/02/2019 9:08pm (2 månader sen)

    Vi har tydligen VÄLDIGT samma smak gällande vad som inte är gott :D

    • Caroline Högnäs 12/02/2019 9:11pm (2 månader sen)

      Haha har vi så? Vad lustigt! :D

  • Sofia 12/02/2019 10:11pm (2 månader sen)

    Vi sku lätt kunna dela kylskåp! Jag håller med dig på precis allt förutom att jag gärna äter chokladglass.
    Ett tips gällande digestivekex är att krossa sådana som ett botten i en muffinsform och sedan fylla formen med vaniljskyr och toppa med massa bär. Såå gott! :)

    • Caroline Högnäs 13/02/2019 8:19am (2 månader sen)

      Haha, vad kul! Och tack för det tipset - låter supergott (och enkelt!) :D

  • hopihopi 12/02/2019 10:20pm (2 månader sen)

    Vilken rolig lista, jag tror jag snor den :)Vi verkar ha ganska likadan smak, både på vad som är gott och mindre gott...

    • Caroline Högnäs 13/02/2019 8:21am (2 månader sen)

      Var så god! :D Har vi det? Kul!

Skriv en kommentar