tisdag 1 augusti 2017 - 09:50

Blogglista om jobb och karriär

Förra gången jag bloggade var det dagen före midsommar och då var planen att jag skulle blogga mera. Det sket sig. Så nu lovar jag inget för jag kan tydligen inte hålla det. 

Idag tänkte jag fylla i blogglistan om jobb och karriär eftersom jag börjar vara seriöst taggad på att skolan ska börja igen. Ser fram emot att fylla i schemat i min kalender, krångla med något slöjdprojekt och vara "tvungen" att ha byxor på mig på dagen. (lite skämt, mycket sanning)

 

Så nu kör vi! 


När jag var liten ville jag bli: 

Vad jag kommer ihåg hade jag ingen stor dröm om något yrke när jag

 var liten. Det finns många som har drömt om att bli lärare sedan de var små, jag bestämde mig för att bli lärare några månader innan ansökningstiden gick ut.


Nu jobbar jag som/studerar jag till:

Jag studerar till klasslärare och trivs superbra med valet. Jag är nog en lärarinna, inte bara mellan 8-16 utan dygnet runt. Jag berättar t.ex. saker alltför tydligt, vilket alla i min närhet är väl medvetna om. 


Det här har jag jobbat med under min karriär:

Jag har sålt sommarblommor, varit simlärare, dragit olika slags gymnastiktimmar för barn, vuxna och pensionärer (inte samtidigt), jobbat på åldringshem och jobbat på dagis och skolor. I juli har jag också målat några hus.


Det bästa med mitt jobb eller utbildning är:

Att jag är säker på att jag vill jobba med det i framtiden. Att gå i skola känns därför inte onödigt eller slöseri med tid. 

IMG 20170304 WA0000

Iaf till 90% av tiden. När man läser till en finska grammtik tent kan mycket kännas värdelöst.


Så här ser en vanlig dag ut på jobbet:

Nu jobbar ju inte jag fulltid och det finns ingen rutin på peffan, alla dagar ser lite olika ut. Men ofta sitter jag och lyssnar när något professor föreläser, dricker kaffe och slöjdar.

IMG 20170202 WA0000

Ibland får man ligga på en madrass och leka med iPads..

Ett karriärsmål jag har:

Just nu är ju målet att bli färdig och helst inom utsatt tid. Sedan är väl målet att få en anställning. I Österbotten kan det vara ganska svårt. Som det största målet och det mål som jag säkert aldrig får bekräftat är att eleverna kommer att gilla mig och respektera mig och att jag faktiskt klarar av att lära dom små liven något.


Det här är min roll bland kollegorna/i klassrummet:

Jag är väl den högljudda, pratsamma typen. (någon som är chockad?)


Ett arbete jag inte skulle kunna ha:

Tyvärr måste jag säga att jag inte skulle klara av att ha ett jobb där jag skulle jobba helger, kvällar och nätter. Stor applåd till de som får det att fungera med familj och socialt liv. 


Mitt drömjobb:

Måste vara tråkigt och realistisk och säga lärare. Om jag ska vara orealistisk skulle jag vilja säga idrottare. 

IMG 20170105 170337

tisdag 30 maj 2017 - 15:59

Träningslistan!

Nu har det väl varit lite väl tyst här på bloggen..?

Tänkte jag skulle bryta denna svacka med Sevendays träningslista!

 

Träning för mig är: Tävling, terapi och utmaning.

Min favoritträning: Styrketräning och träning som utmanar mig.

FB IMG 1485633656974

Som denhär träningen.. väldigt utmanande ifall någon missade mitt ansiktsuttryck ;)

 

Det bästa med att träna: Att jag kan få ut mina aggressioner och att jag kan se framsteg i träningen. Det är också väldigt roligt att se att styrkan kan hjälpa i vardagen. Matkassar är lätta att bära och korkar är inget problem att öppna!


Det sämsta med att träna: Att det är tidskrävande. Spenderar ofta två timmar på gymmet vilket stjäl mycket tid från att umgås med vänner eller chilla i soffan.


En sport jag skulle vilja pröva: Jag har testat på det mesta när jag gick i Norrvalla men en grej är curling, då var jag borta så det har jag aldrig testat på..

46529 1445483572096 1434677 n

Här till exempel hoppar jag från dendär stolpen som jag just hade klättrat upp i. 

 

En träningsgren jag inte förstår mig på: Eftersom jag inte är och kommer högst antaligen aldrig bli en löpare förstår jag mig inte på typ maraton.. Som för min egen del alltså. Annars tror jag att jag har förståelse för alla sorters grenar.. Kanske dart och shack som väl klassas som sporter vilket jag kanske inte riktigt förstår..


Därför tränar jag: Jag tränar för att jag mår bra av det och för att det har gett mig så mycket, inte bara medaljer och pokaler utan tävlingsresor, upplevelser och vänner. Jag har också lärt känna min kropp och blivit mentalt stark av träning. Jag tränar förstås också för att bli stark och för att bygga muskler.

946885 375157569268150 1183156658 nEn bild från EM i Santa Susanna där jag knep en bronsmedalj.

 

Mina träningsmål: Ett stort mål är att ta 500kg i totalen, alltså sammanlagda kilomängden i bänkpress, marklyft och knäböj. Just nu ligger totalen på 

Bänkpress: 100kg

Marklyft: 140kg

Knäböj: 110kg

= 350 kg

Ett annat mål är att någon gång tävla igen i Bodyfitness och vara i mitt livs bästa form.

Två lite mindre mål är att tävla i styrkelyft och att göra personbästa i de tre stora (bänkpress, marklyft, knäböj)

IMG 20170105 170337

fredag 3 mars 2017 - 13:01

Morgonlistan

Jag gillar listor, nu kör vi! (Intron till listorna blir ju allt kortare..)

 

När går du upp?

På vardagar beror det väldigt mycket på hur min skoldag ser ut. Just nu stiger jag allt som oftast upp strax efter sju. Fastän jag är ledig eller börjar senare på dagen stiger jag gärna upp före 9, annars känns det som att man sovit hela dagen..

 

Vad är det första du gör varje morgon?

Dricker ett glas vatten och besöker toaletten. I den ordningen. Har ofta ett glas vatten på nattduksbordet.

 

Hur lång tid spenderar du i badrummet varje morgon?
Det beror mycket på vad jag ska göra på dagen, vissa mornar vet jag knappt hur jag ser ut och andra mornar tar jag mig tid att sminka mig och göra något åt håret.

 

Är frukost viktig?
Ja det tycker jag. Det gånger jag hoppat över morgonmålet går nog att räkna på en hand. Ifall det blir bråttom på morgonen försöker jag alltid att hitta en nödlösning så att jag får i mig kolhydrater, fett och proteiner i någon form på morgonen.

 

Vad äter du till frukost?
Ofta blir det kvarg i någon form. Smoothie maskinen som vi fick till julklapp har förgyllt många mornar. Ägg kan också slinka ner vid speciella tillfällen.

SAM 2371

Det bästa morgonmålet är ju den man inte behöver göra själv. Som denna kreation som vi åt vid café Raawka på Sevvans ett års kalas..

 

Är du morgontrött?
Njaa. Har jag sovit mina 8,5 - 9h så är jag inte morgontrött. Jag är sällan supersur heller på morgonen. Jag är dock ingen som flyger upp ur sängen och brister ut i sång på mornarna.

 

Vad har du för alarm?
Det är någon jobbig melodi som fanns på telefonen. Grejen är ju att när man ska byta melodi på alarmet så tänker man "oj vilken trevlig trudelutt, fy bövelen va glad jag kommer att vara när detta börjar tjuta på morgonen" och sen går det någon vecka och samma melodi skulle funka som tortyrmetod.

 

Hur ser en perfekt morgon ut?
Att jag vaknar av mig själv och har tid att ligga i sängen och dra mig. En promenad i ett soligt sommar Vasa och sen en god frukost på balkongen i solskenet. Aah.. Nu längtar jag ännu mera till sommaren..

2014 06 08 11.34.09

Tammefors kändaste trappor, Piispalan portaat och jag en solig morgon..

 

Vad är det bästa med morgonen?
Kaffe. Kaffe smakar extremt gott på morgonen..

SAM 1906Och ännu bättre smakar det ju med en unsikt som denhär. Åland i mitt hjärta..

 

Hur går du helst klädd på morgonen?
I myskläder eller morgonrock. Fick en morgonrock av min sambo för några jular sedan och den har användts flitigt ända sedan dess.

 

 

Listan från Nathalie

fredag 13 januari 2017 - 13:37

50 svar på 50 frågor!

För x antal månader sedan fyllde Ellen i motsvarande lista (klick!) och hon är ju Årets blogg så vad kan gå fel liksom? Dessutom vet ni att jag älskar att fylla i listor..

 

1. Vem litar du på?
Christoffer. Jag litar ju nog på folk. Det beror ju på vilken slags hemlighet det är. Om jag har mördat någon så berättar jag det för C, om jag har stulit något litar jag nog också på mina närmsta vänner. 

2. Var skulle du vilja vara just nu?
Inte på Tritonia iaf..

IMG 20170112 144437Togs i skrivande stund. Behöver jag ens säga att jag sitter och undviker att skriva på kanden? Och ja, mjukisbyxorna är på, man behöver inte vara snygg på trittan..

 

3. Favoritstad?
Madrid var en väldigt trevlig stad, dit skulle jag kunna resa lite oftare..

Rod klanningSnurrar sådär casual runt i min nya klänning på en gata i Madrid.. (Pappa tog väl 200 bilder innan en bara blev lite suddig..)

 

4. Vilket är ditt favoritnummer?
Har nog ingen och tänker inte vara töntig och skriva 13 bara för det är otursnumret och jag vill verka cool. 

 

5. Vad var det senaste du åt?
Sallad

Snapchat 1957339326Följ mig på Snapchat om du vill ha mera onödig information om min vardag.. @elinamelie

 

 

6. Om du var en krita, vilken färg skulle du vara då?
Universum skulle säkert straffa mig och göra mig chockrosa..

7. Hur är vädret just nu?
Snöstorm

8. Vem var den senaste personen du pratade i telefon med?
Sonera..

9. Vad är det första du ser hos det motsatta könet?
Kroppen.. (usch vad jag är utseende fixerad..) Det är inte så att jag dömer kroppen men jag reagerar ofta på hållning osv..

10. Vad har du för skostorlek?
39/40.

11. Favorit tv-program?
Jag och C såg första avsnittet av Game of Thrones 2 gånger (jag somnade båda gångerna) innan vi tog vårt förnuft till fånga och tvingade oss att titta genom några avsnitt. Då var vi fast och kollade alla säsonger på en pinsam kort tid. Nu väntar vi på säsong 7!! Så om ingen listat ut så Game of Thrones, tittar inte på tv..

12. Har du några syskon?
2

13. Längd?
172 cm. Fun fact, var 171 cm i Mexico.. (intresseklubben sprängs av överbelastning)

14. Hårfärg?
Brunt

15. Ögonfärg?
Blå/grön

16. Använder du kontaktlinser?
Nepp, vill inte "påta mig i ögonen"

17. Favorithögtid?
Midsommar.. 

18. Favoritmånad?
Augusti kanske.. Då brukar det vara sommarväder, man börjar snart skolan och livet börjar reda upp sig..

Snapchat 6816002400860067601En solig dag i Stockholm. C äter kebab och jag är på diet.. 

 

19. Har du gråtit någon gång utan anledning?
Det finns nog alltid någon trigger, vissa gånger kanske inte folk (Christoffer) alltid förstår varför..

20. Vilken var den senaste filmen du såg?
Kanske någon julfilm..? Som sagt tittar vi mest på serier..

21. Favoritdag på året?
Jag älskar att ge bort gåvor så sådana dagar är ju trevliga, typ jul, Christoffers födelsedag och alla hjärtans dag.. (har redan planerat vad vi ska göra på alla hjärtans dag, säger väl en hel del om hur nördig jag är också..)

22. Är du för blyg för att fråga ut någon på dejt?
Nää, det tror jag inte. Har dock inte det problemet längre. 

23. Kan du stå på huvudet (utan att luta dig mot en vägg)?
Jepp *stolt*

PhotoGrid 1457300335597Kan till och med stå på händer med ett levande ljus i bakgrunden utan att jag elder upp hela lägenheten.. De ni..

24. Kramar eller kyssar?
Jag delar gärna ut kramar till höger och vänster. Har till och med krampakt med två kompisar i skolan..

25. Choklad eller vanilj?
Vanilj glass men chokladplatta..

26. Har du tatueringar?
Nej..

27. Vad lyssnar du på just nu?
Ljudet av ljusrör och andras aktiva knapprande på tangenterna.. (borde verkligen göra annat än blogga just nu..)

28. Är du kär i någon kändis?
Nej inte kär, men blundar ju inte när Ryan Gossling drar av sig tröjan.

b931099a3a32dd078728ee19799f07fb

29. Vilka böcker läser du just nu?
Böcker?! Plural? Jag läser en bok och den fick jag i julklapp. (Nu har jag byrja läsa boken Jonas!!)

30. Piercingar?
Öronen räknas väl inte?

31. Favoritfilmer?
En oväntad vänskap är riktigt bra. Marvel filmerna har man ju också sätt ett par gånger, The dark Knight har jag också sett flera gånger. Frozen och Shrek är ju också favoriter.. 

32. Favoritsport?
Att titta på: ishockey

Att utöva själv: ni kan ju gissa..

33. Vad gör du just nu?
Fyller i denhär listan..?

34. Smöriga, naturella eller saltade popcorn?
Finns det chips?

35. Hundar eller katter?
Hundar alla dagar i veckan.

NKaVh70

36. Favoritblomma?
Liljekonvaljer.

37. Har du blivit påkommen med att göra något du inte får göra?
Ja, senast fick jag böter för det. Förbannade plåtpoliser..

38. Har du en bästa kompis av det motsatta könet?
Japp

39. Har du älskat någon någon gång?
Kanske inte så väntat men jag kommer att svara ja på denna fråga..

Elin + Christoffer Sofia Ylimaki Photography 17Bilden är tagen av den talangfulle Sofia Ylimäki (klick!)

40. Vem vill du träffa just nu?
William Strömbäck för han har mina strumpor..

41. Är du fortfarande vän med folk från skolan?
Lågstadiet? Noll

Högstadiet? Två.

Norrvalla? Har kontakt..

42. Hur imponerar man på dig om man är kille?
Imponerar sexuellt? Då får du gå någon annanstans och imponera, oberoende om du är tjej eller kille

Imponerar så där allmänt? Om man gör något extraordinärt, att som 65-årig kvinna marklyfta 100kg imponerar mig mera än att en 25-årig skulle göra det..

43. Gillar du att flyga flygplan?
Har inget emot det.. Nån annan får gärna styra..

44. Höger- eller vänsterhänt?
Höger

45. Hur många kuddar sover du med?
En kudde. Vet inte vart jag skulle sätta de andra kuddarna..

46. Saknar du någon?
Mina klasskompisar saknar jag p.g.a jullovet..

PhotoGrid 1474566542827

47. Lyssnar du på radio?
Om jag sitter i bilen

48. Bästa beslutet du har gjort i år?
Har inte riktigt hunnit besluta så mycket i år ännu. Kan vara att jag inte föll för frestelsen att köpa något godis typ.

49. Sämsta beslutet i år?
Som sagt.. Att inte ta på mig mössan kanske?

50. Din senaste nerladdade app?
Mini lobes, ABC spel. Behöver jag förklara? Nej.