Header 4

Mitt liv utan p-piller

Skrivet av Caroline Högnäs 05.11.2018 | 2 Kommentarer

Nu har jag varit utan p-piller i över ett år. Nästan ett och ett halvt för att vara helt exakt. Jag har ju skrivit en hel del om min historia med p-piller och utebliven mens här på bloggen tidigare. Det kan ni läsa till exempel här. Men kort sagt så åt jag p-piller i princip hela tiden från 2010 fram till sommaren 2017. Trots att det de senare åren också var en preventivmetod, så var det ursprungligen på grund av problemen med mensen, alltså mensen som inte existerade, som jag började äta p-piller och åt det så många år. 

Här bör jag kanske också poängtera att vi inte försöker bli gravida och att det inte var på grund av det som jag slutade med p-piller. Utan jag slutade helt enkelt för att jag kände att jag inte vill stoppa i mig massa hormoner längre och att min kropp och mina hormoner behöver få återgå till det naturliga. Mer om det i mitt tidigare inlägg också.

Men nu har jag alltså varit utan p-pillren i snart ett och ett halvt år - och hur har mitt liv då påverkats av det? Nu kanske någon av er tänker att det nog är en lite väl dramatisk fråga, jag har ju ändå bara slutat äta p-piller, så så mycket kan ju inte livet ha förändrats av det. Men när jag börjar tänka efter så har det ändå gjort det - mer än jag hade kunnat tro.

Framför allt har jag nu för tiden en naturlig menscykel. Det tog alltså nästan ett år innan jag fick tillbaka min mens efter att jag slutat äta p-piller, men nu kan jag äntligen säga att jag har en naturlig mens igen. Och det må låta absurt, men jag blir fortfarande lika glad varje gång jag får mens. Det är verkligen ingenting jag tar för givet längre - och jag tycker det är så skönt att kroppen fungerar som den skall på den fronten.

Det fina med den inte lika naturliga p-piller-mensen var ju att den var exakt på dagen regelbunden, jag visste exakt när den skulle infinna sig och jag kunde skjuta upp och hoppa över mensen hur enkelt som helst. Inte visste jag heller vad mensvärk var under tiden jag åt p-piller. Nu kan min menscykel vara allt från 3 upp till 6 veckor och allt där emellan. Jag har enorm mensvärk och även andra biverkningar av mensen (hormonerna). Som till exempel mina bröst - det gör ont i dem bara av att ha på sig en bh strax innan jag får mens. Det är något helt nytt. Kroppen är ändå häftig.

En annan sak som jag märkte ganska fort efter att jag slutat med p-piller var hur min hy förändrades. Jag har alltid haft väldigt torr hy och lite små finnar så där ibland som de flesta andra, men det har aldrig varit något problem. Nu känns det ibland som att jag har kommit in i en andra pubertet. Finnar dyker upp som aldrig förr och inte bara i ansiktet, utan även på ryggen och nacken. Min hud är mycket fetare och inte alls lika torr som förr, så jag har även fått byta de flesta ansiktskrämer och rengöringsmedel under det senaste året. 

Att få sämre hy var något jag till en början nog tyckte var lite jobbigt och jag försökte med olika sätt få det att bli bättre. Jag testade till exempel att ändra kosten och äta mjölkfritt, olika finnmedel, äta mediciner, byta sminkprodukter och så vidare - tills jag insåg att det nog är bara att acceptera det. Och det stör mig helt ärligt inte alls så mycket mera. 

Så här ser min hy ut idag - och nu är det en riktigt bra period.Finnar2

Jag har också alltid varit en känslig person som gråter väldigt, väldigt lätt. Men tidigare kunde jag nästan börja gråta åt att en kund på banken sa åt mig att jag var långsam. Där förstår ni kanske nivån på hur känslig jag var. Jag kunde också lätt börja gråta hemma för ingenting. Jag tänkte alltid att det bara är sådan jag är - extremt känslig. Men här har både jag och folk i min närhet märkt hur mycket mindre jag gråter och är nere efter att jag slutat med p-piller. Det kan förstås vara en slump eller bero på något annat, men jag är ganska säker på att mitt humör har stabiliserats efter att jag slutade äta p-piller. 

Och sist men inte minst, sexlivet då? Hur mycket har det påverkats?

Tja, inget alls faktiskt. Och inte har det blivit några oönskade graviditeter heller. För det finns ju flera andra bra preventivmetoder ifall man inte vill äta hormoner - kondomer är ett. Tips tips!

Summa summarum så anser jag ännu att det var ett otroligt bra beslut av mig att sluta med p-piller. Beslut av mig och för mig - för att ännu understryka att vi är så otroligt olika och det hur man reagerar på olika hormoner är så individuellt. Samma sak med vilken preventivmetod som funkar bäst för en själv. Det vet vi ju bäst själva, vad vi mår bra av.

Men för mig vinner känslan av att min kropp fungerar naturligt över både mensvärk och finnar! 

Kommentarer

 • Fanny 07/11/2018 12:08pm (5 år sen)

  Shit vilken grej! Har själv gått på ppiller sen jag var 17 (är nu 22) och funderar på att sluta, så det var skönt med det här blogginlägget. Har det påverkat mensen mycket, är den lika lång/kort som den var med ppiller?

  • Caroline Högnäs 07/11/2018 6:03pm (5 år sen)

   Tack för din kommentar! Jo, det har också ändrat en hel del, men inget enormt ändå. Då jag åt p-piller var mensen nästan alltid exakt lika många dagar och lika riklig, nu är det mera varierande, precis som menscykeln också :)

 • Erika 07/11/2018 9:12pm (5 år sen)

  Så bra inlägg och du är så cool som väljer att skriva om just det här ämnet!
  Jag själv slutade äta p-piller för 1 månad sedan efter att ha ätit p-piller i 6 år. Har inte haft mens på över ett år och känner så igen mig i ditt tidigare inlägg samt detta. Jag längtar så efter min mens, att känna mig normal med en fungerande kropp!!

  Ännu en gång, så mycket creds för att du öppet pratat om något av det mest naturliga men tabu belagda i världen! Genom att öppet prata om mens och allt vad kvinnokroppen innebär stärker oss alla så mycket <3

  • Caroline Högnäs 08/11/2018 8:06am (5 år sen)

   Alltså tack så jättemycket! Vad roligt att höra att du tycker det! :) Ja, det här är absolut ett ämne som man borde prata mer om! Jag hoppas din mens kommer tillbaka snart <3

Skriv en kommentar