Recept: supergoda fullkornsscones
Glad söndag på er alla! Idag har hösten i Finland visat sig från sin absolut bästa sida: sol, blå himmel, behaglig temperatur och massa gul-orange-röda trädkronor. Själv har jag spenderat dagen med några kompisar, tillika min må bra-träningsgrupp, i Noux nationalpark. Jag hade planerat ett träningspass där vi gick en runda i skogen medan vi med jämna mellanrum stannade och utförde olika utmaningar där vi använde naturen (stenar, träd, stockar) som redskap. Hur trevligt som helst!
Men det var inte det dagens inlägg skulle handla om. Utan jag hade tänkt dela med mig av ett tips för höstdagar som inte är lika fina som den idag. Ni vet, såna dagar då det är regnigt och ruskigt ute och man bara vill linda in sig i en filt och njuta av en kopp te med ugnsfärska..... scones. Ja precis. Idag skall ni få ett recept på riktigt goda, enkla och fiberrika scones, som varken kräver mycket förberedelser eller lång tid i ugnen. De är med andra ord perfekta när man snabbt kommer på att man vill ha något gott till kvällstet.
Recept: fullkornsscones, 4-5 st.
3 dl havremjöl
3 dl graham/fullkornsvetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 dl turkisk yoghurt (10%)
1,5 dl vatten
- Blanda ihop alla torra ingredienser. Tillsätt yoghurt och vatten och rör ihop till en deg.
- Dela in degen i 4-5 lika stora scones och sätt på en plåt. Platta ut bröden lite med händerna.
- Nagga bröden med en gaffel och grädda i 250 grader 10-15 minuter.
- Njut ugnsfärska med smör, ost och gurka (eller annat valbart pålägg)
23 december - pepparkaksbollar med vit choklad
I dag tänkte jag bjuda på ett recept på hemlagad julgodis som innehåller både fett, gluten och socker (:D). De är otroligt goda, enkla att göra och kräver bara några ingredienser! Låt mig presentera: pepparkaksbollar med vit choklad!
Pepparkaksbollarna har blivit något av en tradition hemma hos oss, då jag och min lillasyster har lagat dem nu flera jular i sträck. Vi har många gånger tänkt laga något annat julgodis, och också gjort det, men sedan gått tillbaka till dessa då de är så himla goda!
Pepparkaksbollar, ca. 20-30 stycken
300 g pepparkakor
200 g färskost med vaniljsmak
300 g vit choklad
-
Mixa pepparkakorna till en smulig massa och blanda i färskosten. Rör ihop till en jämn massa. Rulla till bollar och ställ bollarna i kylen/frysen en stund
-
Smält vitchokladen i vattenbad och rulla bollarna i chokladen. Dekorera till exempel med pepparkakssmulor eller kokosflingor.
22 december - julmat jag gillar och inte gillar
Efter att jag i gårdagens inlägg listat vilka 10 inlägg som fått mest visningar under året, kunde jag dra slutsatsen att ni gillar att läsa om mat och vad jag tycker / inte tycker om att äta.
Så vad passar då bättre än att göra ett till mat-inlägg, men i julversion? Jag tänkte alltså lista vilka 5 maträtter som är absoluta måsten för mig på julbordet - samt vilka jag gärna skippar.
5 favoriter på julbordet
• Risgrynsgröt
Ingen jul utan risgrynsgröt! Risgrynsgröt finns inte direkt på julbordet hos oss, men vi brukar alltid äta risgrynsgrötsbrunch på julaftonsmorgonen. Jag älskar ju de flesta grötar, men risgrynsgröt med kanel och socker är väl ändå något av det godaste som finns!
• Kålrotslåda
Jag gillar både kålrots- och morotslåda, men får jag bara välja en så blir det kålrotslåda. Kan hända att det är för att man bara äter det en gång per år, men åh vad det är gott.
• Lax
Lax är ett måste på julbordet! Mamma brukar göra en kallrökt laxrulle (kallrökt lax med färskost-fyllning) och skulle den fattas från julbordet skulle ingenting vara som det brukar. Även varmrökt lax hör till favoriterna.
• Grönkålssallad
Här igen, min mamma brukar göra en sallad med grönkål, granatäpple, valnötter och fetaost på julen och den - är - så - god. Det är också något med sallad på julbordet som får allt annat att kännas extra gott.
• Skinka
Smakmässigt skulle jag klara mig väldigt bra utan skinka - men jag är en person som gillar traditioner och om skinkan plötsligt skulle fattas från vårt julbord skulle jag ändå bli lite besviken. Det var faktiskt inte sedan min mormor gick bort för 4 år sedan som vi började ha skinka hemma hos oss på julen (när hon levde åt vi alltid där på julafton och de hade alltid skinka) - så det känns också som en viktigt tradition att föra vidare bara för det ♥
5 rätter jag klarar mig utan på julen:
• Korv
Både köttbullar och korv är något jag klarar mig riktigt bra utan på julbordet, speciellt korv i alla dess former.
• Potatis / potatislåda
Speciellt i Finland är det vanligt med potatislåda på julbordet. Både det och vanlig, kokt potatis är något jag också bra kan skippa på julen - potatis äter man ju ändå så ofta så sparar gärna utrymme i magen för andra saker, haha.
• Bröd / limpa
Samma sak som med potatisen, bröd/limpa är något jag bra kan skippa på julbordet. Det är dock något som brukar ingå i vår risgrynsgrötsbrunch och tycker brödet passar bättre där än på själva middagen.
• Ostar
Jag tycker om vanlig gräddost (som man sätter på brödet) och färskost, men speciella ostar som blåmögelost etc. är jag inte helt såld på och därmed är det heller inget jag behöver på julbordet. För flera i min familj är dock ostbrickan något av det viktigaste på julbordet så det är något vi alltid har ändå.
• Gröna kulor
Avslutar med det absolut värsta julgodiset jag vet: gröna kulor. Marmelad över lag är inte alls någon favorit även om blandningen av choklad och marmelad är nästan ännu värre. Om jag måste välja något julgodis så blir det nog vanliga fazers blå-konfekter eller helst hemlagade julgodisar.
----
Nu hör jag gärna - vilka är dina favoriter på julbordet och vilka skippar du gärna?
18 december - what I've been eating lately
Jag hintade ju i något skede om att jag hade tänkt göra ett "what I eat in a day"-inlägg. Men jag skippade den idén helt och i stället för att bara sätta fokus på en dag tänkte jag visa några av de maträtter jag ätit de senaste veckorna (kom inte på någon bra rubrik på svenska, så jag är nu lite mrs worldwide).
Som ni kommer att märka när ni läser detta inlägg är vi inga gourmet-kockar i detta hushåll. Vi äter typ vanlig husmanskost och oftast när vi lagar mat har måltiderna samma "struktur" och innehåller kolhydrater (pasta, ris, potatis, rotsaker), protein (kyckling, fisk, ekologisk nötkött, veganskt alternativ), fett (olja, sås, lax) och grönsaker (eller frukt/bär vid frukost). En otroligt viktig sak när vi lagar mat är också kryddor. Förutom salt och peppar går det åt mycket mango-curry (bäst!), gurkmeja, paprika, vitpeppar, chili, vitlök, örter till matlagningen hos oss. Det skall smaka gott! Vi börjar med frukostarna. Jag äter nästan alltid havregrynsgröt med keso/kvarg, jordnötssmör och bär/frukt till frukost just nu. Inte mycket variation där inte. På helgerna brukar jag dock laga smoothiebowls ibland, som ni kan se på de översta bilderna.
1. Julig smoothie med juläpple, kanel och kardemumma. Recept hittar ni här.
2. Jordgubbssmoothie med granola och jordnötssmör.
3. Havregrynsgröt med hallonpuré, keso och jordnötssmör.
4. Havregrynsgröt med keso, äppelpuré och jordnötssmör.
Och så över till luncherna/middagarna. Innan min frivilliga karantän brukade jag ibland hämta lunch från någon restaurang här i närheten, men nu i och med att jag har undvikit sådana ställen så har jag lagat också lunch hemma.
