467C50E1 A368 4961 A903 A515AC31CE2A

OMRÖSTNING - VÄNTRUMSKONST

Skrivet av Catariina Salo 10.11.2017 | 3 Kommentarer

Kategorier:

De senaste månaderna har jag tillbringat rätt mycket tid i olika väntrum. Vi vet alla att det är både trist och tråkigt att sitta i en lång korridor och vänta på att ens namn ska bli uppropat, som tur har man på många ställen prytt väntrummen med konst av olika de slag.

Min favorit är väntkorridoren på Stengårds psykiatriska poliklinik här i Helsingfors. Där har man verkligen blandat olika stilar och material för att få till en riktigt autentiskt ångestfylld stämning. 

Vi tar en titt!

1. HALLONSVISHIMG 5002

I det här konstverket ser vi hur den egna ångesten (hallonet) får sjunka ner i en omhändertagande och varm omgivning (vispgrädden). Den rosa färgen syftar på det mjuka och feminina, hur vi ska se till att ge oss hän till våra modersfigurer.

Att ha ett konstverk som låter maten symbolisera ett livsuttryck är också speciellt fint på just en psykiatrisk klinik. Tio poäng!

 

2. GUNGSTOLEN

IMG 5131

Ett rum med en tom gungstol vid fönstret kan inte symbolisera annat än att personen gått ut ur rummet för att umgås med sina många vänner. Tomma stolar betyder att det inte finns någon i rummet, det vill säga: alla är ute och har roligt, am I right?

Att bilden är omgiven i mörkaste svart ger också ett luftigt och trevligt intryck av det här rummet. Ett rum jag verkligen känner att jag vill besöka! Tio poäng.

 

3. RORSCHACH WAS HERE

IMG 5132

Här går man till great lenghts för att verkligen visa på var vi befinner oss! Att stirra på denna bläckplumpstavla ger en verkligen nya insikter att ta med in till samtalet. Vad betyder fläckarna? Hur kan vi tillsammans tolka dem under den kommande sessionen?

Jag ser enorma möjligheter för mer av den här sortens konst på psykiatriska polikliniker! Tusen poäng!

 

4. FRI SOM FÅGELN

IMG 5133

Här använder man sej av en helt annolunda teknik än i de föregående verken. Den lilla porslinsfågeln i väggburspråket är helt sin egna lilla performans. Åt vilket håll vänder sej fågeln i dag? Hur är den placerad den här veckan?

Här ser vi en fågel som i princip inte är bunden av något men som vecka efter vecka väljer att finnas kvar. Den är en fånge av sina egna mardrömmar. Tio poäng!

 

5. DEN DRUNKNADE SJÄLVTILLITEN

IMG 5134

I samma serie som verk nummer ett ser vi här ett bär dras ner i en rosa fluffig värld. Skillnaden mellan ettan och femman är den, att i femman har den tidigare så varma och inbjudande fluffigheten blivit ett ilsket monster som drar ner bäret, i det här fallet kanske självtilliten, i sin linda och stryper det.

Bäret skriker nervöst och pipigt på hjälp medan vispgrädden skrattar rått och bereder en tunnel ända ner till den kokande mittpunkten. En perfekt allegori på livet vill jag påstå! Tusen poäng.

 

Har du alternativa tolkningar får du gärna kommentera här under, annars tänker jag att vi kan ha en liten omröstning om vilket konstverk som är det allra mest passande i ett väntrum. 

Jag röstar på nummer FEM.

Kommentarer

 • Liisa Mendelin 10/11/2017 10:29am (3 år sen)

  Agh, hur ska jag kunna välja? Alla är ju geniala. Nåväl, röstar på 4.Fågeln, pga hög igenkänning. Fri att flyga vart som helst, men stannar ändå kvar i det tomma burspråket. Än vänd in mot hörnet, än försiktigt kikande ut i intet.

  • Catariina Salo 10/11/2017 10:31am (3 år sen)

   Ah ja! Så fint tänkt, just sådär är nog fågeln - tittar mot sitt eget inre men kan inte låta bli att ibland fundera vad som händer runtomkring! Tusen poäng! Tack för din röst, ska anteckna den i min exceltabell.

 • Sandra 10/11/2017 12:18pm (3 år sen)

  Ah, vilka underbara tolkningar. På kliniken jag går till får olika amatörkonstnärer ställa ut sina konstverk. Det tycker jag är spännande. Helst skulle jag dock se alla väggar fyllda av tavlor som nummer tre. Det underbart hysteriska får en att känna sig ovanligt normal och lugn :)

  • Catariina Salo 10/11/2017 2:08pm (3 år sen)

   Underbart! Då får man lite variation också, och ännu mer att tolka! :D

 • Emmy 15/11/2017 8:14am (3 år sen)

  Jag röstar också på nr 5, om fågeln hade varit sötare o gulligare och mer uttrycksfull hade jag röstat på den nummern.

Skriv en kommentar