467C50E1 A368 4961 A903 A515AC31CE2A

Visa alla inlägg skrivna 2019

Polariseringen i transdebatten

Skrivet av Catariina Salo 31.05.2019

Yle-programmet Sannikka och Ukkola gästades förra veckan av en transkvinna och en detransitionerande kvinna. Detransitionering betyder en könskorrigering som korrigeras tillbaka till det ursprungliga könet.

Att ställa två helt olika upplevelser av en högst individuell transprocess mot varandra känns väldigt problematiskt. Att därtill ta in en psykolog som helt tydligt inte har insyn i hur transunga mår och blir behandlade gör inte saken bättre.

Den lagstiftning vi har i Finland när det gäller transprocessen säger i dag att den som juridiskt vill korrigera sitt kön måste ha vidtagit medicinska åtgärder för att få sitt kön bekräftat. I klartext: du ska vara steril. Denna sterilitet uppnås ofta med hormonbehandling.

I programmet ondgjorde sig den detransitionerande kvinnan över att hon hade blivit utsatt för onödiga medicinska åtgärder som hon idag ville få ogjorda. Med den kunskap vi har i dag och med en ny lagstiftning skulle det här i många fall kunna undvikas.

Genom att ändra lagstiftningen så att en person med egen anmälan kan ändra sitt juridiska kön tar bort behovet av onödiga medicinska ingrepp. Genom att göra det lättare för transpersoner att få sitt kön bekräftat, kommer vi troligen att få allt mindre personer som så att säga ångrar sin transprocess. Inte tvärtom, som många ”oroliga” vill få det att framstå som.

I veckans avsnitt att Queerents diskuterar Olivia och Catzo vem som har rätt att föra fram vems åsikter, är abort en kvinnofråga där vi glömmer transpersoner och vem är det egentligen som förtrycker vem i patriarkatet.

Queerents produceras av Nyhetsbyrån SPT och ges ut i samarbete med KSF-media, HSS-media och Åbo Underrättelser. Musiken är gjord av Matti Raita.

 


Queerents vinner mark

Skrivet av Catariina Salo 21.05.2019

Queerents vinjett

När jag och Olivia började podda var det mest för att få utlopp för våra tankar och vår frustration. Det eskalerade ganska snabbt och ämnena blev alltmer breda och allmänmänskliga. Personligen tycker jag det är viktigt att ta upp det här, för det är något jag saknat i en finlandssvensk kontext.

Jag visste inget hur det var att bli regnbågsförälder, heck, jag visste inget om hur man skaffar barn som kvinnopar! Nu är jag klokare och tänker att någon kanske kan dra nytta av det jag gått igenom.

Vår podd Queerents samarbetar nu med HSS, KSF och ÅU - vilket betyder att man i framtiden hittar ett nytt avsnitt på hbl.fi, vbl.fi och abounderrattelser.fi.

Här kan ni gå in och läsa en artikel om mig, Olivia och podden.

Kanske vi kan börja ha en liten dialog här på bloggen, berätta vad ni undrar över eller vad ni vill att vi ska ta upp! Vi skulle så gärna höra vad ni har att säga. :))))))

8

Kollar ni riktigt noga (eller bara kastar en blick) på våra promobilder så inser ni att jag inte hunnit tvätta håret. Och att det bara är ett barn på bilden istället för tre. Det är ju sånt som händer när man är två arbetande föräldrar som har tre barn allt som allt och ska försöka passa ihop tider. ¯\_(ツ)_/¯