Header 4

Den godaste gröna smoothien, var så goda!

Skrivet av Caroline Högnäs 11.09.2019

Jag snöar ofta in mig på saker. Det kan vara allt från havregrynsgröt med grynost till kycklingwok till nocco. Denna gång har jag fattat tycke för något som var riktigt trendigt för typ 5 år sedan (bättre sent än aldrig), nämligen grön smoothie.

Det att den är grön säger ju i sig ingenting om vad den innehåller och smakar, utan bara vilken färg det har, men jag skall förklara. Typiskt för en grön smoothie är alltså att den innehåller grönkål, spenat, bladsallad eller annat som får den att bli grön till färgen. För att en grön smoothie skall få en fin grön färg krävs alltså att man inte blandar i t.ex. jordgubbar, hallon eller blåbär som man annars ofta sätter i smoothies, eftersom dessa gör att smoothien blir en brungrå sörja och inte alls ser hemskt aptitlig ut. Och nej, nu behöver ju inte allt man äter vara Instagramvänligt och se fint ut, men ja, en grön smoothie är ju inte en grön smoothie om den är brun, så. Duh.

Jag har någon gång gjort grön smoothie innan och tyckt att det är helt okej gott, men aldrig så här gott som jag tycker att det är efter att jag började göra den på det sättet som jag gör nu. Förutom att smoothien är god så är det också ett enkelt sätt att få i sig massor med vitaminer och nyttigheter. T.ex. grönkål innehåller massor med C- och A-vitaminer samt järn. Ingefära, spenat och lime har också massor med positiva hälsofördelar.

Nå men, hur gör man för att skapa den godaste gröna smoothien då? 

Man tar helt enkelt:

- En näve spenat
- En näve grönkål
- 1 litet grönt äpple
- 1/2 banan (eller 1 hel om det är en liten)
- frysta mangobitar + några isbitar
- saften av en hel lime
- en bit ingefära
- en skvätt havremjölk

Gron smoothie 2

Sedan slänger man allt i en mixer eller i en hög bunke om man använder stavmixer (förstås skalar/skär man förstås äpplet och ingefäran men det antar jag att ni förstår) och så mixar man det till en slät smoothie. Sen häller man det i ett glas och dricker direkt, eller så gör man som jag och häller det i en skål och toppar det med något gott så man säkert hålls mätt - och sen först äter man. 

Ps. I den här smoothien är limen och ingefäran jätteviktiga ingredienser. De balanserar upp grönkålens ganska starka smak perfekt, och gör smoothien supergod och fräsch.

Gron smoothie 1

Smoothien är vegansk också. I hope you like it! 


En lunch, en brunch och en kaffe

Skrivet av Caroline Högnäs 05.02.2019

Kategorier:

Den senaste veckan har jag testat på tre nya restauranger/caféer som alla har varit så pass bra att dom förtjänar lite extra uppmärksamhet. Alla tre är inom helt olika kategorier och i fall du befinner dig i Helsingfors och behöver tips på ett lunch/afterwork-ställe, ett brunch/drinkställe och ett café så skall du fortsätta läsa. Och även om du inte befinner dig i Helsingfors kan du gärna fortsätta läsa, eller i alla fall titta på bilderna.

Första stället jag har besökt är PuPu. Jag har sååå många gånger gått förbi deras restauranger (det finns alltså på flera ställen i stan) och tänkt att jag borde gå dit och äta någon gång, eftersom jag älskar matiga sallader. Men det har då inte blivit av, förrän i torsdags, då jag träffade min vän Hanna på en after-work-lunch (eller är det middag då redan?) och en lång pratstund.

PuPu är alltså en salladsrestaurang, beläget bland annat i Stockmann-huset, som passar perfekt både som lunchställe och kvällstid. Stället är väldigt  mysigt och litet - men deras sallader är desto större. Så där ordentligt matiga, precis som jag gillar det. För det finns ju seriöst inget värre än när man betalar onödigt mycket för en sallad som består av några blad isbergssallad och en halv kycklingfilé typ. Men det behöver man alltså inte oroa sig för här.

Pupu passar även ifall du är intresserad av att veta makrona (näringsvärdena) på din mat, eftersom det finns angett för varje sallad på menyn.

Min sallad hade grönkål i sig - så gott!!

IMG 1976

 

Både jag och Hanna gav PuPu godkänt.

IMG 1980

 

Över till nästa restaurang. I lördags var jag på brunch med Daniela. Det var jättekul att träffa henne igen och hon var lika trevlig som sist jag träffade henne. Kan ju dock medge att jag blev lite sugen på att flytta till en lägenhet med bastu och walk-in-closet på hösta våningen efter att jag hade umgåtts med henne. Ni som läser hennes blogg förstår säkert varför. Och ni som inte läser hennes blogg borde göra det. Den är bra.

Daniela introducerade mig också till en för mig ny brunch, nämligen på Korjaamo i Tölö. Har hört om stället tidigare, men mer konsert- och drinksammanhang. Men tydligen kan dom bruncher också, för det var en jättebra brunch med massa gott: allt från sallader, grönsaker och frukter till varma rätter, yoghurt/müsli och gudomliga efterrätter. Efteråt frågade Daniela mig vad jag tyckte om brunchen.
- Nå, jag tror det här får tala för mig, sa jag och pekade på mina tallrikar som var helt tomma båda två.

 

Innan tallriken blev tom:

IMG 1998

 

Det sista stället som jag tänkte tipsa om är Kahvi Charlotta, som ligger på Runebergsgatan i Kampen. Det är helt sjukt att jag har gått förbi det caféet typ varje dag i snart två år - och aldrig varit där. Men idag så träffade jag min syster över en kaffe där, och det var hur mysigt som helst. Det var ganska litet och intimt, precis som ett mysigt café skall vara. Dom hade även ett bra utbud av både kaffe och tilltugg. Hit går jag gärna flera gånger!

 

Nu tog jag ingen bild när vi var på caféet. Så ni får helt enkelt lita på att det faktiskt var mysigt. I stället bjuder jag på en bild av en kaffe jag drack på Espresso house tidigare i år. Så där för att komma i rätt stämning.

IMG 5881

 

Sen när blev jag så här social? 

 


Lucka 16: havregrynsgröt x 3

Skrivet av Caroline Högnäs 16.12.2018 | 1 kommentar(er)

julkalender 17

I lucka nummer 16 delar jag söndagen till ära med mig av några riktigt, riktigt goda grötfrukostar, nämligen havregrynsgröt på tre olika sätt. Dessa är ugnsbakad havregrynsgröt med äppel och kanel, over night-gröt med smak av pepparkaka och tropisk bananplättsgröt. Ni vill nog testa dem alla. 

Jag älskar gröt! Det är något som ni som känner mig eller följt med min blogg en längre tid förmodligen redan vet. Jag äter havregrynsgröt med bär så gott som varje morgon. Men speciellt på helgmornarna när jag har lite mera tid, så tycker jag om att variera min frukost lite och testa nya sätt att laga och äta min gröt. Jag är därför ganska säker, att i fall jag själv skulle läsa min blogg (alltså inte skriva, utan bara läsa), så skulle jag troligtvis tycka att detta är det bästa inlägg som någonsin publicerats i denna blogg. He he.

De grötar jag delar med mig i detta inlägg är några av mina absoluta favoritgrötar och långt ifrån vanlig gröt med havregryn och vatten som man kokar i en kastrull. Nej, nu pratar vi alltså lyxgrötar. Lyx lyx lyx.  Så ni som ännu inte har fattat tycke för gröt, eller ni som helt enkelt vill variera er gröt och testa någonting nytt - här kommer tre underbara varianter att testa:

 

Ugnsbakad havregrynsgröt med äppel och kanel

Grot i ugn 1

Den här gröten har en av mina favoritsmaksättningar: äpple och kanel. Och eftersom den lagas i ugnen så påminner smaken lite om äppelpaj. Så gott! 

För 1 portion behöver du:

1 äpple
1 dl havregryn
1 ägg
1 dl osötad kokosmjölksdryck (alltså inte den i konservburk)
1/4 tl bakpulver
1 tl kanel
honung
- Riv äpplet och blanda alla ingredienser i en liten ugnsform. Toppa med några äppelskivor och ringla på lite honung och grädda i ugnen på 200 grader ca. 15-20 minuter.

Det som är bra med denna är också att det är enkelt att laga en större sats åt gången, och så har man frukost klart för flera mornar. 

 

Tropisk bananplättsgröt

Grot med banan 2

Den här är nog kanske min favorit av alla dessa. Den är så god, så god. Jag älskar både bananplättar och havregrynsgröt, så en mix av båda dessa är rena drömmen för mig. Förresten så älskar jag också kokos. Jag behöver knappast nämna att jag tycker att man absolut skall testa denna.

Den här gröten får en ganska tjock konsistens, så gillar man inte det och vill ha den lösare så kan man sätta mera vätska.

Du behöver:

1 liten banan
1 äggvita
1 dl havregryn
1 dl kokosmjölksdryck 
2 msk kokosflingor

- Mosa bananen och blanda i alla andra ingredienser. Ställ på platta och koka några minuter på medelvärme tills gröten blivit tjock. 
- Toppa till exempel med mango, kokos och banan.

 

Over night-gröt med smak av pepparkaka

Grot med pepparkakssmak 2

Det här är en over night-gröt, som alltså tillagas kvällen före och äts kall. Superenkelt att ha frukosten klar genast på morgonen. Den här har jag kryddat med lite juliga kryddor och mandel. Mycket fräsch och god!

Du behöver:

½ banan
1 dl havregryn
1 dl naturell yoghurt
1 dl mandelmjölk
0,5 tl pepparkakskrydda
0,5 tl kanel
0,5 tl kardemumma
2 msk mandelflarn

- Mosa bananen i en skål och blanda i alla övriga ingredienser. Låt stå i kylskåpet över natten.

 

MUMS!

 

Ps. Vill ännu påminna er att gå och ställa en fråga i min frågestund! Inlägget hittar ni här.


VEGE-TAPAS & À LA CARTE-BRUNCH

Skrivet av Caroline Högnäs 23.11.2018

Förra veckan testade jag på två nya restauranger här i Helsingfors.

Jag, Nina och Iia hade under flera veckors tid försökt få bord på Yesyesyes till en lördag kväll en vettig tid, utan att lyckas. Men så insåg vi att veckan ju faktiskt har 7 dagar och att man faktiskt inte alltid behöver spara restaurangbesöken till helgen. Så vi bokade bord till en torsdag och gick dit på en after work-middag.

Jag hade länge varit sugen på att testa Yesyesyes. Den har varit väldigt populärt sen den öppnade och jag hade både hört och läst mycket (mest gott) om den. Yesyesyes är alltså en helt vegetarisk restaurang som lagar och serverar sina rätter som tapas, alltså små rätter som man delar på. 

Jag som halvspanjor (jepp, brukar med glimten i ögat kalla mig det, eftersom jag bott i Spaniens huvudstad en hel höst) älskar ju tapas-konceptet. Det är enligt mig det bästa sättet att avnjuta en middag med sina vänner. Det känns väldigt avslappnat och man får testa på flera olika rätter och smaker. Perfekt också för mig som lider av beslutsångest i de flesta situationer, eftersom jag inte behöver ha ångest över att jag skall välja fel rätt och sedan ångra mig.

Nå ja men, vad tyckte jag om Yesyesyes då? Jag tror alla i bordssällskapet var överens om att maten var riktigt god, men inget wow-wow. Stället var dock mycket snyggt inrett, stämningen var trevlig, betjäningen var bra och det var också mycket prisvärt. Ett bra ställe att gå till en torsdag efter jobbet liksom, men inga extraordinära smakupplevelser. Men överlag ett bra koncept och en restaurang som verkligen behövs i Helsingfors.

1811 Yesyesyes

1811 Yesyesyes food

I söndags var jag och Henkka på brunch. Jag vågar påstå att det är flera än jag som främst förknippar brunch med en stor buffé med massor med mat, därifrån man ofta går hem aningen mättare än planerat. I alla fall i Finland brukar bruncherna se ut så. 

Men brunchen vi var på vid restaurang Aito i Tölö var lite annorlunda. Det var nämligen en á la carte brunch, där man alltså beställde en del av maten från en meny och fick den serverad till bordet. 

Det här konceptet tyckte både jag och min pojkvän var superbra och jag tycker verkligen att flera restauranger borde erbjuda liknande bruncher. På Aito hade dom dukat upp ett förrättsbord med några olika sallader, kallskuret, fiskrätter, bröd och smör. Det här var alltså det enda som man under brunchen plockade åt sig själv. Sen fick man välja huvudrätt och efterrätt från deras meny, där dom hade tre olika alternativ att välja mellan. Både huvudrätten och efterrätten som jag tog var supergoda!

Det här kändes lite lyxigare än en vanlig brunch. Priset var inte heller brutalt, trots att det var lite dyrare än en vanlig brunch. 32 € kostade den, vilket jag absolut tycker den var värd. Förutom att maten var bra så var själva restaurangen också jättemysig och betjäningen suverän. Rekommenderar!

1811 aito


1811 aito 2

 


Hemgjord granola med äppel och kanel

Skrivet av Caroline Högnäs 16.09.2018

Kategorier:

Hej,

Jag är ju inte världens geni i köket, men om det är något jag tycker om att laga själv, så är det granola, eller müsli, eller vad man nu vill kalla det. Det gjorde jag igår, när jag försökte att få bort tankarna från loppet. Men, initiativet till att laga granola kom den här gången egentligen från Henkka, då han i fredags frågade när jag hade tänkt laga egen granola igen (så ja, det brukar på riktigt vara gott).

De granolan som finns i affären har ofta jättemycket socker och dom hälsosammare varianterna är ofta dyra. Det blir heller inte hemskt billigt att laga egen granola om man köper alla ingredienser på en gång. Men sen handlar det också om sådana ingredienser som man ändå ofta har i skåpet, i alla fall till viss del, vilket gör att det inte känns så dyrt sist och slutligen. Och sen som bonus vet man exakt vad som finns i den och att den är gjord med kärlek.

Granola

Jag har testat många varianter under åren, men jag måste säga att det här granolan är nog kanske den bästa jag har gjort. Den blev på riktigt crunchy, så där med bitar i. Den är både glutenfri och (tillsatt) sockerfri. Hösten till ära valde jag att smaksätta den med äppel, kanel och kardemumma. Det smakar helt underbart med naturel yoghurt eller kvarg.

Både frön och nötter kan man variera enligt tycke och smak, jag tog sådana som jag hade hemma. Här kommer receptet:

5 dl havregryn (glutenfria om du vill ha 100 % glutenfritt)
1 dl solrosfrön
0,5 dl linfrön
0,5 dl sesamfrön 
1 dl kokosflarn
1 dl hasselnötter
1 dl mandlar
2-3 tl kanel
1-2 tl kardemumma
0,5 dl kokosolja (ca. 40 g)
0,5 dl osötad äppelmos/äppelpuré (jag använde barnmat)
1 äggvita
50 g torkade äppelbitar (osötade)

 

- Krossa nötterna med hjälp av en vass kniv. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
- Tillsätt kokosolja, äppelmos och äggvitan. Blanda och tryck ihop granolamassan så den blir "klumpaktig".
- Bred ut på en bakplåtspapperklädd plåt och rosta i 150-175 grader (lite beroende på ugn), ca. 30-40 minuter. Blanda om med ca 10 minuters mellanrum och vakta noggrant, den bränns lätt.
- När granolan har svalnat, blanda i de torkade äppelbitarna och förvara i en burk med lock. 

Nam!

Granola 4

 

Det blir ungefär 500 gram färdig granola av hela satsen.

Thank me later.


Det där med att äta hälsosamt

Skrivet av Caroline Högnäs 04.09.2018

Ända sedan vi var barn har vi uppmanats att motionera, sova tillräckligt och äta hälsosamt - att dessa är de tre grundpelarna för att vi skall må bra. Eat, sleep, train, repeat bla bla. Vi vet ju vad motion innebär, samma sak med sömn. Men att äta hälsosamt, har du någon gång tänkt på vad det riktigt betyder?

Beroende på vem du frågar och i vilket sammanhang, så kan att äta hälsosamt säkert betyda allt från att bara äta växtbaserat, att bara äta ekologiskt, att dricka gröna juicer, att ha en viss fördelning mellan makronutrienterna (protein, fett, kolhydrater), att äta ett visst antal kalorier, att inte äta kolhydrater, att inte äta godis, att undvika transfetter eller kanske helt enkelt att inte tänka alls på vad man äter.

Jag började reflektera över min egen syn på att äta hälsosamt och hur den har förändrats under de senaste 10 åren. Jag tänkte dela med mig av det.

När jag hösten 2009 bestämde mig för att börja äta hälsosammare och tänka mer på vad jag äter, så var det bara en sak jag fokuserade på: kalorier. Allt som hade under ett visst antal kalorier per 100 g ansåg jag vara hälsosamt. Eller inte ens definitivt hälsosamt, men det fick jag äta. Sallader och frukter gick det mycket av. Om jag åt vanlig husmanskost blev det minimala portioner. Smör, oljor, dressingar, nötter, grädde - det gick bort. Allt skulle ha så låg fetthalt som möjligt. För att inte tala om godis eller andra godsaker. Ni hör ju hur det här låter och ni som har läst min blogg tidigare vet ju att detta snabbt blev början på ett väldigt osunt förhållande till mat. En sak som jag ännu idag önskar, är att jag kunde radera viss information som jag under denna tid har printat in i mitt minne. Jag behöver liksom inte veta vilken chokladstång, eller salladsdressing, eller fryspizza som har minst kalorier. Men jag vet det.

Nå men. I något skede insåg jag dock att jag inte får tillräckligt med proteiner på det här sättet. Jag tränade ju mycket och ville gärna ha lite mera synliga resultat, dock givetvis utan att gå upp i fettvikt, så jag började äta lite mer hälsosamtNu var det alltså inte huvudsaken att det var lite kalorier, utan att det var mycket protein och lite fett. Kyckling, kvarg, grynost, kalkon och tonfisk hörde till basfödan. Och förstås sallad och grönsaker. En och annan frukt, ibland, men inte för ofta, för frukt var godis. Jag hade alltså för mig att kolhydrater inte alls var hälsosamt, utan det var lika farligt som socker. Så jag åt helst inget pasta, ris, potatis eller bröd heller. Min största källa till kolhydrater var nog sockret i alkoholdryckerna jag drack under den här tiden.

Men sedan kom jag på, att det ju inte är själva kolhydraterna som är farliga - det är ju det vita mjölet och sockret. Bort med det alltså, nu skulle jag börja äta hälsosamt på riktigt. Jag levde i någon sorts tro att så länge det står glutenfritt och sockerfritt på förpackningen så är det hälsosamt. Ingen skillnad hur mycket sötningsmedel, tillsatser och konstgjorda ämnen ett livsmedel innehöll, så länge det inte fanns vete eller socker i det. Proteinpulver, proteinbars, skyr, puddingar, glutenfritt bröd, glutenfri pasta, light-limsa och skinny bitches med citron. Mums. Jag minns ännu när jag var på utbyte i Madrid och berättade åt min utbyteskompis att jag åt glutenfritt, okay, and what is gluten? frågade hon medan hon tog en bit av sin pizza. Jag blev ändå lite avundsjuk. Det lät så enkelt och befriande.

Efter en tid började mina magbesvär. Efter flera undersökningar och provtagningar uppmanade läkaren mig att skippa mjölkprodukter, att det kunde hjälpa. Okej, en läkare som säger att jag skall äta mjölkfritt. Det måste ju vara hälsosamt. Så jag fick säga hejdå till skyr och proteinprodukterna jag hade överkonsumerat. Men i stället upptäckte jag snabbt att det fanns sojayoghurt och sojamjölk. Så jag började överkonsumera sojaprodukter i stället. Läste dock fort om hur det kan rubba hormonerna och att man absolut inte skall äta det i stora mängder. Så det slutade jag med. Övergick till havreprodukter. Men dom hade massor med socker. Lämnade bort det också. Blev stressad. Och inte blev magen bättre av det heller.

----

Det är intressant, om än lite sorgligt, att inse hur förvrängd bild jag har haft av vad som är hälsosamt. Hur jag har fokuserat på helt fel saker.

Jag upplever att jag äter rätt så hälsosamt idag. Och då handlar det egentligen inte så mycket om vad jag egentligen äter, utan mer hur jag har ätit tidigare och hur långt jag har kommit där ifrån.  För mig betyder att äta hälsosamt idag för det första att kunna äta vanlig mat. Jag tror att den svåraste biten med att komma tillbaka efter att ha haft någon sorts ätstörning är att våga släppa kontrollen och faktiskt bara äta mat för att man är hungrig och att kunna njuta av det, utan att analysera det man ätit, när man ätit och så vidare desto noggrannare. Inte är det alltid helt lätt ännu heller.

