Header 4

Fem x räddare i nöden

Skrivet av Caroline Högnäs 07.05.2018 | 2 Kommentarer

Kategorier:
Taggar:

Hej,

Jag är ganska dålig på att laga mat. Eller nej, jag är faktiskt ganska bra, men jag är ganska lat. Jag orkar sällan hålla på fixa invecklade maträtter som ger spektakulära, kulinariska upplevelser. Det blir ganska ofta det där samma bekanta liksom. Förutom de enstaka gånger då jag plötsligt blir entusiastik och lagar massor med olika rätter, såser och sallader på en gång med tron att jag är självaste Tomi Björck. Men det händer alltså väldigt sällan.

Men, nu tänkte jag i alla fall tipsa er alla, som också har en tendens att någon gång fastna i ris-och-kyckling-fem-dagar-i-veckan-kryddat-med-salt-och-peppar-spåret, om fem kryddor som det lönar sig att ha i sitt köksskåp. Dessa kan nämligen snabbt ge vilken maträtt som helst lite extra sting och variation!

kryddorfrån höger;

Garam Masala: Fast jag annars inte är ett så stort fan av indisk mat, så med hjälp av denna krydda gör man världens enklaste och godaste kycklingsås (har också gjort vege med halloumi). Bara lite lök, tomatkross, tomatpure, turkyoghurt, riven ingefära och färsk koriander och förstås massor med garam masala så har man en helt fantastiskt god sås. 

Mango Curry: Alltså ärligt, det här kan jag sätta i och på allt. Skulle säkert kuna äta den med sked. Haha, nå nej men. Jag älskar ju mango överlag. Sen älskar jag också kombinationen sött och salt - vilket denna krydda är. Så denna sätter jag med kyckling, kött, nyhtökaura, soppor, i wok, som krydda i dippsås osv. Testa!

Lime Pepper: Alltså citronpeppar - släng dig i väggen, det här smakar på riktigt syrligt och detta är så gott på t.ex. ugnslax. Kycklingfiléer brukar jag också krydda med denna. 

Spiskummin: Okej, om jag fick välja en krydda att använda resten av livet skulle det säkert vara spiskummin. Det är så gott! Jag älskar ju libanesisk och mat från mellanöstern, där man ofta använder spiskummin. Människorna från dessa länder skulle säkert gråta om de såg hur jag missbrukar deras krydda. För denna sätter jag också i det mesta.

Flingsalt: Ett sista tips som man bör ha hemma i skåpet - flingsalt. Flingsalt känns ju lite lyxigare än vanlig salt och t.ex. grönkålschips, rostade paprikor, edamame bönor, ungsfisk osv bör nödvändigt ha flingsalt och inte vanlig salt som krydda!

Ett sista tips jag tänkte dela med mig av, på tal om kombinationen sött och salt, är munsbitarna nedan i mitten - persika inlindat i lufttorkad skinka. En favorit som vi har gjort i åratal är samma sak, fast med honungsmelon. Men nu testade vi alltså med persika och det var verkligen supergott!

tapas 2
Har ni någon favoritkrydda som räddar er matlagning?

Kommentarer

 • Sandra Neuman 08/05/2018 12:36pm (4 år sen)

  Vår fråga! Jag tycker om kryddor och att kombinera olika baskryddor för att få till olika smaker. Chili har alltid varit "min" krydda som jag ännu använder i det mesta för att få upp liiiite hetta. Garam masala och tacokrydda brukar jag blanda själv och använder i en del recept :)

  • Caroline Högnäs 08/05/2018 12:43pm (4 år sen)

   Tack för din kommentar! :) Oh nam låter gott! Jag tror säkert egenblandad Garam masala slår denna färdiga version med hästlängder! Chili borde jag ännu bli bättre på att använda i min matlagning, jag är lite för feg ännu när det kommer till stark mat, hehe.

 • Hanna Rosvall 08/05/2018 7:48pm (4 år sen)

  Garam masala är underbar! Men också Pasta Rossa. Alltså det. Är. Så. Gott. Måste testa Mango Curry eftersom jag också är en mangoälskare, tack för tipset :)

  • Caroline Högnäs 08/05/2018 9:59pm (4 år sen)

   Jaa, visst är det! Okej, spännande, jag skall absolut testa Pasta Rossa! Tack för det tipset! :)

Skriv en kommentar