Header 4

Vad är egentligen hälsosam kost?

Skrivet av Caroline Högnäs 05.02.2020 | 4 Kommentarer

Kategorier:

Jag tänkte i det här inlägget reflektera lite kring ett ämne som jag själv funderat på en del den senaste tiden, nämligen att äta hälsosamt. Det kan vid första anblicken verka som något så väldigt simpelt: antingen äter man hälsosamt eller inte. Ett livsmedel är hälsosamt eller ohälsosamt. Men det är ju så mycket mer komplext. Eller ja, är det? 

Jag har lite av en hat-kärleksrelation till detta ämne. Jag är ju väldigt intresserad av kost och hälsosam livsstil, men allt tjat om hur, vad och när man skall äta får mig ibland bara att vilja sätta mig ner i ett hörn och äta Kellogg's Frosties med mjölk och sylt och ett glas O'boy. Det finns så mycket forskning, studier, regler, dieter, experter (både riktiga och självutnämnda) och råd, som säger helt olika saker om hälsosam kost - och alla tycks ha rätt. Vilket är lite skrämmande, eftersom det tyder på att det finns allt fler som går emot vad vetenskap och forskning säger. Men nåja, det var inte det detta inlägg skulle handla om. Foto 24 08 2019 10 01 20

Vad som klassas som hälsosamt kan definieras på så många olika sätt. T.ex. kan man utgå från markrofördelningen (mycket fett och kolhydrater = ohälsosamt), mikrofördelningen (mycket vitaminer och mineraler = hälsosamt), tillverkning (naturlig och oprocessad = hälsosam), energitäthet (mycket kalorier = ohälsosamt) och så vidare. 

Det finns också några livsmedel, eller kategorier inom livsmedel, som ofta direkt målas upp som ohälsosamt och som något vi bör undvika. Exempel på sådana är fett, gluten, socker eller kött. Sen utvecklas det ersättande produkter för dessa och många tar för givet att de ersättande produkterna är ett mycket bättre alternativ, utan att alls ha någon aning om vad de innehåller, hur de är tillverkade eller varifrån de kommer. Bara för att det står mjölkfri, glutenfri, fettfri eller vegansk på, så ser man det som hälsosammare. Lätt blir kosten då också massa förbud och regler att följa. Dåligt eller bra. Hälsosamt eller ohälsosamt.

Missförstå mig inte, jag tycker det är bra att livsmedelsbranschen utvecklas och att det kommer nya produkter på marknaden och utbudet blir större. Speciellt bra är det ju för sådana med allergier eller som av t.ex. etiska eller religiösa skäl äter på ett visst sätt. Jag menar heller inte att t.ex. socker, kött och gluten är något vi skall äta massor av eller att det är något fel att lämna bort det ur kosten. Men det jag menar är att många tänker lite väl svart-vitt när det kommer till kost och vad som är hälsosamt och inte. 

Livsmedelsbranschen är så otroligt stor business i världen och olika företag och deras marknadsföring har så stor makt att påverka hur vi tänker kring kost i dagens samhälle. Ett bra exempel är protein-boomen som pågått ett bra tag nu. Genom att tillsätta proteiner i "vanliga" livsmedel som glass, godis, drycker, yoghurt etc. så marknadsför man det som något hälsosammare. Och vad som ofta händer (förutom att vi blir offer för reklam) är att vi konsumenter tror att vi gör bättre val genom att välja dessa livsmedel tillsatta med protein, men det vi i stället gör är att vi får i oss onödigt mycket proteiner som vi ändå sedan bara kissar ut, eftersom vår kropp inte behöver det. 

Samma sak med alla köttersättare. Jag vill börja med att poängtera att jag tycker att det är bra att folk har börjat tänka på att minska på köttkonsumtionen och välja vegetariska alternativ, jag hoppas det fortsätter åt det hållet. Men jag kan ändå bli lite provocerad av hur i princip allt som inte är kött marknadsförs som ett bättre val. Här beror det ju igen på hur man definierar hälsosamt, men ta detta som exempel: 

 • Beyond meat hamburgarbiff, ursprungsland: USA, tillverkningsland: USA. Innehåll: Vatten, ärtproteinisolat 18%, rapsolja, raffinerad kokosolja, naturliga aromer, rökarom, stabiliseringsmedel (cellulosa, metylcellulosa, gummi arabicum), potatisstärkelse, maltodextrin, jästextrakt, salt, solrosolja, torrjäst, antioxidationsmedel (askorbinsyra, ättiksyra), färgämne (rödbetsrött), modifierad stärkelse, äppelextrakt, citronjuicekoncentrat (källa).
 • Pirkka Ekologisk malet nötkött, ursprungsland/tillverkningsland: Finland. Innehåll: finskt ekologiskt nötkött (100%) (källa).

Så där spontant så blir jag mer sugen på ekologiskt nötkött från Finland än på metylcellulosa och gummi från USA. Men åter igen: jag menar alltså inte att malet kött är det bästa vi kan äta, eller att vegetariska alternativen skulle vara ohälsosamma eller dåliga val. Eller att vi skall konsumera massor med kött, för det tycker jag inte. Men, jag vill bara understryka att man skall vara försiktig med att automatiskt stämpla vissa livsmedel som dåliga och vissa som bra, då de flesta livsmedel har både bra och mindre bra egenskaper beroende på vilka glasögon man har på. 

Socker är ett annat bra exempel. Många undviker att äta mycket tillsatt socker för att det är ohälsosamt, men ersätter i stället sockret med sötningsmedel. För så är det ju bara, att i det mesta som är sött men inte innehåller socker, så har man satt i något annat i stället som skall få det att smaka sött. Oftast är det sötningsmedel. Light läsk, proteinbars, skyr och allt annat som är sockerfritt. Och hur hälsosamt det är att ersätta allt socker med sötningsmedel går ju också att diskutera. 

Samma sak med gluten. Är man glutenintolerant eller så är det givet att man väljer de glutenfria alternativen. Men är man inte allergisk så är det här en annan sak där jag tycker man skall vara försiktig med att stämpla allt som är glutenfritt som ett mycket bättre alternativ än det som innehåller gluten. Eller mjölk. Är det bra att konsumera stora mängder sojabaserade produkter i stället för mjölkprodukter? 

Det jag vill säga med detta är att det är omöjligt att alltid vara 100% hälsosam ur alla synvinklar eller att följa alla kostråd och rekommendationer - och därför tycker jag också det är helt onödigt att försöka sträva efter att alltid vara 100%. Falafel

Mitt motto när det kommer till kost är måtta med allt. Jag tycker det är så bra. För inget är så ohälsosamt att man inte kan äta det någon gång och inget är så hälsosamt att man skall äta bara det. Och när jag har tänkt på hur jag själv definierar hälsosam kost så har jag kommit fram till att hälsosam kost för mig är balans. När jag inte behöver tänka för mycket på vad jag kan äta/inte äta, men där jag försöker göra bra val för att jag skall må så bra som möjligt både fysiskt och psykiskt. 

Det handlar inte om enskilda livsmedel, utan om en större helhet. Jag försöker sträva efter att varje måltid jag äter skall innehålla grönsaker/bär/frukt, men gör det inte det varje gång så är det inte hela världen. Jag försöker att inte skippa måltider, men ibland kan jag välja att sova en timme extra i stället för att göra frukost. Jag äter när jag är hungrig och slutar när jag är mätt, förutom om det är jättegott - då kan jag äta mer fastän jag redan är mätt.

Jag undviker att äta socker i vardagen, men när jag är bjuden på kalas/fest, eller annars bara känner för det, så kan jag äta något sött. Jag dricker också t.ex. Nocco eller äter proteinbars ibland, för att det är gott och för att jag ibland behöver en koffeinboost (hehe). Jag dricker bara en kopp kaffe om dagen, men det händer att det blir 5 också. Jag dricker alkohol ibland, någon gång mer än ett glas med maten. 

Jag äter inte rött kött, förutom om jag blir bjuden på det, är på restaurang, eller annars bara har lust att sätta malet kött i fredagstacon någon gång. Jag kan välja köttersättningsprodukter, men oftare äter jag fisk eller kyckling. Vi har aldrig mjölk hemma, men ibland äter jag kvarg eller grynost och ibland blir det soja- eller havreprodukter. Och så vidare.  

Det känns hälsosamt för mig.

---

Vad tänker du som läser kring detta? 

 

 

 

Kommentarer

 • Ronja Strömvall 06/02/2020 7:45am (3 år sen)

  Superbra skrivet! Är med dig till 100% :)

  • Caroline Högnäs 06/02/2020 9:01am (3 år sen)

   Tack Ronja! Kul att höra 😊

 • SandraEmilia 06/02/2020 2:56pm (3 år sen)

  SÅ bra text! Håller helt med! Det jag kan tröttna på är att folk fokuserar så mycket på dieter och just som du säger svart eller vitt! Varför analyserar man inte bara vad man själv mår bra av och lyssnar på den egna kroppen? :D

  Jag själv har aldrig gått på något diet och tror inte på att bli för strikt nånstans. Jag lyssnar på min kropp och när jag hör något som jag enligt tidigare kunskap tycker låter bra så kan jag applicera det i min kost och se hur jag mår av det. Till exempel med mina enorma magproblem så har jag märkt att socker-, gluten- och mjölkfritt är absolut bäst men det betyder inte att jag inte kan frossa i det på ett kalas om jag känner för det. Jag har i 1,5 år haft vuxenakne och märkte när jag testade ta bort ägg ur min kost så försvann det mesta, så ist för typ 16 ägg i veckan äter jag nu kanske 4 ägg i veckan, för där ser jag svart på vitt att det mår min kropp bättre av. Jag mår bäst av att äta mera mot en vegansk kost men kan ibland få ett enormt sug efter kött och då lyssnar jag på min kropp och äter kött, för det tycks vara att jag har nån brist på något ämne just då. Har jag mens och blir sugen på choklad så vet jag att aha, min kropp behöver magnesium, dags att t.ex. baka chokladbollar med massa kakao.

  Så jag tror verkligen att fler borde bli bättre på att lyssna inåt och istället för att äta 100 % så som någon skriver försöka äta så man själv känner att systemet funkar :)

  • Caroline Högnäs 06/02/2020 4:26pm (3 år sen)

   Tack för din kommentar och kul att höra att du håller med! :D

   Jag förstår dig, jag har haft samma situation (magproblem) och fast det ibland känns som att min mage mår bäst av att inte äta något alls så har jag testat att minska olika produkter för att se vad jag mår bäst av. Men jag tror just att bara tanken av att det inte finns något jag absolut INTE får äta gör det mycket lättare att äta på ett sådant sätt som jag mår bra av! :)

 • Daniel Högberg 06/02/2020 9:05pm (3 år sen)

  Du verkar ha en hälsosam och sund inställning till mat! Självklart är en råvara som rent kött mer hälsosam än ett soja-halvfabrikat med 30 ingredienser varav den större delen är 100% onaturliga för människan. Tyvärr tvingas man ändå ibland att välja mellan pest eller kolera. Det enda man egentligen kan göra är ju att lära sig laga riktig mat på riktiga råvaror, det finns liksom inget annat sätt att äta hälsosamt.

  • Caroline Högnäs 06/02/2020 9:13pm (3 år sen)

   Tack för din kommentar! Exakt så är det.

 • Fia 07/02/2020 11:02am (3 år sen)

  Jag tycker det är viktigt att göra skillnad på vad som är hälsosamt och vad som är sunt. Jag blir lite trött på att diskussionen kring mat alltid individualiseras - du bestämmer själv vad som är bäst för dig, som att man som person sätter sig över vetenskap och forskning när det kommer till just kost. Det är klart att var och har rätt att bestämma själv hur man äter, men det finns faktiskt forskning och vetenskap kring vad som är hälsosamt, definierat som mat som ger tillräcklig näring åt kroppen och minskar risken för att utveckla sjukdom. Sen finns det personer som av olika skäl behöver undvika mat som klassas som "hälsosam", men de är undantagen i detta sammanhang. Hälsosam kost handlar inte så mycket om detaljer. Det är i ganska grova drag definierat vad som räknas som det om man kollar på kostråd världen över, vilket är bra eftersom det skapar utrymme för att välja enligt eget tycke och smak. Ät mer frukt och grönt, välj mjukare fetter och fullkorn, minska på salt och socker, ät mindre rött kött och mer fisk. Sen så tycker jag inte att man kan kalla det hälsosamt att man dricker alkohol eller äter sötsaker, utan jag skulle kalla det för sunt. Att det är sunt att kunna vara flexibel och unna sig ibland. Samtidigt är det lika okej att skippa det helt.

  Du har en poäng när det gäller kött och beyond burger, i detta fall kanske det vegetariska alternativet inte är det bästa valet ur hälsosynpunkt. När det kommer till dylika köttsubstitut kan man ju konstatera att det finns bättre och sämre alternativ. Sett ur miljösynpunkt är nog beyond burger det bättre alternativet. Sen så är det knappast någon som äter sånt var och varannan dag, utan tanken är väl att visa personer som älskar konsistensen och smaken av kött att det går att göra vegetariskt lika köttigt som kött, men på ett mer klimatsmart sätt.

  • Caroline Högnäs 07/02/2020 1:41pm (3 år sen)

   Hej och tack för din kommentar! Hälsosam/sund/nyttig har (även enligt synonymordboken) väldigt långt samma betydelse. Och precis som du säger och som jag skriver så är jag också emot att man sätter sig över vetenskap och forskning när det kommer till kost. Det är klar att det finns mat som är hälsosammare än annat, det förstår ju alla och det är ju inte det som det här inlägget handlar om. Utan min poäng är just, som du också skriver angående beyond burger, att så länge man inte äter något som klassas som ohälsosammt "var och varannan dag", så är det inte hela världen och man kan ändå ha en hälsosam livsstil. Jag tycker också det är okej att skippa socker, mjölk eller alkohol helt om man vill det och jag äter ju själv väldigt lite socker, men jag menar mer att om man ALLTID väljer bort ALLT som kan klassas som ohälsosamt enligt alla olika parametrar (t.ex. kött, mjölk, socker, sötningsmedel, soja, köttersättning, tillsatsämnen, fett, snabba kolhydrater osv.) så är det heller inte speciellt hälsosamt, eller sunt, eller vad man nu vill kalla det. Snarare omöjligt.

   Och precis som du skriver så är tanken med de ersättande produkterna att erbjuda en likadan upplevelse som orginalet (köttersättning skall likna kött, sojaprodukter skall smaka som yoghurt/mjölkprodukter, sötningmedel vara lika sött som socker). Men problemet är där att folk ofta automatiskt ser det som hälsosammare val utan faktiskt inte har en aning hur/var de är tillverkade och lever kanske i den tron att så länge det inte är socker/mjölk/kött så är det okej och äter alla substitut i stället. Och är det då så mycket hälsosammare?

Skriv en kommentar