TANKAR EN FREDAGSKVÄLL

fredag 18 augusti 2017 - 20:41 | 2 Kommentarer

Yles nyheter är i gång och både en redaktör och inrikesminister Risikko har nu upprepat att gärningsmannen (till dådet i Åbo, obvi) "ser utländsk" ut. På Twitter har redan debatten gått het om det här och jag kan inte för mitt liv förstå att Yle kan upprepa denna jargong som Risikko (tydligen?) började med. 

Som någon tweetade: jag ser också utländsk ut. Jag kunde bli tagen för norsk, holländsk eller tysk. Varför inte rysk? Jag ser också utländsk ut. Jag K A N I N T E F Ö R S T Å retoriken. Det de de facto menar är att gärningsmannen har mörkare hy, mörkare hår, mörkare ögon än vad t.ex. jag har, och därigenom drar de paralleller till terrorister. Och det är ren och skär rasism. Den här rasismen odlas i vår största nyhetskanal. Shame on you.

För övrigt är jag också rädd över min egen reaktion till hela dådet. Jag klickade inte upp artiklar, jag tryckte inte play på presskonferansstreamen, jag följde inte med. Jag låg på soffan och tittade på Sex and the city. 

Varför? Varför reagerar jag inte starkare?

När dådet i Paris hände för knappa två år sen var jag vaken nästa hela natten och tittade på streamar, grät och följde med Twitter. Sen händer Bryssel, Berlin, Stockholm, Barcelona, Åbo. Våldsdåd och terrorism i Europa. Våld i alla former. Våld över hela världen. Och jag är avtrubbad. Jag blir mer och mer avtrubbad för varje dåd. 

Denna känslolöshet inför dessa F R U K T A N S V Ä R D A dåd är så skrämmande att jag inte riktigt vet hur jag ska vara. Jag väntar på att den här avtrubbningen ska övergå i ilska, för ilska kan jag göra något av. Jag kan handla, jag kan säga, jag kan agera, jag kan skriva. 

Nu är jag bara blasé och inkapslad i en konstig form av limbo där jag ligger på soffan med choklad i käften och kollar på nyheter med ena ögat. 

Jag står handfallen inför min egen reaktion. Samtidigt vet jag att min kropp inte klarar hur mycket som helst, dystern är redan alltför närvarande. Men jag vägrar också skylla min saknad av känslor på graviditet, det är för banalt. Men ev ligger det nåt i det.

PS: Har telefontid till en psyksköterska nästa vecka. Så där på tal om dystern.

Kategorier:

lifvet

2

Kommentarer

 • Annica

  20.08.2017 11:35 (7 månader sen)

  Nu förstår jag inte alls vad du menar? Risikko sa från första början vi ska inte döma någon eller leta skyldiga bland någon. I mina öron lät hon både klok och samlad inte alls ute efter att döma någon alls. Samma med yle. Förstår dej inte alls? Men vi har alla olika åsikter förstås.

  • Catariina Salo

   20.08.2017 14:11 (7 månader sen)

   Både Risikko och reportern sa att den misstänka gärningsmannen "såg utländsk ut". Hur ser man utländsk ut är min motfråga. Det är sådana uttryck av vardagsrasism som vi måste få bort från vårt språkbruk.


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.