467C50E1 A368 4961 A903 A515AC31CE2A

DEPRESSIONSDAGBOKEN

Skrivet av Catariina Salo 03.10.2017 | 0 Kommentarer

IMG 4296En bonusbild på hur en reser med stil. Mysuniformen är No1!

 

I förra veckan köpte jag Anni Saastamoinens Depressiopäiväkirjat och läste ut den i ett huj. Det var mycket ilska och svordomar, mycket illamående maskerat i humor. För det är så en ibland måste göra för att klara sej.

Överlag var det en intressant resa i någon annans psyke, för det är ju exakt vad det är. Någon annans psyke, som aldrig kan jämföras med det egna. 

Jag tycker det är viktigt att komma ihåg när jag, och många andra med mej, skriver om sin psykiska hälsa och ohälsa, att allt alltid är individuellt och det är bara du själv som kan veta exakt hur du mår och vad som funkar för dej.

Bloggar ger överlag sällan sken av att vara allvetande eller sitta på nån allmängiltig sanning, och det är bra, för när du är mitt inne i något har du sällan distansen att se hela sjukdomsbilden/problemet. Jag själv som exempel: jag har verkligen ingen helhetsbild över min situation för tillfället - heck, jag vet inte ens ännu hurdan vård jag kommer att få. Jag tror det är viktigt att komma ihåg när en läser olika sjukdomskildringar, håll i åtanke personens distans till det hen skriver/pratar om.

Med det sagt kan jag glatt meddela att jag nu två morgnar i rad sovit till 10.30. Efter ett halvår av nätter då jag vaknat mellan tre och sex på morgonen känns det U N D E R B A R T. Klart jag varit vaken under natten och morgonen, men jag har fått sömn igen. Känns magiskt. 

Och tillbaka till Depressiopäiväkirjat, jag kände igen mej i berättelsen om hur svårt det var att få vård och hur länge det tog. Jag var med om exakt samma för tre år sen när jag sökte om FPA-stödd rehabilitering. Däremot hade jag gärna hört mer om själva tillfrisknandet och vad hände när hon kom in till psykiatriska polikliniken mot slutet? Där är jag förstås nyfiken eftersom jag själv är i den vården nu men inte riktigt vet vad som komma skall.

Nåja, rekommenderar boken till dej som har nån i din närhet som mår dåligt och till dej som kanske funderar på att börja söka hjälp. Varsågod för tips! (Och som sagt, kom ihåg att all sjukdom är individuell och att det inte finns någon allmän sanning.)

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar