467C50E1 A368 4961 A903 A515AC31CE2A

MINA FEM BÄSTA FILMER

Skrivet av Catariina Salo 29.04.2017 | 1 Kommentarer

Kategorier:

DAGS ATT LÄTTA UPP STÄMNINGEN IGEN, hehe.

Gillade Ellens filminlägg så mycket att jag helt av tänker rippa idén. So here goes.

MINA FEM BÄSTA FILMER

5. Fifth Element

Det här är en av alla 90-talsfilmer som bara liksom grävt in sej i min själ. Jag har alltid älskat Bruce Willis (kunde t.ex. ha satt in valfri Die Hard-film här också) och tillsammans med Milla Jovovich i knallorange hår blev det fyrverkerier.

Om någon säger "multipass" hör säkert du också Leeloos röst säga det. Och "chicken good". <3

Det är säkert den första renodlade fantasy/scififilmen som jag älskat (Star Wars har kommit in mycket senare i mitt liv så de platsar inte här i listan).

Och operasångerskan! Operasångerskan!

8c284c167ca5a29d1852eb6f84fc96cf

4. SATC-filmen, ettan

Den kom på tv igår, och trots att jag missade hela bröllopsdebakelscenen så grät jag fem gånger under återstoden av filmen. Jag vet ingen film som jag redan på förhand skulle ha varit så emotionellt investerad i som SATC-filmen.

Efter att ha sett igenom serien fem gånger är en rätt spänd på en film. Och oh my god så den levererade. Jag kommer ihåg att vi var och såg den på bio med min kompis Malin i Vasa, tror vi till och med satt i första raden av nån orsak. Hmm.

Filmens höjdpunkt är förstås när bröllopslimousinerna möts, Carrie har slängt buketten i Bigs huvud och säger att han förnedrat henne. Då stiger Charlotte till sin fulla styrka, skriker NO! och ger den mest mördande blick som nånsin getts på vita duken, och trippar därefter iväg i sin spända, svarta klänning och drämmer fast bildörren efter sej. GULD.

1342dcd2025f9ac540c329498bf71c9c

3. Lumikuningatar

Det här är en liten överraskning i min lista, men den inhemska filmen Lumikuningatar från 1986, baserad på H.C. Andersens saga, är en film som för evigt finns i mitt hjärnmembran.

Jag hade en VHS med filmen och under en sommar i slutet på 80-talet kollade jag på den många, många gånger (efter den på VHS:en fanns Pelle Svanslös).

Stämningen är det jag främst kommer ihåg från filmen. Den var kittlande, skrämmande, förförande. Jag ville vara med Kerttu på jakten efter Kai, som snödrottningen rövat iväg. Jag ville vara med hos häxan som hade små dansande flickor i tapeterna, hos barnen som levde extravaganta liv i en stor himmelssäng och åt så mycket sockervadd de ville, jag ville hitta Kai.

Oh, filmen var faktiskt så spännande att jag många gånger missade slutet. Hrr. 

Nu har jag ju inte sett den på ca 27 år, men ni vet den där känslan som stannar kvar efter något som påverkat dej så mycket som liten? Borde i rent forskningssyfte se den igen, undrar vilka känslor som skulle väckas.

03

2. Kill Bill vol.1

Egentligen kunde jag fylla hela den här listan med Tarantino-filmer, men det skulle bli rätt trist, så jag väljer den som gjort störst intryck på mej.

Visst, jag älskar Pulp Fiction like the next girl, men det var Umas roll i Kill Bill som PÅ RIKTIGT fick mej på knä framför Q&U. Jag uppskattar verkligen deras samarbete. Jag älskade att det är en kvinna i gul dräkt som rått och på anime-vis slaktar the Crazy 88. Det går säkert att diskutera det grafiska våldet hur länge som helst, men för mej kändes hela filmen bara och enbart empowering. (Jmf. Death Proof)

Kill Bill tvåan är förstås också asbra, och där kommer Beatrix känslor fram och hon får mer diversitet. Nä men ja, jag älskar Tarantino. Och jag älskar Uma i Tarantinos filmer. Hell, min katt är döpt efter honom. Och det finns en annan katt där ute som är döpt efter henne.

c4b1a6fda9f01dc371afd0a5cbe79e88

 

1. Dirty Dancing

När jag bodde i Sverige under femman-sexan var jag kompis med Helena som bodde i trappan bredvid. Ofta efter skolan gick vi hem till nån av oss och kollade på film. De filmer vi såg absolut flest gånger var Pretty Woman och Dirty Dancing. Tror inte jag skojar om jag säger att vi såg DD en gång i veckan. (Annat vi kollade på var Lilla huset på prärien och inspelade avsnitt av Beverly Hills 90210)

Men alltså Dirty Dancing, det MÅSTE vara det bästa som nånsin gjorts. (Vi ska inte gå in på hur påverkningsbar en är i den där åldern.) Baby som ska rädda världen! Johnny som är cool och vill hitta sej själv! Penny som får en illegal abrot gjord! Dansen i trappan! Sylvia how do you call your loverboy! Slutdansen! Baby i hörnet! Pappan som inser att hans kids är good guys! At Kellermans we come together! I carried a watermelon! Big girls don't cry! It was the summer of 1963 when everybody still called me Baby and it didn't occur to me to mind!

Tusen poäng.

f1d8094c6501cda3dd21278e80584cc0

 

Alla bilder hittas i mitt Pinterestalbum Popcorn for the brain.

Kommentarer

  • Elin 29/04/2017 8:35pm (3 år sen)

    Alltså den scenen i SATC! Jag var aldrig något megastort fan av serien men kollade ändå filmen när den kom ut och herregud den scenen - minns verkligen ännu hur jag reagerade på den, har nog aldrig relaterat mer till nån karaktär än Charlotte just då!

    • Catariina Salo 30/04/2017 9:53am (3 år sen)

      Alltså I KNOW! Det är så klockrent så-här-skyddar-en-sin-bästis! <3 <3 <3

Skriv en kommentar