Header 4

Hemgjord granola med äppel och kanel

Skrivet av Caroline Högnäs 16.09.2018 | 0 Kommentarer

Kategorier:

Hej,

Jag är ju inte världens geni i köket, men om det är något jag tycker om att laga själv, så är det granola, eller müsli, eller vad man nu vill kalla det. Det gjorde jag igår, när jag försökte att få bort tankarna från loppet. Men, initiativet till att laga granola kom den här gången egentligen från Henkka, då han i fredags frågade när jag hade tänkt laga egen granola igen (så ja, det brukar på riktigt vara gott).

De granolan som finns i affären har ofta jättemycket socker och dom hälsosammare varianterna är ofta dyra. Det blir heller inte hemskt billigt att laga egen granola om man köper alla ingredienser på en gång. Men sen handlar det också om sådana ingredienser som man ändå ofta har i skåpet, i alla fall till viss del, vilket gör att det inte känns så dyrt sist och slutligen. Och sen som bonus vet man exakt vad som finns i den och att den är gjord med kärlek.

Granola

Jag har testat många varianter under åren, men jag måste säga att det här granolan är nog kanske den bästa jag har gjort. Den blev på riktigt crunchy, så där med bitar i. Den är både glutenfri och (tillsatt) sockerfri. Hösten till ära valde jag att smaksätta den med äppel, kanel och kardemumma. Det smakar helt underbart med naturel yoghurt eller kvarg.

Både frön och nötter kan man variera enligt tycke och smak, jag tog sådana som jag hade hemma. Här kommer receptet:

5 dl havregryn (glutenfria om du vill ha 100 % glutenfritt)
1 dl solrosfrön
0,5 dl linfrön
0,5 dl sesamfrön 
1 dl kokosflarn
1 dl hasselnötter
1 dl mandlar
2-3 tl kanel
1-2 tl kardemumma
0,5 dl kokosolja (ca. 40 g)
0,5 dl osötad äppelmos/äppelpuré (jag använde barnmat)
1 äggvita
50 g torkade äppelbitar (osötade)

 

- Krossa nötterna med hjälp av en vass kniv. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
- Tillsätt kokosolja, äppelmos och äggvitan. Blanda och tryck ihop granolamassan så den blir "klumpaktig".
- Bred ut på en bakplåtspapperklädd plåt och rosta i 150-175 grader (lite beroende på ugn), ca. 30-40 minuter. Blanda om med ca 10 minuters mellanrum och vakta noggrant, den bränns lätt.
- När granolan har svalnat, blanda i de torkade äppelbitarna och förvara i en burk med lock. 

Nam!

Granola 4

 

Det blir ungefär 500 gram färdig granola av hela satsen.

Thank me later.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar