Universiaderna i Taipei

torsdag 10 augusti 2017 - 14:13 | 0 Kommentarer

Efter ett drygt dygns resande har vi nu kommit fram, sovit ett par nätter och bekantat oss bättre med tävlingsbyn som är byggd för dessa tävlingar. Tävlingsby som jag inte hittar ett bättre ord för, men på finska heter det kisakylä, så det får bli tävlingsby i denna text. Första uttrycket här på allting är fenomenalt. Hakan faller. Kommer att ladda upp bilder efter att jag anlänt till Finland. Detta endast pga. bilders uppladdning med detta internet vi har här, är ingen snabbis grej. Berättar mer om tävlingsbyn i sig senare i inlägget, först lite allmän information om tävlingarna:

Idrottsgrenar: 22st.

Idrottare & Lagmedlemmar: 12 000

Land: 31

Evenemanget är alltså stort. Och nu inte stort i Finlands skala, utan nu menar jag STORT. Tävlingarna ordnas för sommargrenar den 29 gången och det är första gången tävlingen ordnas i Taiwan och det verkligen syns. Alla vet att tävlingarna håller hus här i staden Taipei och allting är ordnat för det. Tävlingarna verkar vara väldigt viktiga för Taipei och man märker att de verkligen vill lyfta fram sitt land under tävlingarna samt tar de även all service på stort allvar. Allting görs för idrottares bästa och det är nästan man som finländare blir lite genererad då alla verkligen vill hjälpa, betjäna och prata med en. Jag börjar även förstå varför folk som varit med om både och säger att universiaderna är det finaste och största tävlingen en idrottare kan uppleva, efter olympiska spelen. Standarden på tävlingarna är hård. Den ligger någonstans mellan EM- och VM-standard, dock nog närmare VM, så målsättningarna måste även vara realistiskt gjorda med utgång från det. Jag skriver före tävlingarna en liknande kort intro text som före FM där jag berättar vilka dagar jag tävlar i vilken gren och mina målsättningar för dem.

 

Tävlingsbyn då:
Alltså VAU! Tävlingsbyn är alltså bokstavligen en by. På området finns 34 byggnader varav 23st fungerar som höghus med lägenheter för oss lagmedlemmar. Resten består av andra nödvändigheter såsom restaurang, gym, läkare, polis, butik och olika nöjesutrymmen såsom spelrum. Hela området är skyddat med höga staket/stängsel och in kommer man endast genom säkerhetskontroller med ackredition. Detta allting kan kännas löjligt men det ger faktiskt en väldigt trygg känsla för oss idrottare. Vi är många samlade på ett område så de skulle inte kräva mycket för att skapa kalabalik ifall arrangemangen inte var sådana som de är. Frivilliga arrangörer finns ÖVERALLT, för att hjälpa till med vad som än behövs.


Området är verkligen stort som fan! För att ge allting ett konkret exempel på storlek så kan det sägas att restaurangen där det serveras mat mellan timmarna 05:00 och 02:00 inte bleknar i storlek mycket mot en liten hangar. I restaurangen finns det buffebord med olika lands teman. Det finns bl.a. italienskt, kinesiskt, taiwanesiskt, övrig asiatiskt osv… så det kommer att ta en stund förrän man blir trött på maten. Dessutom finns det kylar som ständigt fylls på med olika drickor såsom sportdricka, limonader, vatten och istee. Det behövs. Med en medeltemperatur under dygnet på dryg 30 grader och fuktighetsgrad på minst 80% kan ni tro att det går vätska åt. Speciellt för mig som också vanligtvis svettas av att endast vifta på händerna…

IMG 5471Bild på tävlingsbyns karta

 

Simhallen:
Tävlingssimhallen ligger ca. 40min härifrån med buss, så det blir tidiga mornar för att hinna i tid. Till tävlingsbassängen slipper vi dock och träna först på torsdag, så mer om den när vi väl kommer så långt. Transporten ordnas med buss. Även bussarnas trafik är ordnade och välorganiserade. De åker iväg och anländer med 15 minuters mellanrum hela dagen, men i ett land som detta undviker man tyvärr inte rusning, vilket leder till det långa sittandet i bussen. Bussarna är dock väl luftkonditionerade så jag har personligen ingenting emot att sitta i dem alltid nu och då som omväxling mot den tropiska luften annars.


Känslan jag har för att vara med i tävlingarna är verkligen obeskrivlig. Kunde inte komma på ett bättre sätt att få tillbringa min sista tävling.


Tävlingarna börjar först på söndagen så tills det gäller det att toppa formen, tanka mat och kaffe, gå på massage och ladda kroppen. Det är vi simmare bra på. Det är därför vi gärna jobbar 10 månader hårt under säsongen, för att i en vecka få toppa före huvudtävlingarna. Vi njuter!!

0

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.