fredag 10 augusti 2018 - 18:28

Hur svårt kan det vara?

Fredagen till ära tänkte jag dela med mig av en vidoe som jag snubblade över förra veckan. Så synd att jag inte kom på att skriva om detta under USA veckan eftersom detta tangerar ämnet.

 

Jimmy Kimmel har ett tv program i USA, Jimmy Kimmel Live. Ett segment i programmet är att de går ut på gatan för att fråga människor olika saker. Detta klipp har att göra med geografi.

 

Jag vill bara inleda detta inlägg med att du tittar på denna karta och försöker namnge så många länder som möjligt.

public domain world country outline map

 

Hur många kan du?

 

 

 

Kunde du en är du bättre än de flesta Jimmy Kimmel frågade.

 

[embed width=480 height=270 class=left thumbnail=https://i.ytimg.com/vi/kRh1zXFKC_o/hqdefault.jpg?r=4968]http://www.youtube.com/watch?v=kRh1zXFKC_o[/embed]

Detta är verkligen sorligt. Jag är besviken på världen, att man faktiskt inte kan peka ut ett enda land i hela världen är helt otroligt. Att man inte ens "fuskar" och säger sitt hemland!

Det som jag tyckte var intressant är att många trodde att Afrika är ett land. Den ena killen trodde också att Alaska (som hör till USA!?) var Island eller Grönland. Suck.

En tjej var till och med "högt" utbildad och kunde ändå inte nämna ett enda land.

Det är skrämmande..

 

Vad tycker du? Kommentera här under!

onsdag 25 juli 2018 - 14:02

Sommarhälsningar!

Hälsningar från en svettig lägenhet!

 

Först vill jag tacka alla som kom med tips på simstränder där hundar kan vara! Vi håller på att testa alla för att hitta vår favorit.

 

Tänkte annars bara skriva ett litet inlägg om vad vi håller på med.

 

IMG 20180721 133607IMG 20180718 203716 1

 

Vi simmar, en hel del faktiskt. Molly har hittills bara vadat i vattnet. Vid vissa tillfällen har hon lekt i vattnet men igår tror vi hon knäckte koden. Igår simmade hon på riktigt! Vi var så imponerade. Hon lekte med några andra hundar vid stranden och när dom simmade ut för att hämta en leksak, simmade hon glatt efter. Det har inte hänt förr. Hon simmade så långt ut att jag blev rädd hon inte skulle orka simma tillbaka. Så vi var väldigt stolta hundföräldrar at that moment. 

 

IMG 20180719 060631IMG 20180722 094643

Vi sover på balkongen. För uppriktigt sagt är inget annat hållbart. Förra veckan hade vi flera sömnlösa nätter för att Molly bara klagade på värmen. Tillsist blev vi så frustrerade att vi flyttade ut madrassen på balkongen och har sovit där varenda natt i en vecka. Dock sover Molly med oss nu vilket inte är bra. Vi hade ju bestämt oss för att hon ska sova i sitt eget hörn. Men jag sover hellre med hundhår i sängen än inte sover alls.

 

IMG 20180723 110628

Om vi inte tränar, simmar eller sover på balkongen sitter jag framför datorn. Lite sorligt p.g.a vädret men the job has to be done. Har kommit en god väg på min gradu och förhoppningsvis är jag så gott som klar snart. Det stör mig inte så farligt mycket att jag behöver vara på insidan hela dagarna, fungerar inte bra i värme och har inget behov av att steka i solen så kan lika bra samla studiepoäng istället. Usch va tråkig jag är!

fredag 20 juli 2018 - 09:46

Nu är jag upprörd!

Ingen har missat sommarvärmen som vi har fått uppleva denna vecka. När jag sitter och skriver gradu rinner det svett av mig och Molly har superhett. Att simma svalkar av både mig och Molly men det är svårt att hitta ett ställe att simma på där hundar är accepterade. Så Vasa stad skulle gärna kunna fixa ett sådant ställe. (stranden vid vasklotbron är ett skämt)

IMG 20180718 203716

Jag förstår att hundar inte kan springa löst på allmänna stränder, speciellt då stränderna denna vecka har varit packade med människor. Många människor är rädda för hundar och det förstår jag och accepterar jag. Men någon lösning behöver vi.

 

Jag har inte läst lagen till punkt och pricka men jag vet att det står att hundar inte får vara på allmänna stränder. En kvinna berättade att vi inte får ha hunden i vatten för att det smutsar ner vattnet. En kvinna som jobbade på Vasa stad berättade att jag inte få ha hunden vid stranden för att hunden bajsar på stranden och det är äckligt. Jag vet inte om dessa påståenden står i lagen någonstans men jag vill komma med lite motargument.

 

Hunden smutsar ner vattnet:

- Hur är det med alla måsar som skiter i vattnet då?

- Eller alla utsläpp som görs i vattnet?

- Små barn kissar i vattnet, ska vi bannlysa dem också från stranden?

 

Hunden bajsar på stranden:

- De flesta hundägare plockar upp bajs, inte alla och FY PÅ ER!

- Hur är det med alla som fimpar och skräpar ner på stranden? När bannlyser vi dem?

- Igår plockade jag upp en handfull med glasbitar från stranden, jag har aldrig hört att någon skulle behöva sys för att de steg i bajs. Dock kan man behöva sys ifall man stiger på en glasbit. 

 

IMG 20180719 175653

 

Jag säger inte att hundar ska få vara på allmänna stränder, eftersom många är rädda eller allergiska men om denna hetta ska fortsätta behöver hundarna få vara någonstans.

måndag 9 juli 2018 - 10:36

Mollys syskonträff

I helg var vi på Mollys syskonträff och tänkte dela med mig av helgens äventyr!

IMG 20180708 141040

Helgen började med att vi packade bilen full med tält och hund och körde iväg med riktning söderut. Vi körde till Nokia för att övernatta där på en campingplats. Vi skulle nästan ända till Helsingfors på söndagen och vi bestämde oss för att dra ut resan på två dagar för att undvika att köra fram och tillbaka på en dag. Eftersom vår lilla vän inte ännu är rumsren kändes det tryggare att sova i tält än att sova på hotell och riskera olyckor på insidan. Vi är vana att sova i tält och jag tyckte det var riktigt mysigt att återuppleva barndomsminnen med tältsemestrar. Att sova på utsidan är något helt annat, frisk luft gör gott! 

 

IMG 20180707 113748

Vi fick upp tältet utan större problem och vi gjorde mat på utsidan, mat smakar ju också mycket bättre när man tillreder och äter den ute! Molly verkade trivas och gick på olika upptäcktsfärder. Vi var en sväng till Tammerfors på eftermiddagen så Molly fick träna på att uppföra sig i folksamlingar, vi var och se på stället där jag bodde för 5 år sedan och så åt vi glass vid vattnet.

 

IMG 20180707 143007

Natten i tältet gick väldigt bra, Molly hade lite svårt att hitta sin plats först och tyckte mest det var kul att busa i tältet. Efter en stund lugnade hon ner sig och hittade sin plats vid mina fötter och somnade där. Hon är ju inte van att sova med oss, hon sover i samma rum som oss, men inte i sängen så det var riktigt lyxigt för henne att få sova med oss den natten.

Vi vaknade av att solen värmde tältet till bastunivå och bestämde oss för att packa ihop tältet och köra till närmaste ABC för morgonmål. Sedan var riktningen mot Touhu ja Temmellys. Touhu ja Temmellys är som Borgbacken för hundar, det är en stor inhängnad park där det finns en massa olika aktiviteter för hundar. Det finns också flera olika inhängnader, en där det finns en massa agilityhinder och en där det fanns vatten, bollhav och ett hus med hö. 

IMG 20180708 121415IMG 20180708 122339IMG 20180708 132326IMG 20180708 152406

Molly hade nog så roligt! Mollys mamma Alma hade bjudit in alla hennes valpar från tre olika kullar för att leka vid Touhu ja Temmellys. Alma har tre valpkullar så där var labradorer som var 2 år, 1 år och så vår kulle som är snart 5 månader. Vi var ca 15 labradorer och 4 från Mollys kulle. Det var superroligt att se hur Mollys syskon började se ut och hur fint de lekte ihop. Molly var såå trött efter 3 timmar av konstant bus. Hon sov HELA vägen hem från Jokela, 400km av konstant snarkande.. Så hemresan var väldigt smärtfri.

 

IMG 20180708 141030Jag och Molly, Mollys syster Martta, Mollys bror Lego och Mollys syster Tiuhti.

 

Mollys bror Lego ska bli terapihund och Tiuhti ska bli jakthund. Det var verkligen roligt att se syskonen och jämföra dem. Molly var det modigaste simmaren i gänget, Tiuhti var ledaren, Lego var den envisaste av dem och Martta var den hungrigaste. 

 

Idag kommer nog Molly att spendera dagen att sova.. Vilket betyder att jag har chans att få mycket gjort!

 

 

 

onsdag 4 juli 2018 - 16:08

5 tecken på att du har hundvalp!

Tänkte jag skulle visa er fem tydliga tecken på att man har hundvalp, ifall man själv inte märker det.

 

1. Man har stamkundskort till Musti&Mirri

IMG 20180704 160511 01

En växande hund äter, och mycket. Vi har säckar med mat på golvet i köket, råmat i kylskåpet och skåpen fulla med tuggben och godis.

 

2. Man får offra lite utrymme

IMG 20180424 160622

Molly fick hela bakluckan för sig själv, så allt vi ska ha med oss får sitta i baksätet. Molly har också ett eget hörn i sovrummet som är hennes, det är krångligare för oss att komma till klädskåpet men vad gör man inte för sin lilla vän?

 

 

3. Leksaker i överflöd

IMG 20180704 2

Molly har väldigt mycket leksaker och vi hittar hela tiden nya leksaker vi skulle vilja köpa till vår lilla valp. Men för det mesta leker hon ändå bara med isbitar eller pinnar.

 

4. Tidningspapper överallt

IMG 20180704 160337

 

Vi har tidningspapper på golvet eftersom Molly inte riktigt kan hålla tätt ännu och vi tar gärna emot donationer ifall någon känner att de har för mycket ;)

 

5. Telefonen full med bilder på hunden

IMG 20180621 194456

Man tar bara bilder på sin hund. Jag har till och med en mapp som heter Molly dit jag sätter alla bilder på henne. Och jag kan avslöja så mycket att det är en hel del.

torsdag 28 juni 2018 - 07:54

Molly i ett nötskal

Igår var det exakt 10 veckor sedan jag och C hämtade hem Molly. För att fira det tänkte jag presentera vem Molly är.

IMG 20180418 201614

Molly är en glad och social hund. En VÄLDIGT social hund. Vi får jobba hårt med att lära henne att vi inte kan hälsa på varenda eviga människa vi träffar och att alla hundar inte kan vara hennes kompisar. 

 

IMG 20180424 160622

Mollys första vecka med oss var ganska fullspäckad. Vi kom hem från Lahti 1 tiden på natten. Så Mollys första biltur var en 5h lång sådan. Då satt hon i vår famn hela resan. Vi hade bestämt oss för att Molly ska vara i bakluckan när hon åker bil och redan två dagar senare körde vi till Kokkola, med Molly i bakluckan. Molly fick den helgen spendera mycket tid i bakluckan och var indirekt med om sin första begravning. På söndagen hade Molly, 7 veckor och 5 dagar gammal, hoppat från bakluckan, över säten och låg på Christoffers kostym i baksätet. Så på måndagen fick vi köpa en bur för henne i bilen. 

 

IMG 20180501 162354 1

Molly tycker om att vara ute i naturen. Hon älskar att springa i höga gräs och gräva i sand. Hon älskar inte att simma, ännu. Vi jobbar hårt på det och började redan tidigt i april med att vara ute i vattnet med henne. Hon har blivit betydligt bättre och kan tänka mig att hon simmar nästa sommar.  Molly är också med och spelar frisbee golf med oss och älskar det. Vi försöker lära henne att hitta frisbeen som vi tappar bort. 

 

IMG 20180529 193457

Vi vill ju att Molly ska funka i stora folkmängder, att vi ska kunna ha henne med oss och vi vill ha henne välskolad. Vi har varit på valpkurs med henne och startade just inkallningskurs med henne. Molly tycker om att vara på kurs, men det är för att hon får så mycket godis. Hon tycker om godis.

 

IMG 20180520 WA0001

Hon har växt en hel del på tio veckor. Här är en bild när hon är 8 veckor gammal och som jämförelse finns bilden under där hon är 17 veckor.

IMG 20180424 WA0007IMG 20180626 WA0010 01

 

måndag 25 juni 2018 - 15:07

Midsommaren 2018

Här kommer en liten bildbomb från vår midsommar. Vi spenderade hela fredagen på insidan. (förutom de otaliga gånger vi måste vara ute med Molly förstås) Vi åt gott och spelade kort hela kvällen. Riktigt mysigt faktiskt.

IMG 20180622 194901 01IMG 20180623 131957 01

Vi bjöd på entrecout (?) sallad och potatis och till efterrätt hade jag bakat en tårta.

 

mat

 För att vara jag blev tårtan väldigt lyckad ;)

kaka

Sedan blev vi bjudna på en uppsjö av frukter och annat smått och gott. Resten av kvällen spelade vi Alias och olika kortspel.. 

 

IMG 20180622 215656

fredag 22 juni 2018 - 15:52

"trevlig" midsommar

Tänkte kika in här innan midsommaren officiellt kickar igång. I det här vädret har ni ju inget bättre för er så ni kan ju lika bra läsa lite bloggar ;)

 

Vi stanar hemma denhär midsommaren, ikväll ska vi äta god mat och dricka lite vin. Vi ska också på en bröllopsfest på söndag, riktigt trevligt. Är ju inget stort fan av midsommaren, eller andra högtider i allmänhet. Ofta planerar man för mycket och har höga förväntningar. Lika bra att vara negativ så blir man inte besviken. (Är lite sarkastisk) 

 

IMG 20180622 2

Jag har hunnit skriva lite på gradun idag, ifall jag inte har sagt det är gradun mitt sommarjobb i år. Så tack alla skattebetalare för det studiestöd jag lyfter i sommar. Vi har också städat vår lägenhet och varit ute med Molly i ösregnet.

 

Avslutar med en bild av Molly på stranden igår, vi tvingade ut stackaren i havet i 8+ grader. Men ska man bli en duktig simmare får man ligga i hårdträning. Vi ska ju inte heller inbilla oss att sommar i Finland är något annat än kall och regnig. Så blir man iaf inte besviken.

 

IMG 20180621 200026

onsdag 20 juni 2018 - 14:16

Bästa inköpet!

Jag måste få berätta om dessa fantastiska byxor. För ett halvår sedan fick jag mitt första par Fjällrävens byxor och sedan dess är det få dagar jag varit utan dem. Detta är inget kommerciellt samarbete, jag tycker bara väldigt mycket om dem och vill dela denna glädje med er!

 

IMG 20180620 141042

Jag funderade nog länge, fram och tillbaka, ifall jag verkligen behöver ett par byxor som nästan kostar 200€. Men efter att jag provat byxorna ville jag inte ta av mig dem längre. Det som är så fantastiskt är att de strechar på de rätta ställena. Med min överdimensionerade rumpa kan det ibland vara svårt att hitta byxor som har plats med mina ben. Det är inget problem med Fjällrävens byxor, köper man den dyrare modellen så har den strechtyg vilket gör att det helt problemfritt går att röra sig i dem.

 

IMG 20180620 141016

Det som också är ett stort plus är att de är snygga och socialt accepterade att ha på sig till stan, jobb och skola. Jag funderade i början över hur mycket jag kommer och använda byxorna, men det visade sig att när man är hundägare är dessa byxor nästintill ett måste. Flera fickor gör att jag kan ha med mig allt från godis till bajspåsar utan att pingla på mig en väska. Jag behöver inte oroa mig för att gå i skogen, i stan eller till stranden. Byxorna passar överallt och tål en hel del stryk.

 

IMG 20180620 115722

tisdag 19 juni 2018 - 10:36

Att ha valp

När vi tog beslutet att ta valp var vi nog medvetna om att vårt liv skulle ändra lite. Vi var också medvetna om att mycket av våra saker skulle tuggas sönder. Och det finns saker som vår lilla älskling har tuggat sönder..

mollys forstorelseEn stol, en sko, metallrör, telefonskal och en skjorta men inget farligt. Kommer ihåg att alla youtube-klipp varnade oss om att ha lösa sladdar på golvet men Molly har inte brytt sig ett dugg i dem. Kanske någon gång men hon har aldrig tuggat i sladdar. Däremot är skor trevligt, enligt Molly. Våra skor har vi fått lyfta in vår garderob och råkar någon glömma skor på golvet eller i skohyllan kan jag slå vad om att det inte går många minuter innan Molly springer iväg med den. 

 

Det som ändå har ändrats mest för oss är hur vi prioriterar tiden. Alla våra lediga kvällar har bytts ut från seriemaraton till långpromenader i skogen eller besök till stranden. Vi är mycket mera ute i naturen och jag har en känsla av att vi mår mycket bättre av det.. Stegen på stegräknaren har också ökat radikalt i takt med att vikten också har sjunkit. Men det är också världsliga saker, för när man ser sin lilla valp bli så lycklig av att springa i skogen, ser du till att vara i skogen så ofta som möjligt.

molly5IMG 20180601 WA0005IMG 20180529 193454