onsdag 25 oktober 2017 - 07:02

TÄND ETT LJUS

IMG 4834Som bonus får ni en bild på magan tagen ur en awkward vinkel i en dålig spegel. Håll till godo.

 

Det här var ju en rimlig lista just nu när klockorna snart vrids mot ännu mörkare etc.

Vad ger ljus i ditt liv?
Det är olika vid olika tidpunkter förstås. Ni inser kanske att det just nu är rätt mörkt i lifvet, men det är klart det finns ljus. Jag ser framemot att känna mer av Drakungen i magen (nu känns det mest som förstoppning och bajskorvar som flyter runt i magen). Jag är också otroligt pepp och glad över skrivkursen jag är med på, för nu har jag äntligen typer som så småningom börjar leva i mitt huvud. Det ger mej en rutin och nåt att se framemot, att öppna dokumentet och lägga till några rader.

Hur överlever du höstmörkret? Fem knep.
1. Stearinljus. Alltid och överallt. Det ska finnas en hel arsenal i skåpet vid alla tidpunkter under hösten och vintern, och de ska gärna tändas både morgon och kväll.
2. Musik. Sköna listor med lugn musik som kan tryckas igång när som helst.
3. Böcker. Just nu har jag tagit fram Antti Tuuris Pohjanmaa, en bok jag tänkt läsa i åratal men aldrig kommit mej för.
4. Kompisar. Att kunna umgås med vänner är guld. Vänner och partner. Att bara få ösa ur sej sin höstångest.
5. Katt. En katt är alltid bra att ha, den kan en prata med och klappa. Underskatta aldrig den tröstande förmågan en mjuk päls bidrar med!

Om du inte kan prata med en vän, vem lyssnar?
Som tur har jag vänner jag kan prata med, och som jag sa här ovan så är det GULD. Jag råkar också ha turen att ha en bästis som jag har blodsband till, känns som att vi förstår varann på ett helt annat plan då. 
Sen pratar jag också med psykologer och läkare för tillfället, fast jag inser att det inte är förunnat alla och att det kan vara svårt att komma ända dit. Försök ändå, om det känns som att du behöver det. Annars: skriv. För dej själv eller för internet, ut med allt bara. Det hjälper.

Varför är det viktigt att prata när man har det svårt?
Att prata får en att klara av vardagen, lättar på ångest och håller en i liv. Helt enkelt.

Hur kunde du vara ett ljus för något annan?
Just nu kan jag det inte. Det är förstås viktigt att hjälpa andra, att lyssna och dela med sej och så. Men en måste också känna till sina begränsningar, om en inte själv kan vara ett  ljus i sitt eget liv kan det vara svårt att dela med sej också. Ta på dej syremasken själv före du hjälper barn och medpassagerare, liksom.

Snart är det allhelgona. Vem minns du som har gett ljus i ditt liv? #DelaLjus #JagTänderLjus
Varje allhelgona minns jag min dagmamma Elvi som var en trygghet och en stadig pelare i min barndom. 

En person jag vill skicka extra ljus till i höstmörkret
Till alla er som orkar ta hand om andra, alla som jobbar med människor, som vårdar och ser till att vi har det bra. Tack, ni vet nog inte hur viktiga ni är.

En låt som får mig på bra humör

Fortfarande en favorit.

tisdag 10 oktober 2017 - 16:10

THE SOUNDTRACK OF MY LIFE

Min kompis Ida B skrev en statusuppdatering på Facebook där hon funderade på vilka sju låtar som skulle ingå i hennes livs soundtrack. Jag började såklart också fundera och klicka runt i mina Spotifylistor. Några låtar var självskrivna, andra hittade jag efter en stunds letande och lyssnande. 

Jag inser också att mitt livs soundtrack nog ändrar för varje årstid och varje år som går. Men just nu, hur känns det just nu?

Sju låtar känns ganska lite, samtidigt var jag tvungen att riktigt fundera igenom vilka sju som skulle få komma med. 

Här kommer de i den ordning jag ordnade dem på i en spellista, vet inte vad ordningen betyder, men det ska vara just den här.

 

1. The National - Sorrow

De två första raderna förklarar ju allt. 
Jag fullkomligt älskar den här låten annars också. Videon är från när National uppträdde med låten på MoMA i New York i sex timmar i sträck. (A lot of) Sorrow hette verket, naturligtvis.

