8 Tips till dig som söker jobb (eller någon gång har tänkt göra det)
Det är temavecka på Sevendays och denna gång är temat "karriär och utbildning". Det känns för mig som ett väldigt aktuellt tema, i och med att jag just har bytt jobb och på det sättet tagit ett kliv framåt i min egen karriär. Dock tänkte jag i detta inlägg inte fokusera på det, utan i stället dela med mig av några tips till dig som söker jobb (eller någon gång har tänkt göra det). Det här är baserat på ett inlägg jag skrev för över ett år sen, då jag själv jobbade med rekrytering. Men eftersom jag känner att det här är ett ständigt aktuellt ämne, så tänkte jag att jag publicerar ett liknande inlägg igen - i en uppdaterad version.
Förutom att jag jobbat med rekrytering så har jag ju också samlat på mig en hel del erfarenhet av att söka jobb. Jag har själv skrivit massor med ansökningar, sprungit på intervjuer, fått ja, fått nej - och samlat på mig en hel del erfarenhet den vägen. Här bör också nämnas att det förstås är svårt att säga exakt vad som är do och don't, då många saker kan variera beroende på vilket företag det är som rekryterar och vem som rekryterar. Så dessa tips är väldigt generella, men kan förhoppningsvis ändå hjälpa dig som söker jobb att öka chanserna att få ett napp (nu har jag sagt det väldigt klart, så kom inte till mig och klaga när du inte fick ditt drömjobb fast du följde alla mina tips). Höhö.
Här kommer de.
-
Jämför dig inte med andra
Okej, det här är ju egentligen inget konkret tips för själva jobbsökandet, men jag vill ändå börja med att poängtera detta. Att söka jobb kan vara både väldigt spännande, men också jobbigt. Speciellt jobbigt kan de bli då man känner att alla andra får jobb bara genom att titta på en jobbannons, medan man själv kanske söker jobb som ett heltidsjobb i flera veckor eller månader - utan att få något. Det kan ta hårt på självförtroendet och man börjar lätt tvivla på sig själv och sin kompetens.
Men där är det viktigt att komma ihåg att jobbsökandet inte är en tävling. Det är inget man vinner om man får ett jobb eller förlorar om man inte får det. För företagen gäller det att hitta en person som passar in i rollen och i det team/företag personen skall jobba i och det är bådas förlust om du skulle bli vald till en position som kanske egentligen inte alls är rätt för dig. Det är inte den som är bäst som blir vald, utan den som har för positionen mest lämplig erfarenhet, kunskap, attityd, intresse osv. Observera: mest lämplig, inte mest eller bäst. Kom ihåg det och sluta jämför dig med andra.
-
Satsa på CV:t
Tänk dig följande scenario: du söker ett jobb som 200 andra också söker. Det finns då en (väldigt) stor risk att företaget inte grundligt hinner läsa igenom allt som står på både ditt CV och ditt ansökningsbrev. Därför är det viktigt att satsa på CV:t och göra det snyggt och tydligt, eftersom det är det dokument som snabbast kan ge en helhetsuppfattning om dig och ditt kunnande.
CV:t får gärna vara 1 eller högst 2 sidor, eftersom meningen är att du skall få förmedlat den viktigaste informationen för positionen du söker. Har du fler än två sidor med massa (onödig) information kan det snabbt ge intrycket av att du har svårt att sammanfatta dig eller att du inte förstår vad positionen du söker går ut på - att du vet inte vad som är relevant. När du skriver ditt CV är det också bra att anpassa den enligt vad det är för jobb du söker, inte bara innehållsmässigt utan också layoutmässigt. Söker du ett marknadsföringsjobb eller något annat kreativt eller visuellt, kan det vara bra att satsa lite extra mycket på layouten (eller kanske till och med göra en video). Om man däremot söker ett bankjobb eller jobb inom sjukvården till exempel, så spelar det nog inte så stor roll om du har med ikoner och fina färger, så länge den ser snygg och stilren ut. Kom ihåg att ditt CV ger en bild av dig som person och kan också påverka hur lämplig du kan anses vara för en position.
Kom ihåg! Du behöver varken ange födelsedatum eller sätta med bild på ditt CV. Många tycker dock att det är bra att sätta en bild, eftersom det också är ett sätt att visa sin personlighet på ett annat sätt än bara genom text. Det skall inte få påverka din ansökan om du har bild eller inte, så där måste du själv avgöra vad som känns bäst.