Hälsosamt innebär för mig också att äta så mångsidigt  som möjligt. En vettig fördelning mellan proteiner, fetter och kolhydrater, så att jag har energi att träna, prestera på jobb och vara en bra flickvän, kompis och familjemedlem. Jag försöker tänka på att äta så ren, d.v.s. oprocessad mat som möjligt utan tillsatt socker, sötningsmedel, färgämnen och tillsatser. Jag äter inte heller vetemjöl, och inte heller glutenfritt substitut, för min mage är otroligt känslig och det alternativ som passar mig bättre, t.ex. havre. Mina fettkällor är oftast nötter, frön, olivolja, kokosolja och avokado. Vid speciella tillfällen (det vill säga om det är någon fest, tillställning, när man är ute och äta eller när jag annars har lust för det) så äter jag mer vad som finns och vad jag har lust för.

Men jag dricker också alkohol ibland, jag äter inte alltid ekologiskt, jag äter inte så mycket vegetariskt - ännu mindre veganskt, jag äter för lite fisk, jag dricker Nocco/Celcius, till och med (he he) vanlig lemonad då och då. Jag äter också proteinbars och proteinpulver ibland, och choklad eller annat jag är sugen på. Ibland äter jag ännu allt för lite och ibland äter jag fast jag inte är så hungrig, utan bara snål.

Ja, men det är väl ändå helt hälsosamt.

 

 

 

 

 

 

 


Fem x räddare i nöden

Skrivet av Caroline Högnäs 07.05.2018 | 2 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Hej,

Jag är ganska dålig på att laga mat. Eller nej, jag är faktiskt ganska bra, men jag är ganska lat. Jag orkar sällan hålla på fixa invecklade maträtter som ger spektakulära, kulinariska upplevelser. Det blir ganska ofta det där samma bekanta liksom. Förutom de enstaka gånger då jag plötsligt blir entusiastik och lagar massor med olika rätter, såser och sallader på en gång med tron att jag är självaste Tomi Björck. Men det händer alltså väldigt sällan.

Men, nu tänkte jag i alla fall tipsa er alla, som också har en tendens att någon gång fastna i ris-och-kyckling-fem-dagar-i-veckan-kryddat-med-salt-och-peppar-spåret, om fem kryddor som det lönar sig att ha i sitt köksskåp. Dessa kan nämligen snabbt ge vilken maträtt som helst lite extra sting och variation!

kryddorfrån höger;

Garam Masala: Fast jag annars inte är ett så stort fan av indisk mat, så med hjälp av denna krydda gör man världens enklaste och godaste kycklingsås (har också gjort vege med halloumi). Bara lite lök, tomatkross, tomatpure, turkyoghurt, riven ingefära och färsk koriander och förstås massor med garam masala så har man en helt fantastiskt god sås. 

Mango Curry: Alltså ärligt, det här kan jag sätta i och på allt. Skulle säkert kuna äta den med sked. Haha, nå nej men. Jag älskar ju mango överlag. Sen älskar jag också kombinationen sött och salt - vilket denna krydda är. Så denna sätter jag med kyckling, kött, nyhtökaura, soppor, i wok, som krydda i dippsås osv. Testa!

Lime Pepper: Alltså citronpeppar - släng dig i väggen, det här smakar på riktigt syrligt och detta är så gott på t.ex. ugnslax. Kycklingfiléer brukar jag också krydda med denna. 

Spiskummin: Okej, om jag fick välja en krydda att använda resten av livet skulle det säkert vara spiskummin. Det är så gott! Jag älskar ju libanesisk och mat från mellanöstern, där man ofta använder spiskummin. Människorna från dessa länder skulle säkert gråta om de såg hur jag missbrukar deras krydda. För denna sätter jag också i det mesta.

Flingsalt: Ett sista tips som man bör ha hemma i skåpet - flingsalt. Flingsalt känns ju lite lyxigare än vanlig salt och t.ex. grönkålschips, rostade paprikor, edamame bönor, ungsfisk osv bör nödvändigt ha flingsalt och inte vanlig salt som krydda!

Ett sista tips jag tänkte dela med mig av, på tal om kombinationen sött och salt, är munsbitarna nedan i mitten - persika inlindat i lufttorkad skinka. En favorit som vi har gjort i åratal är samma sak, fast med honungsmelon. Men nu testade vi alltså med persika och det var verkligen supergott!

tapas 2
Har ni någon favoritkrydda som räddar er matlagning?


Fixa snabba, magvänliga havresemlor

Skrivet av Caroline Högnäs 30.04.2018

Kategorier:
Taggar:

Hejsan,

Jag tycker inte om att säga att jag äter gluten-, socker-, mjölk- eller något annat fritt, för då ljuger jag lite. Jag äter nämligen det mesta om jag vill, men vissa saker mår jag bättre av att inte äta så ofta eller stora mängder av - till exempel vete och råg. Dock har jag alltid varit en sucker för bröd, så trots att jag äter mycket mindre bröd nu än då jag var yngre (då t.ex. min frukost alltid bestod av bröd), kommer det de gånger då jag känner att en nybakad semla skulle vara gott! Jag brukar heller inte köpa hem butikens glutenfria bröd, då de för det mesta är hårda, gummiaktiga eller fulla med tillsatsämnen. Så därför brukar jag fixa egna semlor då jag orkar och hinner. 

Dessa bröd som jag bakade idag är alltså både gluten och mjölkfria (mjölkfria mest för att kokosmjölk var enda jag råkade ha hemma). De är också fulla med nyttiga fibrer från havregryn och psyllium - lite som en havregrynsgröt i semleform, med lite mer fett och protein. Jäst är inte heller något jag vill sätta i mina bröd, eftersom det inte heller är så bra åt känsliga magar, så jag brukar baka med bakpulver. Att baka med bakpulver är ju också en fördel om man vill ha något snabbt - dessa semlor t.ex. är klara på lite mer än en halvtimme. 

Såklart kommer semlorna inte bli helt samma som sådana som är bakade med jäst och vetemjöl som säkert alla förstår - men dessa är ändå fluffiga och har bra och neutral smak. Speciellt goda är dom såklart ugnsfärska! 

semlorLite första maj stämning dagen till ära.

Sedan brukar jag också lite följa sinne-päin-principen då jag lagar något, så jag tar lite det som finns hemma och ser hur det blir. Men dessa, som blev riktigt bra, är alltså gjorda på ungefär:

• 2,5 dl havremjöl (jag gjorde mjölet av havregryn)
• 0,5 dl kokosmjöl
• 2 msk fiberhusk
• 2 tsk bakpulver
• 2 ägg
• 1,5 dl kokosmjölk
• 2 msk olivolja
• lite salt

- Vispa först upp äggen.
- Blanda alla torra ingredienser i en skild skål. Tillsätt torra ingredienserna med äggen och rör ihop.
- Tillsätt ännu kokosmjölken. Låt stå ca. 10 minuter. 
- Blanda i olivoljan och jobba ihop till en deg.
- Rulla ihop till fyra semlor, toppa med frön, och grädda i ugnen på 200 grader ca 15-20 minuter.

ps. tror det skulle ha varit gott med frön i degen också. Skall jag testa nästa gång!

 

Kanske något att ta med till fösta maj picnicen? :)

Glada vappen på er alla!


So green it has to be healthy

Skrivet av Caroline Högnäs 13.03.2018

Kategorier:
Taggar:

Hejsan,

Alltså en sak, som ju måste vara något av det roligaste som finns (lättunderhållen?), är ju att testa nya maträtter, bröd, smoothies, bakverk, kryddor etc etc. Inga recept eller instruktioner, bara gå på känsla. Bara man skulle ha lite mera tid och energi att göra det oftare så skulle det ju vara riktigt toppen. Eller ja, mitt problem är väl snarare det, att jag är alltid så fruktansvärt hungrig när jag kommer hem från t.ex. jobb eller träning, så jag har inte tålamod, eller inspiration för den delen, att börja trixa med maten. Jag vill bara ha något fort. Nå men, idag gjorde jag det i alla fall, improviserade. Jag ville ha något näringsrikt och fräsht efter kvällens powerstep, så det fick bli en green smoothie.

Greensmoothie ingredienser

Hur lagade jag denna då?

Väldigt enkelt. Jag kollade kylskåp, frys och skafferi och plockade fram alla gröna saker (samt hallon, nötter och vaniljpulver). Sedan tog jag fram min blender och kastade dit lite av allt, typ. Blev ungefär:
-Fryst spenat
-Frysta hallon
-Lime
-Finriven ingefära (tips tips tips! använd en vitlökspress för ingefäran)
-Avokado
-Gurka
-Selleri
-Vaniljpulver
-Och så förstås, kokosmjölk (hur kan jag ha levt nästan 25 år utan detta fantastiska livsmedel??) och vatten.

Och TADAAA:

smoothie3

Hur blev den då?

Well, it is green, so it has to be healthy.

Nej, men den blev riktigt bra! Eller helt okej i alla fall. He he. Konsistensen var krämig och smaken neutral. Kunde nog ha varit lite mer vild med ingefäran och limen. Men definitivt en smoothie som är full med nyttigheter och det är ju alltid bra.

Jag tar också väldigt gärna emot tips på just green smoothies! Så enkelt sätt att få i sig mycket nyttigheter. Vad annat kan man sätta i? Mynta kom jag på att skulle ha varit helt gott också. Säg gärna om ni har något bra tips på lager!


Smoothie bowl, magbesvär och powerstep

Skrivet av Caroline Högnäs 06.02.2018

Hej,

Idag är det tisdag och jag har idag haft min andra jobbdag på nya jobbet. Mycket nya människor (trevligt!) och mycket nya saker att ta in (intressant!) och jag ser väldigt mycket fram emot att fortsätta utvecklas där.

Igår var jag tvungen att ha en ofrivillig vilodag från träningen p.g.a. min mage. De som känner mig vet att jag under några års tid har tampats med magproblem och det är lite som en berg och dalbana. Jag slutade just en 8-veckors medicinkur som funkade väldigt bra, så är rädd att det beror på det. Får vänta och se nu ännu några dagar.

Tyvärr är det ju ganska vanligt med magproblem i dagens samhälle och det är ofta svårt att lista ut vad det kan bero på och vad som skulle lindra besvären. Många får (eller ger sig själva) diagnosen IBS, som ju är väldigt diffust. Jag har gjort de flesta tänkbara testen och undersökningarna hos flera olika läkare och specialister samt prövat alla möjliga olika sorters kostrekommendationer. Men ibland hjälper det inte även om jag skulle äta mjölk- gluten- soja- socker- eller you-name-it-fritt. Men som sagt, det går i perioder. Men nu var det ju inte det jag skulle prata om nu. Dock undrar jag om jag borde skriva ett inlägg om maghälsa? Kanske ni är flera där ute som är i samma situation? Kanske man kunde dela lite tankar, tips och erfarenheter? Hmm.

Men idag är det som sagt bättre och ikväll var jag och testade på ett gruppträningspass som omväxling! Flera veckor sedan jag sist var på ett gruppträningspass, så nu blev det en timme powerstep. Det var faktiskt jätteroligt, dock riktigt tungt, uppbyggt enligt intervaller. Och vet ni, det är nog faktiskt något jag hårt tror på om man vill hålla träningsmotivationen uppe: v-a-r-i-a-t-i-o-n. Att variera träningspassen. Inte bara övningar utan också träningens längd och intensitet. Alla träningspass behöver till exempel inte vara över en timme med pulsen i 180, då tröttnar man ju lätt och ser kanske inte alls fram emot att gå och träna, för man vet att det kommer vara jobbigt. Däremot om man ibland gör dessa riktigt jobbiga pass, men varierar dem med andra pass, så orkar man göra dem vecka efter vecka. Vi människor är så simpla, vi glömmer nämligen lätt på en vecka att vi lovade oss att aldrig göra något igen, för det var så jobbigt. Eller hur?

Okej, blev ett riktigt flummigt inlägg detta och ännu är jag inte klar. Till sist vill jag bara tipsa om en stor personlig favorit nu just, om det är någon som är trött på att bara dricka sin smoothie. Ät den! Gör en smoothiebowl (heter det något på svenska?) Typ som en fruktyoghurt, men utan mjölk och tillsatt socker. Jag brukar endast improvisera när jag gör mina bowls och ta det som finns hemma. I denna nedan blandade jag:
-frusna mangobitar (tips tips tips: finns färdigt skurna i frysdisken!)
-frusna blåbär
-en halv banan
-osötad mandelmjölk
-en klick alpro med kokossmak

Och sen på med härliga toppings! Här med osötad granola, bananskivor, färsk mango och nötter. Mättande och vitaminrikt!

Smoothiebowl