söndag 14 januari 2018 - 15:35

TÅGBLOGGEN!

IMG 7143Så här såg det ut på min gata klockan åtta i morse, FYI.

Hälsningar från nånstans mellan Karis och Helsingfors! 

Jag har nu nått en ny milstolpe i min graviditet, jag kan nämligen inte ta ner bordet som sitter på sätet framför längre för magen tar emot. 

Att ha en återkommande aktivitet som upprepas med en viss tidsrymd emellan gör att det är lätt att se utveckling. Författarkursen jag går har närundervisning ungefär en gång i månaden, och trots att det är intressant att se utvecklingen i det jag skriver, är det väl ändå mest intressant att se utvecklingen i kroppen. ELLER HUR.

Hur mycket långsammare det tar att gå från tågstationen till kursstället till exempel. Det gick redigt långsammare den här gången än för en månad sedan. Och ja, det att jag nu inte får ner bordet där jag sitter på tåget. Och tröttheten! Jag vill dimpa ner och sova i hundra år just nu, men det kan i och för sej också bero på att jag vaknade klockan fyra i morse och inte kunde somna om.

Men förstås, SKRIVANDET är ju det mest intressanta osv. Älskar kuschen, verkligen. Vår nästa närundervisning är när jag har beräknat datum, så vi får se om jag föder i en ambulans nånstans på vägen mellan Karis och Helsingfors.

Om elva dagar börjar förresten min föräldraledighet! Inget kommer väl att ändra i sej, men det känns ändå som en jäkligt stor grej, rent psykiskt. Pepp på det!

måndag 1 januari 2018 - 13:17

HEJ 2018

IMG 6754

Köpte den här uuuunderbara discooverallen enkom för nyår, ser supergravid ut i den, men kanske jag helt enkelt *är* supergravid. LOL.

Här sitter jag i nådens år 2018 och väntar på min pizzaleverans. Har saknat hemkörningspizza från billighetspizzeria, det är tydligen sällan en unnar sej sånt utan krabbis, men nu, om 30-60 minuter ska jag sitta här med min pizza och starta det nya året på bästa sätt.

IMG 6783

2017 avslutades också hemskt trevligt, vi gick och kollade på barnens nyårshow tidigt på kvällen. Sen fick jag ångest över att Quentin är hemma ensam och rädd för smällare så vi skyndade hem för att, suprise, steka pizza.

Jag gillar fyrverkerier i sej, det är rätt vackert att se på, men det borde räcka med att staden bjuder på en show. Raketer i privatpersoners händer slutar ju bara illa varje år, och smällandet håller på i flera timmar. Nä, koncentrera det till tolvslaget till en stor show säger jag. Eller så gör vi som städer i Sverige, fixar lasershower. Nåja.

IMG 6787

Tolvslaget firade vi på vår balkong och skålade i rödvin och cola. Sedan var det tack och godnatt och jag sov min sämsta natt på flera veckor och vaknade in i 2018 på alldeles fel sida om både säng och universum. Efter en tupplur och pizzabeställning känns det ändå liiiiitegrann bättre. En morgon/förmiddag kan ju inte definiera ett helt år, eheheheeeee, får vi hoppas.

GOTT NYTT ÅR, hoppas alla är snälla mot varandra under det nya året!

torsdag 28 december 2017 - 10:23

NYTT ÅR - NY START (HAHA?)

IMG 6598

Varje december går mina tankar till det kommande året, rätt naturligt eller hur. Jag har en tendens att tänka på tid i just årscykler och tror alltid att det ska hända något fint och fantastiskt när året byts. Men så funkar ju egentligen inte tiden. Tiden går ju bara utan att bry sej det minsta om almanackor eller festhögtider, den bara är. 

Ändå. Jag har sparat både tankar och känslor baserat på kalendern. tänker till exempel på att jag sagt att jag tänker börja forska i förlossningar först nästa år. Jag flyttar fram och undan saker och skjuter upp, men antar att det är ganska vanligt. 

För visst är det ju också bra med nystarter och rena kalender- och dagbokssidor. Att försöka lägga om hela sitt liv bara för att man råkade säga så i ett nyårslöfte kanske inte är det smartaste, men små justeringar kan vara genomförbara. Och då kanske ett årsbyte är precis vad en behöver för att kickstarta nåt nytt.

Så förutom att ta tag i allt det jag skjutit upp gällande förberedelser inför föräldraskapet ska jag försöka mej på en till sak: att sluta ha dåligt samvete.

Under så gott som hela den här graviditeten har jag gått runt och haft dåligt samvete av en eller annan orsak. Först för att jag jobbade så mycket (hur påverkas fostret!), sen för att jag mådde skit (hur påverkas fostret!), sen för att jag blev sjukskriven (vad ska folk säga!), sen för att jag samtidigt ville njuta av graviditeten (hur ska det se ut!), ja ni förstår. Hur jag än har vänt och vridit mej har jag ändå gått runt med skam över nåt. Det har till och med gått så långt att jag känt att graviditeten är en bluff som jag snart kommer att bli ertappad för (ni vet det gamla hederliga bluff-tänket, trodde faktiskt jag/vi blivit av med det ren).

Vad beror det dåliga samvetet på då? Svårt att säga, men jag antar att det också är en del av en sjukdomsbild och något slags dålig självbild i samband med att vilja hålla uppe en fasad och/eller vara alltför mån om vad *folk* tycker och tänker.

Oberoende vad det beror på är det något som stör mej nåt oerhört i livet just nu, därför behöver jag jobba bort det. Det stjäl både tid och energi från mej, och lite livslust också om vi ska vara ärliga. 

Så. I solmenly swear att göra mitt allra bästa för att skita i skammen och njuta av det sista av graviditeten och det kommande året. 

There, I said it. Nu måste jag bara göra det också.

tisdag 26 december 2017 - 20:45

FEM PÅ RAKEN

IMG 6574

Idag har jag inte bara gjort en snabb dagstripp till Tammerfors för att säga god jul till min pappa, styvmor och farmor, jag har också sovit fem päikkäre - alltså tupplurar. Jag är säker på att det är årsrekord för mej och jag är väldigt stolt!

Börjar också vara semitrött på julmat, men lite morotslåda ska jag nog trycka i mej ännu. Men en pizza skulle inte sitta helt fel. 

Nu ska jag nog gå och lägga mej, Nati.

IMG 6572

söndag 24 december 2017 - 13:43

TO ALL, A MERRY CHRISTMAS

IMG 6508

Det mesta på jullistan är avbockat. I morse steg jag upp klockan fem för att ta ut skinkan och koka risgrynsgröt till Mira, som skulle iväg på jobb. Det ironiska i att jag både steker skinka och kokar gröt, jag äter ju i princip inte kött och gillar inte gröt. Men graviditeten gör tydligen allt okej i det här hushållet.

Nåja, gröten lyckades, men inte var den godare bara för att jag själv hade kokat den. Hehe.

Nu sitter jag och vilar efter en juldusch (DET är illa med att bo i lägenhet, ingen bastu) iklädd julstrumpor och min kompis Karins prickiga preggoklänning, som visar sej vara den ultimata julklädseln.

Fiskarna är gravade, skinkan griljerad, lådorna i kylen, paketen under granen (alla får två paket var, jag, Mira och Drakungen - Quentin får räkor), bordet dukat för ikväll och i Spotify sjunger Juice Leskinen i den stämningsfulla julsången Sika att ihminen on sitä mitä se syö. Allt är frid, allt är fröjd och alla är nöjda.

Och nej, jag har inte varit vaken hela dagen sedan fem, jag tog en liten tupplur från halv åtta till elva. 

God jul! Var snälla med varann och var inte i fyllan medan barnen är vakna, ät gott och klappa djuren. Ses på andra sidan matkoman!

fredag 22 december 2017 - 15:06

IVRIG PÅ JUL

IMG 6437

Si nu! Vad fin den är, julgranen! Den har julgransljus som tänds och släcks med en fjärrkontroll och det är så 2017 att jag inte vet vart jag ska ta vägen. Kommer ihåg på det glada 80-talet när ljusslingorna skulle gås igenom varje jul och kollas med ny lampa i varje ljus för att se om det var just den lampan som var sönder. Kunde ta evigheter! Nu ba: batteri i varje ljus, knipsa fast i granen och tryck på en fjärris. Är helt amazed.

