VAD TYCKER DIN MAN OM DET?

måndag 19 juni 2017 - 23:12 | 11 Kommentarer

IMG 9739De här lamorna får sin förklaring senare i texten.

 

Det mest märkliga meningsutbytet skedde i dag när jag var till läkaren.

Jag hade bokat tid för att ta itu med de hudproblem jag haft i tio års tid, som nu blivit värre. Jag ville också kolla upp vilka antihistaminer jag ska äta om och när jag blir gravid, för tydligen finns det inte så mycket forskning på allergimediciner och graviditet. Eftersom jag kan behöva antihistaminer upp till varannan dag om min hy inte ska göra mej galen av kli, var det dags att kolla upp.

Det var en äldre kvinnlig läkare som tog emot mej. Väldigt trevlig och trygghetsingivande.

Jag berättade om varför jag var där och sa att det finns en chans att jag är gravid, för jag går i fertilitetsbehandling och en inplantering har skett för en vecka sen. Hur många barn har du, frågade hon. Inga, sa jag.

Sedan frågade hon om min hud och vi funderade oss fram till att jag nog behöver se en hudspecialist. Hon började skriva remiss och kollade något på skärmen.

- Ja du är 36. Det kändes att det är på tiden att gå i fertilitetsbehandling nu?
- Öö, jaa well tjaa..
- Vad tycker din man om det då?
- *så paff att jag inte får ett ord ur mej*
- Ja, är du gift?
- Joo..
- Ja och din man är med på det?
- Ööö va, alltså ja?
- Här är din remiss!

Det var inte ens det att hon helt enkelt antog att jag ska ha barn med en man som gjorde mej mest paff, utan det att hon undrar om min "man" är "MED PÅ DET". Är det nån nyans i det hela jag missar, eller är det en totaldouchig sak att fråga? Att antyda att jag som antagen kvinna går i fertilitetsbehandlingar mot min antagna makes vilja? Eller?

Jag var också för paff för att säga att jag är gift med en kvinna, och det är ju också så jäkla tröttsamt att behöva komma ur skåpet gång på gång på grund av samhällets antaganden. (Vilka jag visserligen kan ha viss förståelse för, jag antar också ofta saker på grund av normer. Men det gör det inte mindre tröttsamt.) 

I efterhand önskar jag förstås att jag hade stått upp för mej själv och min familj och inte direkt fått den där panikkänslan av hur den andra kommer att reagera. Bot och bättring kommer att ske. 

Förutom det här konstiga så tänker jag nästa cykla på två lamor på vägen från hälsovården. Där stod de på Narinkens torg och såg söta ut. 

Vilken märklig dag. 

Kategorier:

feminism hbtiq lifvet

11

Kommentarer

 • Cecilia

  20.06.2017 11:57 (6 månader sen)

  Gå till en naturläkare eller homeopat med dina besvär. "Hudspecialisten" kommer bergsäkert rekommendera kortison eller typ protopic oberoende av vad det är för typ av besvär, samt någon giftig bassalva från apoteket. Och lycka till med graviditetsplanerna :-)

  • Fia

   20.06.2017 22:58 (6 månader sen)

   All forskning visar att homeopati inte är något annat än lurendrejeri. Hudläkare är rätt adress!

   • Cecilia

    21.06.2017 17:46 (6 månader sen)

    Oj vad konstig forskning du har läst då? I Tyskland är ungefär var tredje läkare även homeopat och även resten av världen är mycket längre än Finland. Läs på och läs rätt.

    • Fia

     21.06.2017 21:26 (6 månader sen)

     Tack för ditt svar. Som läkare vågar jag beskriva mig som både påläst och rättläst när det gäller vård av sjukdomar. Homeopati har undersökts gång på gång i otaliga länder. Till exempel 4/2014 gjordes en enorm metaanalys i Australien av deras National Health and Medical Research Council, där de analyserade 57 forskningar som berörde honeopatins vårdresultat och konstaterade klart och tydligt att det inte fungerade på en enda sjukdom! Det finns dålig forskning och så finns det bra forskning, den här metaanalysen hör till den senare. Det är varje persons ensak om man inte vill tro på forskning. Endel hävdar till exempel att vaccin bara är humbug och att global uppvärmning inte existerar. I västerländsk medicin litar vi på vetenskap. Jag har ingenting emot att man tycker om homeopati och vem man besöker då man behöver medicinsk vård är allas ensak. Men man ska inte reklamera homeopati för någon som eventuellt på riktigt behöver hjälp. Och nej, jag har inga aktier i något medicinbolag och den här åsikten är inte en copy paste på vad professorerna säger utan är skapad på basen av åratal av medicinsk utbildning, förmågan att läsa och analysera forskning samt eget kritiskt tänkande.

     • Ida

      21.06.2017 22:51 (6 månader sen)

      Tack Fia, klockren kommentar! Tycker det är skrämmande då folk efter att ha läst konspirationsteorier på nätet tror de är experter och att de vet mera än de som forskat i tiotals år i ämnet. Exempelvis vaccinmotståndare som hänvisar till sidor som vaccin.me då man frågar efter en källa till påståendena de slänger ur sig. Kommentarer som dina behövs! :)


 • Annica

  20.06.2017 15:04 (6 månader sen)

  Det var verkligen en mycket konstig kommentar av en läkare. Även som singel 39 år antas det att man har barn och man. Nej jag har ingen man nej inga barn heller. Ju äldre jag blir desto oftare får jag denna fråga. Tycker det är ledsamt att år 2017 är man antingen hetero eller så räknas man automatiskt ha familj om man är kvinna i barnafödande ålder. Hade gärna haft barn men det är en lång historia och alltid jobbig att berätta varför jag är barnlös. Räknar mej som barnlös inte barnfri. Vi som inte har barn tycker inte det är något vi ska behöva svara på varför. Är man ofrivilligt barnlös är frågan bara smärtsam.

  • Catariina Salo

   21.06.2017 20:07 (6 månader sen)

   Oj nej, det låter skittrist! Men jag är tyvärr inte förvånad över att det kommer tråkiga frågor och antaganden.


 • ida boucht

  20.06.2017 23:17 (6 månader sen)

  Jesus. Jag fattar! Vi får komma ut hela tiden å jobbigt å fundera när det passar sig å när det ej gör de(jobbigt bara med ett sånt pisshuvu!) Senast förra veckan när jag kollade en lägenhet å c inte var där å talade om min partner å senare var lägenhetsvisaren, niin sun mies onko hän töissä etcetc.. nå vi kom aldrig sen å titta på den igen å jag funderade åxå varför ja inte "rättade henne" för blev åxå förvånad över antagandet. Samma har hänt tidigare hos läkare o gynekologer, att heteroantagandet o normen existerar så tydligt!

  • Catariina Salo

   21.06.2017 20:07 (6 månader sen)

   Jep, heteroantagandet lever och mår bra i vårt land!


 • Anna

  21.06.2017 14:20 (6 månader sen)

  När min man ville genomgå en vasektomi blev det jag som ringde för att boka möte, då jag var ledig under telefontiden och vi ville ändå båda vara med och få all info, och damen frågade av mig -alltså, vet din man om att du ringer?? Tyckte det va lite roligt, det lät ju som att jag skulle ha planerat att sterilisera honom bakom hans rygg!

  • Catariina Salo

   21.06.2017 16:41 (6 månader sen)

   Haha!!! Kunde ha blivit lite svårt i slutändan. :D


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.