467C50E1 A368 4961 A903 A515AC31CE2A

Mina (snabba) fem cent om psykisk ohälsa

Skrivet av Catariina Salo 11.12.2016 | 2 Kommentarer

Det var med oro jag först klickade in mej på min vän Muffins blogg när jag såg rubriken om psykisk ohälsa. Senare såg jag en annan kompis som postade om saken på Facebook - att det skrivs i olika bloggar att psykisk ohälsa blivit "trendigt".

Det gör fysiskt ont i mej att läsa något så banalt och rent av farligt i bloggosfären. Tyvärr har jag inte kunnat gå in och läsa alla inlägg eftersom internet inte är Indiens starka sida, men några små pointers måste jag bara skriva av mej till följd av det lilla jag läst.

Att psykisk ohälsa ökat är en klar följd av att människor mår sämre, inte att det är trendigt. Det skärs ner på hälsovården och finns knappt någon förebyggande vård -> människor mår överlag dåligt. Exempel: killen som sköt tre kvinnor i huvudet i Imatra nyss - marginaliserad och deprimerad.

Att inte få, eller våga be om, hjälp för sitt illamående kan ha förfärliga följder. Se exempel ovan.

Att tro att det går att "snap out of it" och tänka på andra saker när en mår psykiskt dåligt är som att säga att en cancerpatient inte ska få någon medicin. 

Det ÄR skillnad mellan att vara ledsen och nere, och att vara deprimerad. Båda behöver ändå vård och hjälp, ibland räcker det att prata av sej en gång och få en kram, ibland behövs år av terapi, mediciner och avdelningsvård.

Att banalisera psykisk ohälsa är riktigt, riktigt farligt. Låt oss vara smartare än så, låt oss inte gå dit.

Peace.

EDIT FÖLJANDE MORGON:

Så måste vi faktiskt också komma ihåg att psykisk ohälsa inte är lika med depression. Depression är bara en liten del av hela den brokiga samling som är psykisk ohälsa en, samling som rymmer allt från personlighetsstörningar till olika grader av ångesttillstånd. Det är en väldigt, väldigt komplicerad grej. 

IMG 8003

Kommentarer

  • Sandra Neuman 11/12/2016 8:45pm (3 år sen)

    Alltså WORDS! <3

  • Lina 11/12/2016 10:12pm (3 år sen)

    JA! TACK! Den här absurda debatten har gjort mig helt matt av frustration. Jag har läst för många ignoranta inlägg som sårat mig så mycket under det senaste dygnet. En tiondels sekund trodde jag nästan att det var mitt eget fel och negativa inställning som gjorde att jag inte klarade av att stiga upp ur min säng för två år sen.

Skriv en kommentar