 

2. Kent - Elvis

Det här är lite det allmängiltiga i att bli missförstådd, misstrodd och vara lite knäpp. Just så där som det allt som oftast känns. 
Dessutom är det den här låten jag brukar namedroppa om någon frågar vilken min favorit är av alla Kentlåtar.

3. Silvana Imam - Svär på min mamma

Ibland behöver en stå framför spegeln och tycka att en är oövervinnerlig. Då är det Silvana som ringer i öronen. Min tid är kommen.
När jag hörde Silvana för första gången 2014 (bland de första låtar jag hörde var nog just den här) och när jag insåg att det här är en flata som rappar om att förändra världen OCH vara flata var det något som liksom klickade. Min tid är kommen.

Screen Shot 2017 10 10 at 15.50.47

4. Oskar Linnroos - Hur dom än

Det fanns en tid när jag lyssnade på Oskar Linnroos morgon, middag kväll och det här är en låt som ännu sitter kvar. En fuck you-låt att skrika och hoppa på stället till.
Vi ska göra det fast ingen verkar tro det.

5. Beyoncé - 7/11

Det är klart Bey ska vara med på listan över mitt liv. Det här är den coola, in your face Beyoncé som skiter i vad folk tycker och dansar på balkongen i pantertrosor. Tjejfest med öl ur plaststop. Fuldans i hotellrummet. Det vill jag också göra.

6. Dixie Chicks - Not ready to make nice

Den här låten skrev Dixie Chicks som svar på det rabalder som uppstod när de kommenterade George W Bushs invasion av Irak. We don't want this war, sa Natalie Maines och då bröt helvetet loss och radiokanaler vägrade spela deras låtar och de skulle inte ha nån åsikt.
Då kom den här. Och det är det här vi fortfarande måste känna, tänker jag. Vi kan inte hålla på och vara snälla mot dummisar, utan måste stå upp för världen och de som har det värre än oss. Det är i alla fall så jag vill försöka leva.

7. Säkert! - Fredrik

Sedan fortsätter vi lite på världförbättringstemat med Säkert! och Fredrik. Den här får symbolisera likasinnade, vänner, den solidaritet och lojalitet jag känner med och för många. Tack för att ni finns!

onsdag 4 oktober 2017 - 18:06

WHO DIS?

Jaha ja, vem är jag undrar Sevendays. Vi kan ju ta och fundera på hur det känns just i dag!

616078 10151281375390664 495879662 oSå här såg jag ut på en gammal profilbild på Fb.

På jobbet: Jag är rätt försiktig i nya jobbsammanhang, samtidigt kan jag lägga på mitt redaktörsfejs och ställa alla de rätta frågorna. När jag kommit in i ett arbetssammanhang blir jag rätt rolig och avslappnad, den där som HEITTÄR LÄPPÄ men samtidigt kan prata om svårigheter på jobbet.

Överlag när det kommer till jobb så är jag en bergochdalbana. Först är jag oövervinnelig och kan allt, några veckor senare är jag säker på att alla hatar mej och att precis allt jag gör är värdelöst. 

På festen: Nu har jag inte varit på fest på ett tag, men vanligtvis brukar jag vara den som showar i små grupper, drar mej undan i stora. Jag trivs bäst i små grupper, vill hellre sitta på pub med två vänner än vara på en stor fest. Fast har jag tillräckligt mycket öl spelar det ingen roll var jag är, då har jag roligt hur som helst.

catzobw

Så här såg jag ut på en gammal profilbild på Fb.

I kompisgänget: Jag har många vänner som jag på senaste tid har försummat å det grövsta. Jag älskar dem alla och det känns verkligen hemskt att jag inte hunnit eller orkat umgås på flera månader. Jag är den som dels lyssnar på andra, dels spyr ut mitt illamående på mina vänner och väntar mej stöd och hjälp - vilket jag också får.

På gymmet: Är jag inte.

981261 10151684092275664 139338212 oSå här såg jag ut på en gammal profilbild på Fb.

I bloggvärlden: Vet jag inte längre. I den förra bloggeran var jag väl ganska rolig, nuförtiden är det ju mest misär och angst här. Jag tänker att jag vill säga något med det jag skriver, men också vara lite lättsam och rolig ibland. Osäker dock om min humor skiner igenom.

I skolan: Var jag en medelmåtta. Försökte vara rätt cool och sval, men det lyckades nog sällan - speciellt i högstadiet. I gymnasiet var det lättare att vara sej själv och att vara bland andra. Men tja, jag var duktig utan att egentligen göra nån effort. 

1239225 10151854658665664 1004036543 oSå här såg jag ut på en gammal profilbild på Fb.

Bland okänt folk: Tyst och tillbakadragen för det mesta. Jag är rädd för folk jag inte känner, jag vet inte hur jag ska vara och har svårt för small talk. 

På restaurang: Så länge jag får pizza är jag glad.

10628313 10152661540995664 1549444397144167578 nSå här såg jag ut på en gammal profilbild på Fb.

I klädbutiken: Ogillar verkligen att gå i klädbutiker, ännu värre om jag måste prova något. Det som jag däremot Ä L S K A R är att gå på Stockas glas- och köksavdelningar. Där vilar mitt sinne! Jag besökte Iittalabutiken i Arabiacentret för några veckor sen och DÄR, ja DÄR vilade verkligen mitt sinne. Det var det bästa jag varit med om på länge.

I en okänd stad: I städer vill jag se saker, men sällan ensam. Är jag ensam blir jag alltför medveten om mej själv och vet inte vart jag ska vägen.

11426716 10153316615960664 580361201862648431 nSå här såg jag ut på en gammal profilbild på Fb.

På flyplanet: Jag har egentligen inget emot att flyga, förutom att jag får otroligt dåligt samvete efter varje flygtur. Nu har jag ingen förstört världen en liten bit! Hatar också att vänta på att boarda. 

 

11538987 10153341719855664 490947977949027962 oSå här såg jag ut på en gammal profilbild på Fb.

I en relation: Rätt ombytlig här också. Jag kräver ganska mycket eget rum och egen tid, vilket kan vara svårt för andra ibland. Annars är jag en som gärna vill ha det roligt och jag fånar mej rätt mycket. Vill skratta. 

Jag anpassar mej också mycket till den andra i en relation och vill att den ska ha det bra. Jag tänker ofta på hur allt ska vara jämlikt, i alla fall i teorin.

I hissen: Tyst som fan! Om jag inte är ensam, då tar jag selfies via spegeln.

11755716 10153391473220664 760272591240437281 nSå här såg jag ut på en gammal profilbild på Fb.

måndag 11 september 2017 - 12:06

TIPS PÅ SJUKSERIER?

Hej bloggen!

Jag har jobbat rätt mycket det senaste veckorna och därför haft lite svårt att hinna med dej. Eller jag har helt enkelt varit så trött om kvällarna att jag inte orkat skriva något. Inte så konstigt egentligen, tänker jag.

Nu har jag blivit sjuk, så nu är jag tvingad till vila på soffan. Har svarat på lite mejl men nu tänkte jag lägga mej ner och se på The Good Wife resten av eftermiddagen. Läsa lite bloggar perhaps? Jag kunde ju ta och svara på Sevendays blogglista och morgonlista här på samma gång så blir det lite action här.

Har du förresten serietips? Sånt som hittas på netflix eller Hbo? Har redan sett de vanligaste: GoT, Girls, GG, The Crown, Anne with an E, Black Mirror, Grace & Frankie, etc. Mitä näitä nyt on. Riverdale började jag också se på, kanske kan fortsätta med den. Och nya avsnitt av Bojack Horseman kom också, kanske jag återgår till den också. Nåja, jag har ju ganska mycket att se actually.

 

Blogglistan

Jag bloggar för att det är meditativt. Ibland bloggar jag för att jag har ett budskap, ibland bloggar jag för att jag vill komma ihåg saker senare, ibland bloggar jag för att skryta om saker jag gjort.

Jag läser andra bloggar för att det är underhållande och ett tidfördriv. Också för att veta vad som händer i mina vänner o bekantas liv.

Den första blogg jag läser på dagen: finns ingen för jag har inget system. Nån som länkat sin blogg på Facebook och har en intressant rubrik, typ.

Den här typen av blogg saknas: analyserande samhällsbloggar kan jag ibland sakna i Svenskfinland. Och fler regnbågsbloggar.

Det här skrivs det för mycket av i bloggar: inget. Det är ju det som är så himla bra med bloggar, att man får gotta ned sej i precis vad man vill och får skriva exakt så mycket man vill i sin egen blogg.

Blogg eller vlogg: blogg, men vloggar kan vara kul också! Eller liksom, korta klipp med texning är nice.

Atmosfären i den finlandssvenska bloggvärlden är just nu: bra, tror jag?

Det här tycker jag om sponsrat innehåll: det är väl upp till var och en, tänker jag. 

Mitt mål med min blogg är: jag har nog inget mål. Kanske ibland att sprida kunskap och ibland att försöka vara rolig. Men mest bara ÄR min blogg.

En bloggare jag vill byta liv med för en dag: jag vet faktiskt inte. Kanske Ellen för hon har så fina katter.

 

Morgonlistan

Det bästa med morgnar är: när Quentin kommer och kurar ner sej i armhålan.

Då stiger jag upp: vanligtvis mellan halv åtta och nio. Lyxen med att kunna jobba distans.

Det här äter jag till frukost: har aldrig varit någon hejare på frukost, tidigare drack jag oftast bara en kopp svart kaffe varje morgon. När jag blev gravid började jag tvinga mej själv att äta frulle, dels för att det säkert är bra för bebin, dels för att jag börjar må illa annars. Så ofta äter jag rostade rådbröd med ost och gurka och dricker te till. Har inte haft sug på kaffe heller sen jag blev på smällen.

Det första jag gör på morgonen: klappar Quentin och sen somnar jag ofta om.

Den perfekta morgonen ser ut så här: vaknar, får ligga kvar i sängen, somnar om, vaknar igen, stiger upp, kokar te, läser hesari, lyssnar på morgonmusik, går tillbaka till sängen.

Så här länge tar det att göra mig klar för skola/jobb: Från en halv till en timme. Men när jag jobbar hemifrån så stiger jag bara upp, tar på mej mysbyxorna och sätter mej framför datorn.

Mitt alarm på telefonen är: Norah Jones Come away with me.

Mitt bästa tips mot mogontrötthet: har inget, hjälp! Morgontrötthet är mitt största gissel!

torsdag 7 september 2017 - 13:35

HEITANEN & HENRIKSON s02

FullSizeRender 2

Min favoritbokpodd Hietanen & Henrikson är tillbaka för säsong två! Lyssnade förstås redan på första avnsittet och fick massor läspepp.

Här följer mina svar på Idas och Annes läslista.

 

1. De här böckerna ser jag mest framemot att läsa under hösten
Jag läste just den jag såg MEST framemot, Westös Den svavelgula himlen. Jag ÄLSKAR hans Helsingforsböcker så mycket att jag dööööör! Nu läser jag Johanna Holmströms Själarnas ö och till följande på listan ligger Eva Frantz Blå villan.

Jag ser också jättemkt framemot att läsa Koko Hubaras Ruskeat tytöt, som jag står i privat lånekö till.

2. Den här boken önskar jag att alla skulle läsa
Jag skulle säkert svara Hubaras Ruskeat tytöt om jag läst den - och om jag känner mej själv rätt. Men annars tänker jag väl Århundradets kärlekssaga pga kärlek, sorg och underbarhet.

3. Mina favoritböcker
Westö förstås, men storfavorit är fortfarande Monika Fagerholms Den amerikanska flickan.

4. De här böckerna tröstar mej
När jag var deppig för tre år sen så fann jag mkt tröst i Maria Turtschaninoffs Anaché (mer om det i en Sevendaysbilaga snart!).

5. Det här blir årets julklappsbok
Kanske Ted & Kajs Zoo? Själarnas ö och Svavelgula himlen också tänker jag.

6. Den här boken läser jag om och om igen
Jag läser faktiskt sällan böcker igen, men poesi bläddrar jag gärna i flera gånger. Tikkanens Kärlekssaga, Moliis-Mellbergs A och E Södersgrans dikter, för att nämna några.

onsdag 30 augusti 2017 - 12:42

HÖSTVISA

d0c68602fe9dc5144388d4706ced1511

Bild härifrån.

 

Man vet att det är höst när jag lyssnar igenom alla versioner av Höstvisa som finns på Spotify. Naturligtvis gråter jag vid varje version. Det är något med "kanske hittar vi varann / kanske hittar vi då på / något sätt att få allting att blomma" som får mej att kippa efter andan varje gång.

Låt som ger mig höstkänslor: se ovan.

I höst vill jag klä mig så här: gärna så mjukt som möjligt. Egentligen vill jag gå i tweedkjolar och fina skjortor, det är så tjusigt! Jag vet ändå att jag hellre är bekväm än snygg, så det får bli nåt mjukt.

