467C50E1 A368 4961 A903 A515AC31CE2A

DEN STORA KARRIÄRSLISTAN

Skrivet av Catariina Salo 31.07.2017 | 2 Kommentarer

Kategorier:

Veckans lista på Sevendays handlar om jobb och karriär. Jag råkade faktiskt just svara på en väns facebookpost om jobb, och kan kanske lika gärna fortsätta elaborera det här i bloggen.

När jag var liten ville jag jobba i en stövelfabrik. Det fanns en serie i Pikku Kakkonen där man besökte olika personers jobb, och en jobbade på en stövelfabrik. Jag tyckte det såg roligt ut med alla de färggranna stövlarna så det sa jag länge att jag skulle jobba med. 

En gång besökte de en gitarrfabrik också, efter det ändrade jag mej och ville bli gitarrtillverkare.

I exemplen ovan var jag väl fem år, när jag var lite äldre ville jag bli allt från frissa och skådespelare till psyokolog.

Nu jobbar jag som teaterinformatör och frilansande journalist. Något jag trivs oerhört bra med. Som journalist har jag haft turen att på senaste tid vara inblandad i två olika dokumentärprojekt, och det har visat sej att jag tycker det är snudd på det roligaste som finns. Det är så roligt att jag börjat fundera på utbildning inom området. Men vi får se.

Journalist visste jag inte att jag ville bli förrän jag var 30. Jag har visserligen en medianomexamen sen tidigare, och det lämpar sej bra inom just journalistiken. Det förväntas att en journalist klarar av de flesta medier i dag. Och det gör jag.

Det här har jag jobbat med under min karriär:
- jodgubbsplockare
- gravgårdsskötare
- bar- och caféförsäljare
- butikförsäljare
- nummerupplysnings- och växeltelefonist
- chatvärd (obs detta var 1998 och allt var väldigt nytt)
- servitör på hamburgerrestaurang (alltså: stod i kassan på Hese)
- telefonoperatörskundtjänsttyp
- ledare/försäljare i måla-din-egen-keramik-butik
- infotant
- guide
- kundtjänststyp och växeltelefonist på fackförbund
- ostförsäljare
- projektkoordinator på förbund inom tredje sektorn
- kurssekreterare på förbund inom tredje sektorn
- politisk sekreterare för nordisk kommitté
- skrivtolk
- världsarvsguide
- redaktionssekreterare
- webbredaktör/redaktör/producent/regissör/manusförfattare/nyhetsjournalist/kulturjournalist/journalist = media
- informatör

...tror att det var ungefär allt!

Det bästa med mitt jobb är allt jag lär mej. Jag älskar att prata med folk och få veta mer om dem eller det de är experter på. Det är också väldigt omväxlande och ibland ostrukturerat - det gillar jag. 

Som teaterinformatör gillar jag människorna och den kreativa omgivningen. Tänk att vara omgiven av så talangfulla typer varje dag! Epic.

Så här ser en vanlig dag ut på jobbet: alltså det finns verkligen ingen vanlig dag. En dag kanske jag är i Malax och filmar dokumentär, en annan dag sitter jag i möten och mejlar grafiker om programblad och affischer. 

Ett karriärsmål jag har: nå här kan vi börja komma till saken. Jag kan inte säga att jag har ett karriärsmål per se, jag hoppas förstås att jag får fortsätta ha ett givande jobb så jag kan fortsätta bo och betala mina räkningar.

MEN. Det jag egentligen önskar är att inte behöva förvärvsarbeta alls, i alla fall så som det ser ut i Finland i dag. Jag tycker det är skit att behöva slita för att kapitalismen ska få mera vatten på sin kvarn. Människor sliter ut sej och går in i väggen, på grund av nedskärningar är folk sjukskrivna och sägs upp, medan de andra fortfarande ska göra allt jobb. Det är helt enkelt ohållbart.

Jag har ju tyvärr ingen masterplan för hur det borde se ut eller vad vi ska göra av den här situationen. Men för tillfället känns det ju verkligen som att förvärsvarbete bara är SKIT. Många går till jobbet, sitter vid sitt bord och går hem - som zombies. Utan nån glädje eller entusiasm, för att de måste, för att allt kostar. Och en del har inga jobb alls. Sen finns det de som lärt sej lura systemet förstås, det är ju skit för oss andra.

Ska det vara så här?

En möjlighet är säkert att minska på mängden jobb var och en gör, kanske det skulle lätta upp situationen? Fler skulle ha jobb och färre skulle gå in i väggen. Jag vet inte hur, men jag vet bara att det här systemet är skit och borde avvecklas. 

Det här är min roll bland kollegorna: ööö vet inte? Den som tyst avvaktar kanske?

Ett arbete jag inte skulle kunna ha: allt som har med för mycket siffror att göra. Jag kan inte räkna.

Mitt drömjobb är att inte *tvingas* jobba utan få göra det jag tycker är meningsfullt.

Kommentarer

 • Annica 31/07/2017 8:54pm (3 år sen)

  Precis!! Folk sliter ut sej för eländig lön inom vården med ofta jobbiga arbetstider. Tex. jobba både dag,morgon och nattskift. Otroligt slitigt i längden. Tyvärr blir många utbrända och många är sjukskrivna.
  Fattar inte hur man ska orka jobba till 68. Samtidigt kommer unga ut på arbetsmarknaden vid allt senare ålder.
  Tror mycket beror på cheferna. Inom mitt jobb i vården lever tyvärr cheferna i en annan värld än vi som sliter på golvet.

 • Patro 31/07/2017 9:33pm (3 år sen)

  Du glömde tomtenisse på Harrods! LOL! Puss

  • Catariina Salo 01/08/2017 8:55am (3 år sen)

   Herregud ja, och gasförsäljare in the projects!

Skriv en kommentar