467C50E1 A368 4961 A903 A515AC31CE2A

Visa alla inlägg skrivna december 2016

Böcker i december

Skrivet av Catariina Salo 30.12.2016 | 2 kommentar(er)

Jag har visserligen läst böcker på skärm tidigare, men mest lite sporadiskt nu och då. När vi åkte till Indien tänkte jag att det är dags att testa på en såndär bokapp på allvar. 

Som resultat kan konstateras att jag under december skärmläst fyra böcker och lyssnat på en. Det funkar ypperligt med min telefon (iPhone 6+), både inomhus och på stranden. 

Det här läste och lyssnade jag på, i brahetsordning:

Peter Sandström - Laudatur (läst)

Nå hohho! Så vacker, så fin, så lågmäld med ändå in your face. Tusen poäng!

Finlandianominerad (borde ha vunnit!).

Juuli Niemi - Et kävele yksin (läst)

Jag övar på att bli bättre på att läsa på finska, dels för att jag vill stärka mitt andra modersmål, dels för att det är ett så jävla vackert språk. Den här ungdomsboken var så bra att jag glömde bort att det ibland gick lite långsamt att läsa. 

Finlandia junior-vinnare.

Sanna Tahvanainen - Den lilla svarta (läst)

En delvis fiktiv bok om Coco Chanel. Rätt intressant, fick mej att googla saker. Trots att jag tyckte om Coco i början av boken blev jag så irriterad på henne mot slutet att det var skönt när bokne var över. Läsvärd, absolut.

Juha Viikilä - Akvarelleja Engelin kaupungista (lyssnat)

Jag tror jag hade fått ut mera om jag läst boken. Alla datum förvirrade mej, jag ser inte dem framför mej på finska på samma sätt som på svenska. Det tog alltid en stund för mej att orientera mej i årstid vid varje nytt dagsboksinlägg som boken är uppbyggd av. Däremot fungerade den ypperligt som sömnmedicin! Jag tror faktiskt jag sovit mej igenom en fjärdedel av boken.

Finlandiavinnare.

Eveliina Talvitie - Miten helvetissä minusta tuli feministi? (läst)

Ugh sån vit feminism. Boken har visserligen en del bra pointer men det överskuggas av att den inte alls är intersektionell. Hade funkat bättre som en berättelse om Talvities liv än en handbok till feminism. Nu svävade den någonstans mittemellan.

Dessutom faktafelet att det är Alanis Morrissette som sjunger låten Bitch. 

IMG 9390


HEMMA BÄST ETC

Skrivet av Catariina Salo 29.12.2016

När jag vaknade imorse fattade jag först inte att jag ligger i min egen säng. Så jäkla skönt det är att schlafa hemma! Speciellt efter att ha varit på resa över ett dygn.

Vi startade från Mumbai mot flygplatsen vid nio på kvällen i tisdags och vid midnatt var vi hemma. Däremellan tillbringade vi en fantastisk halvdag i Paris som gjorde landningen så mycket lättare. Vi hade en 12h layover på Charles de Gaulle och istället för att sitta och mjumma på flygplatsen tog vi metron in till Paris, såg Eiffeltornet, gick på julmarknad och delade på en flaska vin i Montmartre. 

Jag lovar berätta mer om resan ännu, vågar lova en guide till Varkala och en kort berättelse om Mumbai. Men nu ska jag dricka vanligt finskt filterkaffe, äta julkonfekter (som aldrig är så goda som jag föreställer mej) och tvätta en miljon maskiner med kläder och lakan.

IMG 9344


Födelsedag i Kochi, Kerala

Skrivet av Catariina Salo 22.12.2016

medan vi var i Kochi inträffade årets bästa dag, den internationella Catzodagen aka min födelsedag. Nu är jag 36 i människoår, i Catzoår är det cirka 25.

jag fick frukost på sängen - minibananer, melon och kaffe. Det bästa i världen. Sen åkte vi på en dagsutflykt till Backwaters. 

Utanför Kochi finns ett nät av kanaler i en mangrovedjungel, där folk lever och bor vid och med floden. Dit åkte vi och det var verkligen superfint. 

SnapseedAtt gomoron bara! Vi bodde på Aarons homestay, i ett rum ovanför ett vanligt hem. Det var ypperligt och jag rekommenderar verkligen just den här homestayn åt precis alla. Ägaren Johnson var ljuvlig och vi hade ac för första gången under resan, hehe. 

Snapseed2En morgonkompis. 

Snapseed3Away, away! Till ära av min födelsedag hade jag min favoritlippis på mej. 

Snapseed4Visst är det rätt wow?

Snapseed5Enda minuset var skräpet som flöt omkring i vattnet - typ plastflaskor och -förpackningar. Men de fick inte komma med på bild!

Snapseed6Båten kördes av en farbror som stakade fram oss med en bambukäpp, inga motorer som förstör upplevelsen - som utflyktsförsäljaren uttryckte det. 

Snapseed7Yeah, yeah - wow, wow.

Snapseed8Vi gjorde några stopp under dagen och kollade in lokalt hantverk. På den här gården gjorde mommon/fammon rep av kokosfiber medan son (?) och barnbarn (?) tittade på. påminde faktiskt lite om att spinna ullgarn, det där med kokosrepen (som jag tydl inte har några bilder på).

Snapseed9En värd utflykt, helt enkelt. 

Snapseed10På kvällen åt vi på en fantastisk liten håla som hade dessa julprydnader. Helt bäst!

Min födelsedag i Indien får tolv poäng av tie. 


Namaste

Skrivet av Catariina Salo 19.12.2016

Bästa medicinen mot ångest är ju som känt yoga, och här i Varkala finns det yoga vart en än vänder sej. 

Alas, jag är pånyttfödd. 

Dessutom är vårt nya boende det absolut finaste jag sett, vi bor i en eko-hydda byggd av lera (så påstås det iaf) och på stället finns en veganrestaurang och förstås både morgon- och kvällsyoga. 

Vår nya hydda är min safe space, för det blev inget plus på graviditetstestet, jag har pms och hemlängtan. Att alla safe spaces är väldigt välkomna nu. 

Men tänk er bara, vi sitter nu på vår lilla lerveranda, ett ljus är tänt på bordet mellan oss och ovanför våra huvuden hänger färggranna tyger med guldbroderier. Runt oss är det mörkt, syrsorna spelar och jag känner mej trots allt rätt tillfreds. 

IMG 8823

 

 

 


Ångest, semesterångest

Skrivet av Catariina Salo 18.12.2016 | 1 kommentar(er)

Där hemma är katten sjuk för att han fått fel sorts godis. Här springer en knotig hund runt och letar desperat bland soporna efter näring - så den kan producera mjölk åt sin lilla runda valp.

Varje revben syns på mamman. De utsugna brösten hänger som tomma spritspåsar på hennes mage. Valpen hoppar ivrigt runt mina händer och slickar på dem, dess mamma gör allt för att den ska få den mjölk som behövs.

***

Jag går till en salong för att få en behandling av lokala unga kvinnor. Det är en bra massage, när den är över leder de unga kvinnorna in mej i ett rum där jag betalar åt en medelålders man.

***

Kom in till min butik, köp kjolar av mej, vill damen ha ett halsband? Jag ler och skyndar förbi. Det är ju så jobbigt med alla dessa försäljare, de vill bara ha och ha. De vill ha mina pengar.

De vill ha mina pengar så de kan betala sin hyra.

***

Jag vill spy på mej själv och på hela den turistindustri vi skapat. Jag vill spy för att jag just prutade fyra euro på ett par byxor. Fyra euro som inte betyder ett dugg för mej.

Jag vill spy.

***

Så går jag ner till stranden. Skriver en dikt om mitt onda samvete samtidigt som solen slickar min gyllenbruna rygg.

 

IMG 8794


Att åka tåg i Indien

Skrivet av Catariina Salo 14.12.2016

okej så. 

Tåget från Goa till Kerala skulle starta 19.40. Vi hade bokat de nästdyraste biljetterna, dels för att vi ville ha ok sovplatser, dels för att de var de enda som fanns kvar. 

Efter stor förvirring och många hundkompisar senare, startade tåget kl 23. Det var den svettigaste natten jag upplevt på ett fordon, jag liksom svettades från hårbottnen. 

Kl 12 följande dag var vi framme. En varm dusch har aldrig känts bättre.

Jag har blivit alltför bekväm med livet, för det där vill jag verkligen inte göra om. Något som är vardag för en miljard människor, typ. 

PS: jag fyller 36 imorgon. För att fira tar vi in på dyrt hotell med pool på julafton. 

jag låter nu bilderna prata för sej själva. Adjö!

IMG 8249

IMG 8231

IMG 8253

IMG 8257

IMG 8251

IMG 8235

IMG 8309

IMG 8286

IMG 8383

IMG 8334

IMG 8343

IMG 8353

IMG 8354

IMG 8364

IMG 8382


Agonda, Goa

Skrivet av Catariina Salo 14.12.2016 | 1 kommentar(er)

Agonda beach är en rätt lugn strand, det är inte your usual techno beach, som en kanske tänker på när en hör Goa. En liten väg går genom byn, där finns små trevliga restauranger, caféer och förstås de små butikerna som säljer saronger, harembyxor och tyger med hinduinspirerade tryck.

IMG 2

Vi bodde på två ställen, Wave on waves och Agonda sunset. Det vi hade bokat på förhand gick loss på 600 rupier per natt, alltså ca sex (?) euro. Sista natten betalde vi 1000 rupier.
Boendet var hemskt asketiskt, en liten stuga med säng, takfläkt och kallt vatten i duschen. Vill man ha lyxvarianten med luftkonditionering och varmt vatten kostar det lätt 7500 per natt, alltså närmare 100€. Vi frågade på några ställen men backade skrämt när vi hörde priserna, de dyrare stugorna såg ändå inte så mycket ut för världen.

IMG 8139

Naan-brödet här är to kill for. Butter naan, cheese naan, garlic naan - allt är helt enkelt fantastiskt. Ta en malai kofta till och din middag är räddad.
En middag för två, inklusive juice eller öl, går på mindre än 1000 rupier. Vad blir det då, åtta euro kanske?

Juicerna är också fantastiska, min favorit är alla gånger watermelon juice.

På Fatimas corner i korsningen i byn får du en awesome nutella pancake och på Agonda sunset den bästa servicen.

IMG 8203

Vid köp av sk turistkrääsä, ska du gärna pruta lite. Men jag får ändå ont i hjärtat varje gång och tänker på vad dom tro ska tjäna, de där biträdena en prutar av.

Vi köpte hem några tyger att ha som sängöverkast och väggkläde, och ett par saronger att ha på stranden.

IMG 8100

IMG 7982

På stranden är det fint att gå till södra änden och klättra på klipporna. Vyn är magnifik. Har du tur ser du delfiner leka en bit bort.

Att ta en öl på stranden och titta på solnedgången funkar varje gång.

Har du tur får du en hundkompis också, det kryllar av hundar (och kossor!) på stranden. Alla djur vi mötte var extremt snälla.

IMG 3

IMG 8141

Agonda får åtta poäng av tio. Ett perfekt ställe att börja semestern på. Stressen liksom rann av där på stranden.

IMG 8149IMG 8199

Nu vidare till Kochi med nattåget! Det blir en spääääännande upplevelse


Mina (snabba) fem cent om psykisk ohälsa

Skrivet av Catariina Salo 11.12.2016 | 2 kommentar(er)

Det var med oro jag först klickade in mej på min vän Muffins blogg när jag såg rubriken om psykisk ohälsa. Senare såg jag en annan kompis som postade om saken på Facebook - att det skrivs i olika bloggar att psykisk ohälsa blivit "trendigt".

Det gör fysiskt ont i mej att läsa något så banalt och rent av farligt i bloggosfären. Tyvärr har jag inte kunnat gå in och läsa alla inlägg eftersom internet inte är Indiens starka sida, men några små pointers måste jag bara skriva av mej till följd av det lilla jag läst.

Att psykisk ohälsa ökat är en klar följd av att människor mår sämre, inte att det är trendigt. Det skärs ner på hälsovården och finns knappt någon förebyggande vård -> människor mår överlag dåligt. Exempel: killen som sköt tre kvinnor i huvudet i Imatra nyss - marginaliserad och deprimerad.

Att inte få, eller våga be om, hjälp för sitt illamående kan ha förfärliga följder. Se exempel ovan.

Att tro att det går att "snap out of it" och tänka på andra saker när en mår psykiskt dåligt är som att säga att en cancerpatient inte ska få någon medicin. 

Det ÄR skillnad mellan att vara ledsen och nere, och att vara deprimerad. Båda behöver ändå vård och hjälp, ibland räcker det att prata av sej en gång och få en kram, ibland behövs år av terapi, mediciner och avdelningsvård.

Att banalisera psykisk ohälsa är riktigt, riktigt farligt. Låt oss vara smartare än så, låt oss inte gå dit.

Peace.

EDIT FÖLJANDE MORGON:

Så måste vi faktiskt också komma ihåg att psykisk ohälsa inte är lika med depression. Depression är bara en liten del av hela den brokiga samling som är psykisk ohälsa en, samling som rymmer allt från personlighetsstörningar till olika grader av ångesttillstånd. Det är en väldigt, väldigt komplicerad grej. 

IMG 8003


En hälsning från stranden

Skrivet av Catariina Salo 10.12.2016 | 1 kommentar(er)

Hej från Agonda, Goa!

Det var en riktig pärs att ta sej hit ska ni veta, ett dygn av ryckig sömn (efter två nätter av knappt nån sömn pga jobb) senare var jag som en vandrande zombie på stranden igår. Klockan 20 frågade jag om vi inte kunde gå och lägga oss redan? (Till saken hör att jag tog ett sömnpiller under den långa flygresan Amsterdam-Mumbai och den påverkade mej hela gårdagen, är tydl inte van längre lol.

Så jo, vi gick och lade oss. Och nu, efter 14h sömn, känner jag mej seminormal igen. yass.

Och när vi sitter här på strandrestaurangen och äter våra omeletter och chokladpannkakor börjar ett stim delfiner hoppa i vattnet inte långt från strandkanten.

Och jag är så lycklig.

 

IMG 7946

 


Sätt mej på en hylla och ta fram mej nästa år

Skrivet av Catariina Salo 07.12.2016 | 1 kommentar(er)

På spårvagnshållplatsen imorse såg jag hur man lyfte bort små Finlandsflaggor från skylfönster. Festen är över, flaggorna har gjort sitt. Nu får de ligga bortgömda i ett skåp i 364 dagar.

Lite så känner jag mej också för tillfället. Urvriden trasa, upphängd och nersläppt, urlakad, bortom all räddning.

Nå, riktigt så farligt är det faktiskt inte, men jag är så otroligt trött - både inuti och utanpå.

Slottsbalen igår var den sista ansträngningen som nu stjälpte alla kameler med hö på ryggen. Det har varit en sån jäkla höst, och jag är så sjukt besviken på mej själv att jag än en gång är i den här situationen. Att jag har den här stressen. Nu ska jag bättra mej, från och med nu är det STOPP och NEJ och VILA som gäller.

Ännu är det inte helt över, några små grejer ska jag göra ännu i eftermiddag. Men från och med ikväll är det sayonara allt jobb för resten av året. 

Ni fattar inte hur mycket jag ser framemot ikväll.

Photo on 07 12 16 at 11.57 2Återupplivar ännu en gammal klassiker: photoboothselfien!