Header 4

Om jobbstress och nya utmaningar!

Skrivet av Caroline Högnäs 31.01.2018 | 4 Kommentarer

Kategorier:
Taggar:

Hej,

Förra året den här tiden var en väldigt jobbig period. Jag var väldigt stressad över gradun. De som har skrivit en gradu kanske nu tänker att jag överdriver och att det ju inte alls var så farligt. Men jag har nämligen enorma prestationskrav på mig själv. Detta är något som jag är medveten om och som jag ständigt blir påmind om av folk i min omgivning; att jag inte borde vara så sträng mot mig själv. Och jag har blivit bättre. Men, att skriva en gradu var alltså inte alls så enkelt, eftersom jag ville göra det bra och känna att slutresultatet är sådant som jag är 100% nöjd med. Därav stress.

Under samma tid kände jag också stress över framtiden. Jag skulle bli klar från studierna och stiga ut i en värld full med frihet och möjligheter. Jag avundades dem som hade en klar vision eller en klar dröm om framtiden och visste exakt vilken väg de skulle ta efter examen. Jag visste ingenting. Eller jag visste att jag ville flytta till Helsingfors, men jag hade inget jobb och ingen lägenhet. Inte var det heller lätt att få jobb i Helsingfors, det visste jag ju. Jag hade sommar- och deltidsjobbat på Nordea i Jakobstad och Vasa i många år och fick på den vägen sedan jobb på Nordeas valv i Helsingfors. Jag var förstås otroligt glad och lättad över att få ett jobb, samtidigt som jag hela tiden funderade om det verkligen är det jag vill göra... Jag hade ju sett bankvärlden. Men jag trivdes ändå bra där.

Nu i årsskiftet tog mitt kontrakt där slut och trots att både parterna ville förlänga kontraktet, var det inte möjligt. Så efter det har jag sökt nya jobb. Och det har varit stressigt. Stressigt att hitta jobb som intresserar och som man är kvalificerad för, stressigt att ständigt leverera bra ansökningar, stressigt att förbereda sig inför intervjuer, stressigt att känna sig dålig när man får ett nej, stressigt att inte veta när man kommer att få ett jobb, stressigt att inte ens veta vad man vill göra. Vissa dagar kändes det som att jag var tillbaka på ruta 1. Jag visste ingenting. Skall jag fortsätta söka bankjobb, eftersom mina senaste och starkaste CV-meriter kommer från den branschen. Eller skall jag våga söka något helt annat? 

Nåväl. Nu är jag så glad att kunna berätta att jag nu har fått ett nytt jobb i en för mig helt ny bransch. Jag är otroligt taggad och tror det kommer att bli super! Stressen över en oviss framtid har lättat och jag ser så fram emot alla nya utmaningar, erfarenheter och lärdomar som ett nytt jobb för med sig. Så roligt och spännande! Kan liksom inte sluta le.

Så om det är någon som befinner sig i en liknande situation, kan jag bara konstatera; att få jobb i dagens läge är inte alls så lätt. Det finns massor med talangfulla och högutbildade människor i Finland och konkurrensen om jobbplatserna är hårda. Det lönar sig ändå att alltid vara sig själv och tro på det. Så ofta spelar personlighet och ambitioner så otroligt stor roll och det som står på CV:n är inte alltid allt. 

Carolinebild (källa) 

Kommentarer

 • The Futurista 31/01/2018 8:45pm (5 år sen)

  Grattis till ditt nya jobb! Jag kanner igen mig mycket i din text, jag var ocksa super stressad och orolig for framtiden nar jag var 24. Jag hade ingen klar vision for framtiden och det gjorde mig stressad. Jag valde att aka utomlands for att fa ett ar till att fundera pa vad jag ville gora i framtiden.

  Det jag har lart mig ar att det inte ar viktigt att ha en klar vision for framtiden eftersom mycket anda blir HELT annorlunda an vi planerar i livet. Det ar bra att ha passioner och drommar for framtiden men inte viktigt att ha en klar och tydlig plan/vision. Med tiden faller allting pa plats av sig sjalv, sa det ar onodigt att oroa sig for framtiden. Jag hade planerat att jobba utomlands endast ETT ar, idag ar jag fortfarande kvar i Kanada och trivs superbra! Livet blir inte alltid som man planerat, det blir oftast mycket battre! Lycka till med allting du tar dig ann under 2018 och glom inte bort att njuta av nuet! :)

  • Caroline Högnäs 01/02/2018 9:25am (5 år sen)

   Tack ska du ha! Jo, jag tror nog att det är ganska vanligt att man känner så här i nåt skede av livet... Och du har så rätt, att planera för framtiden garanterar ju verkligen inte att det är så livet kommer att se ut. Vad roligt att höra att du vågade åka iväg och att det blev så bra! :) tack för dina peppande ord, skall försöka minnas att njuta!

 • Läsare 31/01/2018 9:25pm (5 år sen)

  Super Caroline! Vad spännande med nytt jobb :)

  • Caroline Högnäs 01/02/2018 9:25am (5 år sen)

   Tack! Ja, super spännande :)

 • Gradu skrivaren 01/02/2018 8:03am (5 år sen)

  Befinner mig i samma situation som du gjorde för ett år sedan. Skriver gradu och börjar vara i slutet. Men kan inte känna mig nöjd över mig själv och vad jag har åstadkommit så det är nog en väldigt tung process med mycket tårar..

  Det som gnager är också jobbsituationen. Vet inte riktigt vad jag skulle vilja jobba med. Helst skulle man ju direkt man har betyget sticka till en solig strand och bosätta sig där. Svårt när man inte heller har några mål eller dylikt som drar en dit man vill. Men jag hoppas att det löser sig på bästa vis. En dag i taget.

  Grattis till nya jobbet :)

  • Caroline Högnäs 01/02/2018 9:31am (5 år sen)

   Hej, tack för din kommentar. Jag tror nog det är väldigt vanligt att man känner just så här... Och jag kan inte annat än känna igen mig i det du skriver. Som du skriver så kommer det att lösa sig, men jag vet att i vissa situationer så tröstar det inte ett dugg fast man tänker så. Men det kommer att göra det. Jag önskar dig all lycka i gradu-skrivandet, det kommer ännu den dagen då du tittar tillbaka på den här tiden och är stolt över vad du åstadkommit! Kämpa på <3

 • Ida 01/02/2018 3:55pm (5 år sen)

  Hör är en till som skriver gradu och har en jobbig period för tillfället. Skönt att läsa om att man inte är ensam!

  • Caroline Högnäs 01/02/2018 6:57pm (5 år sen)

   Du är verkligen inte ensam! Kämpa på med skrivandet! <3

Skriv en kommentar