467C50E1 A368 4961 A903 A515AC31CE2A

30 VIKTIGA FAKTA OM *MÄJ*

Skrivet av Catariina Salo 30.01.2018

Kategorier:

Det brukar cirkulera en del facts for likes-listor på twitter, men jag har aldrig orkat göra en där. Tänker att den här jag hittade och snabböversatte kunde funka bättre på bloggen. Så varsågoda, tack för att ni frågade, här får ni trettio viktiga fakta om mej!

Photo on 27 01 18 at 14.08 3Sexy_Mama_80.jpg

1. Berätta om ditt bloggnamn
Det fanns en sajt som hette sloganizer förr i världen (kanske ännu också?) och när jag funderade på att börja blogga så gick jag helt enkelt in på den och klickade mej fram till sloganen "the ideal catariina". Tyckte det lät så fantastiskt att det hängt med sen dess. Använder ideala catariina på så gott som alla ställen som kräver ett skärmnamn. Mycket bra!

2. Vem inspirerar dej och varför?
Min katt. Den sover jättemycket.

3. Bryr du dej om vad andra tänker om dej?
Oh ja. Alltför mycket, men mindre och mindre för var dag.

4. Vad ser du mest fram emot?
Just nu: att få ut bebisen. Börjar vara tungt att inte komma upp från soffan, att vara överkänslig och att stånka medan jag knyter skorna.

5. Vilket är ditt livsmotto, eller ett av dem?
Jag försöker vara snäll och uppmuntra snällhet.

6. Vilket är ditt drömjobb?
Frilansande journalist/skribent, måste jag nog ändå säga. Så i princip jobbar jag till stor del med mitt drömjobb.

7. Vilken fiktiv karaktär vill du träffa?
Mrs Mia Wallace! Vi skulle dricka five dollar milkshakes, berätta vitsar och dansa till Girl, you'll be a woman soon (men inte OD:a).

8. Vad ville du bli som vuxen när du var barn?
Olika. I ett skede vill jag jobba i en gummistövelfabrik.

9. Om du var en seriefigur, vem skulle du vara?
Ynk i Mumin.

10. Vilken talang önskar du att du hade?
Jag vill kunna sjunga! Så där riktigt bra, stå på en scen och dansa och sjunga-bra! <3

11. När känner du dej mest utanför din bekvämlighetszon?
I stora grupper där jag inte känner folk så bra och där jag på nåt vis måste framhäva mej själv. Gillar inte alls att vara i stora grupper överlag, trivs bäst på tumis med folk. Och med min katt.

12. Vilken artist gillar du, men pratar sällan om att du gillar (alltså skämsartist)?
Tror jag är rätt öppen med alla jag gillar faktiskt, bryr mej nog inte så hemskt mycket om nån annan tycker musiken är sveki. Gillar jag så gillar jag! Men ja okej, Paris Hiltons Stars are blind är ju en skämslåt jag gillar.

13. Vad upprör dej?
Sociala orättvisor! Rasism! Brytande av mänskliga rättigheter! Ni vet. (Satt just igen och grät efter ett tv-program för att jag igen en gång insåg hur priviligerad jag är som vit västerlänning, att jag t.ex. inte blir skjuten av poliser utanför mitt eget hem, och hur orättvist allt är. Och jag vet att det inte hjälper att sitta på sin soffa och gråta utan man måste göra något, ex starta revolution.)

14. Vad irriterar dej mest just nu?
Att de senaste veckorna har alla nyheter handlat om inbördeskriget och presidentvalet. Inte för att det inte skulle vara viktigt men det börjar stå mej upp i halsen.

15. Hur blir du av med stress?
Hahahahahaaaa, BRA FRÅGA.

16. Du måste eliminera en dag ur ditt liv. Vilken väljer du?
Men shit vad svårt! Vi vet ju alla att det som inte dödar gör oss starkare (!!!) och än är jag inte död. Så jag vet inte? Kanske nån sån där onödig ångestdag när ingenting händer och en bara ligger i fosterställning och skriker på golvet. Det finns kanske för många av dem i mitt liv så en kan gott och väl åka.

17. Hur snabbt drar du slutsatser om människor?
Rätt snabbt. Men jag är också ganska snabb på att re-evaluera mina slutsatser.

18. Om du var en docka, vilken accessoar skulle säljas tillsammans med dej?
En katt, absolut. En svart, långhårig katt.

19. Vad i ditt liv har gett dej mest tillfredställelse?
Mitt hem. Att ha ett eget hem att komma till, att trivas i det och känna mej trygg. Jag har haft ett par sådana, alltså lägenheter som varit trygga hem. Inklusive mitt nuvarande hem.

20. Vad skulle du aldrig sätta i en pinjata?
Cyanid.

21. Den sämsta du satt pengar på?
På senaste år har jag inte gjort hemskt många hutiköp, alltså köpts stuff jag hatat. Har inte shoppat så mycket. Men jag vet inte, det kan vara den där vegehamburgaren med mac'n'cheese på Nghty Brgr. Det var verkligen en överprissatt, dålig måltid som jag kommer ihåg i all sin uselhet såhär flera månader efteråt.

22. Vilken vanlig missuppfattning är du trött på att höra om och om igen?
"Snart vågar man inte ens säga hej till kvinnor mer."

23. Vilket är det bästa stället att hitta fantastiska människor?
Internet, helt klart. Har hittat en hel massa av mina bästa människor på nätet.

24. Vilken mat äter du helst?
PIZZA!!!!!!

25. Vilken tv-serie kan du se om och om igen?
Gilmore girls och SATC. Kommer alltid funka, trots att de inte heeeelt håller för tiden. (Men ännu värre med t.ex. Friends, DEN serien har inte åldrats väl. Väldigt homofobisk och fatshamande.)

26. Vad är du mest känd för inom din kompiskrets?
Har jag aldrig tänkt på! Kanske för att jag gillar katter och pizza? Och att jag är rätt snäll och väldigt känslig/brölig.

27. Vem av dina vänner liknar dej mest?
Patricia, skulle jag ändå säga. Trots att våra liv ser helt olika ut så har vi en grund som är rätt lika. Vi fungerar på liknande sätt och har rätt lika värderingar.

28. Vilken är det mest traumatiska händelsen i ditt liv?
Jag vet inte mest traumatisk egentligen, men tonåren är ju nog den tid som format mej allra mest. Så är det säkert för många?

29. Vilken är din största livsvisdom?
CARPE DIEM! Nä skoja bara. Just nu är min bästa visdom att vara snäll mot mej själv och komma ihåg att det är okej att vila. Sen brukar jag också ofta tänka att saker och ting har en tendens att ordna sej.

30. Vad kommer du aldrig att göra igen?
Bli gravid, tror jag. HEHE.


RUTINER OCH OVANOR

Skrivet av Catariina Salo 10.01.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

IMG 7026En dag var det soligt och jag var ute - samtidigt!

Veckans Sevendayslista, varsågoda!

Det här året vill jag bryta denna ovana: Jag har en stark ovana av att genast påpeka saker som inte blir gjorda på *mitt sätt* här hemma. Överlag är jag ingen ordningsgeneral, men det finns vissa grejer som av nån orsak känns livsviktiga för mej. Som att tomatskivorna inte får vara för tjocka, handdukarna ska vikas på ett visst sätt (det har vi pratat om tidigare) och bioroskispåsarna ska användas i en viss ordning. Mira har ibland påpekat att "man kan göra saker på olika sätt" och så är det ju. Jag märker att mycket av det här också är saker jag bär med mej hemifrån, vanor som bara är vanor - det ligger liksom ingen raketforskning bakom. Sååååå jag jobbar på det, att jag får göra saker på mitt sätt, men inte ska bli rabiat om det görs på ett annat - lika fungerande - sätt.

Mina frukostvanor ser ut så här: Tidigare hade jag aboslut inga frukostvanor, eller jo, en stor kopp svart kaffe och iväg. Det senaste halvåret, lite på, har jag ätit frukost varje morgon. Men nån riktig rutin på det har jag inte. Ibland vaknar jag ashungrig och rostar rågbröd, andra morgnar äter jag gröt - som jag vet ska vara bra för min mage. Sen dricker jag kaffe lite senare, för det ryms liksom inte på samma gång just nu, både frukost och kaffe.

Min träningsrutin är: Heheheheee. Att kolla yogabilder på Pinterest?

En ovana jag har blivit av med: Mitt eviga pillande på underläppen. Jag får supertorra vinterläppar och i flera år så pillade jag alltid på underläppen vilket gjorde att den flagade mer än lovligt. Det har jag slutat med och vinterläpparna har blivit lite bättre.

Den här rutinen vill jag få in i mitt liv: Asså jag vet inte. Jag tycker ju inte så hemskt mycket om rutiner egentligen, inte vardagsrutiner i alla fall. Jag vill kunna vara spontan, göra saker eller låta bli, och skapa min egen trygghet i det.

Min rutin när jag läser bloggar: Nej nån sån har jag inte längre. Tidigare, i den förra bloggeran (kan man säga så? ni vet vad jag menar, PepparPapperRatata-eran) läste jag slaviskt bloggar via Google Reader, nu klickar jag in mej på bloggar som råkar komma upp i mitt Facebookflöde.

En ovana jag inte gillar hos andra: Perusgrejer som typ äldre ogillade när man själv var barn/ungdom: folk som spottar på gatan, människor som smaskar när de äter, bara vrister mitt i vintern plus förstås machokulturen.

Mina matrutiner är: Nej det finns verkligen inga såna.

Så kommer jag ur en ovana: Jag måste först inse vad det är för bra jag kommer att få ut av att skippa ovanan, då kanske jag kommer ur den. Annars är jag för lat.

En rutin alla borde ha: Vara snälla mot varann.

Den här vanan vill jag fortsätta med i år: Kanske den där frukostbiten. Hoppas den håller i sej efter graviditeten också, liksom. Men sen igen, då kanske en inte hinner göra nåt annat än svepa lite kallt kaffe innan ungen skriker och ska ha mat. VEM VET.


ÅRETS LISTA 2017 + 2018

Skrivet av Catariina Salo 30.12.2017

Kategorier:

Så här inför nyår vill en ju organisera och förnya, let's kolla hur det ser ut genom Ratatas årslista.

IMG-2511.JPG

2017 var året när jag: gifte mej, tänkte jag säga men det var ju 2016. Men blev gravid, det måste ju klart vara det största som hänt under 2017.

Fem ord som beskriver 2017: Väntan, omstarter, Dystern, stickor och nålar.

Årets höjdpunkt: När jag till slut insåg att jag verkligen kommer att bli mamma och att jag verkligen kommer att fixa det. 

Året genom Spotify (klick!): Alltså har lyssnat så dååååligt på musik i år, men här är min ringa lista. Senast jag lagt till en låt är i oktober.

Årets maträtter: Pizza, fortsättningsvis! Och frukost. Sedan jag blev gravid har jag ätit frukost varje dag, något ni ju vet att jag aldrig tidigare gjort i mitt liv. 36 år tog det. Få se vad som händer sen när ungen är född.

Årets kulturupplevelser: Jag har varit ganska avtrubbad när det kommer till upplevelser i år, men om jag drar hemåt så älskade jag ju det jag såg av De langerhanska öarna med Stina och Ylva Ekblad. I litteraturväg har jag gillat Kjellppas Den svavelgula himlen och Karin Erlandssons Pärlfiskaren speciellt mkt.

Årets samhällsfenomen: #dammenbrister, tveklöst. Så grymt att det gjordes, så bra att det blev diskussion, så viktigt att vi fortsätter hålla liv i diskussionen.

Årets somarminne: Jakten på enhörningen, aka UNICORN RESCUE MISSION.

Årets gimme more: Sommar!

Årets gimme less: Dyster och depression.

Årets utmaning: Att vara mej tjälv trogen. Jag har, som ni nog redan vet, en tendens att fundera och analysera alltför mycket. Dessutom tenderar jag ofta glömma bort mej själv i mitt funderande på hur världen och min omgivning kunde bli bättre. 

 

2018 blir året när jag: FÖDER EN UNGE. Det måste ju också vara den absolut största händelsen nästa år. Ja och blir förälder förstås. Dom hänger ju lite ihop. 

Fem ord som kommer beskriva 2018: Kärlek, hopp, spyor, bajs och pizza.

Året 2018 höjdpunkt: Hm, säkert något som har med Drakungen att göra? Allt kommer väl vara stort, varje tand, varje icke-ord, varje utvecklingsfas. Antar att en blir rätt uppslukad av sitt barn, i alla fall om tecknen jag ser runt om mej stämmer.

Året 2018 genom Spotify: Nästa års lista kommer att vara längre och bättre än i år. Jag SKA återvända till musiken. Tror jag sa det för ett år sedan också, men nästa år! Då händer det, jag känner det på mej.

Året 2018 maträtter: Pizza? Med en överraskande fyllning?

Året 2018 kulturupplevelser: Hoppas hinna läsa mycket trots att jag är nybliven mamma. Teater likaså, vi får se. 

Året 2018 samhällsfenomen: Patriarkatet faller slutligen.

Året 2018 somarminne: Lata dagar i insjöfinland. Dessutom längtar jag såååå efter att se en saimenvikare! Jag måste få göra det i sommar. ÄLSKAR NORPS!

Året 2018 gimme more: Hoppas jag skulle få mycket av allt bra, förstås.

Året 2018 gimme less: ...och så lite som möjligt av dåligheter.

Året 2018 utmaning: Alla de där tusen bajsblöjorna. Det ser jag ju inte alls framemot. Eller att börja lära ungen att äta mat - jag HATAR fasttorkad mat på möbler och golv.


JULLISTAN 2017

Skrivet av Catariina Salo 18.12.2017 | 2 kommentar(er)

Kategorier:

IMG 2

Födelsedagsveckan är slut, men frukta ej, JULVECKAN är här! Här kommer Sevendays jullista.

I år firar jag jul med Mira och Quentin. Det är första gången vi firar en traditionell finsk jul tillsammans, faktiskt. Förra julen var vi i Indien (ja, Quentin var i Österbotten) och julen före det var Mira utomlands. Det ska bli riktigt skönt att bara vara hemma på jul, skulle inte ha orkat med några stora utsvävningar heller.

Det här finns alltid på julbordet: Morotslåda. Jag ÄLSKAR morotslåda!

Min juldagsmorgon ser ut så här: Juldagsmorgon vet jag inte, men på julaftonsmorgon planerar jag stiga upp tidigt och koka risgrynsgröt (HAHA! Har ALDRIG kokat risgrynsgröt tidigare) åt Mira som ska iväg på jobb. Sen ska jag se på julfilmer och tupplura resten av morgonen och förmiddagen.

Tre saker som julen måste innehålla: Mat, bra typer och mycket stearinljus.

Min bästa julsång: Ojoj, det finns så många bra! Av traditionella julsånger diggar jag nog Sylvias julvisa mest av allt. Men Gläns över sjö och strand och Härlig är jorden ligger inte mycket efter. Är en sucker för stora julkänslor.
Av de mer moderna gillar jag Chris Reas Driving home for christmas, Amanda Jensen version av Antoher christmas, Dolly Partons Hard candy christmas, Sufjan Stevens jullåtar och förstås Juice Leskinens Sika. Men den här är en evig favorit:

Det här är jultradition hos oss: Vi har inga egna traditioner ännu faktiskt. Det är väl nu de börjar skapas antar jag. Satt just med Linnéa igår och funderade över hur vi faktiskt kan och får skapa våra egna traditioner nu. Det är väl det som är att vara vuxen, i ordets rätta bemärksele.
Jag skulle önska att vi kan skapa en tradition där julen är något lugnt och behagligt, där barnen får vara i fokus. Julbastu är också ett måste.

Så här klär jag mig på julafton: I pyjamas. Helst en pyjamas jag fått i julklapp.

Min bästa julfilm: Alltså jag är ju så cheesy att det blir Love actually och The Holiday. Båda kommer på tv under jul!

Vår gran ser ut så här: Vi har ingen ännu, men jag TROR vi ska gå och köpa en imorgon. Den ryms egentligen inte in hos oss, men det får vi lösa på nåt sätt!

Det sämsta med julen: Alltid gör man nån besviken med sitt kommande eller varande. Men so be it.

Det bästa med julen: ALLT annat. Stämningen, ljusen, maten, ledigheten, filmerna, musiken! Love it.


SAMMANFATTNING AV DET TIONDE BLOGGÅRET

Skrivet av Catariina Salo 10.12.2017 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

FullSizeRenderMina nio mest gillade instagrambilder. Ullatus ullatus så har de flesta att göra med en bebis.

Jasså jaha! Vad är det egentligen som har hänt under det här bloggåret? Nå alltmöjligt skulle jag väl säga. Vi tar en titt!

resizedimage800533 catzo bw 61

Vi hade gjort en misslyckad insemineringar och gjorde ett nytt försök i december.

resizedimage800600 IMG 3

Sen åkte vi iväg till Indien i tre veckor.

resizedimage800571 IMG 8334

Alla Indieninlägg hittas här. Firade bland annat min födelsedag med färska frukter och en flodresa i Kochi!

resizedimage800600 IMG 9103

Det var inte alltid så lätt eller gemytligt att resa i just Indien som kvinnopar, här finns en liten text om hur det var.

resizedimage800599 FullSizeRender

Eftersom insemineringen i december inte lyckades, testade vi en ny runda i januari - då med hormonsprutor. Alltså vi kontrollerade menscykeln med hormoner. Det var mycket sprutor och svällda magar och nagelbitande.

Den lyckades tyvärr inte heller.

Jag skrev också en guide till assisterad befruktning, hur det funkar.

resizedimage800600 FullSizeRender 4

I februari kände jag mej inspad och peppar och bra på mitt jobb! Då passade jag på att reflektera över hur det varit. (Helt ögonöppnande att läsa det här nu igen.)

resizedimage800600 IMG 1045

I februari gick min styvpappa bort efter en kamp mot cancer.

resizedimage800600 IMG 1279

Som nybliven ordförande för Regnbågsankan var jag med och pratade äktenskapslag i Sex & Sånt.

resizedimage800516 IMG 1672

I mars började vi vår ivf-behandling. Det här var min bästa dag! Jag hade fått hormonsprutor i två veckor och kände mej svullen och äcklig. När äggen skulle plockas ur fick jag så bra mediciner att jag fick en inblick i pundares känslopalett. Det var fantastiskt! Bland annar pratade jag om ballar med läkaren i min medicinyrsel.

resizedimage800987 IMG 1716

Jag genomgick en resa från svarthårig till blond. Kudos till Pinkki Paplari på Tavastvägen, dom kan sitt jobb! Ett halvår och tre sittningar tog det. Massor kostade det. Men jag är nöjd! Bilden är väl från andra sittningen tror jag.

resizedimage800450 FullSizeRender 3

Kosmos skiftade och jag var plötsligt gravid. Senare skulle det visa sej vara ett missfall.

resizedimage800990 unnamed 3

 

Vi hade påskbrunch och mitt nykläckta hednabarn Elvis kom på besök. <3

 

resizedimage800800 16708716 10154813937140664 2079980904896247595 n

Det här hände ju rekan i oktober, så inte ens under det tionde bloggåret (som går från första december till sista november) - men vill bara inflika att jag också gift mej sedan jag började blogga här på Sevendays.

resizedimage800538 IMG 7336

Det blev maj. Min mamma flyttade till min gamla hemkommun Malax och jag cyklade ikapp nostalgi.

resizedimage8001066 IMG 7641

Det känns som en stor del av året gått ut på att vänta. Vänta på mens, väntar på att få kissa på stickor, vänta på ultraljud, vänta på läkartider, vänta på hjälp. Ett långt väntans år.

resizedimage800600 IMG 8719

Jag besökte Ryssland för första gången i mitt liv! Med jobbet på Klockriketeatern var vi St Petersburg i några dagar och hade workshop för pjäsen Ice, som nu repeteras i Tallinn - as we speak. Se den! Premiär i Tallinn i januari och i Helsingfors i mars, baserad på Sorokins Ice-trilogi.

resizedimage8001066 FullSizeRender 2

Under sommaren satt jag på balkongen cirka en gång. Det här är i slutet av maj.

resizedimage8001066 FullSizeRender 3

En liten stund i början av sommaren kände jag mej rätt zen, trots mycket jobb med dokumentärklipp och what not.

Jag var också i Hangö på teaterträff och där inser jag nu att jag drack det sista vinet för året.

resizedimage800498 IMG 9401

Sen gjorde vi det andra ivf-försöket och fick igen vänta, vänta, vänta.

resizedimage800552 IMG 9666

Jag lade sista handen vid dokumentären och strax därefter tog jag semester.

resizedimage8001066 FullSizeRender

Vi firade en lugn midsommar i stan med bad på Allas sea pool, skärgårdskryssning med buffébord och allmänt häng. Sjukt bra.

resizedimage8001108 IMG 0263

Firade naturligtvis Pride hela veckan lång, och på pridetorsdagen firade vi också Min Kompis Karins möhippa med en regnbågsHypeblöjtårta. Kanske också sommarens varmaste dag.

resizedimage800531 IMG 0621

Besökte Österbotten och gick på traditionell dans i Åminne. Nostalgiskt och roligt.

resizedimage800599 IMG 0862

Och sen hade det plötsligt gått sju veckor sedan det fertilerade ägget placerades i min livmoder och vi hade bokat en tid till tidigt ultraljud. Vi var nervösa, jag tänkte spy på vägen, men det kändes ändå mycket bättre än innan det förra tidiga ultraljudet som visade sej vara ett missfall. Nu kände vi oss båda mer hoppfulla, kanske det kändes säkrare på nåt sätt. Och så var det ju så att det tickade ett litet hjärta inne i bönan som syntes på skärmen.

resizedimage800996 IMG 0919

En festival hann jag också med. Första gången Ilosaarirock, och det var en gemytlig festival!

resizedimage800529 IMG 1828

Jag blev hednamor till lilla Elvis! Festen höll hans föräldrar på Oravais slagfält, eller liksom restaurangen där. Det var fint och pedagogiskt att äta en gammaldags festmåltid. 

resizedimage800600 IMG 2515

Augusti präglas av två saker: 1) landsbygdsresidenset i Lappträsk 2) dysterns intåg.

Jag hade blivit beviljad ett två veckors residens i en stuga i Lappträsk, det var både roligt och jobbigt att bo på landet. Roligast var när jag och Johanna åkte på unicorn rescue mission. Det och alla andra Lappträskinlägg finns här.

Det mest trista som hände i Lappträsk var att jag började uppleva en melankoli, Dystern. Nu i efterhand vet vi ju att det utvecklades till en full blown megadepression, men då trodde vi väl bara att det var lite tråkiga preggokrämpor. Det är ändå det som är den dominerande känslan för augusti, Dysterns intåg.

resizedimage800628 IMG 2818

Sen var vi på det "riktiga" ultraljudet! Och såg typen! Och såg den röra på sej! Och det var en fin dag!

resizedimage800600 IMG 3267

Samtidigt som neggigheten började ta över livet och jag kämpade för att hålla mej flytande, hände också roliga saker som Raseborg Pride.

resizedimage8001197 Mamma pappa barn 9454

Och sen äntligen, äntligen var det premiär för min och Fridas dokumentär om Emil och Olivia, som ni fortfarande kan se här! Jag rekommenderar det å det varmaste om ni inte sett den ännu. Årets höjdpunkt!

Och efter den höjdpunkten kraschade jag.

resizedimage800567 IMG 4263

Den årliga DJUR-klubbsresan hjälpte litegrann, men annars känns det som att hela oktober och november har förflutit i en enda dimma av ångest och analyserande. 

resizedimage8001009 IMG 4527

Men visst hände ju bra saker också, som rakenneultrat (vad heter det på svenska) vi var på och fick veta nya och bra saker om Drakungen, som att hen har alla organ på rätt plats och så vidare.

resizedimage8001105 IMG 4834

Mot slutet av oktober började redan en liten bebémage synas och lite senare gjorde jag en uppdatering om läget så långt.

 

resizedimage8001051 IMG 5109

I början av november strosade vi in en affär och kom ut därifrån med en bugaboo buffalo med TIGERPRINT. Så jäkla nöjd över det (totalt överprissatta) impulsköpet. Can't wait att få börja använda den! En lattebehållare måste jag ännu köpa till den LOL. (Not kidding.)

resizedimage800600 IMG 5002

Men i övrigt gick oktober och november ut på att vara sjukskriven, tampas med ångest och sitta i väntrum på psykiatriska polikliniken

resizedimage800561 IMG 5417

Ett inlägg om hur barn blir till snickrade jag också ihop.

resizedimage800331 24130286 10156265476298968 3981300180689735252 o

Sen startade äntligen revolutionen!

 

Och där sätter jag punkt för bloggåret nummer tio i ordningen. I retrospekt kan vi säga att det var mycket väntande, många omvälvande saker, väldigt trasiga själar och utmattade typer. Ändå har det finaste hänt, vår Drakunge har blivit till. Det är det som håller mej i gång, tanken på att hen snart ska vara här och bara VARA. Vara vår och vara nära och finnas till. Jag hoppas på att allt kommer att svänga då, att livet kommer att bli lättare och allt kännas som moln och bomull och sockervadd.

Tack för att ni hängt med! 

 


FINLAND TOPP FEM

Skrivet av Catariina Salo 05.12.2017

Kategorier:

24775241 10155545093717795 5305359801685302863 n

Bifus bild, typ nästan lovligt stulen från neti.

 

Det finns många saker att vara besviken på med vårt fosterland för tillfället. Barnen och alpackorna som får väja för en nazimarsch under vår hundrade självständighetsdag, kiky som sätter köyhät kyykyyn, den förfärliga translagen och kvinnovåldet som frodas. Ja, hela Sipiläs regering - och vi ska inte heller glömma vädret. Men för en stund ska vi nu koncentrera oss på positiva saker, för det finns ju massor såna också!

Catzos topp fem saker med Finland.

1. Mörkret och misären föder kreativitet

Det kommer så många bra typer från vårt land, typer som gjort häpnadsväckande fina saker och verkligen påverkat generationer. Tänk på Tove Jansson, tänk på Edith Södergran, tänk på Touko Laaksonen! Genier! Och vad föds den här kreativiteten ur om inte just att det är så usligt och trist här. NÅNEJ, men det kommer verkligen bra typer från vårt land, människor vi kan vara stolta över. Tarja Halonen till exempel, vilken grej! I Finland finns också massor av människor som jobbar och verkar ideellt (speciellt i Svenskfinland!), som gör grejer helt gratis för att du och jag ska ha ett bättre samhälle att existera i (i dag, 5.12 är förresten dagen för volontärarbete, jag vill tacka alla som ger av sin fritid för De stora sakernas skull, TACK, ni är guld värda!). Huisigt bra typer här. 

2. Sommarnätterna

Det må vara ruggigt, kallt och mörkt största tiden av året, men när man sitter där på en Österbottnisk brygga och ser ut över havet, när dimman lägger sej över vattenytan och solen vägrar gå ner - då är allt förlåtet. När midsommareldarna brinner i insjöfinland och man står på åsen i Punkaharju medan en trubadur sjunger om ride sally ride och ölen i plaststopet är lagom blaskigt och myggorna äter på vristerna men det är okej, för solen går inte ner. De stunderna är allt, allt, allt.

3. Den sociala tryggheten

Jag har aldrig tänkt på att det skulle vara speciellt jobbigt att betala skatt. Visst, det går en stor del av lönen direkt i nån annans ficka, men det är pengar jag aldrig sett, och då känns det ändå okej. Riktigt konkret har jag ändå aldrig tänkt på vad jag bidrar till med min skatt, trots att jag ju vet ungefär vad skattepengarna går till. Utbilning, hälsovård, pensioner, etc etc.
Nu när jag själv är sjukskriven blir allt ändå väldigt konkret. I många andra länder hade jag inte haft möjligheten att försöka bli frisk. Genom att jag, och vi alla, betalar skatt, har jag möjligheten att överleva den här sjukdomen. Jag kommer inte att bli utslagen på grund av en stor ekonomisk förlust i och med min sjukskrivning. Det är jag så oerhört tacksam för just nu.

Dessutom, föräldrapeng! Visst, systemet kunde vara ännu bättre, men jestas så glad jag är över att både Mira och jag får vara hemma ett halvår var med vår bebis. Och att vi fick en massa saker och kläder i en låda helt grade. Lyxxxxxxx.

4. Den teoretiska jämlikheten

Vi ska vara jämställda och jämlika i vårt land, i alla fall de flesta av oss och i alla fall till pappers. Här finns många orätter att reda ut och många strukturella problem att ta itu med, MEN jag inser mina privilegier som vit queercisperson i Finland. Jag har det bra. Jag får vara gift med den person jag vill och jag har till och med möjlighet att skaffa barn tillsammans med min partner. Vårt land är inte ett av de 72 länderi världen där homosexualitet är straffbart. Jag kan rätt fritt gå på gatan med lilla familj utan att nån kommer och hugger ner mej. Det är jag ödmjukt tacksam över. (Det är också en motivator för att försöka få jämlikheten att faktiskt gälla alla, både ur rättslig och samhällelig synvinkel.)

5. Jallu och finsk öl

Ja, jag måste ju slå ett slag för två fantastiska drycker som det här landet har lyckats uppfinna och förvalta.
Den dåliga konjaken utblandad med brännvin, alltså Jaloviina. Vilken grej! Det är den absolut finaste alkoholhaltiga drycken jag vet. Den har attityd och historia, och den smakar också gott. Min mamma berättade nyss att när hon var gravid med min bror på 70-talet var kutymen att man skulle ta en sup konjak när man fick sammandragningar, gravida gick typ runt med konjakspluntor i handväskan. Blev väldigt glad över denna gamla graviditetshistoria!
Det finska ölet ska vi inte heller glömma. Denna blashoga, vattniga dryck som kallas finsk lager, detta fantastiska smaklöshetens mecka. Det är en klassiker som gör att det kittlar dödsskönt i kistan bara jag tänker på det. Aij aij, ser så fram emot att ta den där första klunken halvkall öl ur ett halvsmutsigt stop på en halvsjaskig uteservering nästa sommar.

Grattis Finland 100! Tack för att jag får vara i dej och att du i alla fall försöker ta hand om mej! 


TÄND ETT LJUS

Skrivet av Catariina Salo 25.10.2017 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

IMG 4834Som bonus får ni en bild på magan tagen ur en awkward vinkel i en dålig spegel. Håll till godo.

 

Det här var ju en rimlig lista just nu när klockorna snart vrids mot ännu mörkare etc.

Vad ger ljus i ditt liv?
Det är olika vid olika tidpunkter förstås. Ni inser kanske att det just nu är rätt mörkt i lifvet, men det är klart det finns ljus. Jag ser framemot att känna mer av Drakungen i magen (nu känns det mest som förstoppning och bajskorvar som flyter runt i magen). Jag är också otroligt pepp och glad över skrivkursen jag är med på, för nu har jag äntligen typer som så småningom börjar leva i mitt huvud. Det ger mej en rutin och nåt att se framemot, att öppna dokumentet och lägga till några rader.

Hur överlever du höstmörkret? Fem knep.
1. Stearinljus. Alltid och överallt. Det ska finnas en hel arsenal i skåpet vid alla tidpunkter under hösten och vintern, och de ska gärna tändas både morgon och kväll.
2. Musik. Sköna listor med lugn musik som kan tryckas igång när som helst.
3. Böcker. Just nu har jag tagit fram Antti Tuuris Pohjanmaa, en bok jag tänkt läsa i åratal men aldrig kommit mej för.
4. Kompisar. Att kunna umgås med vänner är guld. Vänner och partner. Att bara få ösa ur sej sin höstångest.
5. Katt. En katt är alltid bra att ha, den kan en prata med och klappa. Underskatta aldrig den tröstande förmågan en mjuk päls bidrar med!

Om du inte kan prata med en vän, vem lyssnar?
Som tur har jag vänner jag kan prata med, och som jag sa här ovan så är det GULD. Jag råkar också ha turen att ha en bästis som jag har blodsband till, känns som att vi förstår varann på ett helt annat plan då. 
Sen pratar jag också med psykologer och läkare för tillfället, fast jag inser att det inte är förunnat alla och att det kan vara svårt att komma ända dit. Försök ändå, om det känns som att du behöver det. Annars: skriv. För dej själv eller för internet, ut med allt bara. Det hjälper.

Varför är det viktigt att prata när man har det svårt?
Att prata får en att klara av vardagen, lättar på ångest och håller en i liv. Helt enkelt.

Hur kunde du vara ett ljus för något annan?
Just nu kan jag det inte. Det är förstås viktigt att hjälpa andra, att lyssna och dela med sej och så. Men en måste också känna till sina begränsningar, om en inte själv kan vara ett  ljus i sitt eget liv kan det vara svårt att dela med sej också. Ta på dej syremasken själv före du hjälper barn och medpassagerare, liksom.

Snart är det allhelgona. Vem minns du som har gett ljus i ditt liv? #DelaLjus #JagTänderLjus
Varje allhelgona minns jag min dagmamma Elvi som var en trygghet och en stadig pelare i min barndom. 

En person jag vill skicka extra ljus till i höstmörkret
Till alla er som orkar ta hand om andra, alla som jobbar med människor, som vårdar och ser till att vi har det bra. Tack, ni vet nog inte hur viktiga ni är.

En låt som får mig på bra humör

Fortfarande en favorit.


THE SOUNDTRACK OF MY LIFE

Skrivet av Catariina Salo 10.10.2017 | 1 kommentar(er)

Min kompis Ida B skrev en statusuppdatering på Facebook där hon funderade på vilka sju låtar som skulle ingå i hennes livs soundtrack. Jag började såklart också fundera och klicka runt i mina Spotifylistor. Några låtar var självskrivna, andra hittade jag efter en stunds letande och lyssnande. 

Jag inser också att mitt livs soundtrack nog ändrar för varje årstid och varje år som går. Men just nu, hur känns det just nu?

Sju låtar känns ganska lite, samtidigt var jag tvungen att riktigt fundera igenom vilka sju som skulle få komma med. 

Här kommer de i den ordning jag ordnade dem på i en spellista, vet inte vad ordningen betyder, men det ska vara just den här.

 

1. The National - Sorrow

De två första raderna förklarar ju allt. 
Jag fullkomligt älskar den här låten annars också. Videon är från när National uppträdde med låten på MoMA i New York i sex timmar i sträck. (A lot of) Sorrow hette verket, naturligtvis.

 

2. Kent - Elvis

Det här är lite det allmängiltiga i att bli missförstådd, misstrodd och vara lite knäpp. Just så där som det allt som oftast känns. 
Dessutom är det den här låten jag brukar namedroppa om någon frågar vilken min favorit är av alla Kentlåtar.

http://youtu.be/YB0F-_Ok2vw

3. Silvana Imam - Svär på min mamma

Ibland behöver en stå framför spegeln och tycka att en är oövervinnerlig. Då är det Silvana som ringer i öronen. Min tid är kommen.
När jag hörde Silvana för första gången 2014 (bland de första låtar jag hörde var nog just den här) och när jag insåg att det här är en flata som rappar om att förändra världen OCH vara flata var det något som liksom klickade. Min tid är kommen.

Screen Shot 2017 10 10 at 15.50.47

4. Oskar Linnroos - Hur dom än

Det fanns en tid när jag lyssnade på Oskar Linnroos morgon, middag kväll och det här är en låt som ännu sitter kvar. En fuck you-låt att skrika och hoppa på stället till.
Vi ska göra det fast ingen verkar tro det.

5. Beyoncé - 7/11

Det är klart Bey ska vara med på listan över mitt liv. Det här är den coola, in your face Beyoncé som skiter i vad folk tycker och dansar på balkongen i pantertrosor. Tjejfest med öl ur plaststop. Fuldans i hotellrummet. Det vill jag också göra.

6. Dixie Chicks - Not ready to make nice

Den här låten skrev Dixie Chicks som svar på det rabalder som uppstod när de kommenterade George W Bushs invasion av Irak. We don't want this war, sa Natalie Maines och då bröt helvetet loss och radiokanaler vägrade spela deras låtar och de skulle inte ha nån åsikt.
Då kom den här. Och det är det här vi fortfarande måste känna, tänker jag. Vi kan inte hålla på och vara snälla mot dummisar, utan måste stå upp för världen och de som har det värre än oss. Det är i alla fall så jag vill försöka leva.

7. Säkert! - Fredrik

Sedan fortsätter vi lite på världförbättringstemat med Säkert! och Fredrik. Den här får symbolisera likasinnade, vänner, den solidaritet och lojalitet jag känner med och för många. Tack för att ni finns!


WHO DIS?

Skrivet av Catariina Salo 04.10.2017

Kategorier:

Jaha ja, vem är jag undrar Sevendays. Vi kan ju ta och fundera på hur det känns just i dag!

616078 10151281375390664 495879662 oSå här såg jag ut på en gammal profilbild på Fb.

På jobbet: Jag är rätt försiktig i nya jobbsammanhang, samtidigt kan jag lägga på mitt redaktörsfejs och ställa alla de rätta frågorna. När jag kommit in i ett arbetssammanhang blir jag rätt rolig och avslappnad, den där som HEITTÄR LÄPPÄ men samtidigt kan prata om svårigheter på jobbet.

Överlag när det kommer till jobb så är jag en bergochdalbana. Först är jag oövervinnelig och kan allt, några veckor senare är jag säker på att alla hatar mej och att precis allt jag gör är värdelöst. 

På festen: Nu har jag inte varit på fest på ett tag, men vanligtvis brukar jag vara den som showar i små grupper, drar mej undan i stora. Jag trivs bäst i små grupper, vill hellre sitta på pub med två vänner än vara på en stor fest. Fast har jag tillräckligt mycket öl spelar det ingen roll var jag är, då har jag roligt hur som helst.

catzobw

Så här såg jag ut på en gammal profilbild på Fb.

I kompisgänget: Jag har många vänner som jag på senaste tid har försummat å det grövsta. Jag älskar dem alla och det känns verkligen hemskt att jag inte hunnit eller orkat umgås på flera månader. Jag är den som dels lyssnar på andra, dels spyr ut mitt illamående på mina vänner och väntar mej stöd och hjälp - vilket jag också får.

På gymmet: Är jag inte.

981261 10151684092275664 139338212 oSå här såg jag ut på en gammal profilbild på Fb.

I bloggvärlden: Vet jag inte längre. I den förra bloggeran var jag väl ganska rolig, nuförtiden är det ju mest misär och angst här. Jag tänker att jag vill säga något med det jag skriver, men också vara lite lättsam och rolig ibland. Osäker dock om min humor skiner igenom.

I skolan: Var jag en medelmåtta. Försökte vara rätt cool och sval, men det lyckades nog sällan - speciellt i högstadiet. I gymnasiet var det lättare att vara sej själv och att vara bland andra. Men tja, jag var duktig utan att egentligen göra nån effort. 

1239225 10151854658665664 1004036543 oSå här såg jag ut på en gammal profilbild på Fb.

Bland okänt folk: Tyst och tillbakadragen för det mesta. Jag är rädd för folk jag inte känner, jag vet inte hur jag ska vara och har svårt för small talk. 

På restaurang: Så länge jag får pizza är jag glad.

