"Vähiin käy ennenkuin loppuu"

måndag 12 juni 2017 - 11:24 | 0 Kommentarer

Så sägs det på finska. 11 lopp och 5500 tävlingsmetrar. Det är vad jag numera har kvar av min tävlingskarriär. Efter ett antal av lopp som antagligen börjar på tusen, börjar de 11 kvarstående för första gången kännas som att de är riktigt få. Dessa 11 starter ska delas på endast två tävlingar: FM och Universiaderna. I FM kommer jag att simma sex av dessa lopp, och i Universiaderna fem. 11 lopp kvar, varav alla ska lyckas. Inget lopp av dem är mera träningslopp, eller lopp med fokus på något specifikt. Det enda som numera räknas är resultatet. I FM i form av placering, och i Universiaderna i form av tid.

I går satt jag i Finnairs flygplan påväg hem till Vasa från Helsingfors där jag bland annat för sista gången tävlade i träningsform. Nästa gång jag startar inför ett lopp sker 6.7. Då drar FM igång. Jag hade inte funderar ens på saken från den synvinkeln före min hemresa började. Att de enda lopp jag har kvar, är lopp som verkligen har stor betydelse. Uppfatta mig inte fel. Naturligtvis har alla lopp en viss betydelse, men lopp i tävlingar med status av FM och Universiaderna har en betydligt större betydelse än lopp i regionaltävlingar. Tanken är både skrämmande och oerhört motiverande. Skrämmande eftersom det snart är slut, och eftersom allting har så stor betydelse, och motiverande för att allting, ifall gjort rätt, kommer att ge resultat. Och det är ju därför en idrottare gör vad den gör, för att få resultat.

Med endast 11 lopp kvar, har även varje träning en oerhört stor betydelse. Varje träning har ett enda mål; att göra mig bättre inför sommaren. Inom dessa dryga fyra veckor vi har kvar till FM ryms många träningar, varav tyngdpunkten ligger på de hårda träningarna vi har framför oss. Grunden (konditionen) torde och är uppbyggd, nu gäller det att reta kroppen till bästa möjliga prestationsform. Först att ta ut allt man har ur kroppen och efter det småningom att börja toppa formen. Även vad man gör på fritiden börjar spela en större betydelse. Det man gör, torde allting vara för att stöda det man gör i bassängen.

Jag har alltid trivits i detta skede av säsongen och jag tycker själv jag alltid varit som bäst i detta skede. Den är det mest brutala skedet av hela säsongen. Det är för detta skede man tränat och byggt upp formen, för att nu finslipa kroppen. I detta skede simmar vi de abslout tyngsta, hårdaste och värsta träningarna. Ni vet ordspråket “lugnet före stormen”. Lugnet har nu gått förbi, nu börjar stormen. Allting handlar om citius, altius, fortius. Love it!

Jag kommer naturligtvis närmare FM att grundligare och öppet skriva om mina tankar och mål inför FM samt göra en presentation av var gren jag simmar så att ni ska ha lätt att följa med under tävlingarna. Här emellan ryms dock mycket före det.

 

P.s. Har förstått att många uppfattat att texten “So it begins. Häng med" var den första jag skrev. Före den skrev jag ytterligare två texter varav alla publicerades samtidigt. Se till att ni läser även och från och med den första texten för att få bästa möjliga bild och upplevelse av mig :-)

0

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.