Header 4

Ur arkivet: Spanien vecka 3

Skrivet av Caroline Högnäs 28.02.2018 | 2 Kommentarer

Kategorier:

Hej, 

Jag har ju introducerat mig som ny i bloggvärlden nu när jag har börjat blogga här på Sevendays. Egentligen är det dock inte helt sant. Jag har nämligen haft en, nej två, nej tre bloggar tidigare. Dessa bloggar är så pass gamla så jag har dem inte öppna för allmänheten längre, men har ändå inte raderat dem eftersom det är kul att gå och läsa ibland. Den senaste av bloggarna jag hade var den från mitt utbyte. Den är alltså i och för sig inte så hemskt gammal och faktiskt riktigt trevlig. Men hann väl skriva 5 inlägg dit före jag tröttnade på att blogga, så därför tog jag bort den. Men, tänkte att jag skulle återpublicera ett av de inlägg som jag skrev när jag hade bott i Madrid i tre veckor. Det handlade om kulturskillnader mellan Finland och Spanien. Tyckte det var rätt intressant vad jag hade noterat under mina första veckor där. Så här kommer inlägget, så oretucherat som det kan bli. Bara rakt av copypasteat. Rubriken löd "Spanien vecka 3".

Madrid, söndag 13 september 2015:

"Nåja flickor och pojkar.

Nu har jag varit här i 3 veckor och börjar komma allt mer in i den spanska vardagen. Det är därför hög tid för en utvärdering av saker som jag hittills har uppskattat mer med Spanien, och de saker som jag lärt mig uppskatta med hur vi har det hemma i Finland. Ta det med en nypa salt.

Madrid vs

SPANIEN

- Först och främst: liv & rörelse. Här är det så mycket mera folk i rörelse än hemma i Finland! Det spelar ingen roll om det är vardag eller helg, går man på stan kring midnatt är det alltid fullt med folk som är ute med vänner, det hörs musik på gatan, barerna har fullt upp och folk umgås, är glada och har trevligt tillsammans. Det känns också mycket trivsammare och tryggare när det är folk nästan överallt.

- Nattlivskulturen: Okej, nu syftar jag på en specifik del av nattlivskulturen. Den delen som handlar om att folk generellt inte är stupfulla på baren. Folk går ofta ut här, men mest för att typ dansa och träffa vänner och nya människor. Man behöver därför inte känna sig konstig om man går ut nykter. Roligt att gå ut här endast för att på riktigt dansa med vännerna så svetten rinner, och inte bara stå och fist-bumpa med armen i vädret (fast jag ju gillar det också men haha;)) eller sitta vid ett bord och massa sliskiga typer som slänger sliskiga kommentarer runt omkring, typ. Nemen, ni fattar.

- Musiken! Lite som en fortsättning på min förra punkt så kommer jag in på musiken. Dom spelar förstås lite olika musik på olika ställen (och har då inte heller varit på så jättemånga ännu) MEN, dom spelar väldigt mycket spansk musik. Riktit shejkh-ya-bootie-låtar. Såå nice! Jag trodde inte jag skulle bli sådär förtjust i spansk musik, men ju mer man hör på och dansar till dem ju bättre är de. Här är tre av mina favoritlåtar nu just:

La Gozadera ft. Marc Anthony - Gente De Zona
J Balvin - Ginza
Daddy Yankee - Limbo

FINLAND

- När man har bråttom vinner Finland. Haha, alltså detta är ett så töntigt "problem" och en sak jag inte ens hade tänkt att jag skulle kunna störa mig på innan jag kom hit. Men nämligen att gå på gatan när man har bråttom och är en stressad finne. Det är helt enkelt så fullt med folk ibland så det är svårt att ta sig fram, plus att dom är mindre stressade här och allt får ta sin lilla tid. När man försöker skynda sig känns det plötsligt som att alla går som sniglar och breder ut sig över hela gatan och man måste typ armbåga sig för att komma förbi. Inte direkt så att man stöter på detta problem i Vasa, hehe.

- Punktlighet. Där vinner också Finland. I alla fall nu innan jag har kommit in i det spanska sättet att tolka tider. Jag är (oftast) en väldigt punktlig människa och tycker inte om att vänta, eller att själv vara sen. Här måste man helt enkelt ofta vänta, och själv vara sen. Men bara i vissa situationer. Och när det är en sån situation, det måste man veta själv.

-1 och 2 centar. Suuuuucccckkkkkk -.-.-.-.-.-.- Kan ej komma på en bra orsak till att använda 1 och 2 centar, så onödigt. De är inte värda nåt och tar bara massa plats i börsen. Kunde dom nog också slopa här i Spanien.

Nåja, här var nu några saker jag hittills kommit på. Som ni märker inga desto allvarligare saker jag nu har att klaga på Spanien ;) Nä, jag gillar Madrid väldigt mycket!

Och denna vecka och min absolut oproduktivaste dag här hittills avslutade jag med att skypea med Henkka och göra lite läxor. Nu skall jag försöka ta igen lite av förra nattens missade sovtimmar, gonatt!"

IMG 9241

IMG 0314

IMG 9447

IMG 0387

IMG 9845

Haha började så skratta när jag läste om problemet med att gå på gatan när man har bråttom. Kommer så ihåg detta. Spaniorerna hade liksom inte bråttom någonstans. Mañana mañana. Och punktligheten. Som jag skrev i de senaste fun factsen om mig själv så hatar jag att vänta. Men jag blev bättre på det i Madrid, eftersom alla alltid var lite sena. Men saknar nog Madrid lite! Blir nog ett besök dit snart har jag på känn.

Ha det bra alla!

Kommentarer

 • Emma 28/02/2018 10:13pm (4 år sen)

  Halder fullständigt med om allt förutom musiken, men he kan också va för att ja åv naan orsak hamna på di konstigaste nattklubbarna alltid, så he va mest punk å rock som spela, vilket e lite obegripligt tå int ja siir me sjölv som en särskilt rockig å punkig tös. :D men he e precis som du säger, beroende på vart man far å när. Ja bleiv expert på att fa ut måndag-onsdag, å tå va e mest sunkiga rockställen som gälld. Ja va just i Madrid, men siir fram emot att återvänd i Juni igen. :)

  • Caroline Högnäs 02/03/2018 4:45pm (4 år sen)

   Ja alltså efter att jag hadd skrivi dehär så hamna jag också på några aader ställe än di som jag hadd vari på till först, så jo, kan nog bara konstater att hede med musiken beror väldigt myki på vart man far :D Oh va kul, jag förstar att du sir fram emot he! Jag har int vari på ett år nu men sir nog så fram emot att fara tid igen i vår eller somar!

 • Isabella 28/02/2018 10:22pm (4 år sen)

  Har du några bra Madrid tips, restauranger, butiker, gator, sightseeings? Ska snart dit för första gången och skulle gärna ta emot tips!! :)

  • Caroline Högnäs 02/03/2018 5:02pm (4 år sen)

   Hej, tack för din kommentar! Vad roligt att du skall till Madrid, hoppas och tror att du kommer gilla det! :) en restaurang som var min och mina vänners favorit i Madrid var La Musa Latina. Dom har helt otroligt goda och kreativa tapas-rätter där och en fantastisk sangria! Lönar sig att boka bord. Sen för frukost/brunch rekommenderar jag t.ex. Café Federal (lönar sig att testa Lizzies Müsli och deras green smoothie) eller Ojalá i Malasana. I området Malasana kryllar det av trevliga caféer och restauranger (La Pescaderia, restaurang eller La bicicleta café) och det är ett allmänt mysigt och hippt område så dit rekommenderar jag verkligen att gå. Sen en sak som man också behöver uppleva är en solnedgång på rooftop-baren på circulo de bellas artes. Det kostar några euro att komma upp, men det är absolut värt det! Väldigt instagramvänlig plats, haha! Sen hör det väl till att gå en sväng i Retiro-parken och glaspalatset där och sen Plaza de Espana/Templo de Debod, kring slottet osv. Dessa är mycket fina områden men rätt mycket turister förstås :) För shopping rekommenderar jag att gå längs Calle de Fuencarral och runt området Sol. Haha vad långt det här blev, men svårt att bara tipsa om en sak när det finns så mycket trevliga ställen :D

Skriv en kommentar