Header 4

11 december - recept: pepparkaksgranola

Skrivet av Caroline Högnäs 11.12.2020 | 0 Kommentarer

Kategorier:

Jag fortsätter med fredagsrecepten (om ni missade mitt recept på pepparkaksbollar förra fredagen så hittar ni det här). Denna gång tänkte jag bjuda på ett annat favoritrecept så här i juletider, nämligen hemlagad granola med pepparkakssmak. Inte för att skryta, men den här granolan är riktigt, riktigt god. 

Som ni kanske har märkt så tycker jag om smaken av pepparkaka, hehe. Men när skall man krydda sin mat/bakverk med det om inte nu? Jag tycker smaken passar extra bra i just granola tillsammans med havre, nötter och frön. Den här granolan är också så där härligt knaprig och passar utmärkt med naturell yoghurt eller som topping på till exempel smoothies. Ett annat tips är att sätta den i en fin burk och ge bort i julklapp!

Granolan är helt glutenfri (om man använder glutenfria havregryn), mjölkfri och utan tillsatt socker. Skrolla ner för recept.Pepparkaksgranola 5

Recept, 1 plåt pepparkaksgranola:

5 dl havregryn
1 dl cashewnötter
1 dl skalade mandlar
1 dl frömix (jag använde Pirkkas salaattisiemensekoitus)
1-2 msk pepparkakskrydda
1 tl kanel
0,5 tl vaniljpulver
0,5 dl smält kokosolja
0,5 dl honung
1 äggvita

- Börja med att hacka cashwnötterna och mandlarna grovt. Blanda sedan ihop alla torra ingredienser i en stor bunke.
- Smält kokosolja och blanda kokosolja och honung. 
- Vispa upp äggvita i en bunke och tillsätt de torra ingredienserna. Tillsätt kokosolja-honungsblandningen. Krama ihop allt till en massa. Häll granolan på en bakplåtspapperklädd plåt och tryck ännu ihop granolan med händerna, ifall du vill att det skall bildas klumpar.
- Grädda i varmluftsugn på 150 grader (eller 175 vanlig) ca 30 minuter och rör om då och då. Låt den stå en stund och torka ännu på eftervärme.
- Njuuuuuut! 

Pepparkaksgranola 3

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar