467C50E1 A368 4961 A903 A515AC31CE2A

Visa alla inlägg skrivna juni 2018

HAPPY PRIDE!

Skrivet av Catariina Salo 30.06.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

519AB975 6E40 45F3 B9F7 939A8E6B9789

Idag står och går vi i bredd för jämlikhet, solidaritet och kärlek. Happy Pride!


HJÄLP, JAG TAPPAR HÅRET! & FEM SAKER JAG LÄRT MEJ VIA SOCIALA MEDIER

Skrivet av Catariina Salo 29.06.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

IMG 0025

För ett par veckor sedan började jag tappa hår. Jag hade hört att det kan bli så, att under eller efter amning kan håret lossa. På nåt vis tänkte jag ändå att det inte berör mej, eller att NÅJAAAAA lite hår som lossar kan väl inte vara farligt. 

Nu rengör jag min borste efter två hårtvättar (borstar bara när jag tvättat) för att den blir så full av hår. Katten Quentins hår har fått mitt rosablonda svall som allvarlig motståndare på yllemattan i vardagsrummet. Jag hittar till och med hårstrån i Kommandorans blöja ibland.

Efter en snabb gallup på min Instagram stories, har jag kommit fram till följande saker (källa: folk som hänger på some):

1. Det är inte amningen som gör att håret lossar, det är graviditeten. Hårsäckarna är alltid några månader sena på att reagera och därför faller håret för många när barnet är 3-4 månader. Hormonerna/trauma/det lossar inget under graviditeten - typ så.

2. För de flesta kommer håret tillbaka, andra får bestående vikar i pannan. (Det är såna jag börjat få, äkta gamelfarbror-vikar. Håller tummarna för att mitt kommer tillbaka.)

3. Så gott som alla som tappat håret på detta vis har en "amningspannlugg" som ibland går runt hela huvudet. Små minihår som börjar växa tillbaka där det tidigare fallit bort.

4. Vissa tappar också ögonbrynen.

5. Sociala medier är ljuvligt! Så peppigt och lyftande att folk skriver till varann om erfarenheter - även om det handlar om nåt så till synes litet problem som hårfall. 

Nåja. Lite angstar jag ju nog över håret jag tappat och tappar, mest för att jag sparat det så länge. Ni kanske kommer ihåg att jag hade sidorna rakade i flera år, det är det och en gammal pannlugg jag sparar ut, och nu blir allt snart en jämnlång page. MEN ÄH, det är bara hår och blir det panik så är det faktiskt bara att klippa en fräsh kort sommarfrilla.

Hej då!


FYRA MÅNADER MED LOUNA

Skrivet av Catariina Salo 24.06.2018 | 2 kommentar(er)

Kategorier:

B1B8A682 4381 4D05 860D 0F2CC6FFFC1BEn midsommardagsdröm.

En av de gånger jag vaknade inatt hade jag ett blogginlägg på tungan. Medan jag ammade barnet formulerade jag meningarna i huvudet och valde bild att ackompanjera texten.

Nu när klockan är 20 över 9, barnet sover sin första tupplur och jag dricker min andra kopp kaffe, är inlägget totalt försvunnet. Jag har inte en blekaste aning vad det var jag hade tänkt skriva. 

Med tanke på att klockan troligen var något mellan 3 och 5 när jag tänkte ihop texten så var den kanske inte världens vassaste heller. Men nu får ni i alla fall ett fyramånadersinlägg om bebis, hon blev nämligen så gammal igår, hurra!

Saker Louna kan:

- joddla
- svänga sej från rygg till sida (längre än så går det inte ännu, och det bara när hon är sugen på tiss)
- dra sej upp till stående med lite hjälp
- göra sina föräldrar galna av söthet
- spotta ut mango-, äppel- och päronpuré

Alltså den här ungen, det FINNS liksom inget sötare i VÄRLDEN. Jag inser att alla föräldrar känner så, jaja. Men den här tårögda kärleken jag börjat känna, omg, otippat (nå int är det väl alls otippat).

Att känna nån moderskärlek direkt barnet ploppade ut kunde jag inte. Då var jag mest hänförd och skrattig, hur kan en människa komma ur min snippa liksom (jo jag KAN min biologi, men när det väl HÄNDER är det ju så sjukt i huvudet?)?!

MEN NU! Herregud så jag gillar den här ungen. Hon är den gladaste och roligaste jag vet, den jag helst vill hänga och vakna med - tillsammans med barnets andra mamma. (Ok, hon kunde iofs låta mej sova lite mer, annars är hon förstås perfekt.)

Det är kanske det viktigaste som hänt på de här fyra månaderna tänker jag, att JAG utvecklats som människa och lärt mej visa kärlek. Etc.


STYLEINSPO FÖR DEN AMMANDE

Skrivet av Catariina Salo 20.06.2018 | 3 kommentar(er)

Kategorier:

19ADB16D 3E03 456A BAD3 91CD07A7225BFamiljen, inklusive vagnen, på väg på bebins vaaris 70-årsfest.

Alla som nånsin ammat, oberoende om det varit en liten eller en lång stund, är medvetna om klädproblemet. Eftersom pattar ska plockas fram i tid och otid måste den ammande tänka på detta när hen botaniserar i garderoben.

Klänningar går ofta bort genast, att dra upp hela härligheten och sitta där i trosor och amma kan bli rätt kallt. Och dra blickar till sej. Många tishor och tröjor är också dåliga, mest är det den astråkiga amningstoppen som klär den ammandes överkropp.

Hur gör en då när en ska gå på fest? En vill kanske inte ha den noppiga, urtvättade toppen från HM som säger KLICK i axelbanden. En vill kanske istället ha en söt festtopp med sin silverkjol. MEN ACK OCH VE, det går inte att ha bh under toppen! För vi vet alla att amningsbh ändå är A och O för den ammande. Mycket kan en trixa med, men bh:n är helig. För - det kommer ändå att rinna ur brösten (i alla fall om en är inne på fjärde månaden amning) och utan bh och amningskupor sitter du sen där med fläckar på tröjan.

Låt mej berätta för er, att jag faktiskt löste ekvationen amning+läckande bröst+slinkig topp-bh. Sen är jag ju inte sämre kvinna än att jag delar med mej av min lärdom.

Så här gör du: ta två amningskupor, plocka fram jesustejpen. Riv av en bit jesustejp så den kommer ut ca tio cm på bägge sidorna om amningskupan. Fäst på bröstet.

TA-fucking-DA! Jag använde rosa jesustejp för bra fiilis.

(Att det sen blev lite kråtigt att dra upp toppen och lossa tejpen när jag skulle amma på tåget kan vi ta en annan gång.)

Varsågoda för tips! 


TVÅ HJÄRNCELLER KVAR

Skrivet av Catariina Salo 19.06.2018 | 2 kommentar(er)

Kategorier:

För en stund sedan började jag gråta för att jag inte kom ihåg vad granatäpple heter. Hulk hulk, jag har blivit så dum i huvudet, hulk hulk, min hjärna kommer aldrig att börja fungera igen.

Ungefär så.

Lillkommandoran sover max två timmar i sträck nuförtiden, också om nätterna. Hon vaknar, vill ha tissen, somnar om. Så det ÄR ju inte supermegahemskt jobbigt, men faktum kvarstår - jag sover max två timmar åt gången. Och det fördummar mej.

Amningshjärna vet jag inte riktigt vad det går ut på rent vetenskapligt, but I haz it. Det plus att inte ha sovit mer än 2-3 timmar i följd på fyra månader verkar ta ut sin rätt. Samtidigt vill jag inte klaga, för Spunken är ändå ett rätt hanterligt barn. Skriker bara ibland om eftermiddagarna, och sällan ens det numer.

Ändå är det ganska skönt att klaga litegrann. Det borde finnas en Klagande småbarnsföräldrar-grupp på FB där inga glada miner får visas och där man inte behöver försöka pigga upp den som klagar, utan bara konstatera att JA, ALLT ÄR SKIT TA EN BULLE. 

Får väl ta och starta en.


HEMMAMAMMANS FESTIVALRAPPORT

Skrivet av Catariina Salo 12.06.2018

Kategorier:

IMG 1392Festivalkompis Lina.

Berättade att jag fick världens bästa födelsedagspresent av Mira? Två söndagsbiljetter till Sideways där The National spelade. Till presenten hörde också att Lina skulle följa med och hålla mej sällskap medan Mira är hemma med babyn. 

Så att, jag fyllde ju i december och jag har väntat ett halvår på festivalen och spelningen. Jag skulle egentligen ha åkt till Stockholm för att se The National i november, men jag fick förhinder i sista stund. Så det var liksom lite av en make up för det, för jag var megaledsen.

Och vet ni, första kvällen borta från barnet! Första kvällen utan läggning med bröst! Bra hade det gått på kvällen, natten hade sen varit lite jobbigare. Men nu vet vi ju att det GÅR, och det får mej att känna med mycket friare till sinnes.

4604BA0D 9584 4946 A4AB 9B53530305BBBlommor och The National. Hade bra utkiksplats långt bak, vägrar trängas i folkhav där jag ändå inte skulle se nåt.

Jag gick och släpade runt på en blombukett hela kvällen för att jag skulle ge den åt Mira när jag kom hem. På morgonen låg den halvrutten och brusten i vagnen under min läderrock. ¯\_(ツ)_/¯

AD13095A BA78 4152 A07E 9286CF4B8CC4

Festivalredo med barn som har börjat vägra vagn. Hon ska bara bli buren hela tiden, runt runt. Vi kommer att få världens starkaste armar.

Ja men jo, det var sjukt roligt att gå ut och det var helt roligt att dricka öl också. Men jag märkte ju att två öl är roligare än tusen. Saker man lär sej när man är 37. Dessutom var det helt okej att vara ifrån barnet en lite längre tid också, jag märkte att vi alla tre klarade oss hur bra som helst. Väldigt bra känsla.

ec3b906b aaa4 4eb6 a326 44ee7005a31dLina fotade mej i spelningseufori.

Hej då!


TRE SAKER SOM HÄNT SEN SENAST

Skrivet av Catariina Salo 05.06.2018 | 3 kommentar(er)

Kategorier:

IMG 1237Hur man ger sitt barn en skev självbild ända från start.

Alltså jäklars vad trögt det går här. Ni vet, dels har jag svårt att hitta tid att skriva (direkt en skrivit ett par meningar vaknar ändå barnet), dels tänker jag att ingen nu väl är intresserad av att läsa vad min amningshjärna (alltså ATT det är en real thing) har att komma med.

Tre saker som hänt sen senast:

1.
Vi hade namngivningsfest. Påminn mej att aldrig mer ordna fest med en tremåning i huset. Puh! Själva festen var väldigt fin och alla gäster var underbara, men själv svettades jag mest med att se till att allt var färdigt och däremellan vaggade jag en skrikande bebis. Min panik smittade förstås av sej på Drakungen och hon lugnade sej aldrig. Någon ettårsfest lär det inte bli om jag får bestämma. Hehe.

2.
Bebis är glad. Jorå, hon har sina stunder, lillkommandoran. Hon ler, jollrar, tar kontakt, kramas och är allmänt supermysig - när hon inte är arg. Det är ju spännande på det viset också att en aldrig riktigt vet vad som kommer att hända. Hon går från 0 till 100 på en millisekund, varje timme är en galen bergochdalbana. Bra att ungen har temperament, brukar jag tänka.

3.
Det blev sommar?! Ja herregud, vem hade trott det. Vi har tränat på park lyfe och det har gått rätt bra. Det nya som kom iom moderskapet är att jag inte känner nån press att CATCHA BRUNA, som jag alltid tidigare gjort. Är helt nöjd med att sitta i skuggan eller under paraplyet med Louna.

 

Jaja. Snart är det midsommar och efter midsommar kommer Prideveckan och sen är det semestertider och PLOPP så är väl SOMMAREN REDAN FÖRBI. Jaja. En får väl passa på nu då. (Alltså vi ligger inne och tupplurar för tillfället.)