Enkelt och gott fröknäcke
Fröknäcke är en av mina absoluta favoriter just nu! Jag tycker det är så gott, speciellt med naturell färskost och avokado på. Gärna en skiva kalkonpålägg också.
Det finns ju många olika sorters färdiga fröknäcken i butiken, men det är också väldigt enkelt att laga själv. Det finns ju också väldigt många olika varianter av hemmagjort fröknäcke, men få är så bra som det jag brukar laga, som jag i detta inlägg tänkte dela med mig av (hehe). Det blir så där härligt knaprigt och passar dessutom väldigt bra åt min känsliga mage, då det inte innehåller några sädeslag alls - och extra mycket fibrer. Glutenfritt och veganskt är det också!
Jag kan tycka det är lite omständigt (eller så är jag bara lat) att köpa massa olika påsar med frön, så jag brukar köra på en färdig fröblandning, som inte innehåller något annat än frön. För att knäckebrödet skall bli mer fiberrikt OCH få en konsistens som påminner lite mera om de färdiga fröknäcken som finns i butiken, dvs. det blir lite tjockare, brukar jag även blanda i pofiber och psyllium. Och vad är pofiber? tänker kanske någon av er då. Så det skall jag tala om för er: pofiber tillverkas av potatisens torkade fruktkött (låter konstigt, jag vet) och används mycket i glutenfri bakning för att binda samman ingredienser. Det har en väldigt neutral smak och har högt fiberinnehåll (70%) och passar därför bra i just bröd och bakning.
Så här kommer det: mitt ytterst simpla, men ack så bra, recept på:
Knaprigt och enkelt fröknäcke, 1 plåt:
- 175 g (halva påsen) Risentas fröknäcke med chia-bakmix (det går förstås att själv blanda/ta samma mängd av valfria frön)
- 3 msk pofiber
- 1 msk psyllium
- 2 msk olivolja
- 2,25 dl hett vatten
- salt
Gör så här:
- Koka upp vatten i en vattenkokare.
- Blanda frön, pofiber och psyllium i en skål.
- Tillsätt hett vatten och olivolja. Blanda om och låt stå några minuter. Blanda om igen.
- Sätt ett bakplåtspapper på en plåt. Tryck/kavla ut smeten med hjälp av ett annat bakplåtspapper, alltså mellan två bakplåtspapper. Försök få det tunt, utan att det går sönder. Strö över lite salt - och skjuts med den i ugnen (150 grader) i ca 1 timme!
TIPS 1: Grädda på låg värme. Jag brukar grädda mitt fröknäcke på 150 grader, men skulle vi ha en bättre ugn skulle jag säkert sänka värmen ännu lite.
TIPS 2: Om du vill ha jämna knäckebitar (det är ju lite charmigt med osymmetriska bitar, men om du vill), så ta ut plåten efter bara 5-10 minuter och tryck, inte såga, färdigt bitar med en kniv. Smeten kommer att flyta ut lite igen, så ta ut plåten efter ytterligare 10-15 minuter och tryck, inte såga, med kniven en gång till i samma "spår", så blir det fina bitar som sedan är enkla att bryta.
TIPS 3: Vakta knäcket. Det skall få färg men inte brännas. Om man har en gammal ugn som gräddar ojämt (som vi har), så kan det löna sig att byta plats på bitarna i mitten med de på kanterna, om de börjar få för mycket färg. Då lämnar heller inte bitarna i mitten mjuka, för vi vill ju att alla bitar skall vara knapriga. Den totala gräddningstiden kan variera typ mellan 50 och 70 minuter.
TIPS 4: Testa att äta med ett tjockt lager naturell färskost - nämen det är så gott!!!
Kommentarer
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar