sevendaysxbernys

Citron-timjankaka med syrlig frosting

Skrivet av Sofia Rönnbacka 30.05.2018 | 1 kommentar(er)

Citron timjankaka i langpanna 1

En stor favorit förra sommaren var en citron-timjankaka som fanns på caféet där jag jobbade. Så jag måste testa mig på att göra en egen variant nu till studentfest-temat här på bloggen. Dessa bitar blev gudomligt goda. Botten är en blandning av en sockerkaka och en kladdkaka, sådär härligt seg men ändå fluffigt. Sedan toppas bitarna med en syrlig frosting gjord på färskost. Mums! Du kan dessutom frysa ner dem med frosting och allt!

Läs hela inlägget

No bake rhubarbcake

Skrivet av Sofia Rönnbacka 25.05.2018 | 1 kommentar(er)

No bake rhubarbcake 6

En enkel no bake rabarbertårta som du bakar i ett nafs och går bra att frysa in! Rabarbersäsongen är inledd iallafall hemma hos mig och vad passar då bättre än att bjuda på ett recept på en tårta som lämpar sig bra för student-/examensfesten. Tårtan är en blandning av en moussetårta och en cheesecake får smak av rabarber och kardemumma. Den innehåller rå-rabarbersaft koncentrat, här finns recept på det. Det går minst lika bra med köpt saft! Denna tårta går att göra på förhand och fryses enkelt in, lämna då bort rabarber-jordgubbsspegeln eftersom den har en tendens att skrynkla ihop sig i frysen. Ta upp tårtan dagen före servering eller på morgonen samma dag och gör rabarber-jordgubbsspegeln då istället. 

Läs hela inlägget

Petit choux fyllda med citronfromage

Skrivet av Sofia Rönnbacka 22.05.2018

Peti choux med citronfromage 2

Nu börjar alla student- och examensfester vara på intågande. Då vill säkert alla som ska baka ha tips på bakverk som går att göra på förhand och frysa in. Denna vecka kommer fokus ligga på bakverk som går att göra på förhand och ta upp dagen före/samma dag.

Läs hela inlägget

Matcha eclairs

Skrivet av Sofia Rönnbacka 04.05.2018

Matcha eclair 2

Trenden med superpulver verkar inte försvinna, vilket är helt förståeligt. Detta gäller även för matcha. Det finns bara bra saker med matcha och jag älskar en god matcha latte eller en matcha smoothie. Och dessa eclairs fyllda med en matchakräm var inte ett undantag.

Läs hela inlägget

Chokladglass med hallonsås

Skrivet av Sofia Rönnbacka 18.04.2018

Chokladglass med hallon 4

Det är alldeles för länge sedan jag gett er ett recept på glass! Så nu är det dags. Denna gång en maffig chokladglass med chokladsås och hallonsås swirlat in i glassen. Jag tycker bestämt du ska testa denna glass till helgen, du kommer inte ångra dig. Chokladglass med hallon 1

Läs hela inlägget

Drömmig rosa smoothiebowl

Skrivet av Sofia Rönnbacka 04.04.2018

1+1+1 smoothiebowl 1

En drömmig rosa smoothiebowl till frukost. Påminner mig om våren och försommaren, både till färgen och till smaken. Krämigt, syrligt och sött i en perfekt balans. Älskar den, skulle kunna äta den varje dag. Det som är bra med smoothiebowls är att de är snabba att göra och så passar de både som frukost, en lätt lunch tillsammans med en avokadosmörgås eller som efterrätt då du blir sugen på något sött men inte vill äta socker. Jag sötar inte mina smoothiebowls med något annat än det som naturligt finns i ingredienserna men ifall du vill söta den ytterligare passar honung eller några dadlar bra. Denna smoothiebowl görs på hallon, banan och kokosmjölk.

Läs hela inlägget

Vitchokladmoussetårta med kinder-topping

Skrivet av Sofia Rönnbacka 26.03.2018

Vitchokladmoussetarta med kinder 1

Äntligen påskvecka! Som jag väntat på all mat och alla chokladägg. Som vanligt planeras menyn för påskbuffén för fullt. Någon annan som är som jag så ni vill planera länge på förhand?

Läs hela inlägget

Chiapudding med kokosmjölk

Skrivet av Sofia Rönnbacka 23.03.2018 | 1 kommentar(er)

Chiapudding med kokosmjolk 1

Var för en tid sedan till ett café där de serverade den godaste chiapuddingen jag ätit. Med kokosmjölk på burk och yoghurt som bas. Hade cravings på den i flera veckor och skulle tillbaka till caféet för att äta den, men de hade den inte! Så det blev att snabbt köpa ingredienser och göra den själv då. Sagt och gjort, och den blev nästan lika god som på caféet. Jag saknade dock "de rätta" bären så den fick serveras med blåbär och kiwi, det var gott det med. Egentligen hade jag tänkt servera den med en kompott på hallon- och röda vinbär men de hade tagit slut i frysen så det blev en annan topping, för toppingen är ju den viktigaste ;) En annan bra sak med chiapudding är att du inte behöver göra din frukost på morgonen för den sköter sig själv över natten! Dessutom hålls du länge mätt på en chiapudding, perfekt för stressiga morgnar eller när du vill lyxa till det lite extra. 

Läs hela inlägget

S'mores kladdkaka

Skrivet av Sofia Rönnbacka 16.03.2018

Smores kladdkaka 1

En S'mores kladdkaka till kvällen är inte helt fel. S'mores förknippas ofta med mysiga sensommarkvällar vid brasan men kan inte förstå att jag inte gjort denna förut. Den kommer definitivt göras igen. Den har allt och lite till. Kladdig chokladkaka, smält choklad, krisp och sälta från kexen och sedan ett sött, segt och mjukt täcke av marshmallows som toppar allt! Kakan bör ätas direkt den kommer ur ugnen ifall du använder köpta marshmallows. Ifall du vill kan du göra en egen maräng som du sedan bränner av i ugnen men jag hade en stor påse marshmallows hemma som bara väntade på att bli uppätna så jag använde dem. Servera kladdkakan med vispad grädde eller en god vaniljglass så har du heaven on a plate.

Läs hela inlägget

Wonton-dröm med bärfyllning

Skrivet av Sofia Rönnbacka 07.03.2018

Wonton skalar med barfyllning 3

När jag gjorde dumplings blev det wonton-wrappers över, så något måste jag ju göra av dem. Så jag skapade dessa wonton-drömmar med bärfyllning. Här är det verkligen en fusion av världens alla kök. Tänk dig en turkisk baklava, gjord på kinesiska wonton-plattor istället för filodeg och fylld med en blåbärs-krusbärssylt för en finländsk touch. Allt i ett som avrundas med en klick grädde. Superenkelt och supergott! Jag hade egentligen tänkt sätta kiwi-ananas blandning emellan wonton-plattorna men ananasen hade tagit slut så det fick bli en finländsk tvist på drömmarna. Det går förstås att sätta exakt vad du vill för fyllning i dem, kanske en jordgubbs- och vaniljkrämsfyllning till sommaren eller en med lime-marinerade tropiska frukter? Fantasin sätter gränsen här. Wonton-plattorna är inte söta eftersom de är menade för salta rätter så du får söta fyllningen enligt smak och tycke. Du hittar wontonplattor i frysdisken i välsorterade mataffärer eller i olika asiatiska matbutiker.

Läs hela inlägget