Header 4

När en kommentar är mer än en kommentar

Skrivet av Caroline Högnäs 03.07.2018 | 3 Kommentarer

Kategorier:

Hejsan, 

Jag har ju tidigare nämnt här i bloggen att jag är en riktig poddnörd. Jag går ofta med en podd i öronen på väg till och från jobbet, i butiken och när jag springer osv osv.

Igår lyssnade jag på Daniela och Karolinas senaste poddavsnitt, som handlar om kroppskomplex. Jag  tycker först och främst att de lyckades med det som de lovade redan när de introducerade avsnittet, "vi skall prata om det på ett sätt som ingen annan har gjort". Det var ett mycket ärligt och intressant avsnitt.

För finns det något tråkigare än när poddare bara radar klyshor på klyshor? Såklart kan klyshor ha bra poänger, jag menar, dom har ju blivit klyshor av en orsak. Men när poddare bara säger saker som låter bra och som är enligt regelboken, fraser som man har hört så mycket att man kan dem utantill om någon väcker en mitt i natten, så då är det ingen vits att göra ett poddavsnitt av det.

Nå väl, tillbaka till saken. Jag kände igen mig i så mycket som Daniela och Karolina sa. Och en sak som fastnade lite extra var det där med att få kommentarer som sårar. För det är nog en sak som många inte tänker på, att en kommentar man slänger ur sig faktiskt kan ha allvarliga konsekvenser. 

Jag kommer ännu ihåg dem. Det var hösten 2009. 

En kille som jag tyckte om var sur på mig. Han skickar ett sms och kallar mig ful bitch.

Några dagar senare skulle jag på hälsogranskning. Jag spelade fotboll, tränade flera gånger i veckan och brydde mig egentligen noll i vad jag vägde under denna tid. Jag hade säkert inte ställt mig på en våg på ett år. När jag stiger på vågen i mottagningsrummet kommenterar hälsovårdaren "oj, man skulle inte tro att du väger så mycket... Nå men, du har säkert mycket muskler".

Följande morgon steg jag på vågen hemma, och följande, och följande, och följande. Jag sket i om det var muskler eller fett, siffran skulle ner. Och det gjorde den förvisso, men på ett väldigt osunt sätt.

Nu skyller jag inte något på någon, absolut inte. Jag är helt säker att hälsovårdaren inte menade något illa, men hon uttryckte sig väldigt klumpigt till en 16-årig tjej. Min poäng är snarare den, att man verkligen borde tänka efter två gånger vad man slänger ur sig åt någon annan, vare sig det är face to face eller bakom en skärm. För det är inte så lätt att ta tillbaka dom när dom en gång är sagda. Tyvärr är det ju också så, att elaka kommentarer har blivit allt mer vanliga sedan Instagram och andra sociala medier kom, nästan som något som hör till lite.

Samtidigt som jag skriver detta går jag in på Instagram. En finsk influencer har färgat sitt hår från mörkt till ljust och frågar med en halvkroppsbild sina följare vad dom tycker om håret. Den första kommentaren hon har fått är oj, jag tycker du har fått så feta lår. 

Ett annat exempel som är väldigt aktuellt just nu, i och med fotbolls VM, är fallet Jimmy Durmaz. För er som har missat det, handlar det alltså om en fotbollsspelare med utlänsk bakgrund i det svenska landslaget. I matchen mellan Tyskland och Sverige, tacklade Durmaz en tysk spelare i matchens sista minut, då ställningen ännu var 1-1, vilket ledde till att Tyskland gjorde mål och vann matchen. Durmaz fick sedan motta rasistiska, hatiska och hotfulla kommentarer på Instagram om att han inte hör hemma i Sverige, att han borde dö och att han är en terroristjävel, bland annat. Det här ledde till manifestationer, massor med offentliga uttalanden från både fotbollsmänniskor och andra kända personer och hashtaggen #backadurmaz. För att vissa inte kan bete sig online.

Så vad vill jag riktigt säga med detta? Jo, oavsett om en kommentar kommer ansikte-mot-ansikte eller via sociala medier, till klasskamraten eller till en person med 100k följare på Instagram, så kan det få konsekvenser som blir större och allvarligare än man tror. 

Så tänk bara efter. Ibland är det faktiskt bara bättre att vara tyst.

 

 

Kommentarer

 • rebecka 04/07/2018 11:39am (5 år sen)

  Jag har en liknande erfarenhet av en hälsovårdare som uttryckte sig lite klumpigt när jag var 15/16 och påpekade att jag hade gått upp 15 kilo sedan sjuan, vilket jag skulle säga är helt normalt för en högstadietjej som utvecklas, och jag tror det var från 50 till 65 vilket ju är helt normalt? Men det fastnade ju och ledde till en väldigt osund självbild under många år. Särskilt då en sån kommentar kommer från någon som är i en maktposition och man är ung tar man ju åt sig.

  • Caroline Högnäs 04/07/2018 12:01pm (5 år sen)

   Äh, vad tråkigt att höra :/ det låter ju hur normalt som helst! Men jo, det är ju speciellt känsligt eftersom det kommer från någon man som uppfattar som ett proffs inom just hälsa...

 • Sofia 29/07/2018 10:42pm (5 år sen)

  Jag var med om precis samma sak hos hälsovårdaren i lågstadiet. Trots att jag bara gick på fyran då det hände, minns jag än i denna dag hur pinsamt jag tyckte det kändes att stå där på vågen "och väga oj så mycket".

  • Caroline Högnäs 30/07/2018 10:33am (5 år sen)

   Nej, alltså, så får man ju som hälsovårdare absolut inte säga till ett någon, oavsett ålder!

 • Danielas Dagbok 04/10/2018 1:15pm (5 år sen)

  Här har vi ett till inlägg jag hade missat! Men först och främst, jättekul att du tycker avsnittet levde upp till förväntningarna! Och för det andra, så jättemånga bra och viktiga poänger du har i det här inlägget. Fortsätt blogga i samma stil!

  • Caroline Högnäs 04/10/2018 7:42pm (5 år sen)

   Tack snälla du! :)

Skriv en kommentar