Det ska bli fint med jul. Ser verkligen framemot att bara vara hemma, äta tills jag ligger på golvet och sen ta en chokopralin på det. Vi har gjort storslagna planer (och börjat förverkliga dem) och handlat mat i flera omgångar. Vi insåg också hur jäkla mycket pengar det kan gå på en jul. Det är ju egentligen helt vansinnigt, att lägga ut flera hundra på mat och julgransbollar. För att inte prata om klappar. Fast okej, hellre på mat än på saker eller sprit.

IMG 6391

Saker jag måste få på jul är morotslåda och gravad fisk, helst både sik och lax. Jag vet, en ska inte äta det om en är gravid men det är bara jul en gång om året. Jag måste ju erkänna att jag inte alls varit strikt med matreglerna under graviditeten. Köpte förstås några (opastöriserade) ostar också när vi var i Hagnäshallen. Där ska ni annars besöka ostdisken Lentävä Lehmä - stans bästa service. (Jag är jävig pga har jobbat där, men jag säger det ändå, gå dit.)

IMG 6370

För nån dag sen skrev jag om det här med att skapa egna traditioner, och jag hoppas verkligen att en av traditionerna jag kan skapa med min unge är att gå och sjunga julsånger inför jul. I år har jag både varit på svenska vackraste julsångerna och finska kauneimmat joululaulut. I år var finska bättre, det var fler sånger jag kunde som sjöngs. Det är också kul att besöka ställen en annars aldrig går till, som Drumsö kyrka och Domkyrkan. Jag hade faktiskt ALDRIG tidigare varit inne i Domkyrkan före i onsdags. Den var mycket mindre inuti än utanpå?

FullSizeRender2

Quentin hälsar också god jul. Han har fått ett eget litet pynt på sin låda. Han älskar den där grillkiosken, jag näns inte slänga ut fanskapet. Springer dit varje gång han blir sur eller när han vill va i fred.

IMG 6326

Som bonus får ni här en bild på årets finaste julkort. Mitt hednabarn Elvis 9,5 månader har gjort det helt själv. Mkt trendig minimalism.

GOD JUL!

lördag 16 december 2017 - 13:03

DEN STORA CATZODAGEN

IMG 6198

Ni har förstås undrat och funderat, huuuur hade Catzo det på sin födelsedag? Nå låt mej berätta! 

På morgonen blev jag väckt med sång, en QUENTINKAKA och alkoholfri SKUMPA! Själva katten ville dock inte vara med, han anade nog att någon gjorde sej gullig på hans bekostnad och därför gick han och ställde sej med ansiktet mot ett hörn medan jag blåste ut ljusen. (Nej det är inte korvbitar runt kakan, det är MARSHMALLOWS.)

IMG 6254

Senare på dagen, efter att sovit en förmiddagstupplur, mötte jag upp Mira vid Hagnäshallen för lunch. Älskar hallen vid jul, det är så mysigt med folk som shoppar jultillbehör och så doftar det så halligt. Nostalgisk blir jag förstås också, jobbade i hallen för sådär 10 år sedan och julen var den stressigaste men BÄSTA tiden att jobba. Folk var glada! Det känns som att det är färre sura kunder i en saluhall än i vanliga butiker. 

IMG 6255

Efter lunchen gick vi via ett barnloppis och hittade igen en hel drös med babykläder för nästan gratis, t.ex. en vinteroverall och en elefantdräkt. Och en orange ap-pyjamas i frotté! Quentin gillade.

IMG 6218

Igår var det ju också manifestation i #dammenbrister-anda på Lilla teatern. Eftersom jag inte skulle kunna besöka manifestationen gjorde jag istället revolutionspepparkakor. Fina va?

IMG 6252

Sen blev det kväll och vi hade bokat bord på anrika Sea Horse, eller Sikala som den kallas. ÄLSKAR stämningen och inredningen och menyn och ALLT på det stället, därför hade jag önskat gå dit.

Det var förstås mysigt som vanligt, men några julfestfirare var så jäkla högljudda att det riktigt störde. Jag brukar inte vara den som majndar om nån har roligt, men när tjugo fulla herrar skriksamtalar några bord bort känns det onekligen pikilite störigt.

IMG 6240

Jag äter sällan strömmingar, men när jag gör det äter jag en miljon av dem och det är GOTT. Fattar dock inte hur någon orkar äta hela portionen de serverar på Sea Horse, jag kan säga att bilden gör inte storleken rättvisa. Där är ca 15 strömmingar och jäkligt mycket mos.

IMG 6251

Som tur kan man ta hem resten i en doggybag åt katten! Fast katten vägrar förstås strömming.

Årets födelsedag får tolv strömmingar av tio möjliga. Och än är det två dagar kvar av födelsedagsveckan, i dag ska jag se nya Star Wars-filmen och imorgon sjunga vackraste julsånger i kyrkan. ÄLSKAR.

Fast visst hörni, det är också tungt att ha roligt. I dag vaknade jag klockan nio efter att ha sovit tio timmar och kunde inte fatta att jag är var så trött. Kroppen (och knoppen) börjar verkligen kräva allt mer schlafande på soffan. Men inte mej emot, faktiskt.

torsdag 14 december 2017 - 06:56

FÖDISVECKA DAG TRE - MIDDAG PÅ KVARTERSKROGEN

IMG 6134

Igår firade jag nästsista dagen som 36-åring på den nya kvarterskrogen Yes yes yes. Jag har alltid varit lite skeptiskt inställd till hela tapas-grejen, det finns liksom för mycket att välja mellan. Men Yes var ett så väldigt lyckat koncept!

Allt är vegetariskt och allt smakade gott! Vi beställde helt enkelt hela listan. Nå int riktigt, men så gott som. Och går du dit så rekommenderar jag speciellt blomkålen.

IMG 6133

Ett stycke glad kvinna, varsågoda.

I den lokalen där Yes finns nu, fanns tidigare en McDonalds. Jag har många gånger under graviditeten ondgjort mej över att den är borta, eftersom min enda craving verkar vara Big Macs. Samtidigt är det ju oerhört skönt att den inte är där eftersom McD ju står för typ allt som jag ogillar. Hehe. 

Lyckat koncept anywho, vegetapas. Vår servitör pratade till och med svenska och beskyllde oss för romersk backanal. Mycket riktigt.

IMG 6132

Dom här ljuvliga fick jag vara med! Tack brudarrrr.

onsdag 13 december 2017 - 13:56

PLÖTSLIG 40-ÅRSKRIS

Jag överväldigades plötsligt av en 40-årskris. Lite har jag redan smakat på den i några veckor, men nu kom den på med full kraft. Jag fyller 37 om två dagar. 37 är så mycket närmare 40 än 36, och 40 känns inte som jag. 

Visst, age is just a number och allt det där, men är jag faktiskt redo att bli 40? 

När jag var 27 kunde jag inte vänta på att fylla 30. När jag är 30, då kommer jag att bli tagen på allvar, minns jag att jag tänkte. Det kändes som ett steg mot att bli vuxen med Åsikter och Tankar. Tretti var ett magiskt streck på åldersskalan.

Jag är ändå inte helt säker på att jag känner lika för 40. Om jag tänkte att jag blir tagen på allvar när jag blev 30, vad är det egentligen jag tänker ska hända om tre år? (Dessutom är det ju tre långa år dit...) Troligen händer väl inget, eller SÅ BLIR DET APOKALYPS. Vem vet.

Samtidigt går jag runt med en mössa med kattöron som det står MEOW på och en liten ryggsäck med Musse Pigg-öron. Jag får en känsla av att det snart blir patetiskt med såna deltajer. Fast å andra sidan, det är väl bara att owna det.

Äh jag vet inte. Har ni haft kriser vid 20, 30, 40, 50? 

Kanske jag egentligen mest krisar för att jag ska bli förälder.

Glad luciadag i alla fall! Kom ihåg att alla får vara lucia.

söndag 10 december 2017 - 18:04

SAMMANFATTNING AV DET TIONDE BLOGGÅRET

FullSizeRenderMina nio mest gillade instagrambilder. Ullatus ullatus så har de flesta att göra med en bebis.