1. Min makaronilåda som misslyckades så det blev någon sorts gryta i stället, men det var helt gott det också faktiskt. Förstås med ketchup på. Tips! Felix osötade ketchup är jättegod och innehåller alltså varken sötningsmedel eller socker.
2. Vi beställde sushi från sushibar+wine. Vet dock inte varför jag fotade när jag hade så få bitar på min tallrik, för jag äter helt klart mer än 6 bitar sushi...
3. Glutenfri tortilla med tacokryddad härkis (bondböna) - och nej, jag fick inte fast brödet. Samma sak varje gång.
4. Ugnspyttipanna med knackorv och potatis - och förstås ketchup och saltgurka NAM!!
1. Gammal hederlig "kycklingsås och ris".
2. Shanghai fryswok med nyhtökaura (pulled oat). En "go to"-klassiker när jag skall ha något riktigt snabbt.
3. Pasta bolognese (eller ja, glutenfria makaroner med maletkött-tomatsås)
4. Batat, smörstekt sej och broccoli. Riktig fitnessmåltid (minus smöret).
---
Vad är din paradrätt när det kommer till vardagsmat? Eller vad äter du helst till frukost? Är det något av det jag äter som du aldrig skulle äta? Berätta gärna!
17 december - julig smoothiebowl
Idag åt jag en sinnessjukt god frukost, nämligen en smoothiebowl med smak av juläpple, kanel och kardemumma.
Jag älskar ju smoothies, jag älskar proteinfluff och jag älskar julsmaker. När man då blandar alla dessa kan det alltså inte bli annat än väldigt gott. Om jag skall försöka beskriva vad denna fluffiga smoothie smakade så var det typ som smulten ugnsäpple-glass. Då vet ni.
Förstås skall jag dela med mig av receptet till er. Det var dock första gången jag lagade detta och jag gjorde det ganska långt "på högt", så tyvärr har jag inga exakta mått att ge. Men ditåt i alla fall:
Smoothiebowl med smak av juläpple, 1 portion
0,5-1 juläpple, fryst
0,5 banan
0,5 dl naturell vassleproteinpulver (om man vill att det skall bli fluffigt, annars går det bra med t.ex. kvarg eller något annat men obs, då blir smoothien även syrligare. Man kan säkert också använda växtbaserat proteinpulver, men det kommer knappast smaka likadant då)
1 dl valfri mjölk
kanel + kardemumma (lade kanske 0,5 tsk kanel och 0,25 tsk kardemumma, här får man freestyla lite)
• Förbered innan genom att skala och skära ett rött juläpple i bitar. Sätt äppelbitarna i frysen.
• Sedan är det bara att mixa ihop äpple, banan, proteinpulver, valfri mjölk, kanel och kardemumma tills det blir fluffigt (beror lite på vad man har för proteinpulver hur fluffigt det blir. Använder man kvarg eller något annat blir det inte fluffigt utan mer som en vanlig smoothie).
• Toppa med mera juläpple, pepparkaksgranola, nötter eller annan valfri topping.
11 december - recept: pepparkaksgranola
Jag fortsätter med fredagsrecepten (om ni missade mitt recept på pepparkaksbollar förra fredagen så hittar ni det här). Denna gång tänkte jag bjuda på ett annat favoritrecept så här i juletider, nämligen hemlagad granola med pepparkakssmak. Inte för att skryta, men den här granolan är riktigt, riktigt god.
Som ni kanske har märkt så tycker jag om smaken av pepparkaka, hehe. Men när skall man krydda sin mat/bakverk med det om inte nu? Jag tycker smaken passar extra bra i just granola tillsammans med havre, nötter och frön. Den här granolan är också så där härligt knaprig och passar utmärkt med naturell yoghurt eller som topping på till exempel smoothies. Ett annat tips är att sätta den i en fin burk och ge bort i julklapp!
Granolan är helt glutenfri (om man använder glutenfria havregryn), mjölkfri och utan tillsatt socker. Skrolla ner för recept.
Recept, 1 plåt pepparkaksgranola:
5 dl havregryn
1 dl cashewnötter
1 dl skalade mandlar
1 dl frömix (jag använde Pirkkas salaattisiemensekoitus)
1-2 msk pepparkakskrydda
1 tl kanel
0,5 tl vaniljpulver
0,5 dl smält kokosolja
0,5 dl honung
1 äggvita
- Börja med att hacka cashwnötterna och mandlarna grovt. Blanda sedan ihop alla torra ingredienser i en stor bunke.
- Smält kokosolja och blanda kokosolja och honung.
- Vispa upp äggvita i en bunke och tillsätt de torra ingredienserna. Tillsätt kokosolja-honungsblandningen. Krama ihop allt till en massa. Häll granolan på en bakplåtspapperklädd plåt och tryck ännu ihop granolan med händerna, ifall du vill att det skall bildas klumpar.
- Grädda i varmluftsugn på 150 grader (eller 175 vanlig) ca 30 minuter och rör om då och då. Låt den stå en stund och torka ännu på eftervärme.
- Njuuuuuut!
4 december - dadelbollar med smak av pepparkaka
Idag tänkte jag dela med mig av en gammal klassiker. Ett genialiskt recept som jag skapade till min julkalender jag hade på bloggen för två år sedan: dadelbollar med smak av pepparkaka. En lite hälsosammare variant av julgodis, som är perfekt till glöggmyset. Dadelbollarna är helt utan tillsatt socker, glutenfria och mjölkfria - och framför allt väldigt goda. Vill ni veta vad dom smakar? Pepparkaksdeg. Ja, det är sant.
Recept, pepparkaksbollar (10-12 st):
200 g dadlar
2 msk kokosolja
1 dl havregryn (glutenfria för 100% glutenfria bollar)
1 dl mandelmjöl
1 msk pepparkakskrydda
1 tl kanel
0,5 tl vaniljpulver (kan säkert uteslutas)
+ mandlar/kokos/nötter att rulla i
- Mixa dadlar till en slät massa. Tillsätt kokosolja och mixa lite till.
- Mixa havregrynen till mjöl. Blanda havremjölet med mandelmjöl, pepparkakskrydda, kanel och vaniljpulver.
- Blanda torra ingredienserna med dadelmassan och rör till en jämn smet.
- Gör bollar av smeten och rulla sedan i hackade mandlar/hasselnötter/kokos eller annat.
- Förvara i frysen/kylen!
Jag tycker verkligen ni skall testa dessa!! Och om (när) ni gör det, let me know.
10 livsmedel vi aldrig har hemma
Ett av mina mest lästa inlägg någonsin är, tro det eller ej, ett inlägg där jag listar 10 livsmedel som i princip alltid hittas hemma hos oss. Eftersom det här verkar vara ett ämne som intresserar tänkte jag göra en uppföljare inom temat, men i stället lista 10 saker som i princip aldrig hittas här hemma hos oss.
Och ja, går man omkring i en hypermarket hittar man förstås hundratals livsmedel som vi inte brukar ha här hemma. Men här har jag fokuserat mer på basvaror, alltså sådant som många faktiskt brukar handla eller som är inne just nu - men som inte ingår i vårt bas-skafferi.
1. Mjölk
Ett livsmedel som finns i många kylskåp är mjölk. Men det finns inte i vårt. Varken jag eller Henkka dricker mjölk som sådan och vi dricker också båda kaffe svart. Att det aldrig finns mjölk hemma hos oss har inte bara en gång ställt till med problem då vi har fått gäster och skall bjuda på kaffe. Tur att man bor nära en mataffär i alla fall.
2. iKaffe/havremjölk
Har man inte komjölk hemma, så har man i alla fall havremjölk, eller? Svar nej. Ibland känns det som att jag är enda i världen som inte älskar och använder iKaffe. Nu kan det ju ha att göra med att jag alltid druckit kaffe svart, men jag vill poängtera att jag har testat iKaffe och annan havremjölk, men inte heller det har fått mig att vilja börja dricka kaffe med mjölk eller diverse substitut. Kommer heller inte på något annat jag skulle använda havremjölk till, så det är också något som inte finns hemma hos oss. Det som däremot kan finnas nu som då (speciellt nu när jag är inne i en smoothie-period) är osötad kokos- eller mandelmjölk.
3. Lök
Nu tycker några av er kanske att jag är jättekonstig (?), men ett annat vanligt livsmedel som inte hittas hemma hos oss är lök, typ vanlig gul lök/röd lök. Någon enstaka gång om vi skall laga någon speciell mat som verkligen behöver lök så kan vi köpa det, men annars inte. Ingen i detta hushåll tycker jättemycket om lök och så är ju lök inte det bästa alternativet för en som lider av ibs, så därför har det bara blivit så att vi inte använder det speciellt mycket i matlagning hemma hos oss. Vitlök har vi däremot nästan alltid.
4. Kinakål
Jag tycker ju överlag om olika sallader och att variera mellan olika sorters salladssorter och grönsaker. Men en sort som alltjämt får lämna i hyllan under våra butiksbesök är kinakål. Här också, det är i sig inget fel på kinakål, men jag tycker det finns så många andra motsvarande alternativ som är godare.
5. Bröd
Det är med sorg i hjärtat jag skriver detta, eftersom bröd är något av det godaste som finns. Nä okej, så dramatiskt är det faktiskt inte. Men bröd (också havre/råg) är något som inte alls passar min mage och eftersom Henkka inte heller äter speciellt mycket bröd så platsar det också på denna lista. Jag har nu under en längre tid överlag ätit till största delen spannmålsfritt (äter dock vad jag vill om jag vill) och det har förbättrat min maghälsa märkbart - och det är förstås det viktigaste för mig även om jag gärna skulle äta bröd oftare. Dock älskar jag ost/pålägg och vill därför äta (typ) bröd ibland. Så förutom att vi brukar ha majs- och/eller linskakor hemma brukar jag också, när jag orkar, baka t.ex. fröknäcke eller spannmålsfritt bröd/scones.
6. Ostbit
Precis som jag nämnde ovan så tycker jag väldigt mycket om ost, men jag äter det ganska sällan eftersom jag sällan äter bröd. Så någon gång när jag köpt en bit ost (ni vet en sådan som man skär skivor av med en osthyvel), så har det slutat med att den blir lika torr som mina skämt och därför köper jag numera alltid färdigt skivad ost när jag köper ost. Och jaaa, jag vet att det finns ostlådor som skall användas för att undvika att osten blir torr, men låt mig bara få fortsätta slösa pengar på färdigt skivad ost, okej?
7. Fetaost
En ostsort som jag däremot inte är så stort fan av är fetaost. Jag plockar inte bort det om det finns i en sallad, men jag skulle inte köpa hem det självmant.
8. Tofu
När jag skall laga något växtbaserat till mat så är tofu sällan det jag använder. Jag vet inte helt vad det är, men det är något med konsistensen som gör att jag inte är helt såld på tofu (eller så är det bara jag som inte kan tillreda det på rätt sätt). Och eftersom det finns så många andra bra proteinalternativ numera om man vill äta växtbaserat, så väljer jag nästan alltid något annat än tofu.
9. Apelsinjuice
En sak som vi förr nästan alltid hade i kylskåpet är apelsinjuice. Dock har det av någon anledning bara lämnat och jag vet faktiskt inte när vi senaste köpte hem det. Dock tycker jag apelsinjuice är jättegott att dricka ibland, så måste nog köpa hem det nu till helgen, haha.
10. Smaksatt yoghurt
Okej, sista saken på listan är något som påminner om barndomen: nämligen smaksatt yoghurt. Bananyoghurt var min absoluta favorit och det fick vi alltid när vi var hos mormor. Numera äter jag väldigt sällan smaksatt yoghurt och jag föredrar naturell yoghurt (älskar!) eller skyr alla gånger. Finns ju knappt något bättre än naturell yoghurt med bär/frukt och granola - mums!!
---
Okej, om det är något inlägg ni skall kommentera så är det detta! Är jag konstig som inte använder dessa livsmedel i min vardag? Känner någon igen sig i min lista? Vad har ni aldrig hemma som många andra har? Berätta!
Höstig smoothie med lingon & blåbär
Jag har nämnt det förr, men jag nämner det igen: jag är en person som ofta snöar in mig på saker, speciellt när det kommer till maträtter och inte minst frukostar. Senaste tiden har det varit allt från gröt till chiapudding som varit min to go-frukost, men nu har det ändrat igen och just nu får jag inte nog av smoothies!
Jag tycker om att testa nya smoothies med olika ingredienser, smaker och konsistenser. Det här betyder alltså också att det ibland blir bättre och ibland sämre. Just nu är en av mina mest lyckade försök och nuvarande favoriter den här som jag tänkte dela med mig av idag, nämligen en smoothie med lingon, blåbär och äppelmos!
Den här smoothien är bra på många sätt. Förutom att den är jättegod och har en perfekt balans av sötma och syrlighet, så passar den utmärkt nu på hösten när frysen eventuellt är full med både lingon och blåbär - och kylskåpet med äppelmos. Den är alltså lite av en höstig skörde-smoothie kan man säga. Jag tycker om att äta mina smoothies ur skål med någon god topping, men den här går lika bra att dricka ur glas om man tillsätter lite extra vätska.
Smoothie med lingon & blåbär, 2 portioner
2 dl frysa blåbär
1 dl frysta lingon
1 banan
2 msk osötad äppelmos
0,5 (liten) avokado
1-2 dl naturell yoghurt
1 dl kokos- eller annan nötmjölk(dryck)
+ eventuellt vatten enligt tycke och smak för att få önskad konsistens.
Sen är det bara att mixa ihop allt till en smoothie. Mitt tips nummer ett när det kommer till smoothies är att skaffa en bra stavmixer. Personligen tycker jag det är så mycket lättare att göra en smoothie med en stavmixer än i en stor blender och dessutom blir det betydligt enklare disk av det. Men det är förstås smaksak.
Hoppas ni gillar den här lika mycket som jag!
Är lite kalorier = hälsosamt?
Jag vill börja med att poängtera att om du har en problematisk relation till mat eller upplever att kost och kalorier är något som triggar dig, rekommenderar jag att inte läsa detta inlägg.
----
Jag skrev ju ett inlägg för en tid sedan där jag tog upp problematiken kring att kategorisera livsmedel som hälsosamt och ohälsosamt. Idag tänkte jag fortsätta lite på samma ämne, men fundera lite mer kring kalorier och varför uppfattningen om att lite kalorier = hälsosamt inte är så hållbar och varför vi inte skall stirra oss blinda på kalorimängden när vi väljer vad vi vill äta för att hålla en hälsosam livsstil.
Men först en liten bakgrundscheck kring vad kalorier egentligen är. Så här förenklat så är kalorier (kcal) en måttenhet för energi, som bl.a. används för att ange hur mycket energi olika livsmedel har. Innehållet i livsmedlen delas generellt in makronutrienter och mikronutrienter. Mikronutrienter är vitaminer och mineraler och de innehåller ingen energi. Makronutrienterna är däremot det som ger oss energi (kalorier) och dit hör t.ex. fett, protein, kolhydrater. Beroende på fördelningen mellan makronutrienterna i ett livsmedel varierar den totala kalorimängden och livsmedlet ger oss olika mycket energi: 1g fett ger ca. 9 kcal, medan 1g protein och kolhydrater ger ungefär 4 kcal. Blev det råddigt? Nå, som tur behöver vi dock inte räkna ut det här själva eftersom det står färdigt på varje livsmedel, men detta är alltså logiken bakom det hela.

Gårdagens frukost. En skål med en bra mix av kolhydrater, fetter och proteiner.
Och så tillbaka till ämnet. När man skrollar sociala medier och läser bloggar verkar det helt tydligt finnas de som har uppfattningen att lite kalorier är lika med hälsosamt och ju mindre kalorier desto bättre. Om det är okej att jag killgissar lite här så tror jag att en bidragande orsak till att många ofta drar den förhastade slutsatsen är för att det i samhället under lång tid har pågått någon sorts fettfobi. I takt med att övervikt har blivit ett allt större problem har fett, som är energirikt, målats upp som den största boven, trots att det finns många andra faktorer som ligger bakom. I och med detta ses då fett/energirika livsmedel överlag som något "dåligt", trots att t.ex. omättade fetter är livsviktiga för oss och för att kroppens organ skall fungera och det är absolut inget vi skall utesluta från vår kost.
På samma sätt är det också allmänt känt att grönsaker, frukt och bär är hälsosamt och något vi bör få i oss tillräckligt av varje dag. Något som grönsaker, frukt och bär har gemensamt är att de i regel också innehåller lite kalorier, vilket lätt kan bidra till att man drar paralleller mellan att lite kalorier = hälsosamt. Men orsaken till att grönsaker, frukt och bär klassas som hälsosamma är ju inte att de innehåller lite kalorier, utan det faktum att de har många andra bra egenskaper. Till exempel innehåller de förhållandevis mycket vitaminer och mineraler, de förekommer ofta i sin naturliga form (det vill säga de är inte processade eller behandlade när vi äter dem) och så innehåller de ofta fibrer, vilket mättar bra och bidrar till tarmens normala funktion. För att nämna några av orsakerna.
Om ni hör till dem som tänker att nyckeln till en hälsosammare livsstil är att gnaga gurkbitar, alltid välja en kalorisnål sallad till lunch, ta yoghurten med minst kalorier i butiken, skippa såsen och chokladen bör ni fortsätta läsa. Här kommer nämligen några exempel på varför jag inte tycker att man ska sätta likhetstecken mellan kalorisnålt och hälsosamt:
• Kalorisnålt är ofta näringsfattigt
Om ett livsmedel innehåller väldigt lite kalorier så är det troligtvis ganska näringsfattigt. Det är ju helt logiskt, eftersom få kalorier = lite energi = lite näring. Just skrev jag att t.ex. grönsaker, frukt och bär innehåller mycket fibrer, vitaminer och mineraler som vår kropp behöver, men t.ex. grönsaker innehåller oftast väldigt små mängder kolhydrater, proteiner och fetter - speciellt de två sistnämnda. Det betyder att om vi bygger vår kost på allt för stor del grönt, kommer vi att få i oss allt för lite näring. Detta betyder att vi behöver utöka kosten med andra livsmedel som är näringsrikare för att kroppen skall fungera optimalt och för att orka. Grönsaker, frukt och bär kan man och bör man alltså gärna äta i mängd och massor, men det är inte det som gör oss starkare!
• Kalorisnåla livsmedel är ofta processade och innehåller tillsatsämnen
Nu pratar jag förstås inte om livsmedel som naturligt innehåller lite kalorier - som frukt, grönt, ägg eller fettsnåla proteinkällor som vit fisk och kyckling och så vidare - utan om livsmedel som i sin naturliga form innehåller mer kalorier, som man processar för att göra kalorifattigare, t.ex. olika light/fettfria produkter. För om man vill få ett livsmedel med låt oss säga hög fetthalt att innehålla mindre kalorier behövs ofta onaturliga tillsatsämnen och/eller kemiska processer. Tänk t.ex. smör/bredbart pålägg. Går du omkring i butiken och söker det kalorifattigaste att sätta på ditt bröd kommer du troligtvis att välja ett paket lättmargarin i stället för ett paket riktigt smör. Tittar vi på innehållsförteckningen för ett paket lättmargarin och ett paket smör ser det ut så här:
Minilätta: Vatten (57%), palmolja# (15%), rapsolja (12%), kärnmjölk (5%), modifierad stärkelse, gelatin, salt (1,6%), emulgeringsmedel (E476, E471 av vegetabiliskt fett), konserveringsmedel (kaliumsorbat), surhetsreglerande medel (citronsyra), arom, vitamin A och D.
Smör: Pastöriserad grädde, salt.
Palmolja, gelatin och modifierad stärkelse, anyone? Nu säger jag inte att det är så att det livsmedlet med kortare innehållsförteckning alltid är ett bättre val ur alla synvinklar, men än en gång: det att ett livsmedel innehåller få kalorier betyder inte heller automatiskt att det är bättre.
• Kost är mycket mer än bara näring
Man kan se kost som ett bränsle man tankar sin kropp med för att fungera. Eller så kan man se det som något som också kan handla om andra saker som kultur, intresse, njutning och social samvaro. Jag föredrar det senare alternativet. Jag säger inte att varje måltid man äter skall vara en kulinarisk upplevelse, utan ibland är det helt okej att äta något som inte smakar jättegott eller som inte innehåller alla delar av kostcirkeln. Men kost handlar även om att tillfredsställa andra behov än hunger/mättnad och därför hoppas jag att mängden kalorier inte alltid är det som styr vad vi väljer att äta.
Ett bra exempel på detta är proteinbars vs. en vanlig chokladstång. En proteinbar må innehålla mindre kalorier per 100 g, men om du är riktigt sugen på en chokladstång en fredag kväll - varför skulle du då ta en proteinbar om du inte tycker den är lika god? Nu vill jag alltså inte uppmana att äta en chokladstång varje dag för att man känner för det. Men att ta en chokladstång en gång i veckan i stället för en proteinbar kanske varje dag för att man egentligen är sugen på choklad men inte vill äta det för det är "ohälsosamt", så tycker jag absolut att man skall välja chokladstången - och sedan gå vidare. Om ni förstår vad jag menar?
• Strunta i kalorierna!
Min sista punkt är kanske den viktigaste av alla: sätt helt enkelt inte för mycket fokus på kalorier. Eller andra "regler" inom kost heller för den delen. Men den största problematiken kring kalorier just är att det är så enkelt att mäta och hålla koll på, vilket gör att det är lätt att fastna i ett mönster där man alltid har koll på kalorier eller väljer mat enligt hur mycket kalorier olika livsmedel innehåller. Men man behöver inte ha koll. Det är en fin gräns mellan hälsosamt och ohälsosamt hälsosamt och när man börjar välja sin kost endast enligt vad som innehåller ett visst antal kalorier, glömmer vi lätt bort att njuta av sådant vi tycker är gott och som vi behöver för att orka.
Nu är jag också fullt medveten om att om en person som till exempel har problem med vikten och av hälsoskäl behöver gå ner i vikt måste sätta en del fokus på kalorier för att kunna göra det. Samma sak med någon som har väldigt specifika, prestationsinriktade mål när det kommer till träning. Men min poäng är att i de flesta fall så är det onödigt att stirra på kalorimängden och att det i de flesta fall är ett dåligt sätt att avgöra om ett livsmedel är ett bra val eller inte.
Det finns så mycket mer jag skulle kunna säga om det här ämnet, men jag märker ju redan hur långt det här inlägget har blivit (heja dig som har orkat läsa hela, haha). Men kom ihåg, som jag har sagt tidigare, att en hälsosam kost i grund och botten är en mycket större helhet som inte handlar om enskilda livsmedel eller maträtter och vad de innehåller - njut av livet och sånt som får dig att må bra! ♥