467C50E1 A368 4961 A903 A515AC31CE2A

VAD ÄTER FOLK EGENTLIGEN?

Skrivet av Catariina Salo 16.09.2017 | 17 Kommentarer

Kategorier:

IMG 3732

Här var jag igår, och så fantastiskt roligt det var! Gå och bekanta er med Viirus nya utrymmen och den fina konstväggen som Janne Strang och Oscar Hagen gjort, tips! Men efter tre timmar av socialiserande är jag idag fortfarande helt utmattad. Som tur är det veckoslut och jag har nästan inget jobb alls att göra.

Det jag däremot undrar är vad ni äter om dagarna? Det har utvecklat sej till ett verkligt problem hemma hos oss, speciellt nu när Mira inte låter mej äta makaroner med ost och ketchup dagligen pga "inte bra för bebisen", "risk för skörbjugg" etc. 

Varje dag går vi runt och funderar vaaaad ska vi äta ikväll? Vad ska vi laga till lunch, vad ska vi ha för middag, och min annars så skarpa hjärna bara smälter ihop och går in i försvarspostition och skriker efter makaroner.

Det här brukar vi äta:

- couscoussallad
- wok/stekta grönsaker med spagetti eller nudlar
- spagetti med sojakrossås

Till saken hör att vi har världens mest obehändiga kök, så det är inte precis nån fröjd att stå där och koka. Och en blir ju tvungen att göra det vaaaarjeeee daaaaag, ooorkaaaaaa.

Så: vad äter ni? Speciellt ni vegetarianer. Tips tack!

Kommentarer

  • Patro 16/09/2017 12:59pm (2 år sen)

    Mitt bästa vegopreggo tips är grönkål/svartkål (på pizza, som chips, i lasagne och pastasåser, som salladsgrund), avokado (men svårt hitta bra) och nötter och frön i alla former (valnötter, mandlar, cashewnötter, solroskärnor, pinjenötter, pumpakärnor, hasselnötter), krossade i vegobiffar, ovanpå wok och såser, perfekt i sallad. Och turkisk yoghurt el annan fet kräm. Puss

    • Catariina Salo 16/09/2017 1:02pm (2 år sen)

      HUR gör du vegobiffar??? Berätta genast!

      • En Maria 17/09/2017 9:00pm (2 år sen)

        Det här är de förstariktigt saftiga ocg goda vegebiffar jag stött på: https://www.viimeistamuruamyoten.com/mustapapuhampurilaiset-vegaani/. Goda också utan hamburgare.

  • S 16/09/2017 1:19pm (2 år sen)

    Just nu Anton & Antons vegekasse tre dagar i veckan, fantastiskt när man inte orkar tänka själv. Annars gärna "dekonstruerad sushi" = sushiris, avokado, mango, gurka, tofu, ibland om jag orkar japansk söt omelett i en skål. Gärna gomadressing och soyasås på. Vietnamesiska vårrullar med ungefär samma innehåll + koriander, chili och vårlök men glasnudlar i stället för ris och omslutna av rispapper och doppade i jordnötssås (jordnötssmör som mixas med t.ex. kokosmjölk, soya, vitlök, ingefära, chili). Kikärtsbiffar = kikärter i tetra, någon riven morot, lök, vitlök, ett ägg mixat och format till bullar som steks. Typ sånt.

    • Catariina Salo 16/09/2017 1:35pm (2 år sen)

      Kikärtsbiffarna låter goda (minus löken), det ska jag testa nån dag. Och vegekasse kanske är värt ett försök!
      Resten låter tyvärr lite invecklat för en matlatmask som jag. :D

      • S 16/09/2017 1:46pm (2 år sen)

        Haha, dom två är dom lättaste, man behöver bara hacka lite och koka lite ris, eller doppa ett rispapper i vatten 10 sekunder. ;)

  • Jessica 16/09/2017 1:59pm (2 år sen)

    Jaa-a, ja det är mykimykiviktigt att du äter bra! Ni kan köpa dennahär: http://www.samastapadasta.fi/, som sedan oxå är jättebra när bebisen ska börja äta. Det blir stora omgångar som räcker till flera gånger. Där finns oxå kötträtter, men går att byta ut köttet mot vegealternativ. Skaffa gjutjärnspanna!

  • Catta 16/09/2017 2:11pm (2 år sen)

    Just nu får vi också en grönsakskass från bonden här i närheten o då blir de lite av vad vi råkar ha just denhär veckan...Kör också mycket zucchini, paprika, lök och grönkål på pizza. Igår blev det soppa på morot, kålrabbi, rödbeta...soppor e ju ganska lätt, koka o kör med stavmixern. Gjorde också grönsaksbiffar på riven kålrabbi o zucchini.nam! Hummus är också lätt o göra själv?Du har i GA preggo-cravings? ...annat än makaroner?

  • Ida 16/09/2017 2:39pm (2 år sen)

    Nässelpulver i ALLT under graviditeten! Zucchini/äggplantslasagne! Blomkålsgratäng! Fullkornspasta med spenatpesto!

  • Lills 16/09/2017 4:05pm (2 år sen)

    Köp pitabröd o släng i ugnen, finns i varje butik (man kn säkert laga egna men vem orkar med sånt), köp falafel från frysdisken o stek (man kan säkert laga egna men vem orkar med sånt), fyll bröden med falafel,tomat,gurka,whatever. Sååsi måst man ha, brukar köra sriracha + typ creme fraiche oatlyn med pressad vitlök o peppar i. Gött!

  • Carro 16/09/2017 5:58pm (2 år sen)

    Tortillas med stekt paprika, zucchini, lök (eller vad man än har) och halloumi, turkisk yoghurt och salsasås. Riktigt gott och enkelt!

  • Hopihopi 16/09/2017 7:40pm (2 år sen)

    Jag brukar äta varm linssallad med mifu. Stek upp valfri smak av mifu, blanda ner linser (färdiga på tetra), sen enligt principen man tager vad man haver. Ofta blir det riven morot, halverad körsbärstomat, fetaost, majs, ananas, kikärter... Kanske någon sås gjord på gräddfil eller liknande till.

  • Nina 17/09/2017 7:30am (2 år sen)

    Ugnsbakade grönsaker och potatis, klyfta allt möjligt olika såsom ex.rödbeta, gulbeta, potatis, batat, broccoli, blomkål, kålrabbi.. Ringla över olja, strö på flingsalt och baka i ugnen tills allt är mjukt.
    Doppa i god dippsås och njut!
    En jättegod dippsås som jag har dille på - oatlys på mackan, vitlöksklyfta, basilikablad, 1 droppe olja, svartpeppar, salt och grönsakssalt. Mixa allt och sätt en stund i kyl före servering.

  • Lisa 17/09/2017 8:41am (2 år sen)

    Fullkornsris och ärt paprika majs fryspåse. Ät med soja.

  • Studerande 17/09/2017 5:07pm (2 år sen)

    Brukar laga egen pesto lite nu som då. Ibland steker jag bara upp potatis typ, med vitlök, frön, nötter och basilika. Frön har mycket näring så jag slänger i mycket sånt för det mesta om jag äter vegetariskt. Eller typ soppa. Potatis-purjosoppa är ju en klassiker.

  • Emm 17/09/2017 7:46pm (2 år sen)

    Känner helt som du!! Vegetarisk lasagne kan jag laga efter ett recept och det kan räcka till två måltider om man inte äter för mkt. Har satt linser o för mer protein. Sen brukar vi också äta m spaghetti o tofu o sojabolognese, palak paneer med halloumi, caesarsallad med räkor ( inte så vegetariskt)o dessutom finns det inte pastöriserad parmesanost tror jag. Sojamakaronilåda. Sojakorvar från frysen men vet ej hur hälsosamma de är...
    Mitt järnvärde har typ alltid varit lågt o när jag var gravid var det också det så jag åt järntabletter! Ägg åt jag på morgonen! Några paranötter om dan för de innehåller selen och valnötter..njut av dina måltider ! Nu när jag har barn bara kastar jag i mig maten för det mesta eller sen äter jag liggande eller med vänster hand :-o

  • Monika 17/09/2017 9:18pm (2 år sen)

    Smaskade just i mig detta! https://undertian.com/portfolio/veganska-wraps-med-sotpotatiskram/
    Kolla också in de andra recepte, tycker de oftast är hyfsat enkla.

  • Ennet 19/09/2017 10:35pm (2 år sen)

    Gör såpass mycky mat att ni kan frysa ner två portioner så slipper ni laga från början ny mat hela tiden?Vegelasagne och linssoppa fungerar super att frysa ner. När jag e lat brukar jag koka quinoa med bladkål, när det e klart å har svalnat blandar jag i tomat,paprika och nån kallrökt eller mandelmarinerad tofu (finns färdigt i S-market, såååå gott!!)
    Tortillas kräver bara egentligen att man hackar upp valfria grönsaker och steker typ quornfärs (krydda med soijasås),köp färdig salsa å nån gräddfil/creme fraiche.

  • Koko 20/09/2017 2:24pm (2 år sen)

    Bönröra, snabblagat, okomplicerat och gott: Stek lite (mycket) vitlök enligt smak (eller bara lök om du inte gillar vitlök), tillsätt tärnad zucchini och fräs tills den börjar mjukna. Öppna kidneybönor på burk, skölj av och häll i. Rör om och stek tills det är genomvarmt. Lägg ev till små buketter blomkål ett par minuter, de ska inte bli mjuka, utan vara ganska crunchiga och ge tuggmotstånd. Krydda med vad du gillar, salt& peppar, chili& spiskummin, citronsaft& balsamico... bara att testa olika varianter. Pointen är att röran har en ganska trevlig, mild smak i sig, men kan kryddas om man vill. Antagligen kan man slänga på valfria rostade frön/nötter också.

    Röran kan slängas in i ett bröd med sallad om man vill&orkar, eller användas på varma smörgåsar. Eller som pizzatopping om det blir över (testat).

    Annan snabbfavorit: Färdigkokta rödbetor (men inte inlagda!) i skivor på en plåt. Smula fetaost över, lite rosmarin el andra örter. Inget salt! In i ugnen tills fetan fått färg.

    Annat tips: Om ni har en frys så laga typ linssopppa eller tomatsås i så stor kastrull som ni har eller kan låna (vi har en 10 literskastrull) och frys in. Det finns dagar då man orkar laga sånt och att laga massor på en gång är inte speciellt mycket jobbigare.

    Bonustips: Låna eller köp Lisa Bjärbo&Sara Asks Mera vego och Ännu mera vego. Inspirerande och enkla recept.

  • Koko 20/09/2017 2:28pm (2 år sen)

    Och ägg. Ägg är världens bästa snabbmat.

    Omelett = mat på 2 minuter. Går att slänga i nästan vilka rester som helst, elelr dryga ut med turkisk yoghurt om man vill.

    Kokta ägg: Koka massor med ägg på en gång och förvara i kylskåpet, håller minst en vecka och äggmacka är snabbt och matigt.

    Överkurs: pocherade ägg är världens godaste, men kräver lite träning :-)

  • CH 25/09/2017 8:57pm (2 år sen)

    Här är två nya recept vi prövat på sistone och storgillat!

    www.ica.se/recept/rod-linssoppa-med-kokos-och-tomat-717878/

    www.coop.se/recept--mat/recept/v/vegan-lasagne/

    Och googla vegetarisk pyttipanna! Finns med tofu, halloumi och chevre. Bara att välja det ni gillar mest :)

Skriv en kommentar