467C50E1 A368 4961 A903 A515AC31CE2A

LÅT BARNEN VARA (SEJ SJÄLVA)

Skrivet av Catariina Salo 20.11.2017 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

IMG 5349

I dag är det både barnkonventionens dag och transpersoners minnesdag. Två dagar som verkligen korrelerar. Är det månne tänkt så, att de SKA vara samtidigt?

Hur som helst. När jag stod vid riksdagshusets trappor ikväll och såg de tända ljusen och hörde talen om de hundratals transpersoner som mördats bara i år, kunde jag inget annat än gråta. Som Setas ordförande Viima Lampinen sa: Allt är redan sagt, det finns inget mer att säga.

I dag är en ypperlig dag att tänka på att låta barn få definiera sej själva. Att ge dem alla möjligheter i livet att vara exakt de det de själva vill.

Jag vet, det är inte lätt. Allt sitter så himla inrotat i oss, speciellt könsnormerna. Jag är ytterst medveten om det i mitt egna dagliga liv och i mitt umgänge med barn.

Ändå tänker jag att vi måste försöka, vi måste luckra upp och vi måste göra vårt bästa. Mer än vårt bästa kan vi heller inte göra. Jag är helt säker att jag också kommer att fucka upp mitt barn på något sätt, finns det en förälder som inte orsakar nåt trauma till sitt barn? Men jag ska göra mitt yttersta för att barnet ska få alla möjligheter att vara exakt den hen vill vara. För sist och slutligen är det mitt barns välbefinnande det handlar om.

Hoppas jag lyckas ens lite.

 

PS: I dag har jag äntligen ändrat mitt modersmål till svenska så nu är jag är en fullfjädrad finlandssvensk! Det går bra att gratulera i kommentarsfältet.

 


PRIDELÖRDAG aka PARADEN

Skrivet av Catariina Salo 02.07.2017

Kategorier:

IMG 0438IMG 0432IMG 0434IMG 0430IMG 0431IMG 0465IMG 0433IMG 0466IMG 0429

 

Det går ju inte att göra annat än älska Prideveckan, men visst är en lite slut när den är över. Idag (söndag) är jag mosig och lycklig, och jag tror knappast jag behöver förklara bilderna desto mer.

Nu börjar min semester helt officiellt (nåja, en frilansare är ju aldrig helt och hållet på semester), och jag ser väldigt mycket framemot juli. Hej vädret, du kan ju också bli lite bättre.

Tack och hej!


PRIDEFREDAG

Skrivet av Catariina Salo 01.07.2017

Kategorier:

IMG 0293IMG 0319IMG 0306IMG 0329IMG 0328IMG 0326

 

En måste ju vara originell i prideparaden, tänkte jag och började pyssla en regnbågsfeministtröja. Gott och väl, den blev nästan lika snygg som referensbilden på Pinterest, men jag hade ju skitit blanka fan i materialen jag använde. Så det glitterlim som jag generöst sprutade på tröjan har ju inte torkat än - och jag ska iväg på paraden om två timmar. En ska fan inte lita på att jag kan pyssla något - förutom blöjkakor.

***

Det kom ett kuvert på posten med fyra armband, två var åt mej och Mira. Det stod inget annat än Happy Pride och vår adress på kuvertet. Ingen avsändare. 

Rätt snabbt luskade jag ändå ut att det var min systerdotter som gjort armbanden och min svägerska som skickat dem. När jag sände iväg ett tårögt tackmeddelande fick jag som svar att 11-åriga Cajsa och hennes kompis Emma (tillsammans med sina syskon) gärna vill ge en del av vinsten på sin armbandbusiness till Regnbågsankan.

När jag hörde det här började jag ju bröla ännu mer, jag har tydligen inte riktigt kontroll över mina känslor den här veckan, kärlek och Pride och allt ni vet. 

Men så jag tänkte tipsa om Cajsas och Emmas armbandsfabrik. Ett armband kostar fimo (5€) och tre kostar kymppi (10€). Och en får förstås bestämma pärlsort och text själv.

***

Nä nu måste jag sätta igång och planera om hela min outfit för dagen. Tjingeling och happy paraddag!


PRIDETORSDAG

Skrivet av Catariina Salo 30.06.2017

Kategorier:

IMG 0263FullSizeRender 3

 

Torsdagen firades i prideistisk babyshoweranda. Vi lyckades totalt överraska vår kompis Karin med en picknick med Hype-tema. Hon hade nog inte förväntat sej en shower överhuvudtaget, men se där gled vi in och fixade skivan!

Märk den fina blöjkakan hon håller i på översta bilden. Det är den tredje jag gjort inom loppet av ett halvår - och nåja, inom loppet av hela mitt liv. Men jag börjar bli rätt duktig, tillsammans med Lina (som jag experimenterat ihop de två första kakorna med) borde vi nog starta nånslags nätförsäljning av alternativa blöjkakor. Tänker att de kunde säljas på Etsy.

Sedan satt jag mest på balkongen och lyssnade på sommarprat och försökte ta in den här, den enda?, sommardagen.


PRIDEONSDAG

Skrivet av Catariina Salo 29.06.2017 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

39 412291595383f904744IMG 0172IMG 0203IMG 0217IMG 2

Från morgonradio till sagostund och miss-tävling. Jag kan inte riktigt säga vad som var roligast under den här dagen, kanske allt?

Ted Urho hade bjudit in mej för att prata om pinkwashing tillsammans med diskrimineringsombudets informatör Maria Swanljung. Och jag älskar att vara i radion med Ted, han är, förutom en underbar typ, och ett riktigt proffs. Här kan man lyssna på vår diskussion och här kan man läsa ett svar på kritiken om pinkwashing som diskrimineringsombudet sedan skrev.

Jag förstår deras ståndpunkt. Men jag tänker också fortfarande på alla de som faktiskt HAR blivit illa behandlade av myndigheter på grund av sin sexualitet eller könsidentitet, hur känns det för dem att se dessa samma myndigheter stå på ett flak i paraden - en parad som ska tillhöra DEM, minoriteten, och deras allies.

Vår diskussion var ändå bra tycker jag, och jag är väldigt glad att den här saken faktiskt fick etertid.

***

På eftermiddagen hade vi på Regnbågsankan ordnat en Sagostund, där jag Monika Pensar och Simon Häger läste upp sanna historier ur Finlands hbtiq-historia.

Samma eftermiddag, alltså bara några timmar innan läsningen, fick jag ääääntligen tag på en text jag jagat ett tag redan, nämligen Fittornas återtåg av Tove Jansson.

Det är en hyllningsdikt/pjäs som hon skrev 1948 till Vivica Bandler på Vivicas födelsedag. Det var inte lätt att luska fram texten, som först endast var ett rykte jag hört. Men pratar man med rätt personer får man reda på saker och vips trollades texten och rättigheter att läsa upp den fram.

Texten är förstås alldeles lysande. Jag har inte hunnit läsa den tillräckligt för att hitta alla dolda skatter i den, men tillräckligt för att det gick att läsa upp den i går. Aij aij, det var fint!

***

Från sagostunden rusade jag direkt till kvällens Miss Gay Finland-final. Det är tredje året jag är med om finalen - andra gången som organisatör. Eller nåja, jag gjorde sist och slutligen inte så mycket, hjälpte mest till huvudproducenterna. 

Jag älskar verkligen den miss-grej vi har going med de andra missarna. Vi är helt olika personer men har hittat en connection som håller ihop oss. Vi har naturligtvis en miss-chat på whatsapp, och idag läggs den alldeles färska nya missen, Noora, med i chatten! Nu är vi fem!

***

Rapport slut.


PRIDETISDAG

Skrivet av Catariina Salo 27.06.2017 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

FullSizeRender 1Nä men lutar mej käckt mot en flagga bara.

 

Dagens finaste nyhet, en ny symbol för könsneutrala toaletter! I övrigt har jag mest stört mej på dagens nyheter, på Sevendays Instagramkonto hann jag redan öppna mej om pinkwashing och pink money -> @Sevendays.fi

Trots min frustration över kapitalsimen överlag och pinkwashing i sej, så har jag köpt både nya Nike Air Max och en massa regnbågsprylar i dag. Jag erkänner, jag är inget annat än ett offer för min samtid.

För övrigt kan jag berätta att jag just nu sitter och kollar på Allsång på Skansen. Jag har alltid fnyst åt programmet men nu märkte jag mej sjunga med i Är du kär i mej ännu Klas-Göran. (Dessutom var Sabina Ddumba med och hon är OTROLIG.)

Kanske jag nu har blivit en sån som tittar på Allsång varje vecka, varje sommar.


PRIDEMÅNDAG

Skrivet av Catariina Salo 26.06.2017

Kategorier:

IMG 0066

När jag promenerade förbi Ateneum tidigt i morse råkade jag se när de hissade regnbågsflaggan. Jag blev nästan överraskad av hur andäktig jag blev, hur fint det kändes. Tänk att vi kan och får hissa regnbågsflaggan, att institutioner hissar den. Att så många väljer att ta ställning.

En annan sak är ju sen det här med pinkwashing, hur många som använder sej av regnbågsflaggan eller hbtiq-communityt på egna, kapitalistiska grunder. Vill man sälja sej själv genom att utåt visa att man är för jämlikhet men sedan inte levererar i den dagliga verksamheten - nä då går man fetbort.

Det räcker inte heller med att hissa regnbågsflaggan en gång om året, att vara med i en parad eller ändra sin profilbild i en veckas tid. Det krävs så mycket mer för att samhället ska utvecklas.

Ändå är jag glad att så många gör det, går i en parad eller bär en pin. Att det finns en vilja att ens göra NÅGOT. Kanske det är att ändra sin profilbild en vecka, att visa och säga "jag accepterar och älskar". Och så länge det finns en ädel tanke bakom tackar jag och tar emot. Hurrar och applåderar! 

Tack för att ni finns!

Nu börjar Prideveckan. Min tidtabell, så här långt (den lär fyllas på ännu under veckan):

Onsdag:
Medverka i Yle Vega (7:30 om just pinkwashing och Pride)
Sagostund för vuxna
Miss Gay Finland

Fredag:
Svenska hörnans aw

Lördag:
PARADEN och PARKFESTEN

KOM MED VETJA!