Header 4

Jag som resenär och lite mera Mexiko

Skrivet av Caroline Högnäs 02.02.2019 | 0 Kommentarer

Kategorier:

Idag har jag packat upp min resväska som jag hade med mig till Mexiko, och sista tvätten snurrar som bäst. Jaaaaa, jag vet, det har gått en vecka sedan vi kom hem. Men jag är verkligen sämst på att packa upp. Hatar det. Det blir så definitivt att resan är slut på något sätt. Sommarkläderna åker tillbaka längst in i klädskåpet med vetskapen om att det är länge tills man får bära dem igen. Och ja, så är jag lite lat också och att tvätta, hänga upp och vika kläder hör till de hushållssysslor jag gillar absolut minst.

Men men. I dagens inlägg fortsätter jag lite på resetemat och tänkte fylla i en lista som jag hittade på Malins blogg. Här berättar jag också lite mera om Mexiko-resan: till exempel om när vi tänkte missa flyget. Om ni vill se lite mera bilder från resan så skall ni också skrolla vidare!

1. Dyka i från poolkanten eller smyga i från badstegen/poolkanten?

Smyga i, helt klart. Är inte helt säker om jag ens kan dyka längre, det var så länge sedan jag gjorde det, haha. Skulle säkert bli ett snyggt magplask om jag försökte mig på det. Dessutom är jag nog lite av en badkruka, speciellt om det är kallt vatten. 

Sitter gärna på poolkanten.

Mexico pool 2

 

2. Backpacker eller “suitcaser”?

Gissa! Ja, helt klart en suitcaser. Jag är en pinsamt bekväm resenär och reser hellre mer sällan och betalar mer för att få en viss standard på resan, att ha färdigt bokade hotell och resan till största del planerad. Att backpacka känns helt enkelt inte helt som min grej även om jag tycker att det i teorin skulle vara jättehäftigt att göra det, eftersom jag tycker om att resa och se nya platser.

3. Packa kvällen före eller packa i god tid?

Skulle man ha frågat mig för ett par år sedan så skulle jag helt klart ha svarat i god tid. Och jag tycker verkligen det skulle vara idealt om det skulle vara så ännu idag, men i verkligheten så har det nog alla senaste resorna blivit så att jag packat /kvällen före. Jag brukar dock packa i huvudet några dagar innan det, och tänka ut och kanske skriva ner saker jag inte får glömma, så är det enklare att fylla väskan sen.

4. Sladda in på tågstationen/flygplatsen precis på håret eller vara där 1 timme innan deadline?

Haha ingendera, eller om vi pratar flyg så är det nog mera 2 timmar före. Jag är alltid den som vill vara i lite för god tid, men trots det har jag varit riktigt nära att missa flyget två gånger. Den ena gången kan ni läsa om här, medan den andra gången hände nu när vi skulle åka till Mexico:

Vi flög först från Helsingfors till London och skulle sedan fortsätta från London till Miami. I London hade vi bara 1 h och 30 minuter på oss att byta flyg. Typiskt nog så var det första flyget sent, så när vi steg ur planet i London så var det bara 55 minuter tills vårt flyg till Miami skulle gå. Det kanske inte verkar så lite, men ni som har varit i Heathrow vet säkert hur stort det är och att det kan ta en bra stund att ta sig från A till B. Dessutom var det lördag förmiddag och fullt med folk och långa köer.

Nå, direkt vi steg ur planet så delade dom ut priority-lappar åt oss, alltså; sådana man får om man har ett förbindelseflyg att hinna med, så att man får gå förbi köerna. Vi sprang till säkerhetskontrollen. Inga vätskor,  inga elektroniska prylar - kolla era väskor noggrant, det är över en timmes kö till extrakontrollen, ropar en dam högt. Med det menade hon alltså att ifall ens väska hade något förbjudet i sig och måste granskas noggrannare, kommer det att ta över en timme innan man får tillbaka den och kommer vidare. Vi packar snabbt upp våra saker i lådorna och går genom metalldetektorn.

På andra sidan står vi sedan och väntar på att lådorna med våra saker skall komma, så att vi kan springa vidare, när jag till min stora förskräckelse ser hur min låda skuffas åt sidan - till sakerna som skall extragranskas! Det här är inte sant, tänker jag och får panik. Alltså panik deluxe. Jag skriker typ åt Henkka att mina saker for till extrachecken och frågar med gråten i halsen vad vi skall göra. Jag ser att han också blir lite stressad, men han är som vanligt väldigt bra på att behålla lugnet (till skillnad från mig) och undrar hur den kan ha tagits för extrakontroll när jag inte har något konstigt i den.

Då insåg jag att fan, jag hade ju en oöppnad vattenflaska som jag köpte innan vi skulle stiga på planet i Helsingfors i väskan.

Jahapp, dit for den resan, tänkte jag. Vi försökte få kontakt med någon i personalen, men det enda svar vi fick var att ni får skylla er själva, typ. Som tur gick väskchecken snabbare än tänkt och när den var gjord vågade jag inte ens kolla på klockan, utan vi sprang bara för allt var vi var värda till vår gate, dit det var ungefär 1-1,5 kilometer.

Jag som var förkyld tänkte bokstavligen svimma för jag fick knappt luft av vår lilla löprunda. Allt blev bara värre när vi hels tiden sprang förbi skyltar med flygtiderna och man kunde se att det stod Gate closing vid vårt flyg och jag var så otroligt stressad.

Men vi hann. Fast det var väldigt, väldigt nära.

Och en vattenflaska. Tänk att man kan vara så stressad att man glömmer en vattenflaska i sin handväska när man går genom security check. Jag tror det var första och sista gången.

 

5. Paketresor eller sy ihop själv?

Både och funkar bra, för mig beror det på vilken typs resa det är frågan om, vem man reser med och så vidare. Har varit på både paketresor och fixat allt själv och har bra erfarenheter av båda.

6. Foodie eller naturjunkie?

Av dom två så är det nog foodie. Både jag och Henkka älskar att testa nya restauranger och vi sätter ofta mycket tid på att på förhand researcha restaurangutbudet på det ställe dit vi skall. Vi brukar också diskutera vilken poäng vi skulle ge restaurangerna på en skala 1-5, där vi beaktar både maten, stämningen, servicen och priset. Hittills har vi gett högst poäng åt en restauranger i Lissabon, en i Madrid och en i Miami. 

Jag tycker förvisso också om att upptäcka naturen på olika ställen jag besöker, eftersom det ofta är något som gör varje ställe så unikt. Men jag är den personen som hellre tittar på bergen och havet - inte den som vandrar upp dit eller dyker ner dit.

En orsak till att jag är lite rädd för att röra mig i främmande natur är insekter och djur. Iguanar fanns det gott om i Mexiko.

Mexico iguana

 

7. Skidsemester eller sandstränder?

Kanske den enklaste frågan på hela listan: sandstränder. Jag är ingen vintermänniska överhuvudtaget och jag tycker varken om snö eller att skida. Dock har jag på senaste tiden tänkt att det skulle vara mysigt att åka till nån stuga i Lappland. Eller ja, kanske jag tänkte mer på att hänga på något spahotell, se norrsken och renar. Skulle nog inte skida heller på den resan jag har i visionerna.

8. Återkommande favoriter eller nya destinationer varje gång?

Både och. Har några favoriter som jag gärna besöker, men har också ännu många destinationer på min bucket-list som jag ännu vill besöka.

9. Roadtrip eller tågresa?

Har varken varit och roadtripat eller åkt hemskt mycket tåg i andra länder. Men om jag nu skulle välja så skulle jag nästan hellre åka på en roadtrip. I Sydeuropa till exempel.

10. Systemkamera eller mobilkamera?

Jag äger ingen systemkamera, men tar gärna bilder med min kamera om det är någonstans jag kan och vill ta med den. Men jag är dock lite bekväm av mig och tycker inte om att släpa med kameran överallt, därför tar jag mycket bilder också med mobilkameran.

Som tur kan man ta riktigt fina bilder också med mobilkameran (och med lite hjälp av vsco kan dom bli ännu finare).

Mexico strand

 

11. Morgonmänniska eller kvällsmänniska?

Morgonmänniska. Jag är morgonmänniska både hemma och på resa. Tycker om att se soluppgången, stiga upp tidigt, äta frukost och veta att man har hela dagen framför sig. Nu i Mexiko så kom vi aldrig riktigt in i dygnsrytmen där och vi steg upp mellan 06 och 07 typ varje morgon och somnade framför en film tidigt på kvällen. #pensionärslivet

12. Spanien eller Italien?

Spanien - man är ju ändå halvspanjor, he he. Nej men, för er som har missat det så bodde jag alltså i Madrid hösten 2015 då jag utförde min utbytesperiod på Universidad Pontificia Comillas. Förutom det så har min familj en lägenhet i Torrevieja i södra Spanien, så jag känner att mina band till Spanien är ganska starka. Spanien är också det land i Europa där jag besökt flest städer och förutom de två ovannämnda städerna så har jag varit till Barcelona, Alicante, Salamanca och Valencia. Jag älskar spansk mat, den spanska kulturen och språket och skulle bra kunna tänka mig att bo där någon gång i mitt liv.

13. Läsk eller alkohol?

Läsk på dagen, vin på kvällen. Eftersom jag inte är någon öldrickare så svalkar jag gärna strupen med en coca-cola zero när det är varmt. På kvällen älskar jag att dricka ett glas rödvin, eller sangria, och tycker verkligen man skall passa på när man är utomlands och kan få ett glas (bra) vin för samma pris som ett glas vatten.

14. Äkta böcker eller ljudbok?

Äkta böcker och podcasts!

----

Här kommer ännu några bilder från Mexico:

Strosande på stranden vid skymning:

Mexico beach 2

 

Två bleka finnar (och en röd på min kind heheheh) på utflykt:

Mexico couple 2

 

Den första bilden jag tog på resan:

Mexico hotell

 

Snabba handrörelser på en trevlig restaurang i Playa Del Carmen (ps.tänk att det där är min pojkvän!?!?!):

Mexico Henkka

 

Mayaruninerna:

Mexico Maya 4

 

En så vacker kväll:

Mexico strand kvall

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar