Header 4

10 livsmedel vi aldrig har hemma

Skrivet av Caroline Högnäs 14.10.2020 | 4 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Ett av mina mest lästa inlägg någonsin är, tro det eller ej, ett inlägg där jag listar 10 livsmedel som i princip alltid hittas hemma hos oss. Eftersom det här verkar vara ett ämne som intresserar tänkte jag göra en uppföljare inom temat, men i stället lista 10 saker som i princip aldrig hittas här hemma hos oss. 

Och ja, går man omkring i en hypermarket hittar man förstås hundratals livsmedel som vi inte brukar ha här hemma. Men här har jag fokuserat mer på basvaror, alltså sådant som många faktiskt brukar handla eller som är inne just nu - men som inte ingår i vårt bas-skafferi. 

1. Mjölk

Ett livsmedel som finns i många kylskåp är mjölk. Men det finns inte i vårt. Varken jag eller Henkka dricker mjölk som sådan och vi dricker också båda kaffe svart. Att det aldrig finns mjölk hemma hos oss har inte bara en gång ställt till med problem då vi har fått gäster och skall bjuda på kaffe. Tur att man bor nära en mataffär i alla fall. 

2. iKaffe/havremjölk

Har man inte komjölk hemma, så har man i alla fall havremjölk, eller? Svar nej. Ibland känns det som att jag är enda i världen som inte älskar och använder iKaffe. Nu kan det ju ha att göra med att jag alltid druckit kaffe svart, men jag vill poängtera att jag har testat iKaffe och annan havremjölk, men inte heller det har fått mig att vilja börja dricka kaffe med mjölk eller diverse substitut. Kommer heller inte på något annat jag skulle använda havremjölk till, så det är också något som inte finns hemma hos oss. Det som däremot kan finnas nu som då (speciellt nu när jag är inne i en smoothie-period) är osötad kokos- eller mandelmjölk.  

3. Lök

Nu tycker några av er kanske att jag är jättekonstig (?), men ett annat vanligt livsmedel som inte hittas hemma hos oss är lök, typ vanlig gul lök/röd lök. Någon enstaka gång om vi skall laga någon speciell mat som verkligen behöver lök så kan vi köpa det, men annars inte. Ingen i detta hushåll tycker jättemycket om lök och så är ju lök inte det bästa alternativet för en som lider av ibs, så därför har det bara blivit så att vi inte använder det speciellt mycket i matlagning hemma hos oss. Vitlök har vi däremot nästan alltid. 

4. Kinakål

Jag tycker ju överlag om olika sallader och att variera mellan olika sorters salladssorter och grönsaker. Men en sort som alltjämt får lämna i hyllan under våra butiksbesök är kinakål. Här också, det är i sig inget fel på kinakål, men jag tycker det finns så många andra motsvarande alternativ som är godare.  

5. Bröd

Det är med sorg i hjärtat jag skriver detta, eftersom bröd är något av det godaste som finns. Nä okej, så dramatiskt är det faktiskt inte. Men bröd (också havre/råg) är något som inte alls passar min mage och eftersom Henkka inte heller äter speciellt mycket bröd så platsar det också på denna lista. Jag har nu under en längre tid överlag ätit till största delen spannmålsfritt (äter dock vad jag vill om jag vill) och det har förbättrat min maghälsa märkbart - och det är förstås det viktigaste för mig även om jag gärna skulle äta bröd oftare. Dock älskar jag ost/pålägg och vill därför äta (typ) bröd ibland. Så förutom att vi brukar ha majs- och/eller linskakor hemma brukar jag också, när jag orkar, baka t.ex. fröknäcke eller spannmålsfritt bröd/scones. 

Foto 14 10 2020 12 32 41

6. Ostbit

Precis som jag nämnde ovan så tycker jag väldigt mycket om ost, men jag äter det ganska sällan eftersom jag sällan äter bröd. Så någon gång när jag köpt en bit ost (ni vet en sådan som man skär skivor av med en osthyvel), så har det slutat med att den blir lika torr som mina skämt och därför köper jag numera alltid färdigt skivad ost när jag köper ost. Och jaaa, jag vet att det finns ostlådor som skall användas för att undvika att osten blir torr, men låt mig bara få fortsätta slösa pengar på färdigt skivad ost, okej? 

7. Fetaost

En ostsort som jag däremot inte är så stort fan av är fetaost. Jag plockar inte bort det om det finns i en sallad, men jag skulle inte köpa hem det självmant. 

8. Tofu

När jag skall laga något växtbaserat till mat så är tofu sällan det jag använder. Jag vet inte helt vad det är, men det är något med konsistensen som gör att jag inte är helt såld på tofu (eller så är det bara jag som inte kan tillreda det på rätt sätt). Och eftersom det finns så många andra bra proteinalternativ numera om man vill äta växtbaserat, så väljer jag nästan alltid något annat än tofu. 

9. Apelsinjuice

En sak som vi förr nästan alltid hade i kylskåpet är apelsinjuice. Dock har det av någon anledning bara lämnat och jag vet faktiskt inte när vi senaste köpte hem det. Dock tycker jag apelsinjuice är jättegott att dricka ibland, så måste nog köpa hem det nu till helgen, haha.

10. Smaksatt yoghurt

Okej, sista saken på listan är något som påminner om barndomen: nämligen smaksatt yoghurt. Bananyoghurt var min absoluta favorit och det fick vi alltid när vi var hos mormor. Numera äter jag väldigt sällan smaksatt yoghurt och jag föredrar naturell yoghurt (älskar!) eller skyr alla gånger. Finns ju knappt något bättre än naturell yoghurt med bär/frukt och granola - mums!!

---

Okej, om det är något inlägg ni skall kommentera så är det detta! Är jag konstig som inte använder dessa livsmedel i min vardag? Känner någon igen sig i min lista? Vad har ni aldrig hemma som många andra har? Berätta! 


Höstig smoothie med lingon & blåbär

Skrivet av Caroline Högnäs 10.10.2020

Kategorier:

Jag har nämnt det förr, men jag nämner det igen: jag är en person som ofta snöar in mig på saker, speciellt när det kommer till maträtter och inte minst frukostar. Senaste tiden har det varit allt från gröt till chiapudding som varit min to go-frukost, men nu har det ändrat igen och just nu får jag inte nog av smoothies! 

Jag tycker om att testa nya smoothies med olika ingredienser, smaker och konsistenser. Det här betyder alltså också att det ibland blir bättre och ibland sämre. Just nu är en av mina mest lyckade försök och nuvarande favoriter den här som jag tänkte dela med mig av idag, nämligen en smoothie med lingon, blåbär och äppelmos! 

Den här smoothien är bra på många sätt. Förutom att den är jättegod och har en perfekt balans av sötma och syrlighet, så passar den utmärkt nu på hösten när frysen eventuellt är full med både lingon och blåbär - och kylskåpet med äppelmos. Den är alltså lite av en höstig skörde-smoothie kan man säga. Jag tycker om att äta mina smoothies ur skål med någon god topping, men den här går lika bra att dricka ur glas om man tillsätter lite extra vätska. 

Lingon blåbär smoothie

Smoothie med lingon & blåbär, 2 portioner

2 dl frysa blåbär
1 dl frysta lingon
1 banan
2 msk osötad äppelmos
0,5 (liten) avokado 
1-2 dl naturell yoghurt 
1 dl kokos- eller annan nötmjölk(dryck)
+ eventuellt vatten enligt tycke och smak för att få önskad konsistens.

Sen är det bara att mixa ihop allt till en smoothie. Mitt tips nummer ett när det kommer till smoothies är att skaffa en bra stavmixer. Personligen tycker jag det är så mycket lättare att göra en smoothie med en stavmixer än i en stor blender och dessutom blir det betydligt enklare disk av det. Men det är förstås smaksak.

Hoppas ni gillar den här lika mycket som jag! Lingon blåbär smoothie 2

 


Är lite kalorier = hälsosamt?

Skrivet av Caroline Högnäs 06.09.2020

  Jag vill börja med att poängtera att om du har en problematisk relation till mat eller upplever att kost och kalorier är något som triggar dig, rekommenderar jag att inte läsa detta inlägg. 

----

Jag skrev ju ett inlägg för en tid sedan där jag tog upp problematiken kring att kategorisera livsmedel som hälsosamt och ohälsosamt.  Idag tänkte jag fortsätta lite på samma ämne, men fundera lite mer kring kalorier och varför uppfattningen om att lite kalorier = hälsosamt inte är så hållbar och varför vi inte skall stirra oss blinda på kalorimängden när vi väljer vad vi vill äta för att hålla en hälsosam livsstil. 

Men först en liten bakgrundscheck kring vad kalorier egentligen är. Så här förenklat så är kalorier (kcal) en måttenhet för energi, som bl.a. används för att ange hur mycket energi olika livsmedel har. Innehållet i livsmedlen delas generellt in makronutrienter och mikronutrienterMikronutrienter är vitaminer och mineraler och de innehåller ingen energi. Makronutrienterna är däremot det som ger oss energi (kalorier) och dit hör t.ex. fett, protein, kolhydrater. Beroende på fördelningen mellan makronutrienterna i ett livsmedel varierar den totala kalorimängden och livsmedlet ger oss olika mycket energi: 1g fett ger ca. 9 kcal, medan 1g protein och kolhydrater ger ungefär 4 kcal. Blev det råddigt? Nå, som tur behöver vi dock inte räkna ut det här själva eftersom det står färdigt på varje livsmedel, men detta är alltså logiken bakom det hela.

Foto 05 09 2020 10 19 42

Gårdagens frukost. En skål med en bra mix av kolhydrater, fetter och proteiner.

 

Och så tillbaka till ämnet. När man skrollar sociala medier och läser bloggar verkar det helt tydligt finnas de som har uppfattningen att lite kalorier är lika med hälsosamt och ju mindre kalorier desto bättre. Om det är okej att jag killgissar lite här så tror jag att en bidragande orsak till att många ofta drar den förhastade slutsatsen är för att det i samhället under lång tid har pågått någon sorts fettfobi. I takt med att övervikt har blivit ett allt större problem har fett, som är energirikt, målats upp som den största boven, trots att det finns många andra faktorer som ligger bakom. I och med detta ses då fett/energirika livsmedel överlag som något "dåligt", trots att t.ex. omättade fetter är livsviktiga för oss och för att kroppens organ skall fungera och det är absolut inget vi skall utesluta från vår kost.

På samma sätt är det också allmänt känt att grönsaker, frukt och bär är hälsosamt och något vi bör få i oss tillräckligt av varje dag. Något som grönsaker, frukt och bär har gemensamt är att de i regel också innehåller lite kalorier, vilket lätt kan bidra till att man drar paralleller mellan att lite kalorier = hälsosamt. Men orsaken till att grönsaker, frukt och bär klassas som hälsosamma är ju inte att de innehåller lite kalorier, utan det faktum att de har många andra bra egenskaper. Till exempel innehåller de förhållandevis mycket vitaminer och mineraler, de förekommer ofta i sin naturliga form (det vill säga de är inte processade eller behandlade när vi äter dem) och så innehåller de ofta fibrer, vilket mättar bra och bidrar till tarmens normala funktion. För att nämna några av orsakerna.

Om ni hör till dem som tänker att nyckeln till en hälsosammare livsstil är att gnaga gurkbitar, alltid välja en kalorisnål sallad till lunch, ta yoghurten med minst kalorier i butiken, skippa såsen och chokladen bör ni fortsätta läsa. Här kommer nämligen några exempel på varför jag inte tycker att man ska sätta likhetstecken mellan kalorisnålt och hälsosamt:

Kalorisnålt är ofta näringsfattigt

Om ett livsmedel innehåller väldigt lite kalorier så är det troligtvis ganska näringsfattigt. Det är ju helt logiskt, eftersom få kalorier =  lite energi = lite näring. Just skrev jag att t.ex. grönsaker, frukt och bär innehåller mycket fibrer, vitaminer och mineraler som vår kropp behöver, men t.ex. grönsaker innehåller oftast väldigt små mängder kolhydrater, proteiner och fetter - speciellt de två sistnämnda. Det betyder att om vi bygger vår kost på allt för stor del grönt, kommer vi att få i oss allt för lite näring. Detta betyder att vi behöver utöka kosten med andra livsmedel som är näringsrikare för att kroppen skall fungera optimalt och för att orka. Grönsaker, frukt och bär kan man och bör man alltså gärna äta i mängd och massor, men det är inte det som gör oss starkare! 

• Kalorisnåla livsmedel är ofta processade och innehåller tillsatsämnen

Nu pratar jag förstås inte om livsmedel som naturligt innehåller lite kalorier - som frukt, grönt, ägg eller fettsnåla proteinkällor som vit fisk och kyckling och så vidare - utan om livsmedel som i sin naturliga form innehåller mer kalorier, som man processar för att göra kalorifattigare, t.ex. olika light/fettfria produkter. För om man vill få ett livsmedel med låt oss säga hög fetthalt att innehålla mindre kalorier behövs ofta onaturliga tillsatsämnen och/eller kemiska processer. Tänk t.ex. smör/bredbart pålägg. Går du omkring i butiken och söker det kalorifattigaste att sätta på ditt bröd kommer du troligtvis att välja ett paket lättmargarin i stället för ett paket riktigt smör. Tittar vi på innehållsförteckningen för ett paket lättmargarin och ett paket smör ser det ut så här:

Minilätta: Vatten (57%), palmolja# (15%), rapsolja (12%), kärnmjölk (5%), modifierad stärkelse, gelatin, salt (1,6%), emulgeringsmedel (E476, E471 av vegetabiliskt fett), konserveringsmedel (kaliumsorbat), surhetsreglerande medel (citronsyra), arom, vitamin A och D.

Smör: Pastöriserad grädde, salt.

Palmolja, gelatin och modifierad stärkelse, anyone? Nu säger jag inte att det är så att det livsmedlet med kortare innehållsförteckning alltid är ett bättre val ur alla synvinklar, men än en gång: det att ett livsmedel innehåller få kalorier betyder inte heller automatiskt att det är bättre

• Kost är mycket mer än bara näring

Man kan se kost som ett bränsle man tankar sin kropp med för att fungera. Eller så kan man se det som något som också kan handla om andra saker som kultur, intresse, njutning och social samvaro. Jag föredrar det senare alternativet. Jag säger inte att varje måltid man äter skall vara en kulinarisk upplevelse, utan ibland är det helt okej att äta något som inte smakar jättegott eller som inte innehåller alla delar av kostcirkeln. Men kost handlar även om att tillfredsställa andra behov än hunger/mättnad och därför hoppas jag att mängden kalorier inte alltid är det som styr vad vi väljer att äta. 

Ett bra exempel på detta är proteinbars vs. en vanlig chokladstång. En proteinbar må innehålla mindre kalorier per 100 g, men om du är riktigt sugen på en chokladstång en fredag kväll - varför skulle du då ta en proteinbar om du inte tycker den är lika god? Nu vill jag alltså inte uppmana att äta en chokladstång varje dag för att man känner för det. Men att ta en chokladstång en gång i veckan i stället för en proteinbar kanske varje dag för att man egentligen är sugen på choklad men inte vill äta det för det är "ohälsosamt", så tycker jag absolut att man skall välja chokladstången - och sedan gå vidare. Om ni förstår vad jag menar? 

• Strunta i kalorierna!

Min sista punkt är kanske den viktigaste av alla: sätt helt enkelt inte för mycket fokus på kalorier. Eller andra "regler" inom kost heller för den delen. Men den största problematiken kring kalorier just är att det är så enkelt att mäta och hålla koll på, vilket gör att det är lätt att fastna i ett mönster där man alltid har koll på kalorier eller väljer mat enligt hur mycket kalorier olika livsmedel innehåller. Men man behöver inte ha koll. Det är en fin gräns mellan hälsosamt och ohälsosamt hälsosamt och när man börjar välja sin kost endast enligt vad som innehåller ett visst antal kalorier, glömmer vi lätt bort att njuta av sådant vi tycker är gott och som vi behöver för att orka.

Nu är jag också fullt medveten om att om en person som till exempel har problem med vikten och av hälsoskäl behöver gå ner i vikt måste sätta en del fokus på kalorier för att kunna göra det. Samma sak med någon som har väldigt specifika, prestationsinriktade mål när det kommer till träning. Men min poäng är att i de flesta fall så är det onödigt att stirra på kalorimängden och att det i de flesta fall är ett dåligt sätt att avgöra om ett livsmedel är ett bra val eller inte.

Det finns så mycket mer jag skulle kunna säga om det här ämnet, men jag märker ju redan hur långt det här inlägget har blivit (heja dig som har orkat läsa hela, haha). Men kom ihåg, som jag har sagt tidigare, att en hälsosam kost i grund och botten är en mycket större helhet som inte handlar om enskilda livsmedel eller maträtter och vad de innehåller - njut av livet och sånt som får dig att må bra! Foto 05 09 2020 10 16 44


Enkelt och gott fröknäcke

Skrivet av Caroline Högnäs 03.06.2020

Fröknäcke är en av mina absoluta favoriter just nu! Jag tycker det är så gott, speciellt med naturell färskost och avokado på. Gärna en skiva kalkonpålägg också.

Det finns ju många olika sorters färdiga fröknäcken i butiken, men det är också väldigt enkelt att laga själv. Det finns ju också väldigt många olika varianter av hemmagjort fröknäcke, men få är så bra som det jag brukar laga, som jag i detta inlägg tänkte dela med mig av (hehe). Det blir så där härligt knaprigt och passar dessutom väldigt bra åt min känsliga mage, då det inte innehåller några sädeslag alls - och extra mycket fibrer. Glutenfritt och veganskt är det också! 

Jag kan tycka det är lite omständigt (eller så är jag bara lat) att köpa massa olika påsar med frön, så jag brukar köra på en färdig fröblandning, som inte innehåller något annat än frön. För att knäckebrödet skall bli mer fiberrikt OCH få en konsistens som påminner lite mera om de färdiga fröknäcken som finns i butiken, dvs. det blir lite tjockare, brukar jag även blanda i pofiber och psyllium. Och vad är pofiber? tänker kanske någon av er då. Så det skall jag tala om för er: pofiber tillverkas av potatisens torkade fruktkött (låter konstigt, jag vet) och används mycket i glutenfri bakning för att binda samman ingredienser. Det har en väldigt neutral smak och har högt fiberinnehåll (70%) och passar därför bra i just bröd och bakning.

Så här kommer det: mitt ytterst simpla, men ack så bra, recept på: 

Knaprigt och enkelt fröknäcke, 1 plåt:

  • 175 g (halva påsen) Risentas fröknäcke med chia-bakmix (det går förstås att själv blanda/ta samma mängd av valfria frön)
  • 3 msk pofiber
  • 1 msk psyllium
  • 2 msk olivolja
  • 2,25 dl hett vatten
  • salt

Frocknacke ingredienser

Gör så här:

- Koka upp vatten i en vattenkokare.
- Blanda frön, pofiber och psyllium i en skål. 
- Tillsätt hett vatten och olivolja. Blanda om och låt stå några minuter. Blanda om igen.
- Sätt ett bakplåtspapper på en plåt. Tryck/kavla ut smeten med hjälp av ett annat bakplåtspapper, alltså mellan två bakplåtspapper. Försök få det tunt, utan att det går sönder. Strö över lite salt - och skjuts med den i ugnen (150 grader) i ca 1 timme!

TIPS 1: Grädda på låg värme. Jag brukar grädda mitt fröknäcke på 150 grader, men skulle vi ha en bättre ugn skulle jag säkert sänka värmen ännu lite. 

TIPS 2: Om du vill ha jämna knäckebitar (det är ju lite charmigt med osymmetriska bitar, men om du vill), så ta ut plåten efter bara 5-10 minuter och tryck, inte såga, färdigt bitar med en kniv. Smeten kommer att flyta ut lite igen, så ta ut plåten efter ytterligare 10-15 minuter och tryck, inte såga, med kniven en gång till i samma "spår", så blir det fina bitar som sedan är enkla att bryta. 

TIPS 3: Vakta knäcket. Det skall få färg men inte brännas. Om man har en gammal ugn som gräddar ojämt (som vi har), så kan det löna sig att byta plats på bitarna i mitten med de på kanterna, om de börjar få för mycket färg. Då lämnar heller inte bitarna i mitten mjuka, för  vi vill ju att alla bitar skall vara knapriga. Den totala gräddningstiden kan variera typ mellan 50 och 70 minuter.

Frocknacke

TIPS 4: Testa att äta med ett tjockt lager naturell färskost - nämen det är så gott!!!


10 livsmedel jag alltid har hemma

Skrivet av Caroline Högnäs 17.05.2020 | 4 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Det finns livsmedel som är bra att ha, och så finns det livsmedel som man bara inte klarar sig utan. Dessa livsmedel tenderar ju naturligt att variera lite, i alla fall hemma hos oss, men i detta inlägg tänkte jag bjuda in er till vårt kök och dela med mig av några livsmedel som jag just nu alltid ser till att vi har hemma.

Så, utan desto närmare introduktion, här kommer 10 livsmedel som alltid finns hemma hos oss: 

1. Citron

Citron är något jag numera alltid har hemma och trots att jag inte är något praktexempel när det kommer till att köpa ekologisk mat, så är citron något jag så gott som alltid köper ekologiskt. Citronfrukten som sådan är ju inte så jättegod, men jag älskar smaken av citron och pressar det gärna lite överallt, t.ex. i olika maträtter, såser och smoothies. Det som det ändå går mest citron åt är till mitt dricksvatten. Dricker dagligen ett glas vatten med en halv pressad citron i. Vintertid sätter jag det också gärna i te. 

Tips! Citron kan även användas vid ekologisk städning och rengöring! T.ex. här finns några tips på hur du kan använda citron när du till exempel vill rengöra badrummet eller sunkiga skärbräden.

2. Mandel

Naturella mandlar är en annan favorit just nu, som jag alltid ser till att ha hemma. Jag sätter gärna mandel yoghurten, chiapuddingar, på gröten - eller så äter jag dem som sådana. Jag tycker om mandelns neutrala smak, som passar ihop med det mesta.

Visste du? Mandlar innehåller massor med magnesium, järn och vitamin E, som bland annat är bra för immunförsvaret. De innehåller även mer fibrer (12,5g) per 100 gram än till exempel rågbröd (11g). Fibrer är som bekant viktiga för bland annat tarmens normala funktion. Källa: fineli.

Foto 05 04 2020 09 43 51

3. Frysta grönsaker

Om det är något som är min to-go-mat så är det att slänga ihop en wok med frysta grönsaker och vad som nu råkar finnas här hemma. Såklart är ju en wok med färska grönsaker i regnbågens alla färger att föredra, men alltid har jag inte tid och ork med det (typ att hacka grönsaker zzzz...) och då känns frysta grönsaker fair enough. Dessutom tycker jag det är svingott, speciellt med en skvätt kokosmjölk i - och förstås massa kryddor! 

Tips! Jag köper ofta Apetits kruunusekoitus, eftersom dess ursprungs- och tillverkningsland (till skillnad från de flesta andra motsvarande produkter) är Finland, men priset ändå är relativt lågt. 

4. Ketchup

En av mina guilty pleasures i matväg är absolut ketchup. Gissa om jag känner mig som ett kulinariskt geni när jag är på tacokväll med vänner och frågar värden om det finns ketchup? Nej men jag älskar ketchup och sätter det gärna på det mesta och ser till att det alltid finns hemma. Eftersom vanlig ketchup innehåller massa socker brukar jag köpa den ketchup som har 30-50% mindre socker. Tycker faktiskt smaken är lika bra i dessa som i de fullsockrade varianterna. 

Förresten! Just nu rullar det en reklam (som för övrigt är svinbra, se den om ni inte redan sett) om Felix nya ketchup som är helt osötad, alltså innehåller inte sötningsmedel heller, och jag är så nyfiken på att testa den! Den kommer nog med i nästa matbeställning och jag lovar att återkomma om hur den smakade.

5. Jordnötssmör

Jordnötssmör är ett livsmedel jag har återupptäckt. För några år sedan åt jag det då och då, men sen var det en längre period då jag inte alls åt det och trodde jag inte tyckte det var så gott. Nu kan jag inte leva utan det, typ. Älskar kombinationen av sött och salt så att toppa t.ex. gröt eller chiapudding med bär och jordnötssmör är något av det godaste jag vet. En annan fantastisk god kombination är majskakor (Friggs chiafrö-havssalt), jordnötssmör och bananskivor. Åh, så gott det är! 

Visste du? Jordnötssmör innehåller nästan tre gånger mer proteiner (32 g) per 100 g än till exempel kvarg (11 g) och även betydligt mer än kyckling (20 g). Så trots att man ofta bara äter en liten portion åt gången av jordnötssmör, så är det en väldigt bra, växtbaserad proteinkälla. Kom också ihåg att försöka välja ett jordnötssmör utan tillsatt socker. En av mina favoriter är Urtekrams peanut butter Crunchy. Crunchy ska de va!

6. Kokosmjölk

Okej, låt oss börja med att reda ut en sak om mjölkalternativ vs veganska alternativ: det finns vissa livsmedel där de veganska substituten helt enkelt inte når upp till originalets nivå. Där de inte ens spelar i samma liga, liksom. Ett sådant exempel är naturell yoghurt. Soja- och havreyoghurtar är helt goda i sin egen kategori, men det går ju inte att jämföra med en krämig, naturell, yoghurt gjord på mjölk. Så det är så.

MEN sen finns det mjölksubstitut där jag tycker att veganska varianterna fungerar exakt lika bra som de gjorda på mjölk, och det är t.ex. matlagningsgrädde/fraiche. Jag använder i princip aldrig mjölkprodukter i matlagning, utan nästan enbart havre/kokosprodukter. En produkt som jag använder väldigt ofta just nu är Santa Marias ekologiska kokosmjölk. Jag tycker både om smaken av kokos och så tycker jag om att den går så bra att använda i både varm matlagning, i bakning/efterrätter och t.ex. i chiapuddning. Den håller sig också länge och därför är det något som alltid finns här hemma i vårt skåp.

Tips! Kolla in mitt recept på chiapuddning med kardemumma och blåbär här

Foto 17 05 2020 16 44 55

7. Havregryn

Jag och ni som läst min blogg länge eller känner mig vet att det här är väldigt uppenbart, men kunde ändå inte skippa det från listan. Havregryn är något som funnits i mitt skafferi konstant sedan år 2012 då jag första gången flyttade hemifrån (det fanns nog hemma hos föräldrarna också, men ja, ni fattar). Havregrynsgröt är en av mina absoluta favoritfrukostar då det är både billigt, enkelt och gott. Jag föredrar min gröt kokad i kastrull, med en äggvita och någon god topping. Läs mitt grötinlägg här.

Tips! Om du i bakning vill ersätta en del av t.ex. vetemjöl med havremjöl är det jättelätt att mixa havregryn till ett fint mjöl med en stavmixer (jag föredrar stavmixer framom en blender alla gånger!). Använd dock ett smalt och högt kärl när du mixar och håll handen över kärlet, eftersom det tenderar att flyga runt lite havregryn annars. 

8. Gurka

Ett lite tråkigt livsmedel som ändå har en given plats på denna lista är gurka. Det är ett sådant livsmedel som har väldigt stor åtgång i vårt hushåll och även ett sådant som typ alltid är slut, hur många vi än köper. Vi äter lätt 3-4 gurkor i veckan på två pers, haha. Gurka är ju verkligen inget speciellt, men smaken är fräsch och  så gillar jag konsistensen. Gurka passar ju också bra både i sallader och att äta som sådan när man verkligen bara behöver något att tugga på (som ju händer ibland). 

Visste du? Gurka innehåller 95% vatten så om du vill få i dig så mycket vitaminer och nyttigheter som möjligt från grönsakerna du äter lönar det sig att även äta annat än gurka (eller isbergssallad). 

9. Ägg

Ägg är ju ett väldigt omtvistat livsmedel och har en tendens att målas upp som en stor bov när det kommer till t.ex. förhöjt kolesterol. Nu förstår ju säkert alla att man inte behöver eller skall konsumera 5 ägg per dag varje dag, men som med mycket annat så tror jag på måtta med allt, så även med ägg. Kollade även upp detta och enligt livsmedelsverket så kan de flesta (grundfriska) äta flera ägg om dagen utan att kolesterolvärdena påverkas negativt.

Jag tycker att ägg är ett så praktiskt livsmedel eftersom det håller sig länge och det är enkelt att göra något av ägg t.ex. till frukost/mellanmål om man inte har annat hemma. Ett kokt ägg med lite salt på är ju faktiskt väldigt underskattat och något jag gärna äter ibland. Ett annat tips är att steka lite tomat, lök, paprika eller vad man nu har hemma, och sedan knäcka i två ägg i pannan. Vips har man en supergod omelett! 

Visste du? Ägg är en bra proteinkälla och det mesta av proteinet sitter i äggvitan. Men vill du få ut alla hälsofördelar av ägget lönar det sig att också äta gulan, som innehåller stora mängder av t.ex. vitamin A, E, D samt filat, järn och selen. Källa: livsmedelsverket.

10. Frysta bär

Om det är något livsmedel i världen som jag inte vill veta hur mycket pengar jag lagt på så är det frysta bär. Inhemska jordgubbar och hallon är så brutalt dyra att jag ibland vill bojkotta dem, men så köper jag dem ändå för jag tycker verkligen det är så gott. Och nej, jag varken orkar eller vill köpa utländska och koka upp. Jag vill kunna sätta dem i min varma gröt eller rakt ner i smoothien. Längtar till sommaren då man kan köpa färska bär och själv frysa ner!

Tips! Frossa i bär!  

Foto 10 02 2019 15 33 34

Vad ser du alltid till att det finns hemma? Kommentera gärna (eller skriv ett eget inlägg)! 


Chiapudding med blåbär och kardemumma

Skrivet av Caroline Högnäs 08.04.2020

Jag avslöjade ju redan i mitt förra inlägg att jag snöat in mig lite på chiapudding igen. Havregrynsgröt har ju alltid varit min frukost nummer ett, men nu tycker jag faktiskt det är kul att variera frukosten. Kanske är det för att det inte händer så mycket annat spännande i livet just nu som jag känner att jag behöver testa lite nya saker, haha. Nå ja, idag laddade jag i alla fall upp en bild på min Insta-story på chiapuddingen jag åt till frukost och direkt strömmade det in kommentarer där ni frågade efter receptet.

Foto 08 04 2020 08 03 02

Haha lol, inte gjorde det heller. Ingen har frågat efter receptet, men jag tänker ändå dela med mig av det.  

Chiapudding är ju i sig ingen ny företeelse för mig och knappast för er heller. Men en så här god chiapudding som jag här kommer att dela med mig av är däremot inget som hör till vanligheterna. Det här är ingen chiapudding där man blandar lite mandelmjölk med chiafrön och det blir en lite smaklös, vattnig massa. Nej nej, den här chiapuddingen har (enligt mig) den perfekta, krämiga konsistensen och en underbart fräsch smak av blåbär och kardemumma, som för övrigt är en av mina absoluta favoriter när det kommer till smakkombinationer. 

Chiapudding är ju också en tacksam maträtt: det är enkelt att göra en större sats på förhand och förvara i kylskåpet. Sen plockar man bara fram den när det är dags att äta frukost eller mellanmål, och toppar den med något gott! 

Så här kommer receptet:

Chiapudding med smak av kardemumma och blåbär, 2 portioner: 

2 msk chiafrön
2 dl naturell yoghurt
1 dl kokosmjölk 
70 g blåbär
0,5 tl kardemumma

  • Blanda chiafrön, yoghurt och kokosmjölk till en jämn (!) massa. Ställ i kylskåpet och låt stå ca. 15 minuter.
  • Ta ut puddingen och blanda om igen. Sätt i blåbären och rör om ännu lite mer. Om puddingen känns för tjock (beror t.ex. på vilken yoghurt och kokosmjölk man använder), sätt i en skvätt vatten eller mera kokosmjölk. Smaksätt med kardemumma, rör om och sätt tillbaka in i kylskåpet i minst 1 timme, helst över natten. Täck över med t.ex. plastfolie.
  • Ta ut och njut! Toppa chiapuddingen med t.ex. nötter, frön, granola, mera blåbär eller något annat gott. Vill du ha den extra lyxig:  ringla över lite honung också, muums! 

Foto 08 04 2020 08 06 04

PS. Kom ihåg att det är rekommenderat att inte äta mer än 15 g chiafrön per dag, så njut med måtta! :)


Vad är egentligen hälsosam kost?

Skrivet av Caroline Högnäs 05.02.2020 | 4 kommentar(er)

Kategorier:

Jag tänkte i det här inlägget reflektera lite kring ett ämne som jag själv funderat på en del den senaste tiden, nämligen att äta hälsosamt. Det kan vid första anblicken verka som något så väldigt simpelt: antingen äter man hälsosamt eller inte. Ett livsmedel är hälsosamt eller ohälsosamt. Men det är ju så mycket mer komplext. Eller ja, är det? 

Jag har lite av en hat-kärleksrelation till detta ämne. Jag är ju väldigt intresserad av kost och hälsosam livsstil, men allt tjat om hur, vad och när man skall äta får mig ibland bara att vilja sätta mig ner i ett hörn och äta Kellogg's Frosties med mjölk och sylt och ett glas O'boy. Det finns så mycket forskning, studier, regler, dieter, experter (både riktiga och självutnämnda) och råd, som säger helt olika saker om hälsosam kost - och alla tycks ha rätt. Vilket är lite skrämmande, eftersom det tyder på att det finns allt fler som går emot vad vetenskap och forskning säger. Men nåja, det var inte det detta inlägg skulle handla om. Foto 24 08 2019 10 01 20

Vad som klassas som hälsosamt kan ju vara väldigt individuellt och det kan definieras på så många olika sätt. T.ex. kan man utgå från markrofördelningen (mycket fett och kolhydrater = ohälsosamt), mikrofördelningen (mycket vitaminer och mineraler = hälsosamt), tillverkning (naturlig och oprocessad = hälsosam), energitäthet (mycket kalorier = ohälsosamt) och så vidare. 

Det finns också några livsmedel, eller kategorier inom livsmedel, som ofta direkt målas upp som ohälsosamt och som något vi bör undvika. Exempel på sådana är fett, mjölkprodukter, gluten, socker eller kött. Sen utvecklas det ersättande produkter för dessa och många tar för givet att de ersättande produkterna är ett mycket bättre alternativ, utan att alls ha någon aning om vad de innehåller, hur de är tillverkade eller varifrån de kommer. Bara för att det står mjölkfri, glutenfri, 0,1% fett eller vegansk på, så ser man det som hälsosammare. 

Och missförstå mig inte, jag tycker det är bra att livsmedelsbranschen utvecklas och att det kommer nya produkter på marknaden och utbudet blir större. Speciellt bra är det ju för sådana med allergier eller som av t.ex. etiska eller religiösa skäl äter på ett visst sätt. Jag menar heller inte att t.ex. socker, kött och gluten är något vi skall äta massor av eller att det är något fel att lämna bort det ur kosten. Men det jag menar är att många tänker lite väl svart-vitt när det kommer till kost och vad som är hälsosamt och inte. Och så blir kost lätt bara massa förbud och regler att följa. Dåligt eller bra. Hälsosamt eller ohälsosamt. 

Livsmedelsbranschen är så otroligt stor business i världen och olika företag och deras marknadsföring har så stor makt att påverka hur vi tänker kring kost i dagens samhälle. Ett bra exempel är protein-boomen som pågått ett bra tag nu. Genom att tillsätta proteiner i "vanliga" livsmedel som glass, godis, drycker, yoghurt etc. så marknadsför man det som något hälsosammare. Och vad som ofta händer (förutom att vi blir offer för reklam) är att vi konsumenter tror att vi gör bättre val genom att välja dessa livsmedel tillsatta med protein, men det vi i stället gör är att vi får i oss onödigt mycket proteiner som vi ändå sedan bara kissar ut, eftersom vår kropp inte behöver det. 

Samma sak med alla köttersättare. Jag vill börja med att poängtera att jag tycker att det är bra att folk har börjat tänka på att minska på köttkonsumtionen och välja vegetariska alternativ, jag hoppas det fortsätter åt det hållet. Men jag kan ändå bli lite provocerad av hur i princip allt som inte är kött marknadsförs som ett bättre val. Här beror det ju igen på hur man definierar hälsosamt, men ta detta som exempel: 

  • Beyond meat hamburgarbiff, ursprungsland: USA, tillverkningsland: USA. Innehåll: Vatten, ärtproteinisolat 18%, rapsolja, raffinerad kokosolja, naturliga aromer, rökarom, stabiliseringsmedel (cellulosa, metylcellulosa, gummi arabicum), potatisstärkelse, maltodextrin, jästextrakt, salt, solrosolja, torrjäst, antioxidationsmedel (askorbinsyra, ättiksyra), färgämne (rödbetsrött), modifierad stärkelse, äppelextrakt, citronjuicekoncentrat (källa).
  • Pirkka Ekologisk malet nötkött, ursprungsland/tillverkningsland: Finland. Innehåll: finskt ekologiskt nötkött (100%) (källa).

Så där spontant så blir jag mer sugen på ekologiskt nötkött från Finland än på metylcellulosa och gummi från USA. Men åter igen: jag menar alltså inte att malet kött är det bästa vi kan äta, eller att vegetariska alternativen skulle vara ohälsosamma eller dåliga val. Eller att vi skall konsumera massor med kött, för det tycker jag inte. Men, jag vill bara understryka att man skall vara försiktig med att automatiskt stämpla vissa livsmedel som dåliga och vissa som bra, då de flesta livsmedel har både bra och mindre bra egenskaper beroende på vilka glasögon man har på. 

