467C50E1 A368 4961 A903 A515AC31CE2A

Att donera celler till sin partner - eller hur jag blev rasande på min läkare

Skrivet av Catariina Salo 17.02.2017 | 6 Kommentarer

Kategorier:

Igår exploderade jag på vår läkare på kliniken. Jag har blivit bättre och bättre på att säga ifrån och trots att det var rätt jobbigt är jag stolt över mej själv att jag faktiskt sa allt jag funderade över - det är trots allt ett människoliv vi håller på och lagar. 

Mira har under hela den här processen känt sej lite åsidosatt, det är ju som känt min kropp som gått igenom alla behandlingar. För att avlasta mej och för att själv vara mer med i processen kom vi på att vi kunde använda Miras äggceller medan det är jag som bär barnet. Egentligen var det en bekant som frågade varför vi inte gör så, vi hade inte ens tänkt på att det alternativet finns.

Eftersom vi nu går över till ivf, ska ändå äggceller plockas ut och befruktas i ett labb. Då känns det ju nästan lite romantiskt, och absolut mest jämlikt, att äggen plockas ur Mira och de befruktade embryona (embryot) planteras in i mej. Jag skulle alltså bära Miras biologiska barn, och sen skulle vi göra tvärtom senare vid ett eventuellt syskon.

Jag vet inte med er, men för mej låter det rätt logiskt och bra.

Så lät det också när jag mejlade kliniken och frågade om det här är möjligt, "visst är det möjligt, vi bokar in en ny tid med er läkare" (katching, dit for hundra euro).

Det visar sej ändå att det inte alls är så där bara.

Läkaren var väldigt oförstående och undrade varför i hela friden vi vill göra det såhär. Jag gjorde mitt bästa för att förklara att det skulle kännas bäst för oss båda att vara mer delaktiga i det som händer och att det rent fysisk skulle bli lättare om inte en kropp var utsatt för allt tryck.

Vår läkare förstod inte. Hon menade att en dylik åtgärd endast görs om det finns "en orsak" till det. Jag försökte förklara att det är väl en orsak att göra det mer jämlikt och att båda får vara med. Det gick inte hem.

Jag undrade också försynt (ok, här var jag inte så försynt mera) varför vi inte blivit informerade om den här möjligheten från början, varpå läkaren svara att det "inte egentligen är en möjlighet, men vi gör det om ni vill".

*total frustration, vad menar du, vad vill du ha sagt, varför säger du emot dej själv hela tiden*

Att plocka ut äggcellerna är ett "invasivt ingrepp" och därför vill de inte blanda in flera personer. Men när jag påtalade att det ju vore bättre om en kropp inte både var med om det invasiva ingreppet först, och direkt en graviditet därpå, sa hon att en "normal ung kropp nog ska klara av det". 

*alltså va, du kan inte vara seriös, och varför sitter du och flinar*

Så ja, vi får göra det på det här sättet om vi vill, men då måste vi princip börja helt från början - med det första psykologbesöket. Det ska tas nya blodprov och göras nya undersökningar. Och det är riktigt, riktigt pissigt eftersom vi redan hållit på i flera månader. (Katching, katching, katching.)

Eventuellt håller vi oss till den ursprungliga planen, vi ska ännu fundera över veckoslutet. Men min point här: borde vi inte ha fått veta om den här möjligheten från början? Och är det bara jag, eller skulle det inte vara helt AWESOME att dela upp allting? Att båda får vara med?

"Det är ingen som vill göra det så om det inte finns ett fysiskt hinder för den ena parten i förhållandet att bära barnet" säger läkaren. 

Det görs inte för att ingen berättar om möjligheterna till det, hävdar jag. ELLER? Är jag helt galen när jag inte kan förstå läkarens syn på det här?

Fattar ni hur jag tänker?

 

(Okej nu säger Mira att allt troligtvis beror på lagstiftning och att det kan ses som uthyrning av livmoder och bla bla blaaaa, MEN DET GÖRS JU ändå? Varfööööör kan man inte berätta om alla möjligheter?)

(Jag passade på att berätta alla andra klagomål till läkaren också, om hur jag tycker vi blivit behandlade. Man ska väl inte behöva ta dålig service av läkare? De ÄR väl inga gudar, trots att de gör lite magi? En del tog hon faktiskt till sej. Tack för det.)

Kommentarer

 • Frida 17/02/2017 12:40pm (3 år sen)

  Voi herregud, låter otroligt besvärligt och nonchalant!! Förstår er frustration, kämpa på! <3<3

  • Catariina 17/02/2017 3:56pm (3 år sen)

   <3 <3 <3

 • Sabrina 17/02/2017 1:00pm (3 år sen)

  Jag tycker det låter hur logiskt som helst att ni delar upp det som ni nu diskuterat. Svårt att förstå varför det låter så otroligt i läkarens öron.

  • Catariina 17/02/2017 3:56pm (3 år sen)

   Alltså ja eller hur?!

 • Patro 17/02/2017 1:13pm (3 år sen)

  I mina öron låter det som ett mycket inkluderande sätt att gå igenom den här processen! Det enda negativa, men det skulle vara för er del och mera kvitta för läkaren, är om det skulle vara så att det är svårare för partnerns äggcell att fästa eftersom den är mer främmande för kroppen men så verkar det ju inte vara? Och ja, lite mera ödmjukhet och empati skulle ganska många läkare jag stött på må gott av också. Det minsta man kan begära om de inte klarar av det är åtminstone ett ärligt och informativt möte med patienten.
  Som ni väljer att göra sen kommer att bli det rätta för er! ❤

  • Catariina 17/02/2017 3:58pm (3 år sen)

   Ja, om det skulle finnas rent fysiologiska orsaker för att det inte funkar hade jag förstått - eller skulle jag ställa mej mer förstående till. Och det kanske det finns, men sättet att framföra saker är kanske nog a och o för det här. Pust. Tack gulle! <3

 • Fredrica 17/02/2017 2:33pm (3 år sen)

  Nej fy ändå! Vadå "om det finns en orsak"- vad har ni om inte just en orsak? Och en bra sådan tycker jag.

  • Catariina 17/02/2017 3:58pm (3 år sen)

   Jaaa, jag tycker ju som det jag också.. Nåja.

 • ida 17/02/2017 2:44pm (3 år sen)

  Tycker också det låter logiskt! Läkare är bara tyvärr ännu ganska normativa i sitt tankesätt.. å har svårt att förstå jämlikheten som är möjlig för ett kvinnopae i processen. Tack att du delar. Å jätteledsen för er skull å att kliniken inte varit öppna från början med alla möjligheter! ????

  • Catariina 17/02/2017 3:59pm (3 år sen)

   Det är ju det. Synd bara att det ska vara så svårt att försöka vara progressiv och föra fram nya tankar och idéer. Men så är det ju överallt, folk vill göra så som de alltid gjort..
   Tack Ida!

 • Sandra - Drömmar, tankar och fotografier 17/02/2017 7:38pm (3 år sen)

  Jag blev riktigt ledsen för er skull! Kan verkligen förstå ert tankesätt och fick själv bilden av ditt inlägg att det inte är såå "besvärligt" (alltså jo så klart besvärligt men du fattar) att inte göra så? Och om NI vill det? Hallåå läkaren... Det handlar ju inte om nåt ni sådär bara hittat på i stundens hetta. Kramar!!

  • Catariina 18/02/2017 3:37pm (3 år sen)

   Kram!

Skriv en kommentar