Jasså jaha! Vad är det egentligen som har hänt under det här bloggåret? Nå alltmöjligt skulle jag väl säga. Vi tar en titt!

resizedimage800533 catzo bw 61

Vi hade gjort en misslyckad insemineringar och gjorde ett nytt försök i december.

resizedimage800600 IMG 3

Sen åkte vi iväg till Indien i tre veckor.

resizedimage800571 IMG 8334

Alla Indieninlägg hittas här. Firade bland annat min födelsedag med färska frukter och en flodresa i Kochi!

resizedimage800600 IMG 9103

Det var inte alltid så lätt eller gemytligt att resa i just Indien som kvinnopar, här finns en liten text om hur det var.

resizedimage800599 FullSizeRender

Eftersom insemineringen i december inte lyckades, testade vi en ny runda i januari - då med hormonsprutor. Alltså vi kontrollerade menscykeln med hormoner. Det var mycket sprutor och svällda magar och nagelbitande.

Den lyckades tyvärr inte heller.

Jag skrev också en guide till assisterad befruktning, hur det funkar.

resizedimage800600 FullSizeRender 4

I februari kände jag mej inspad och peppar och bra på mitt jobb! Då passade jag på att reflektera över hur det varit. (Helt ögonöppnande att läsa det här nu igen.)

resizedimage800600 IMG 1045

I februari gick min styvpappa bort efter en kamp mot cancer.

resizedimage800600 IMG 1279

Som nybliven ordförande för Regnbågsankan var jag med och pratade äktenskapslag i Sex & Sånt.

resizedimage800516 IMG 1672

I mars började vi vår ivf-behandling. Det här var min bästa dag! Jag hade fått hormonsprutor i två veckor och kände mej svullen och äcklig. När äggen skulle plockas ur fick jag så bra mediciner att jag fick en inblick i pundares känslopalett. Det var fantastiskt! Bland annar pratade jag om ballar med läkaren i min medicinyrsel.

resizedimage800987 IMG 1716

Jag genomgick en resa från svarthårig till blond. Kudos till Pinkki Paplari på Tavastvägen, dom kan sitt jobb! Ett halvår och tre sittningar tog det. Massor kostade det. Men jag är nöjd! Bilden är väl från andra sittningen tror jag.

resizedimage800450 FullSizeRender 3

Kosmos skiftade och jag var plötsligt gravid. Senare skulle det visa sej vara ett missfall.

resizedimage800990 unnamed 3

 

Vi hade påskbrunch och mitt nykläckta hednabarn Elvis kom på besök. <3

 

resizedimage800800 16708716 10154813937140664 2079980904896247595 n

Det här hände ju rekan i oktober, så inte ens under det tionde bloggåret (som går från första december till sista november) - men vill bara inflika att jag också gift mej sedan jag började blogga här på Sevendays.

resizedimage800538 IMG 7336

Det blev maj. Min mamma flyttade till min gamla hemkommun Malax och jag cyklade ikapp nostalgi.

resizedimage8001066 IMG 7641

Det känns som en stor del av året gått ut på att vänta. Vänta på mens, väntar på att få kissa på stickor, vänta på ultraljud, vänta på läkartider, vänta på hjälp. Ett långt väntans år.

resizedimage800600 IMG 8719

Jag besökte Ryssland för första gången i mitt liv! Med jobbet på Klockriketeatern var vi St Petersburg i några dagar och hade workshop för pjäsen Ice, som nu repeteras i Tallinn - as we speak. Se den! Premiär i Tallinn i januari och i Helsingfors i mars, baserad på Sorokins Ice-trilogi.

resizedimage8001066 FullSizeRender 2

Under sommaren satt jag på balkongen cirka en gång. Det här är i slutet av maj.

resizedimage8001066 FullSizeRender 3

En liten stund i början av sommaren kände jag mej rätt zen, trots mycket jobb med dokumentärklipp och what not.

Jag var också i Hangö på teaterträff och där inser jag nu att jag drack det sista vinet för året.

resizedimage800498 IMG 9401

Sen gjorde vi det andra ivf-försöket och fick igen vänta, vänta, vänta.

resizedimage800552 IMG 9666

Jag lade sista handen vid dokumentären och strax därefter tog jag semester.

resizedimage8001066 FullSizeRender

Vi firade en lugn midsommar i stan med bad på Allas sea pool, skärgårdskryssning med buffébord och allmänt häng. Sjukt bra.

resizedimage8001108 IMG 0263

Firade naturligtvis Pride hela veckan lång, och på pridetorsdagen firade vi också Min Kompis Karins möhippa med en regnbågsHypeblöjtårta. Kanske också sommarens varmaste dag.

resizedimage800531 IMG 0621

Besökte Österbotten och gick på traditionell dans i Åminne. Nostalgiskt och roligt.

resizedimage800599 IMG 0862

Och sen hade det plötsligt gått sju veckor sedan det fertilerade ägget placerades i min livmoder och vi hade bokat en tid till tidigt ultraljud. Vi var nervösa, jag tänkte spy på vägen, men det kändes ändå mycket bättre än innan det förra tidiga ultraljudet som visade sej vara ett missfall. Nu kände vi oss båda mer hoppfulla, kanske det kändes säkrare på nåt sätt. Och så var det ju så att det tickade ett litet hjärta inne i bönan som syntes på skärmen.

resizedimage800996 IMG 0919

En festival hann jag också med. Första gången Ilosaarirock, och det var en gemytlig festival!

resizedimage800529 IMG 1828

Jag blev hednamor till lilla Elvis! Festen höll hans föräldrar på Oravais slagfält, eller liksom restaurangen där. Det var fint och pedagogiskt att äta en gammaldags festmåltid. 

resizedimage800600 IMG 2515

Augusti präglas av två saker: 1) landsbygdsresidenset i Lappträsk 2) dysterns intåg.

Jag hade blivit beviljad ett två veckors residens i en stuga i Lappträsk, det var både roligt och jobbigt att bo på landet. Roligast var när jag och Johanna åkte på unicorn rescue mission. Det och alla andra Lappträskinlägg finns här.

Det mest trista som hände i Lappträsk var att jag började uppleva en melankoli, Dystern. Nu i efterhand vet vi ju att det utvecklades till en full blown megadepression, men då trodde vi väl bara att det var lite tråkiga preggokrämpor. Det är ändå det som är den dominerande känslan för augusti, Dysterns intåg.

resizedimage800628 IMG 2818

Sen var vi på det "riktiga" ultraljudet! Och såg typen! Och såg den röra på sej! Och det var en fin dag!

resizedimage800600 IMG 3267

Samtidigt som neggigheten började ta över livet och jag kämpade för att hålla mej flytande, hände också roliga saker som Raseborg Pride.

resizedimage8001197 Mamma pappa barn 9454

Och sen äntligen, äntligen var det premiär för min och Fridas dokumentär om Emil och Olivia, som ni fortfarande kan se här! Jag rekommenderar det å det varmaste om ni inte sett den ännu. Årets höjdpunkt!

Och efter den höjdpunkten kraschade jag.

resizedimage800567 IMG 4263

Den årliga DJUR-klubbsresan hjälpte litegrann, men annars känns det som att hela oktober och november har förflutit i en enda dimma av ångest och analyserande. 

resizedimage8001009 IMG 4527

Men visst hände ju bra saker också, som rakenneultrat (vad heter det på svenska) vi var på och fick veta nya och bra saker om Drakungen, som att hen har alla organ på rätt plats och så vidare.

resizedimage8001105 IMG 4834

Mot slutet av oktober började redan en liten bebémage synas och lite senare gjorde jag en uppdatering om läget så långt.

 

resizedimage8001051 IMG 5109

I början av november strosade vi in en affär och kom ut därifrån med en bugaboo buffalo med TIGERPRINT. Så jäkla nöjd över det (totalt överprissatta) impulsköpet. Can't wait att få börja använda den! En lattebehållare måste jag ännu köpa till den LOL. (Not kidding.)

resizedimage800600 IMG 5002

Men i övrigt gick oktober och november ut på att vara sjukskriven, tampas med ångest och sitta i väntrum på psykiatriska polikliniken

resizedimage800561 IMG 5417

Ett inlägg om hur barn blir till snickrade jag också ihop.

resizedimage800331 24130286 10156265476298968 3981300180689735252 o

Sen startade äntligen revolutionen!

 

Och där sätter jag punkt för bloggåret nummer tio i ordningen. I retrospekt kan vi säga att det var mycket väntande, många omvälvande saker, väldigt trasiga själar och utmattade typer. Ändå har det finaste hänt, vår Drakunge har blivit till. Det är det som håller mej i gång, tanken på att hen snart ska vara här och bara VARA. Vara vår och vara nära och finnas till. Jag hoppas på att allt kommer att svänga då, att livet kommer att bli lättare och allt kännas som moln och bomull och sockervadd.

Tack för att ni hängt med!