Socker är ett annat bra exempel. Många undviker att äta mycket tillsatt socker för att det är ohälsosamt, men ersätter i stället sockret med sötningsmedel. För så är det ju bara, att i det mesta som är sött men inte innehåller socker, så har man satt i något annat i stället som skall få det att smaka sött. Oftast är det sötningsmedel. Light läsk, proteinbars, skyr och allt annat som är sockerfritt. Och hur hälsosamt det är att ersätta allt socker med sötningsmedel går ju också att diskutera. 

Samma sak med gluten. Är man glutenintolerant eller så är det givet att man väljer de glutenfria alternativen. Men är man inte allergisk så är det här en annan sak där jag tycker man skall vara försiktig med att stämpla allt som är glutenfritt som ett mycket bättre alternativ än det som innehåller gluten. Eller mjölk. Är det bra att konsumera stora mängder sojabaserade produkter i stället för mjölkprodukter? 

Nej, så helt enkelt är inget hälsosamt och vi kan lika bra sluta äta helt. 

Nå nej, förstås inte. Men det jag vill säga med detta är att det är omöjligt att alltid vara 100% hälsosam ur alla synvinklar eller att följa alla kostråd och rekommendationer - och därför tycker jag också det är helt onödigt att försöka sträva efter att alltid vara 100%. Falafel

Mitt motto när det kommer till kost är måtta med allt. Jag tycker det är så bra. För inget är så ohälsosamt att man inte kan äta det någon gång och inget är så hälsosamt att man skall äta bara det. Och när jag har tänkt på hur jag själv definierar hälsosam kost så har jag kommit fram till att hälsosam kost för mig är balans. När jag inte behöver tänka för mycket på vad jag kan äta/inte äta, men där jag försöker göra bra val för att jag skall må så bra som möjligt både fysiskt och psykiskt. 

Jag försöker sträva efter att varje måltid jag äter skall innehålla grönsaker/bär/frukt, men gör det inte det varje gång så är det inte hela världen. Jag försöker att inte skippa måltider, men ibland kan jag välja att sova en timme extra i stället för att göra frukost. Jag äter när jag är hungrig och slutar när jag är mätt, förutom om det är jättegott - då kan jag äta mer fastän jag redan är mätt.

Jag undviker att äta socker i vardagen, men när jag är bjuden på kalas/fest, eller annars bara känner för det, så kan jag äta något sött. Jag dricker också t.ex. Nocco eller äter proteinbars ibland, för att det är gott och för att jag ibland behöver en koffeinboost (hehe). Jag dricker bara en kopp kaffe om dagen, men det händer att det blir 5 också. Jag dricker alkohol ibland, någon gång mer än ett glas med maten. 

Jag äter inte rött kött, förutom om jag blir bjuden på det, är på restaurang, eller annars bara har lust att sätta malet kött i fredagstacon någon gång. Jag kan välja köttersättningsprodukter, men oftare äter jag fisk eller kyckling. Vi har aldrig mjölk hemma, men ibland äter jag kvarg eller grynost och ibland blir det soja- eller havreprodukter. Och så vidare.  

Det känns hälsosamt för mig. 

---

Vad tänker du som läser kring detta? 

 

 

 


Den godaste gröna smoothien, var så goda!

Skrivet av Caroline Högnäs 11.09.2019

Jag snöar ofta in mig på saker. Det kan vara allt från havregrynsgröt med grynost till kycklingwok till nocco. Denna gång har jag fattat tycke för något som var riktigt trendigt för typ 5 år sedan (bättre sent än aldrig), nämligen grön smoothie.

Det att den är grön säger ju i sig ingenting om vad den innehåller och smakar, utan bara vilken färg det har, men jag skall förklara. Typiskt för en grön smoothie är alltså att den innehåller grönkål, spenat, bladsallad eller annat som får den att bli grön till färgen. För att en grön smoothie skall få en fin grön färg krävs alltså att man inte blandar i t.ex. jordgubbar, hallon eller blåbär som man annars ofta sätter i smoothies, eftersom dessa gör att smoothien blir en brungrå sörja och inte alls ser hemskt aptitlig ut. Och nej, nu behöver ju inte allt man äter vara Instagramvänligt och se fint ut, men ja, en grön smoothie är ju inte en grön smoothie om den är brun, så. Duh.

Jag har någon gång gjort grön smoothie innan och tyckt att det är helt okej gott, men aldrig så här gott som jag tycker att det är efter att jag började göra den på det sättet som jag gör nu. Förutom att smoothien är god så är det också ett enkelt sätt att få i sig massor med vitaminer och nyttigheter. T.ex. grönkål innehåller massor med C- och A-vitaminer samt järn. Ingefära, spenat och lime har också massor med positiva hälsofördelar.

Nå men, hur gör man för att skapa den godaste gröna smoothien då? 

Man tar helt enkelt:

- En näve spenat
- En näve grönkål
- 1 litet grönt äpple
- 1/2 banan (eller 1 hel om det är en liten)
- frysta mangobitar + några isbitar
- saften av en hel lime
- en bit ingefära
- en skvätt havremjölk

Gron smoothie 2

Sedan slänger man allt i en mixer eller i en hög bunke om man använder stavmixer (förstås skalar/skär man förstås äpplet och ingefäran men det antar jag att ni förstår) och så mixar man det till en slät smoothie. Sen häller man det i ett glas och dricker direkt, eller så gör man som jag och häller det i en skål och toppar det med något gott så man säkert hålls mätt - och sen först äter man. 

Ps. I den här smoothien är limen och ingefäran jätteviktiga ingredienser. De balanserar upp grönkålens ganska starka smak perfekt, och gör smoothien supergod och fräsch.

Gron smoothie 1

Smoothien är vegansk också. I hope you like it! 


En lunch, en brunch och en kaffe

Skrivet av Caroline Högnäs 05.02.2019

Kategorier:

Den senaste veckan har jag testat på tre nya restauranger/caféer som alla har varit så pass bra att dom förtjänar lite extra uppmärksamhet. Alla tre är inom helt olika kategorier och i fall du befinner dig i Helsingfors och behöver tips på ett lunch/afterwork-ställe, ett brunch/drinkställe och ett café så skall du fortsätta läsa. Och även om du inte befinner dig i Helsingfors kan du gärna fortsätta läsa, eller i alla fall titta på bilderna.

Första stället jag har besökt är PuPu. Jag har sååå många gånger gått förbi deras restauranger (det finns alltså på flera ställen i stan) och tänkt att jag borde gå dit och äta någon gång, eftersom jag älskar matiga sallader. Men det har då inte blivit av, förrän i torsdags, då jag träffade min vän Hanna på en after-work-lunch (eller är det middag då redan?) och en lång pratstund.

PuPu är alltså en salladsrestaurang, beläget bland annat i Stockmann-huset, som passar perfekt både som lunchställe och kvällstid. Stället är väldigt  mysigt och litet - men deras sallader är desto större. Så där ordentligt matiga, precis som jag gillar det. För det finns ju seriöst inget värre än när man betalar onödigt mycket för en sallad som består av några blad isbergssallad och en halv kycklingfilé typ. Men det behöver man alltså inte oroa sig för här.

Pupu passar även ifall du är intresserad av att veta makrona (näringsvärdena) på din mat, eftersom det finns angett för varje sallad på menyn.

Min sallad hade grönkål i sig - så gott!!

IMG 1976

 

Både jag och Hanna gav PuPu godkänt.

IMG 1980

 

Över till nästa restaurang. I lördags var jag på brunch med Daniela. Det var jättekul att träffa henne igen och hon var lika trevlig som sist jag träffade henne. Kan ju dock medge att jag blev lite sugen på att flytta till en lägenhet med bastu och walk-in-closet på hösta våningen efter att jag hade umgåtts med henne. Ni som läser hennes blogg förstår säkert varför. Och ni som inte läser hennes blogg borde göra det. Den är bra.

Daniela introducerade mig också till en för mig ny brunch, nämligen på Korjaamo i Tölö. Har hört om stället tidigare, men mer konsert- och drinksammanhang. Men tydligen kan dom bruncher också, för det var en jättebra brunch med massa gott: allt från sallader, grönsaker och frukter till varma rätter, yoghurt/müsli och gudomliga efterrätter. Efteråt frågade Daniela mig vad jag tyckte om brunchen.
- Nå, jag tror det här får tala för mig, sa jag och pekade på mina tallrikar som var helt tomma båda två.

 

Innan tallriken blev tom:

IMG 1998

 

Det sista stället som jag tänkte tipsa om är Kahvi Charlotta, som ligger på Runebergsgatan i Kampen. Det är helt sjukt att jag har gått förbi det caféet typ varje dag i snart två år - och aldrig varit där. Men idag så träffade jag min syster över en kaffe där, och det var hur mysigt som helst. Det var ganska litet och intimt, precis som ett mysigt café skall vara. Dom hade även ett bra utbud av både kaffe och tilltugg. Hit går jag gärna flera gånger!

 

Nu tog jag ingen bild när vi var på caféet. Så ni får helt enkelt lita på att det faktiskt var mysigt. I stället bjuder jag på en bild av en kaffe jag drack på Espresso house tidigare i år. Så där för att komma i rätt stämning.

IMG 5881

 

Sen när blev jag så här social? 

 


Lucka 16: havregrynsgröt x 3

Skrivet av Caroline Högnäs 16.12.2018 | 1 kommentar(er)

julkalender 17

I lucka nummer 16 delar jag söndagen till ära med mig av några riktigt, riktigt goda grötfrukostar, nämligen havregrynsgröt på tre olika sätt. Dessa är ugnsbakad havregrynsgröt med äppel och kanel, over night-gröt med smak av pepparkaka och tropisk bananplättsgröt. Ni vill nog testa dem alla. 

Jag älskar gröt! Det är något som ni som känner mig eller följt med min blogg en längre tid förmodligen redan vet. Jag äter havregrynsgröt med bär så gott som varje morgon. Men speciellt på helgmornarna när jag har lite mera tid, så tycker jag om att variera min frukost lite och testa nya sätt att laga och äta min gröt. Jag är därför ganska säker, att i fall jag själv skulle läsa min blogg (alltså inte skriva, utan bara läsa), så skulle jag troligtvis tycka att detta är det bästa inlägg som någonsin publicerats i denna blogg. He he.

De grötar jag delar med mig i detta inlägg är några av mina absoluta favoritgrötar och långt ifrån vanlig gröt med havregryn och vatten som man kokar i en kastrull. Nej, nu pratar vi alltså lyxgrötar. Lyx lyx lyx.  Så ni som ännu inte har fattat tycke för gröt, eller ni som helt enkelt vill variera er gröt och testa någonting nytt - här kommer tre underbara varianter att testa:

 

Ugnsbakad havregrynsgröt med äppel och kanel

Grot i ugn 1

Den här gröten har en av mina favoritsmaksättningar: äpple och kanel. Och eftersom den lagas i ugnen så påminner smaken lite om äppelpaj. Så gott! 

För 1 portion behöver du:

1 äpple
1 dl havregryn
1 ägg
1 dl osötad kokosmjölksdryck (alltså inte den i konservburk)
1/4 tl bakpulver
1 tl kanel
honung
- Riv äpplet och blanda alla ingredienser i en liten ugnsform. Toppa med några äppelskivor och ringla på lite honung och grädda i ugnen på 200 grader ca. 15-20 minuter.

Det som är bra med denna är också att det är enkelt att laga en större sats åt gången, och så har man frukost klart för flera mornar. 

 

Tropisk bananplättsgröt

Grot med banan 2

Den här är nog kanske min favorit av alla dessa. Den är så god, så god. Jag älskar både bananplättar och havregrynsgröt, så en mix av båda dessa är rena drömmen för mig. Förresten så älskar jag också kokos. Jag behöver knappast nämna att jag tycker att man absolut skall testa denna.

Den här gröten får en ganska tjock konsistens, så gillar man inte det och vill ha den lösare så kan man sätta mera vätska.

Du behöver:

1 liten banan
1 äggvita
1 dl havregryn
1 dl kokosmjölksdryck 
2 msk kokosflingor

- Mosa bananen och blanda i alla andra ingredienser. Ställ på platta och koka några minuter på medelvärme tills gröten blivit tjock. 
- Toppa till exempel med mango, kokos och banan.

 

Over night-gröt med smak av pepparkaka

Grot med pepparkakssmak 2

Det här är en over night-gröt, som alltså tillagas kvällen före och äts kall. Superenkelt att ha frukosten klar genast på morgonen. Den här har jag kryddat med lite juliga kryddor och mandel. Mycket fräsch och god!

Du behöver:

½ banan
1 dl havregryn
1 dl naturell yoghurt
1 dl mandelmjölk
0,5 tl pepparkakskrydda
0,5 tl kanel
0,5 tl kardemumma
2 msk mandelflarn

- Mosa bananen i en skål och blanda i alla övriga ingredienser. Låt stå i kylskåpet över natten.

 

MUMS!

 

Ps. Vill ännu påminna er att gå och ställa en fråga i min frågestund! Inlägget hittar ni här.