10628313 10152661540995664 1549444397144167578 nSå här såg jag ut på en gammal profilbild på Fb.

I klädbutiken: Ogillar verkligen att gå i klädbutiker, ännu värre om jag måste prova något. Det som jag däremot Ä L S K A R är att gå på Stockas glas- och köksavdelningar. Där vilar mitt sinne! Jag besökte Iittalabutiken i Arabiacentret för några veckor sen och DÄR, ja DÄR vilade verkligen mitt sinne. Det var det bästa jag varit med om på länge.

I en okänd stad: I städer vill jag se saker, men sällan ensam. Är jag ensam blir jag alltför medveten om mej själv och vet inte vart jag ska vägen.

11426716 10153316615960664 580361201862648431 nSå här såg jag ut på en gammal profilbild på Fb.

På flyplanet: Jag har egentligen inget emot att flyga, förutom att jag får otroligt dåligt samvete efter varje flygtur. Nu har jag ingen förstört världen en liten bit! Hatar också att vänta på att boarda. 

 

11538987 10153341719855664 490947977949027962 oSå här såg jag ut på en gammal profilbild på Fb.

I en relation: Rätt ombytlig här också. Jag kräver ganska mycket eget rum och egen tid, vilket kan vara svårt för andra ibland. Annars är jag en som gärna vill ha det roligt och jag fånar mej rätt mycket. Vill skratta. 

Jag anpassar mej också mycket till den andra i en relation och vill att den ska ha det bra. Jag tänker ofta på hur allt ska vara jämlikt, i alla fall i teorin.

I hissen: Tyst som fan! Om jag inte är ensam, då tar jag selfies via spegeln.

11755716 10153391473220664 760272591240437281 nSå här såg jag ut på en gammal profilbild på Fb.


TIPS PÅ SJUKSERIER?

Skrivet av Catariina Salo 11.09.2017 | 4 kommentar(er)

Kategorier:

Hej bloggen!

Jag har jobbat rätt mycket det senaste veckorna och därför haft lite svårt att hinna med dej. Eller jag har helt enkelt varit så trött om kvällarna att jag inte orkat skriva något. Inte så konstigt egentligen, tänker jag.

Nu har jag blivit sjuk, så nu är jag tvingad till vila på soffan. Har svarat på lite mejl men nu tänkte jag lägga mej ner och se på The Good Wife resten av eftermiddagen. Läsa lite bloggar perhaps? Jag kunde ju ta och svara på Sevendays blogglista och morgonlista här på samma gång så blir det lite action här.

Har du förresten serietips? Sånt som hittas på netflix eller Hbo? Har redan sett de vanligaste: GoT, Girls, GG, The Crown, Anne with an E, Black Mirror, Grace & Frankie, etc. Mitä näitä nyt on. Riverdale började jag också se på, kanske kan fortsätta med den. Och nya avsnitt av Bojack Horseman kom också, kanske jag återgår till den också. Nåja, jag har ju ganska mycket att se actually.

 

Blogglistan

Jag bloggar för att det är meditativt. Ibland bloggar jag för att jag har ett budskap, ibland bloggar jag för att jag vill komma ihåg saker senare, ibland bloggar jag för att skryta om saker jag gjort.

Jag läser andra bloggar för att det är underhållande och ett tidfördriv. Också för att veta vad som händer i mina vänner o bekantas liv.

Den första blogg jag läser på dagen: finns ingen för jag har inget system. Nån som länkat sin blogg på Facebook och har en intressant rubrik, typ.

Den här typen av blogg saknas: analyserande samhällsbloggar kan jag ibland sakna i Svenskfinland. Och fler regnbågsbloggar.

Det här skrivs det för mycket av i bloggar: inget. Det är ju det som är så himla bra med bloggar, att man får gotta ned sej i precis vad man vill och får skriva exakt så mycket man vill i sin egen blogg.

Blogg eller vlogg: blogg, men vloggar kan vara kul också! Eller liksom, korta klipp med texning är nice.

Atmosfären i den finlandssvenska bloggvärlden är just nu: bra, tror jag?

Det här tycker jag om sponsrat innehåll: det är väl upp till var och en, tänker jag. 

Mitt mål med min blogg är: jag har nog inget mål. Kanske ibland att sprida kunskap och ibland att försöka vara rolig. Men mest bara ÄR min blogg.

En bloggare jag vill byta liv med för en dag: jag vet faktiskt inte. Kanske Ellen för hon har så fina katter.

 

Morgonlistan

Det bästa med morgnar är: när Quentin kommer och kurar ner sej i armhålan.

Då stiger jag upp: vanligtvis mellan halv åtta och nio. Lyxen med att kunna jobba distans.

Det här äter jag till frukost: har aldrig varit någon hejare på frukost, tidigare drack jag oftast bara en kopp svart kaffe varje morgon. När jag blev gravid började jag tvinga mej själv att äta frulle, dels för att det säkert är bra för bebin, dels för att jag börjar må illa annars. Så ofta äter jag rostade rådbröd med ost och gurka och dricker te till. Har inte haft sug på kaffe heller sen jag blev på smällen.

Det första jag gör på morgonen: klappar Quentin och sen somnar jag ofta om.

Den perfekta morgonen ser ut så här: vaknar, får ligga kvar i sängen, somnar om, vaknar igen, stiger upp, kokar te, läser hesari, lyssnar på morgonmusik, går tillbaka till sängen.

Så här länge tar det att göra mig klar för skola/jobb: Från en halv till en timme. Men när jag jobbar hemifrån så stiger jag bara upp, tar på mej mysbyxorna och sätter mej framför datorn.

Mitt alarm på telefonen är: Norah Jones Come away with me.

Mitt bästa tips mot mogontrötthet: har inget, hjälp! Morgontrötthet är mitt största gissel!