Människor flygs till Kabul och det enda jag vill ha är grillad höna

onsdag 5 april 2017 - 11:31 | 5 Kommentarer

I ett par månaders tid har jag levat i total utmattning gentemot världen. Det är både själviskt och småsint av mej, men jag mäktar inte riktigt med.

Människorättsaktivisten i mej sitter i ett hörn och skäms, petar på mitt samvete med vassa bambupinnar allt eftersom jag blockerar ut ännu ett världstrauma.

BAM, där exploderade det i St Petersburg. VROOM, där lyfte de tvångsdeporterade människornas flygplan mot Afghanistan. WOOSCH, där torterades en homosexuell i Tjetjenien.

Och det enda jag tänker på är att få äta grillad kyckling under en filt i soffan. (Jag är vegetarian, det enda jag vill äta since pregnancy är grillad höna, quinoa och sparris.)

Mitt förstånd orkar liksom inte ta in alla de grymma saker som händer runt världen, och här i vårt hemland. Fruktansvärt själviskt, fruktansvärt paradoxalt.

Jag läser allt, jag tänker på kommunalvalet non-stop, här hemma förbannar vi regeringen. Samtidigt har jag inte varit på gatorna, jag har inte varit där jag behövs. 

Det skrevs för ett tag sedan om att aktivister blir utbrända, och jag förstår det. Det är tungt att hela tiden gå runt och tänka på världens grymhet. Samtidigt är det ingen ursäkt - det är inte vi som har det dåligt. Och det är vi som måste agera.

Samtidigt som jag har dåligt samvete av allt det jag inte gör, vet jag att jag är till ännu mindre nytta för världen om jag bara kollapsar. Och lite skyller jag också på graviditeten och hela den långa processen att bli gravid, en mäktar inte ta in allt på en gång. (Jag sa ju tidigare, det är nog rätt själviskt att skaffa barn.)

Min plan är nu att försöka sluta ge mej själv dåligt samvete. Istället ska jag ta hand om mej och det lilla fröet i min mage, som ju ska växa upp och rädda världen (no pressure), samtidigt som jag sitter invirad i en filt på soffan och äter quinoa.

But I'll be back, you'll see.

FullSizeRender 3

5

Kommentarer

 • Sarah Nedergård

  05.04.2017 12:47 (9 månader sen)

  Du sätter ord på mina känslor (förutom det att jag inte är gravid då). Man blir så matt och vet inte vad man ska göra men man vill ändå göra något och när man lägger sig i sin säng efter en lång dag känner man liksom skuld över att man idag inte heller gjorde något. Världen i allmänhet känns så deppig just nu. Men det som inte är deppigt är att läsa om er längtan och nu väntan på barn! SÅ härligt! Stort grattis :)


 • Helenana_ess

  05.04.2017 13:22 (9 månader sen)

  Känner samma utmattning och har skurit ner på mitt nyhetsintag. (Jag önskar att jag inte skulle ha hört och därmed skapat inre bilder om barnen som lider och dött i Syrien) Vi får inte glömma att det är en helt vanlig dag (perspektiv beaktat) för de flesta i världen. Att man inte kan påverka det hemska som händer genom att själv må dåligt.Tvärtom, tänk på att du varje dag sprider något positivt bara genom att dela med dig av dina tankar och din bebisresa. Kram!


 • Hanna Stigzelius

  05.04.2017 14:34 (9 månader sen)

  Låter som en bra plan! Eftersom du är snäll mot andra borde du verkligen vara det mot dej själv också.


 • Catta

  06.04.2017 12:23 (8 månader sen)

  Usch ja! Angstar också över att vara preggo och tänker mycket på vi kanske borde ha adopterat ett barn från Kabul istället (eller också, eller varför inte nån annanstans ifrån). Men har inte ens orkat försöka ta reda på var man ska börja om vill adoptera ett barn ( och det hjälper ju inte att det första man oftast hör av andra är hur svårt det är och hur dyr den processen är). Men till en gladare grej: GRATTIS till graviditeten, ta hand om dig och det är ok att vara i sin graviditetsbubbla en tid <3


 • Linn Jung

  07.04.2017 07:38 (8 månader sen)

  På tal om kylskåp: Har du lyssnat på senaste poddavsnittet av Vattnet går? http://vattnetgar.libsyn.com/32-johanna-gar-donator Det kan du göra när du har trist.


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.