467C50E1 A368 4961 A903 A515AC31CE2A

HAR VI ETT JÄMSTÄLLT FÖRHÅLLANDE?

Skrivet av Catariina Salo 24.09.2018 | 2 Kommentarer

Alltså ni är underbara! Tack för frågorna! Jag var förstås livrädd att ingen skulle fråga nåt, så jag är överväldigad. Jag tänker att några av frågorna kräver lite längre svar, så vi delar upp det i några inlägg.

Först vill jag fundera kring jämställdheten i vårt förhållande som Muffe frågade om.

Hur har ni delat på ansvaret i hemmet/i familjen? Vem har större ansvar för vad? Känns det att det är ganska jämställt eller har någon av er mer ansvar överlag?

BRA fråga. Många tänker väl (även jag har tänkt det) att eftersom vi är två kvinnor så blir det per automatik jämställd. News flash: så är det inte. Det här är något som också vi jobbar med.

För tillfället när det är jag som är hemma och jag som ammar, tar jag nätterna med barnet. Är Mira ledig tar hon ofta morgonen och låter mej sova en stund. Det naturliga är ju att jag har mer ansvar för barnet än så länge, mest på grund av fysiologiska orsaker - alltså mjölk i tissarna. Det är jag säker på att kommer att jämna ut sej snart.

Däremot kan jag tycka att vi är rätt jämställda när det kommer till hushållsarbete, fast där får jag ibland kämpa för att hålla uppe min del av paketet - att städa och diska är verkligen det tråkigaste jag vet.

15068875 10154537135265664 328316175864418815 o

Foto: Minna Lehtinen

Peppe har nån gång sagt att när man själv känner att man gör 60 % av arbetet hemma är det rätt jämställt. Jag känner att jag gör 50 %, det betyder säkert att jag kunde göra lite mer.

Men nu handlar ju inte allt om hushållsarbete heller, utan om allt det omkring. Hittills har det blivit så att Mira har planerat alla våra utlandsresor, sen planerar den vars hemort vi är på väg till den resan. Resten går rätt jämnt ut. Vi håller bra koll på våra egna släkter och våra gemensamma vänner och deras familjer. Pengar har vi aldrig bråkat om, det beror säkert på att vi har en likadan, ganska lättsam, inställning till cash moneyz. DET tror jag är essentiellt för ett kiva liv. Hehe. Alltså inte att man delar just vår inställning, utan att man som kumpaner tänker ganska lika när det kommer till ekonomi. Ett förhållande mellan mej och en fondplacerare som räknar varje cent skulle vara dödsdömt redan innan det börjat.

Sen finns det ju saker som är olika viktiga för oss. Jag tycker det är viktigt att handdukarna viks på ett visst sätt och att tomatskivorna är en viss tjocklek, men jag har lärt mej att det FAKTISKT finns andra sätt än mina att göra saker på. 

Så, ungefär så ser det ut. Finns det följdfrågor?

15168723 10154537131370664 5002525734741081598 o

Foto: Minna Lehtinen

Tänker också svara på Cecilias MYCKET VIKTIGA fråga:

Hur ser din drömpizza ut och ville chips/dipp kombination är den bästa respektive den sämsta? Har du känt att du kunnat fortsätta njuta av livets goda saker (läs chips och dipp) även efter att ni fick barn eller tog livet ett abrupt slut som så många vill få det att låta? Jag älskar chips och vill gärna fortsätta käka det till våra fredagsmys, med eller utan avkomma liksom.

Min drömpizza är ganska långt snigelpizzan på Piece n Love i Helsingfors. Det är en vit pizza (trodde ALDRIG jag skulle gilla såna, tomatsåsen är ju så god?!) med sniglar, citron och massor vitlök. Den är PERFEKT. 

Men får jag inte just exakt den pizzan är min dröm en stooooor pizza med tunn tunn knaprig botten, en tomatsås med goda kryddor, massor massor ost (aka dubbelost), burkchampinjoner (jag är lätt på det viset), auraost och mjuk feta. MMMMMMMM! Helst ska klockan vara fyra på natten också, då smakar pizzor som godast!

Bästa chips/dipp-kombon är Taffels creamy pepper-dipp med Raffel-chipun! Annars går peppardippen också med vanliga släta chips. Men jag KRÄVER peppardippen. Måste alltid gå till en annan butik för dippen för den finns inte i min kvartersbutik. Måste faktiskt be dem köpa in. Utan dipp är däremot vinägerchips bäst!

Jag tycker jag njutut extra mycket av chips och dipp sen barnet kom. För nu är jag inte ute och dricker öl varje fredag och lördag utan äter istället chips framför tv:n. När barnet somnat kan jag till och med glömma bort att jag är mamma, där jag sitter och slukar mina chipun. Chips 4 lyfe!

Kommentarer

  • Ingela 25/09/2018 6:03pm (23 månader sen)

    Creamy-peppar dipp är bäst. Brukar handla med mig några då den inte finns i Sverige. ????

  • Sandra Neuman 26/09/2018 12:27pm (23 månader sen)

    Det här inlägget älskar jag! Speciellt chipsdelen, men jämställda förhållanden är ju också viktigt med tanke på fredagschipset. Och sedan när ni kanske hamnar där man börjar fundera på hur mycket skräpigt man ska låta barnen äta... kom ihåg att chips är potatis!

Skriv en kommentar