När man storstädar även i sitt inre

Ett inlägg om att kunna gå vidare, när man själv är redo
och om att ta farväl av minnen
Dagliga rutiner när det inte alls finns någon energi

Denhär listan har jag översatt och snott från crazyheadcomics på instagram, för den är så himla bra! Spara den, printa ut den, klistra upp den, modifiera den enligt eget tyckte och läs den de dagar det känns som svårast eller de dagar när du bara är så himla trött. Kika sedan in på dethär instagram-kontot, för hon gör så otroligt talande bilder om psykisk ohälsa/hälsa.
I virrvarret av känslostormar

Om hur det är att leva med känslor som ständigt växlar
och går från noll till hundra på sekunder
Vad säger ditt wisemind?

Här berättar jag lite mer om hur man kan lära sig att följa sin egen inre röst i sitt liv. Den inre kompassen. Eller sitt Wisemind, som det heter inom DBT. Hur lär man sig att välja, och välja bort, sådant som är viktigt i ens liv?
När jag gick DBT jobbade vi väldigt mycket med en färdighet som kallas för Wisemind. Det är en av grundfärdigheterna för att alls kunna jobba vidare i terapin och med sig själv. Det är också den färdigheten som bättre gjort att jag lärt mig välja, och välja bort, något i mitt liv.
Häng med på föreläsning om emotionell instabilitet, ångest och dialektisk beteendeterapi

Jag kommer att hålla en föreläsning tillsammans med DBT-terapeuten Elina Westerlund den 8 september 2021 via Zoom. Jag medverkar främst som erfarenhetsexpert, och kommer att berätta om det som ledde fram till min rejäla krasch för ett par år sedan. Jag kommer även fokusera på det som tog mig uppåt och slutligen ur det stora ångestmoln jag konstant levde med och hur jag personligen brukar hantera ångest. För jag har fortfarande ångest, men i dagsläget kan jag leva med den och ändå känna att jag har kontroll. Ångest styr inte mitt liv längre, utan jag styr ångesten till mildare nivå.
Jag hoppas att just du vill komma med och lyssna på oss! Kom ihåg att anmäla dig på länken nedan.
Att minska ångest: Citat som en källa till hopp och tröst

I dagens TIPP-färdighet berättar jag om hur citat kan vara ångestreducerande. När jag mår riktigt dåligt och inte orkar ta tag i något, kan jag ibland ta fram mobilen och börja leta efter peppande citat. Det gör att jag distraherar bort ångesten och hittar något som tröstar samtidigt.
Att hantera ångest genom att bli mer närvarande i nuet

Här introducerar jag grunden till mindfulness - att vara närvarande i nuet. Vad är det? Varför har man nytta av det? Hur gör man?
Mindfulness är ett av de verktyg som jag haft mest nytta av sedan jag själv gick i DBT. Det har ändrat mitt liv så pass mycket att jag i korthet skall försöka göra ett blogginlägg om det, eftersom det egentligen är ett väldigt lätt sätt att lära sig att leva i nuet, just i denhär stunden.
Arbetsrehabilitering, egenvård och kreativitet -hjälp ur depression

Dethär inlägget är en direkt fortsättning på mitt förra inlägg om de stödinsatser och behandlingar som hjälpt mig upp ur depressionerna. Här fokuserar jag på arbetsrehabilitering, kortsiktiga och långsiktiga mål samt egenvård som hjälp vid depression.
Här har jag också valt att dela med mig av anteckningar som jag skrivit under de åren under/efter min djupa depression. Jag tycker det är viktigt att få en inblick i hur man som deprimerad tänker, eftersom jag inte i dagsläget kan beskriva det lika bra. Jag är ju inte mitt i stormen längre. Men när dehär anteckningarna är skrivna var jag definitivt det.
Att skapa ett liv värt att leva del 2

Dethär inlägget är en direkt fortsättning på mitt föregående inlägg, men för att det inte skall bli så tungt att ta in all info på samma gång så har jag valt att dela upp det i tre blogginlägg. Här kommer det andra i följetongen om hur man skapar ett liv värt att leva på lång sikt.
Att skapa ett liv värt att leva

Inlägg 1 av 3 i ett uppdelat inlägg.
Går det att lära sig att leva ett liv som ibland begränsas till ångest?
Kan man anse att man har ett tillräckligt gott liv, trots att man dagligen har ångest?
Hur skapar man ens ett liv värt att leva, trots ångest?
Mitt svar är ett bestämt och klart JA på de båda första frågorna.
Det går att leva ett liv som är värt att leva, trots ångest eller annan psykisk ohälsa. Det finns givetvis inga klara svar på hur man skall göra det, eftersom det är en komplex fråga.
Ingen väg mot ett sådant liv är rak och lättillgänglig, utan för det mesta är den smala stigen väldigt stenig och lerig. Många gånger kommer du att gå vilse, tappa bort dig, bli tvungen att gå tillbaka och leta efter stigen på nytt eller trampa rakt ned i ett djupt hål och fastna med foten. Många gånger kommer du att skrika högt av ilska för att ingenting känns rätt, för att alla otaliga timmar du stretat fram på den hopplösa stigen inte ger de snabba resultat som du önskat och för att du inte hittar dendär gläntan du från början sökte. Det är absolut inte lätt, utan det är snarare en inre process.
Nu tänkte jag prata om hur man kan handskas med ångest som finns där, trots otaliga terapitimmar där man bearbetat sig själv. När man gjort förändringar. När livet är bra - men där man även mår dåligt.
När ångesten likväl finns där som en slöja över livet.
Likväl så hävdar jag ju att jag har ett liv som jag älskar att leva.
Inte varje dag, men tillräckligt.
Trots att jag har underliggande ångest.
Dethär är delvis tack vare de knep jag nu kommer berätta om.