467C50E1 A368 4961 A903 A515AC31CE2A

OM HUR HOMOFOBIN FRODAS OCH MÅR BRA

Skrivet av Catariina Salo 27.08.2017 | 6 Kommentarer

Kategorier:

c198a475788b0295141cbef8c67fdcc6Ska vi starta ett gäng med jackor?

 

Det hände sej vid den tiden, när Finland var ett inskränt land och attityderna mot minoriteter var hårda, att det kom en trollpacka som viftade lite med sitt spö och alla unkna attityder försvann. Finland blev ett jämställt land där alla hade lika rättigheter.

SKOJA BARA!

Nä, det är verkligen så att homofobin mår riktigt bra här i landet. Ingen behöver vara orolig för att den dött ut.

Mira berättade nyss om hur hennes barkväll igår slutade. Hon och hennes vän hade suttit på en närbelägen liten bar och slutit sej till ett sällskap som de satt med i flera timmar. Allt var trevligt, Mira pratade om Drakungen med en man i sällskapet som berättade om sin egen son. Så där som man nu gör.

När den lilla baren stängde gick hela sällskapet vidare till kvartersbaren på andra sidan gatan. Allt gick lugnt till, folk samtalade med varandra och hade trevligt. Vid något skede gick Mira till bardisken och köpte dricka, och när hon kom tillbaka hade stämningen gjort en 180-graders vändning.

"Kom inte hit, äckliga lesbo" var det plötsligt någon i sällskapet som sa. "Det är onaturligt och vidrigt att sådana som ni får skaffa barn." Liknande fraser fortsatte. Tydligen hade alla i den lilla gruppen precis ändrat åsikt om människors lika värde, eller ingen sa i alla fall emot den här ena personen. (Dessutom var två i sällskapet hälsovårdare.)

Jag blev rasande när Mira berättade det här åt mej i morse. Den här smygfobin är det värsta, varifrån kommer den mitt i allt - trots att man haft en trevlig kväll tidigare? Också det här med att någon så lätt, på en sekund, kan ta en maktposition och med några enkla meningar trycka ner en person, en familj, totalt.

Det gör mej frustrerad att Drakungen behöver födas till en värld där vuxna människor odlar hat och lögner. Däremot står mitt hopp till de yngre generationerna, ungdomar nuförtiden är så mycket mer medvetna än vi nånsin varit. Ingens förhållandeformer, könsidentitet eller sexuella preferenser är en issue för dem, har aldrig varit - det finns faktiskt större saker att lägga sin tid på här i världen.

Nä, det är medelåldern, från min årsklass och uppåt, som är de mest fruktansvärda när det kommer till attityder (tom pensionärer har bättre attityder). Hur är det till exempel med din egen? Hur pratar du med dina barn? 

Den här söndagen tycker jag du ska sätta dej ner och fundera på vad du kan lära dej av de yngre generationerna. Tänka igenom hur du pratar om andra människor nära ditt barn. Hur du förhåller dej till främlingar? För det är dina barn som kommer att umgås med mitt barn i framtiden, och jag kommer inte att vara nådig om någon ger sej på mitt barn.

Att glad söndag bara.

(Sedermera blev det ju så att Miras vän gick fram till typen som sa att de var äckliga och väste med med tummen och pekfingret framför hans ansikte: "Din kuk är SÅ HÄÄÄÄR LITEN". Helt acceptabel comeback i en situation där hela du och din identitet blivit skymfade. Sen ombads Mira och vännen lämna etablissemanget.)

Kommentarer

 • Pia 27/08/2017 12:34pm (3 år sen)

  Men fy. Va ledsen, arg o förskräckt man blir.. Å man skäms. Skäms för sina medmänniskor som inte är bättre uppfostrade än så. Som inte kan bete sig. Usch.

 • hanna 27/08/2017 4:22pm (3 år sen)

  ofattbart att nån skulle säga sådär! vuxna människor herregud!!!!?

 • ida b 27/08/2017 5:06pm (3 år sen)

  Helvetes homofober, i nattens småtimmar kommer sanningen fram..
  Om jag varit i den situationen hade ja antingen storgråtit av förtvivlan och ilska eller haft en jävla predikan till dem. Vem ger heterosexuella bestämmanderätten att de har mer rätt till allt, å att all annan kärlek är fel, va är det för jävla störd elitism? Det är helt otroligt. Ja ser de mer som rädda inskränkta outbildade människor. Ja är orolig för allt hat o aggression i månniskor.. det måste bli en ändring. Å ja, jag ser mycket potential i yngre generationen, där får folk vara mer va de är, har jag på känn, om inte, ska vi fixa det!

 • Oscar Lehtinene 28/08/2017 2:22pm (3 år sen)

  Man blir ju bara så ledsen och arg! Kärlek och kramar från mig till er! <3

 • É. 29/08/2017 3:37pm (3 år sen)

  Ledsen för er och allas vår skull.?

 • Koko 06/09/2017 10:06pm (3 år sen)

  Fy fan vilka idioter det finns. Om folk skulle lägga lika mycket energi på att se till att alla barn är önskade och älskade som de lägger på att förfasas över föräldrarnas kön eller könsidentitet så skulle världen se mycket bättre ut. Jag är ledsen att Mira skulle råka ut för det där.

  Det är så svårt att finna sig i stunden också. Det borde ju gå att argumentera sakligt, men jag är åtminstone sån som lätt börjar gråta när jag blir upprörd och då räknas inget man säger...

  En diskussion med Aito avioliitto för ett par år slutade med att jag började skrika med gråten i halsen åt predikaren (som hade sökt upp mig vid ett tillfälle då jag inte kunde gå därifrån). Mycket sakligt...

  Men där stod typen på fullt allvar och hävdade att mitt förhållande som varat i femton år inte är "äkta". Och för den delen att mitt sällskap som vuxit upp med en ensamstående mamma inte kunde vara en hel människa. Det är svårt att inte ta det personligt.

  Jag hoppas att det så småningom blir bättre. Det har ändå hänt mycket på en tio-tjugo år, för att inte tala om åttio- och nittiotalet (tidigare än så minns jag inte).

  Lycka till!

Skriv en kommentar