Hösten doftar vått gräs och röda lönnlöv. Det doftar regnig promenad under halvtrasiga gatlyktor, nya ryggsäckar och färska kanelbullar

Det bästa med hösten är alltings nystart. Vilket är hemskt paradoxalt eftersom allt dör på hösten. Från slutet av oktober till början på maj är allt dött - ändå känns hösten som en möjlighet att förnya sej själv, gå till frissan efter sommarblekta dagar och plocka fram de där stärkta skjortorna och knappt använda jeansen från skåpet. Vässa pennorna och lära sej nytt.

Det sämsta med hösten är döden. Allt dör, allt luktar ruttet, vi går mot alltets begravning och årets värsta tid, senvintern och den tidiga våren.

Mat som jag förknippar jag med hösten: lasagne (vegetarisk), spagetti bolognese (vegetarisk), linsgryta, varma smörgåsar, och pizza förstås. Pizza bör förknippas med alla årstider.

En höstkväll tillbringas troligen halvsovandes i soffan. Dock är stearinljusen alltid tända (tills jag går och lägger mej på riktigt, är ej dum i huvudet.)

En (många) sak(er) jag ser fram emot i höst är yogakursen jag ska gå (som börjar ikväll!), den årliga Djur-resan, The National-konserten, att vara hemma, min soffa.

tisdag 22 augusti 2017 - 08:25

DEN STORA FILMLISTAN

2167c0bda30a7c032df83e5fb96f4821

Att jag inte fyllde i förra veckans boklista här på Sevendays beror endast och enbart på melankoli. För böcker är livet, det vet vi ju alla. Jag fyller eventuellt i listan ännu, men veckans lista är också rolig. Vi kör den nu som en lättsam tisdagshälsning!

Jag tycker att filmer är väldigt mångfacetterade. Det är som att fråga vad jag tycker böcker är. Filmer finns i så många olika konstellationer och humör, vissa borde inte ha gjorts medan andra kan vara livsviktiga. Det är som konst överlag, vi kan finna tröst, underhållning och högre makter i det. Eller så kan vi tycka det är patetiskt skit. Personligen har filmer varit viktiga för mej under olika skeden av mitt liv.

bc7ce253399fbb80b9aecf33a3ee0a27

Den bästa film jag sett är också en svår fråga. Det beror på. Jag kan säga Dirty Dancing, eftersom det är filmen jag sett absolut flest gånger i mitt liv. Den är feministisk och romantisk, den har dans och bra musik, kvicka repliker och världförbättrande. Men jag kan också säga Pulp Fiction, för den var så sjukt banbrytande när den kom, jag kommer ihåg att jag aldrig sett något liknande. Skulle jag däremot se den för första gången i dag, skulle jag troligen inte alls reagera på samma sätt. Ni vet varför min katt heter som den gör va?

6dbe0efff6baf4e935d2df83a765814d

Bio eller hemmamys: alltså båda. Nästan hellre bio nuförtiden, det är så svårt att koncentrera sej på nånting längre än 56 minuter i sitt hem mer. Ni vet, katter, telefoner, tvätt...

eeb9e5d06e28c4086ca8423cc25d3d56

Den här filmen borde aldrig ha gjorts: jag vet att jag sa tidigare att det finns riktiga skitfilmer, men samtidigt tänker jag att de flesta filmer som gjorts har någon relevans för någon. Sen borde ju alla rasistiska och hatspridande propagandafilmer stoppas, men det kanske inte var frågan? 

f0d6a439d8be589758f5a78ad9c14668

En film som berört mig: det finns så många. I SATC-filmen (den första, och den enda enligt mej) berörs jag av Charlotte när hon skriker NO! till Big utanför bröllopslimousinen. Titanic grät jag till varje gång. Efter Tom of Finland grät jag hela vägen hem. Alla människoöden som påverkar och berör. Kommer inte på någon absolut speciell, kanske jag återkommer.

1342dcd2025f9ac540c329498bf71c9c

Mitt bästa biosällskap för skräckfilm är Filip, för all annan film Mira.

Det bästa att äta framför en film är naturligtvis popcorn. Med en colaslushie till.

3117062d31901fd007f5f175a503a893

Hen skulle spela huvudrollen i filmen om mig: oj. Zooey Deschanel kanske? 

Den senaste film jag såg var Frozen, den kom på tv i söndags och jag var nöjd.

 

Alla bilder finns på min Pinterestboard Popcorn for the brain.