EN HISTORIA I BOENDE

söndag 3 september 2017 - 11:23 | 4 Kommentarer

Min Twitterkompis hade postat en rolig tråd som jag läste imorse. Jag vill göra samma sak!

Så voilá, här får ni en historia i mina hem genom Google street view.

 

Screen Shot 2017 09 03 at 10.57.43

Det här är Tistronhagavägen i Petalax. Några hundra meter in längs med den här vägen bodde min familj när jag föddes (Google street view har tydligen inte varit där).

Jag försökte hitta nåt gammalt foto där hela huset skulle synas men det är tydligen omöjligt. 

FullSizeRender

Här är jag och mamma utanför huset nångång i början på 1980-talet. Det var (är fortfarande) ett rödtegelhus byggt på 70-talet. Inne var väggarna, golven och taken trä. Ganska mysigt när en ser på gamla bilder från barndomen, rätt trist när en var tonåring och träet började mörkna och hade en massa häftstiftsmärken.

FullSizeRender 1

Här ser man väggarna och golven, så där såg de ut hela min barndom. (Bild från mitt dop i januari 1981 tillsammans med mina bröder Jussi och Jaakko.)

 

Screen Shot 2017 09 03 at 10.58.33

När jag var nio skildes mina föräldrar och jag och mamma flyttade till Vasa. Min mormor och morfar bodde i det här huset då, fast det var rött och det stod flera stora vackra lönnar framför det. Mormor och morfar bodde i övre våningen och hyrde ut tre lägenheter i nedre våningen, i en av de lägenheterna bodde jag och mamma i flera år.

Kuriosa: i samma lägenhet har typ alla av mina mostrar och morbröder nångång bott. Eller inte vet jag alla, men flera av dem.

 

Screen Shot 2017 09 03 at 10.59.18

När jag var elva hade min mamma träffat en man som bodde i Sverige och de skulle gifta sej. Jag och mamma flyttade till Finspång där min styvfar Matti bodde. (Ingen google street view där, väldigt skumt).

Först var hela flytten och ny skola spännande, men jag kände mej aldrig riktigt som hemma där. Jag hade ett par goda vänner men mest kände jag mej utanför och konstig. Så när jag var 13 flyttade jag tillbaka till Petalax.

Screen Shot 2017 09 03 at 10.57.32

Min pappa och mina bröder bodde kvar i rödtegelhuset på Tistronhagavägen och jag flyttade in med dem och började en ny skola igen. Som tur kände jag många av mina skolkompisar eftersom jag ändå gått med dem i lågstadiet. Rätt tufft ändå, måste jag ju medge.

Screen Shot 2017 09 03 at 11.01.07

När jag var 16 kände jag att jag måste få något eget, det började kännas tungt att leva ensam med tre vuxna män som hade sina egna liv. Det jag förresten minns bäst av min tid med pappa och bröderna är hur Jussi väckte mej varje morgon före skolan - jag var världssämst på att stiga upp.

Jag flyttade till en liten etta i byn, socialen stack till hyrespengar och jag hade kort väg till gymnasiet. Det var en spännande frihet. Mamma ringde mej varje morgon för att se om jag vaknat - jag hade telefonaktie och trådtelefon.

Screen Shot 2017 09 03 at 11.01.50

När jag fick körkort flyttade jag till Vasa för att bo med mamma och Matti ett tag, de hade då också flyttat tillbaka till Finland. Vi bodde i församlingens lägenhet för Matti jobbade som el jefe-vaktmästare i Trefaldighetskyrkan.

 

Screen Shot 2017 09 03 at 11.58.55

Efter studenten jobbade jag ett tag och bodde i en trähusetta på Urmakaregatan i Vasa. Jag började studera emellanåt, men upplevde min första depression och låg mest i sängen och tittade på tv dag ut och dag in. Inga supergoda minnnen från den lägisen.

Screen Shot 2017 09 03 at 12.51.31

Under ett halvår var jag i Danbury, Connecticut och agerade barnflicka åt två små pojkar. Jag kommer verkligen inte ihåg vad gatan jag bodde på hette, men kanske det var Spring street, lite så här såg det nog ut.

 

Screen Shot 2017 09 03 at 11.07.54

I min desperation efter mål och mening med livet sökte jag sen till en folkhögskola, Länsi-Suomen Opisto i Huittinen. Där läste jag english drama i ett år och det var kanske en vändpunkt kan man säga. Jag vet att man brukar säga att folkhögskoleår kan ändra ens liv och att det är så uuunderbart och det låter så klyschigt och äckligt. Men det här var faktiskt både ett ljuvligt och ett insiktsfullt år. Visst var det lite hemskt emellanåt också, men mest givande.

Jag bodde på internat, och en del av internatet var en bit bort från själva skolan i ett egnahemskhus. Aurinkolehto tror jag huset hette. Där bodde jag med fyra andra tjejer och en kille. Jag har kontakt med en person fortfarande från det här året, resten är jag väl Facebookkompis med men inte så att vi ever skulle ses.

Screen Shot 2017 09 03 at 11.11.01

Efter året i Huittinen bodde jag en sommar hos mamma och Matti, som nu hade flyttat till en lägergård i Korsholm. Lepikon leirikeskus hör till Vasa församling och Matti var nu vaktmästare där. Det är ett rätt underbart ställe vid vattnet, en ser Replotbron från vardagsrumsfönstret och det finns strandbastu och brygga. Ja och en hel lägergård vägg i vägg där det är skribaungdomar så gott som hela sommaren.

Screen Shot 2017 09 03 at 11.11.37

Efter folkhögskolan hade jag sökt till Arcada för att studera media. Då var media- och teknikinstitutionerna i Norra Hagalund, och jag och min kompis Carre flyttade till Mattby. Vi började på samma klass och det var tryggt att ha någon en kände med sej. Eller ja, vi kände ju inte egentligen varann innan vi flyttade ihop, men vi hade ändå stöd av varann.

Screen Shot 2017 09 03 at 11.12.15

Efter ett år flyttade Carre ut och jag fick en etta i Mejlans. Den hade textilväggar och ett loft. Starkaste minne: jag var och drog ut två visdomständer och hade så fruktansvärt ont att jag inte kunna äta annat än tomatsoppa i flera dagars tid. 

Jag köpte också min allra första dator när jag bodde här, det måste ha varit ca 2004.

Kontraktet låg på ett år och sen var jag tvungen att hitta nytt.

Screen Shot 2017 09 03 at 11.13.03

Ettan jag bodde i på Skarpskyttegatan var alldeles supermysig. Den hade en liten arbetsvrå för dator och köket kunde man stänga in i en skrubb. Det fanns ingen dusch, så ville en inte duscha med handduschen var en tvungen att ta hissen upp till sjätte våningens bastu.

Kuriosa: när jag bodde här hängde jag jämt och ständigt hos mina kompisar Mia och Mick som bodde på Roban, i samma husbolag som jag och Mira bor i nu. Och nu bor min kompis Lina i huset bredvid det jag bodde i Skarpskyttegatan. Det känns som nånslags cirkel sluts när jag går samma väg nu som 2005 från Roban, genom Johannesparken till Skarpskyttegatan för att plocka upp Lina för våra promenader.

Screen Shot 2017 09 03 at 11.13.29

Det ettåriga kontraktet tog slut på Skrapskyttegatan och jag fick ett långt kontrakt på Porthansgatan. Det var en ljus, ganska trist, men rätt bra planerad lägenhet. Här bodde jag i några år, med ett litet avbrott för utbytesstudier i Shanghai.

I Kina finns ntaurligtvis ingen Google street view tillgänglig, men jag kan berätta så mycket att alla utisar var inträngda i ett hörn av kampuset, alla i samma byggnad. Det var ett litet rum med säng, bord och toalett. Ungefär det en behöver.

Jag hade världens långsammaste laptop, som då kändes supermodern, och med MSN höll jag kontakten till mina vänner i Finland.

Jag kom tillbaka, studerade ett tag till och sen började jag jobba på heltid. Jag köpte ett torp i Petalax och what do you know, en dag bestämde jag mej för att jag skulle flytta dit. (D'oh.)

Screen Shot 2017 09 03 at 11.15.14

Lillstugon hette torpet. En alldeles ljuvlig liten mormorsstuga, men den låg fan mitt i ingenting.

Knappt ett år tror jag att jag bodde här. Hälften av den tiden med min boyfriend från Jeppis. Sen blev vi trötta på skogen och fälten och flyttade till Vasa.

Screen Shot 2017 09 03 at 12.21.57

Vi fick ett andrahandskontrakt i ett av de få gamla stenhus med lägenheter som finns i Vasa. Det var en superfin lägenhete som var möblerad till hälften - och hade ett Smeg-kylskåp. Lyckan var gjord.

Screen Shot 2017 09 03 at 11.16.29

Nåh, så gjorde vi slut. Jag var tvungen att snabbt som attan hitta en lägenhet och fick ett VOAS-rum i ett trevligt husbolag på Kyrkoesplanaden. Det var ändå inte optimalt att bo med en fullständig främling när en var närmare 30 än 20, så jag lirkade med min kusin och bästa vän Linnéa och fick henne med på att flytta ihop med mej.

Screen Shot 2017 09 03 at 11.17.05

Vi fick en 90 kvadratare bara ett kvarter från mitt VOAS-rum som vi fick måla precis som vi ville. Vi hade en rosa salong! 

Fatta att vi betalade 900 euro för lägenheten, den hade två vessor och två balkonger. Drömmm.

Screen Shot 2017 09 03 at 11.17.58

Sen hände det sej att jag började kila stadigt med min gamla studiekompis och flyttade hem till honom i Alberga. Jag hade kommit in på Soc&Kom och började min journalistbana.

Kuriosa: under min studietid tillbringade jag mycket tid i denna samma lägenhet eftersom jag då kilade stadigt med en kille som bodde i ett rum där. Dessutom var jag bästis med killen jag senare blev ihop med och som actually bodde i/ägde lägenheten. Så det finns ganska många olika sorts minnen från den lägenheten.

Summa summarum: jag trivdes aldrig i Alberga. När vi sedermera gjorde slut flyttade jag till Rödbergen, och har hållits här sen dess. Inte av något principskäl, det har nu bara blivit så.

Screen Shot 2017 09 03 at 11.20.46

Här börjar också någon sorts vändpunkt. Jag flyttade till min ljuvliga, men hutlöst dyra, etta på Båtsmansgatan och bodde där i flera år. Burspråket bredvid personen som dammar matta i fönstret var mitt.

I den här lägenheten har det hänt så mycket att jag vet inte vad! Nya vänner, fester och efterfester, djup ångest och förfärlig oro, pengabekymmer, kärlek, flings, bästisar, rakade huvuden, spagetti med ketchup, allt allt allt. Det här är faktiskt ett superkärt ställe för mej inser jag nu.

Sen råkade jag i misstag hitta en billigare lägenhet när min kompis My sökte nytt hem.

Screen Shot 2017 09 03 at 11.21.26

Huset ser kanske inte ut för mycket, men det var ett fantastiskt husbolag med SIMBASSÄNG. Lägenheten var väl planerad och hade en stor inglasad balkong.

Det här var både en fin och en hemsk tid, kärlek och depression och kärlek igen och Quentin kom till mej när jag bodde här.

Sen träffade jag Mira och vi bestämde oss att som riktiga vuxna flytta ihop i ett riktigt hem.

EDIT!

Screen Shot 2017 09 03 at 13.15.47

Fast först var jag ju i Göteborg ett tag! Där bodde jag en bit utanför stan som inneboende hos Sami. Det var väldans trevligt, fast nåt sammanhang fick jag aldrig i Staden. SLUT PÅ EDIT!

 

Screen Shot 2017 09 03 at 11.22.52

Nu bor vi i en så gott som perfekt lägenhet på Roban. I huset bredvid Swengi dock, så det kommer en del oönskade ljud till och från, och köket är så litet att två personer knappt har rum där samtidigt, och för tillfället är hela Roban uppgrävd men FÖRUTOM det har vi nu ett perfekt hem.

Nästa lägenhet blir väl då säkert en radhustrea i östra Helsingfors nånstans, kan jag tänka mej.

Kategorier:

lifvet

4

Kommentarer

 • Patro

  03.09.2017 19:28 (7 månader sen)

  Fantastiskt! Livet alltså, vilket jävla party. Puss


 • Minna

  03.09.2017 21:15 (7 månader sen)

  Vitsi så intressant och roligt att se var du hållit hus! Min favoritterm i texten är: egnahemskhus <3


 • Malena

  08.09.2017 13:27 (7 månader sen)

  Finns Big Mamas kvar på Stora R? Jag bodde under min studietid vid fem kanten och Big Mamas var mitt favoställe :)

  • Catariina Salo

   08.09.2017 13:43 (7 månader sen)

   Jaaa den finns kvar!! Brukar gå dit om nätterna och beställa pizza med alla ostar. :)))) Bäst!


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.