467C50E1 A368 4961 A903 A515AC31CE2A

Pappaledigt utan pappa

Skrivet av Catariina Salo 13.11.2016 | 4 Kommentarer

Först: Glad farsdag alla pappor och glad föräldradag alla andra med barn!

Sedan: Jag är inte alls insatt i hur det fungerar med ledigheter och pengar när barn kommer till världen. Trots att jag har många brorsbarn och flera nära vänner med barn, har jag tydligen aldrig varit intresserad av att veta om det ekonomiska och juridiska.

Har nån börjat tala om föräldraledighet har jag mest varit glad över att personen får vara ledig (och umgås med sitt barn förstås, jaja) och det sista jag tänkt på är hur det verkligen går till.

Som tur finns internet, och som tur finns Regnbågsfamiljernas webb (stort minus att ingen info finns på svenska dock)

När vi får barn tvingas vi alltså genomföra en intern adoption, min fru kommer att adoptera det barn jag föder, och blir därmed juridisk förälder till barnet. Och när det kommer till lagen så har den "juridiska mammans registrerade partner" samma rätt till pappaledigt som en biologisk papá.

Alltså Mira har samma rätt till föräldraledighet och -peng som en biologisk pappa (som bor med sitt barn. Det där är också så himla fel, att om du inte bor ihop med mamman så får du inga ledigheter eller pengar. Det här har jag bevittnat på nära håll och det är helt superojämställt. Mer om det nån annan gång).

Och om jag nu förstår det här rätt så handlar det om 54 dagar (må-lö) den ofödande föräldern får ledigt, aka nio veckor. De kan tas ut från dagen barnet föds, men ska användas före barnet fyller två (eller rent juridiskt: före det gått två år sedan adoptionen trätt i kraft, det torde gälla alla adoptionsprocesser?).

Vidare, om jag förstår saken rätt, så har Mira också rätt att vara hemma upp till 18 dagar efter att barnet föds, samtidigt som jag är hemma. Resten av "pappa"ledigheten ska tas ut när jag har återvänt till jobbet. 

Visst är det cirka så det funkar med pappaledighet, ni som har erfarenhet? Hur länge är det tro vanligt för den andra att vara hemma strax efter att barnet fötts? Det stod nånstans att man måste meddela arbetsgivaren om saken två månader på förhand, men det går ju inte att veta exakt när ungen föds - så hur funkar det då? Help a sister out!

Det var Hanna som frågade, och bra att du gjorde det för den här saken har jag knappt tänkt på alls.

catzo bw 22Quentin önskar alla en trevlig söndag. Foto: Frida Lönnroos

Kommentarer

 • Sara 13/11/2016 6:59pm (3 år sen)

  Angående de första 18 dagarna: Papputen meddelar arbetsgivaren senast två månader i förväg att hen kommer att bli ledig cirka då och då, och sen när bebuten gör entré är det bara att stanna hemma direkt. Personligen tycker jag att hen gör klokt i att vara hemma hela de 18 dagarna i ett sträck - som nyförlöst behöver man verkligen vila och återhämtning, och kroppen kan sannerligen värka och ömma både här och där. Ofta räknar man kanske inte heller med att amningen kan kräva sitt - vissa spädisar vill bli ammade HELA TIDEN under de första veckorna, och den enda rimliga arbetsfördelningen då är att mamman ammar medan pappan gör precis allt annat. Förrivääden hade man ju nåt som kallades barnsängstid - det var tre veckor då mamman inte förväntades göra annat än bara vila, amma och bonda med sitt barn. En väldigt bra idé kan jag tycka, det handlar ju sannerligen om en väldigt omvälvande upplevelse, det där att få och föda barn. Personligen tycker jag att alla har allt att vinna på att samtliga inblandade får möjlighet att landa så lugnt och stilla som möjligt i den nya tillvaron - mamman och pappan ska båda ha tid att skapa en relation till babyn, men samtidigt går ju deras egen relation in i en ny fas som man också behöver tid för att hitta sätt att förhålla sej till. Sen vad gäller själva föräldraledigheten så får ju mamman och pappan dela på den bäst de vill - de är ju bara de första månaderna (alltså själva moderskapsledigheten) som är vigd åt mamman.

  En till fråga: vad kommer ni att kalla er? Mamma och mamma? Mamma och pappa? Mamma och äiti? Eller nåt annat? :)

  • Catariina Salo 14/11/2016 8:36am (3 år sen)

   Tack Sara, så himla bra att lära sej saker via bloggen. :)
   Gällande vad vi ska kalla oss så blir det säkert äiti och mamma - av naturliga skäl. Vi har faktiskt inte pratat så mycket om just det. Återkommer!

 • Hanna Stigzelius 13/11/2016 7:52pm (3 år sen)

  Det är bara före man börjar jobba igen och före man själv blir Mammaledig som man skall meddela arbetsgivare två månader innan. Jag tror Pappan bara måste meddela två månader innan beräknat och sen bara blir ledig då babyn föds. Vårt första barn föddes med snitt pga sätesläge och då var jag nog extra glad att han var hemma de tre första veckorna eftersom jag ändå var rätt så sjuk och hade ont och helst inte skulle lyfta så mycket. Efter andra barnet och normal förlossning så mådde jag mycket bättre. Men eftersom vi då hade en vild två åring så var jag nog också då glad att ha någon annan vuxen hemma i början. Men det beror ju helt på en själv, hur det går och så. Mår man super bra och det är första barnet kan man ev spara någon gemensam vecka till lite senare om man vill?! För precis som du skrev så kan båda föräldrarna inte vara lediga samtidigt för de andra pappadagarna. Men å andra sidan får man lomadagar för mammaledigheterna, så tar man ut dem då den andra är ledig så kan man ju vara lediga tillsammans... Och tex resa som vi gjort.... Fast det är ju inte riktigt meningen kanske?!

  Hur länge man är hemma är ju väldigt individuellt. Själv har jag varit hemma 1,5år med båda barnen. Det har kännats som en lämplig ålder att börja dagis då de i den åldern kan gå och prata lite. Men ifall man inte trivs hemma så kan man ju börja jobba tidigare och den andra blir hemma. Vårdbidraget är lika fatigt oberoende vem som är hemma. Hos oss är det jag som velat vara hemma mer, plus att det är mer ekonomiskt lönsamt. Tyvärr. Inte så feministiskt av oss minsann. Men så har det nu gått. Jag kan ju försöka skylla på strukturerna...

  • Catariina Salo 14/11/2016 8:38am (3 år sen)

   Ja jo, jag kan tänka mej att det behövs två stycken hemma när det första barnet förds - hur ska man liksom våga vara ensam med en bebé?! :)
   Bra att höra hur folk resonerar och resonerat.

 • hanna 14/11/2016 8:54am (3 år sen)

  har en 8 mån hemma o slår gärna ett slag för att vara hemma båda två de första veckorna. jag hade absolut behövt hjälp här hemma efter snitt, första barn o dessutom åkte jag på en rejäl förlossningsdepression o bara grät o grät i 5 mån tills jag gick med på att ta medicin. nu mår jag bra igen men tar ont i hjärtat då ja tänker på att det kanske hade gått att slippa mkt smärta(psyk o fysisk) om pappan hade varit hemma med oss. beror ju på från person till person hur man är o mår men det kan man aldrig veta på förhand heller. tror ingen ångrar tiden hemma heller! all lycka till er, ni har världens häftigaste äventyr framför er!

  • Catariina Salo 14/11/2016 8:57am (3 år sen)

   Det där är nåt jag fasar för, förlossningsdepression! Bra att du mår bättre nu!

 • Ida-Lina 14/11/2016 3:27pm (3 år sen)

  Om man vill vara listig med sin ledighet och inte vanligtvis arbetar helger så är det vettigast att ta ut de 18 dagarna vid olika tillfällen, annars räknas lördagarna in. Då kan man vara ledig må-fre, jobba en vecka, vara ledig må-fre igen osv. Som tipz... I övrigt måste ju mamman som fött vara ledig fyra månader (en eller två månader innan och resten efter) men sen får man dela föräldraledigheten som man vill. Rättigheterna du skriver är samma som biologiska pappor (som bor i samma hem, galet dåligt det där med att man annars inte har rätt till det. Blir förbannad!) Ni får sen nån (förhoppningsvis) snäll rådgivare som går genom allt det där med er så man behöver inte veta så jetemycket själv :)

  • Catariina Salo 14/11/2016 3:32pm (3 år sen)

   Ja men förstås, smart!
   Och bra det där med rådgivningen sen, så behöver man inte stå där med FÖRVÅNINGENS FINGER I HÄPNADENS MUN när boåne kommer. :)

Skriv en kommentar