Bild: Pixabay
-
Lämna inte bort ansökningsbrevet
Även om du kanske tycker att allt du vill säga kommer upp i ditt CV - strunta inte i att skriva ett ansökningsbrev om det står i jobbannonsen att dom vill ha både CV och ansökningsbrev. Lämnar du bort ansökningsbrevet ger det lätt en bild av att du är lat, ointresserad eller slarvig (du har inte läst jobbannonsen ordentligt).
När det kommer till ansökningsbrevets längd brukar max 1 sida vara lämpligt. Kom ihåg att du inte skall berätta hela din livshistoria, utan fokusera direkt på jobbet du söker. Varför söker du? Varför skall dom välja dig? En bra tanke att ha i bakhuvudet när man skriver ett ansökningsbrev är What's in it for them? Alltså: vad kan du tillföra till företaget? Du har säker jättemånga fina egenskaper och meriter, men rada inte upp massa information i onödan utan att förklara varför dessa meriter eller egenskaper gör att du skulle vara en lämplig kandidat för just denna position eller vad det skulle kunna ge företaget.
-
Kom ihåg bilagor och löneanspråk (om dom ber om det)
Om du skall skicka några bilagor beror helt enkelt på om du ombeds göra det, så kolla det i jobbannonsen. Det är onödigt att skicka alla betyg och intyg du har redan i jobbansökningen, om det inte står att man skall göra det. Spara i så fall dem till en eventuell intervju.
Sätt också ett löneanspråk om det står i annonsen. Det kan vara väldigt svårt att veta vad man skall sätta för löneanspråk, men det lönar sig alltid att göra det om dom ber om det. Det är både rättvist mot dig och mot arbetsgivaren att du inte går vidare i processen om ditt lönekrav är 3000 €, men arbetsgivaren bara kan erbjuda en lön på t.ex. 2000 €. Det kan löna sig att researcha lite före, har du kompisar med liknande jobb eller i samma bransch, vad får dom? Vad är medellönen i detta jobb enligt statistik? Vad har du för utbildning? Hur mycket erfarenhet har du? Ifall du är villig att diskutera om lönen, skriv ändå ut en rimlig summa, men säg att du är villig att diskutera. Det visar att du är intresserad trots att du inte kan få exakt det du bett om.
-
Skicka ansökan rätt och namnge filerna
Innan du skickar iväg din ansökan lönar det sig att kolla noggrant hur dom vill att du skickar din ansökan. Är det via e-post eller via någon databas? Om du skickar den på fel sätt lär din ansökning hamna åt sidan. Kolla också så du säkert har med alla bilagor och så att du namngett bilagorna så att de är beskrivande för det du söker, i stället för "CV", namnge filen till t.ex. "CV, ditt namn, jobbet du söker" Obs! Speciellt viktigt om du använder någon gammal ansökan som mall, kan bli pinsamt annars. Det lönar sig också att skicka filer i pdf i stället för t.ex. word, då det är enklare att öppna och du dessutom kan vara säker på att layouten är den samma i vilket system man än öppnar den.
-
Var aktiv på LinkedIn
Om du inte har LinkedIn ännu - skaffa! Och är du inte aktiv där - var aktiv! Det är alltid bra att vara ens lite aktiv och länka till sin LinkedIn-profil när du söker jobb. Om inte annat så i all fall ha den uppdaterad. På LinkedIn kan det vara enklare att få fram sin personlighet än bara genom ett CV, eftersom man där kan se kommunikationsstil, nätverk och intressen på ett helt annat sätt. Det är också stor chans att aktiva rekryterare hittar dig om du finns på LinkedIn. Sidenote: jag fick mitt senaste jobb långt tack vare LinkedIn (kontakter).
Har du en blogg, Instagram, webbsida eller annat du vill visa - länka också det i ditt CV. Om du inte vill att din arbetsgivare skall gå in på t.ex. din blogg, låt då bara bli att länka det. Arbetsgivaren får nämligen inte googla eller söka information som kandidaten inte själv gett tillåtelse till i en ansökningsprocess.
-
Satsa på jobbintervjun
Sen om det går så bra att du får en intervju, grattis! Då finns det också några saker som kan vara bra att tänka på för att öka dina chanser att få jobb. En sak som jag först och främst rekommenderar är att hålla koll på alla positioner du sökt, t.ex. genom att göra en lista - speciellt om du sökt många olika positioner och till olika företag. Om någon från ett företag ringer och kallar in dig till intervju och du inte har någon aning om vem personen är eller vad det gäller för position eller företag, kan stämningen bli lite stel när hen frågar varför du har sökt just det jobbet. Så försök hålla lite koll på det.
En annan viktig sak är att ha koll på vilken position och vilket företag det är du blir intervjuad till, om du blir kallad till intervju. Med detta menar jag nu inte att du behöver kunna alla nyckeltal i företagets senaste bokslut, eller veta vad alla i ledningen heter - men det lönar sig att ha lite koll på företaget och dess historia och verksamhet. Samma sak gäller med positionen du söker. Den som intervjuar dig förväntar sig knappast att du ska veta exakt vad du skall göra på ditt eventuellt nya jobb, men redan att du har koll på ungefär vad det handlar om ger ett bättre intryck (tips: spara jobbannonsen, du hittar den sällan då ansökningstiden gått ut!).
Sen så finns det ju vissa andra självklara saker som gäller inför en arbetsintervju, bland annat att komma i tid och att vara lämpligt klädd. Och obs! lämpligt klädd betyder inte automatisk kostym/kavaj och pennkjol bara för att du skall på en jobbintervju. Viktigaste är att du har något du själv känner dig bekväm i, som är helt och rent och som du tycker är lämpligt för det jobb du söker.
Inför intervjun skulle jag också ge som tips att inte öva in allt för mycket "utantill", d.v.s. att du har klart exakt vad du skall svara på en viss fråga. Det kan låta väldigt onaturligt och oäkta, samt förorsaka onödigt med stress och press under jobbintervjun, när du har massor att komma ihåg. Det är förstås bra att tänka igenom saker du vill säga och lyfta fram, men du kan omöjligt veta exakt vad intervjuaren frågar, så det är onödigt att stressa alltför mycket över att ha exakta färdiga modellsvar på vissa frågor, utan ta frågorna vart efter och svara på det som intervjuaren faktiskt frågar.
-
Var dig själv
Och så till sist; var dig själv! Visa vem du är, lyft fram din personlighet. Visa att du är genuint intresserad av positionen och företaget och att du har en bra attityd. Kom också ihåg att humor (i en lämplig mängd) aldrig skadar - inte ens på den seriösaste jobbintervjun.
Ibland lönar det sig att våga
En ganska (läs: väldigt) stor sak som hände under min bloggpaus var att jag slutade på mitt tidigare jobb. Strax innan jul hade jag min sista riktiga jobbdag där. Det var med blandade känslor jag tog beslutet att säga upp mig, förstås, ett sånt beslut är ju inget man gör i all hast, liksom. Tänk om jag inte hittar ett nytt jobb, tänk om jag ångrar mitt beslut, tänk om jag gör någon besviken, tänk om, tänk om, tänk om... Dessa tankar uppenbarade sig konstant i mitt huvud.
Jag är ingen modig person. Jag gillar när saker och ting känns bekant och tryggt. Jag överväger noga innan jag tar beslut och jag är noga med att också förbereda mig för de värsta scenarierna: vad är det värsta som kan hända? Förstås är det en bra sak att inte alltid göra förhastade beslut, men detta gör också att jag ibland helt enkelt inte vågar ta beslut som leder till större förändringar i livet. Och så fortsätter jag bara med det som är bekant och tryggt.
Inget fel med det heller, men jag vet ju också mycket väl att om man vill ha en förändring så måste man också ändra något. Det gäller ju det mesta i livet: det går inte att bara fortsätta på samma sätt som alltid och tro att allt bara händer av sig själv. Jag kan inte bara gå och drömma om ett drömjobb inom marknadsföring, om jag inte är beredd att göra, ändra eller uppoffra något annat för att få det jobbet. I detta fall krävdes det att våga släppa det bekanta och trygga och söka sig vidare.
Ju fler större beslut jag har varit tvungen att ta, desto mer inser jag också att det ju faktiskt ligger någonting i klyschan att saker och ting ordnar sig. På ett eller annat sätt. Det gjorde det även denna gång. I fredags när jag vaknade var jag ännu arbetssökande och i morgon börjar mitt nya jobb som Junior Marketing Specialist på ett superintressant företag. Jag är så glad, stolt, förväntansfull, nervös och lycklig.
Ibland lönar det sig att våga.
Till dig som söker jobb (eller någon gång har tänkt göra det)
Hej,
Hösten innebär för många också jobbsökningstider. Många företag börjar rekrytera mer igen efter några lugnare sommarmånader och flera som t.ex. utexaminerats under sommaren börjar på allvar söka nya jobb till hösten. Det kan vara både spännande, men också jobbigt att söka jobb. Medan det kan kännas som att alla andra får jobb bara genom att titta på en jobbannons, så kanske man själv söker jobb som ett heltidsjobb i flera veckor eller månader - utan att få något.
Och ju fler nej man får, desto mer tar det på självförtroendet och man börjar tvivla på sig själv och sin kompetens. Jag har varit där själv som jobbsökande, skrivit ansökningar, sprungit på intervjuer - och samlat på mig en hel del erfarenheter den vägen. I och med mitt nuvarande jobb inom rekryteringsbranschen har jag också fått se det från andra hållet, vilket har varit väldigt intressant och lärorikt! Men, utan desto längre förklaringar, så tänkte jag att jag idag skulle dela med mig av några små tips för er som söker eller har tänkt söka jobb. Jag gör det i Q/A-format.
Hur lång skall ett CV vara?
Vissa hävdar att ett CV utan undantag bör vara 1 sida, inte mer och inte mindre. Medan andra menar att bara en sida tyder på lite erfarenhet och att den absolut skall vara 2 sidor. Jag skulle säga att det nog inte spelar någon större roll om den är en eller två sidor, utan det är innehållet och helheten som är det viktigaste. Dock skulle jag rekommendera att ändå försöka hålla det till max två sidor, eftersom det är meningen att du skall få förmedlat den viktigaste informationen för positionen du söker. Att ha ett jättelångt CV med massa information kan ge intrycket av att du har svårt att sammanfatta dig eller att du inte förstår vad positionen du söker går ut på - du vet inte vad som är relevant.
En annan viktig sak är att ifall ditt CV har fler än en sida, så lönar det sig alltid att ange sidnumrering i formen 1/X o.s.v, så att den som läser inte missar någon sida. Det är lätt hänt att man öppnar ett dokument och i all hast bara kollar den första, utan att ens tänka på att det finns en till sida. Om läsaren printar CV:t kan det också hända att bara första sidan kommer med. Men om man då ser att det står 1/2 på sidan, så förstår man ju ganska snabbt att man har bort en sida.
Måste jag ha bild på mitt CV?
Såklart måste man inte ha bild på sitt CV, men jag skulle nog alltid rekommendera att ha det. Det ger dig ett ansikte och kan göra det lättare för den som läser ditt CV att komma ihåg dig. Med en bild kan du också visa din personlighet på ett annat sätt än bara genom text. Men om du sätter en bild, välj då en bild som lämpar sig för arbetssammanhang och för positionen du söker. Om du bara har en bild på dig själv från när du körde krogrunda på Magaluf 2012 så kanske det är bättre att lämna bort bilden.
Finns det något annat man bör tänka på när man skriver sin CV?
Vad är det för jobb du söker? Söker du ett marknadsföringsjobb eller något annat kreativt eller visuellt, kan det vara bra att satsa lite extra mycket på layouten. Om man däremot söker ett bankjobb eller jobb inom sjukvården till exempel, så spelar det nog inte så stor roll om du har med ikoner, fina funktioner och färger, så länge den annars ser snygg och stilren ut. Kom ihåg att ditt CV ger en bild av dig som person och kan också påverka hur lämplig du kan anses vara för en position.
Vad är det relevant att ta upp i ansökningsbrevet och vilka bilagor skall jag bifoga?
Det här är ytterst viktigt; läs jobbannonsen noggrant innan du skickar iväg din ansökan!
Ber dom dig skicka den via e-post eller via någon databas? Om du skickar den på fel sätt lär din ansökning hamna åt sidan. Vill dom ha löneanspråk? Sätt ett löneanspråk. Och håll deadlinen för ansökningen. Det lönar sig att dubbelkolla jobbannonsen en extra gång innan man skickar iväg sin ansökan, så att man säkert har med allt dom ber om, samt att man har skrivit en ansökan specifikt för den position man söker. Om man använt någon gammal ansökan som mall, så kolla också att du ändrat alla rubriker, filnamnet och företagets namn inne i texten.
Vad gäller ansökningsbrevets längd så brukar ca. 1 sida vara bra. Kom ihåg att du inte skall berätta hela din livshistoria, utan fokusera direkt på jobbet du söker. Varför söker du? Varför skall dom välja dig? Och vad gäller bilagor, så kolla i annonsen vad dom ber om. Det är onödigt att skicka alla betyg och intyg du har redan i jobbansökningen, om det inte står att man skall göra det. Spara dom till en eventuell intervju.
Hur vet man vad man skall sätta för löneanspråk?
Det kan vara väldigt svårt att veta vad man skall sätta för löneanspråk, men det lönar sig alltid att göra det om dom ber om det. Det är både rättvist mot dig och mot arbetsgivaren att du inte går vidare i processen om ditt lönekrav är 3000 €, men arbetsgivaren bara kan erbjuda en lön på t.ex. 2000 €. Det kan löna sig att researcha lite före, har du kompisar med liknande jobb, vad får dom? Vad är medellönen i detta jobb enligt statistik? Vad har du för utbildning? Ifall du är villig att diskutera om lönen, skriv ändå ut en rimlig summa, men säg att du är villig att diskutera. Det visar att du är intresserad trots att du inte kan få exakt det du bett om.
Hur viktigt är det att ha en LinkedIn-profil och andra sociala medier?
Om du inte har LinkedIn ännu -skaffa! Och är du inte aktiv där -var aktiv! Det är alltid bra att vara aktiv och länka till sin LinkedIn. På LinkedIn kan det vara enklare att få fram sin personlighet än bara genom ett CV. På LinkedIn kan man nämligen se kommunikationsstil, nätverk och intressen på ett helt annat sätt. Har du en blogg, Instagram eller annat du vill visa - länka det i ditt CV. Om du inte vill att din arbetsgivare skall gå in på t.ex. din blogg, låt då bara bli att länka det. Arbetsgivaren får nämligen inte googla eller söka information som kandidaten inte själv gett tillåtelse till i en ansökningsprocess.
Om jag slipper på intervju då, vad skall jag då tänka på?
En sak som jag först och främst rekommenderar är att hålla koll på alla positioner du sökt, t.ex. genom att göra en lista, om du sökt många olika positioner och till olika företag. Om någon från ett företag ringer och kallar in dig till intervju och du inte har någon aning om vem personen är eller vad det gäller för position eller företag, kan stämningen bli lite stel. Så försök hålla lite koll på det.
Sen så finns det ju vissa självklara saker som gäller inför en arbetsintervju, bland annat att komma i tid, att vara lämpligt klädd samt att ha på klart vilken position och vilket företag det är man blir intervjuad till. Med detta menar jag nu inte att du behöver ha koll på alla nyckeltal i företagets senaste bokslut, eller veta vad alla i ledningen heter - men du bör ha lite koll på företaget och dess historia och verksamhet. Samma sak gäller med positionen du söker. Den som intervjuar dig förväntar sig knappast att du ska veta exakt vad du skall göra på ditt eventuellt nya jobb, men redan att du har koll på ungefär vad det handlar om ger ett bättre intryck (tips: spara jobbannonsen, du hittar den sällan då ansökningstiden gått ut!).
Något man bör undvika?
Inför intervjun skulle jag också ge som tips att inte öva in allt för mycket "utantill", d.v.s. så att du har klart exakt vad du skall svara på en viss fråga. Det kan låta väldigt onaturligt och oäkta, samt förorsaka onödigt med stress och press under jobbintervjun, när du har massor att komma ihåg. Det är förstås bra att tänka igenom saker du vill säga och lyfta fram, men du kan omöjligt veta exakt vad intervjuaren frågar, så det är onödigt att stressa alltför mycket över att ha exakta färdiga modellsvar på vissa frågor, utan ta frågorna vart efter och svara på det som intervjuaren faktiskt frågar.
Och till sist; var dig själv! Visa vem du är, lyft fram din personlighet. Visa att du är genuint intresserad av positionen och företaget och villig att lära dig mer.
Och så humor, det skadar aldrig - inte ens på den seriösaste jobbintervjun.