467C50E1 A368 4961 A903 A515AC31CE2A

80-TALET, VART TOG DU VÄGEN?

Skrivet av Catariina Salo 18.07.2017 | 0 Kommentarer

Kategorier:

FullSizeRender 5

Här kommer Sevendays generationslista, varsågoda! 

Jag är född 15 december 1980. Min mamma brukar prata om hur det var den snörikaste vintern på länge, drivorna nådde halvvägs upp på husväggen och sovrumsfönstret täcktes nästan helt av snö. Mamma brukar också berätta hur hon var tvungen att gå upp och ner i trapporna på Sokos i Vasa för att få igång förlossningen.

Under mitt årtionde hände det här: alltså apparently massor - som jag kommer ihåg väldigt lite av. 1980-talet har varit det decennium i mänsklig historia då nativiteten varit störst. På 80-talet började kalla kriget gå mot sitt slut, Berlinmuren föll, glasnot & perestrojka, Gorbatjov & Reagan, första intifadan, Super Mario Bros, MTV startar, internet uppfinns, ekonomin klättrar uppåt och två Star Wars-filmer har premiär.

Också: AIDS-epidemin får sitt namn, människorna i Etiopien svälter, Tjerobyl flyger i luften, flickebarn i Kina och Indien aborteras och en hel massa krig pågår.

Källa: internet.

 

FullSizeRender 7

 

Folk klädde sig på följande sätt: rätt snyggt skulle jag säga. Jag kommer ihåg att min mamma hade en grön lång byxkjol som jag älskade. Mamma sydde också mycket kläder åt mej, det var klänningar och kjolar och scarfar. Sen kommer jag ihåg att jag fick en rosa, glansig sportdräkt av märket Bagheera som vi köpte på Krutboden i Petalax. Jag kommer ännu ihåg känslan när jag provade den, det var det finaste jag nånsin haft på mej! Och doften! Den doftade nya kläder, lyx och flärd.

 

IMG 1204

 

Permanent var ju poppis på 80-talet och jag har redan länge velat claima tillbaka hempermanenten (eller nåja, jag skulle väl nog gå till frissan om jag permanentade mej nu)! Det skulle vara så SNYGGT med permanentat hår!! Min mamma permanentade mitt hår, ett par gånger gjorde jag det faktiskt hos frissan, men mest hemma. Det var ju så gott som gratis!

 

IMG 1209

 

Mitt årtionde förknippar jag med barndom. Ska vi vara riktigt ärliga så kommer jag ju inte ihåg så mycket av 80-talet eller min barndom, det är ju sen på 1990-talet som saker började hända. Då var jag tonåring, ungdom, ung vuxen. Då började intressera mej för musik och min omvärld. 90-talet är min hjärtetid.

 

FullSizeRender 6

 

Den bästa låten från året jag är född: svårt, det här skulle kräva massor research! Men efter en snabb googling väljer jag Bette Midlers The Rose, som jag gått runt och sjungit i min ungdom, väldigt omedveten om att den kom ut samma år jag föddes.

Queen, The Cure, Michael Jackson, Prince och Blondie gav också ut musik det året. BLAND ANDRA.

En kändis som är född samma år: Ryan Gosling, Zooey Deschanel och Christina Ricci!

IMG 1206

 

Min generation växte upp med Kurt Cobains självmord (visserligen på 90-talet). Vi var just den där MTV-åldern och hade börjat visa anarkistiska punk/grungetendenser när han gick och sköt sej i huvudet, den jäveln. Sen har vi fått leva med det. Med tankar på vad som kunde ha blivit, hur musiken hade utvecklats, vad Kurt hade uppnått i fråga om jämställdhet, hade de fått ett lugnt hemmaliv med Cortney eller hade allt ändå slutat i en eller annan katastrof? Det är det vi 80-talister måste leva med. Dessa frågetecken. 

 

FullSizeRender 8

 

Det bästa med att vara född under mitt årtionde: att ha fått vara ung på 90-talet. Jag är ju född i ett brytningsskede tänker jag, precis där det glada 70-talet tar slut och det juppiga 80-talet tar vid. Men 90-talet, ah 90-talet! Jag tror att allt faktiskt var perfekt under 90-talet. Musiken (Nirvana, Oasis, Britney, Spice Girls, Lauryn Hill!), kläderna (Levis 501, napapaita, tofflor, converse, flanellskjorta!), filmerna (Pulp Fiction, Titanic, Forrest Gump, Matrix, Terminator 2, Reservoir Dogs, Seven!).
Sa jag det redan, jag älskar 90-talet!

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar