HE

OM ATT ÄTA VEGETARISKT SOM IDROTTARE

Skrivet av Emelie Svenlin 29.10.2019 | 3 Kommentarer

Efter att jag för nån dag sedan lyssnade på podcasten Hypat (<3) och deras nyaste avsnitt var jag bara tvungen att se dokumentären The Game Changers, som hade premiär i september det här året. Jag äter, sedan ca ett och ett halvt år tillbaka, vegetariskt, med undantag för fisk. Detta beslut har bemötts med olika reaktioner, men främst med frågan om hur det funkar ihop med idrotten. "Får du inte proteinbrist då du inte äter kött?", "är dina järnvärden normala?", "kött är viktigt för att man ska få i sig tillräckligt och få ut något av träningen!". Klart att jag själv också ifrågasatt allt detta nångång. Undrat, funderat och spekulerat. Jag har dock märkt en viss skillnad. Störst skillnad har jag märkt när jag jämför känslan efter en måltid. Jag blir liksom inte dåsig och slö efter en stor måltid nu, som jag kan minnas jag blev efter en måltid med en gigantisk köttbit innan. Nu är det verkligen en självklarhet för mig att äta vegetariskt. 

Dokumentären handlar om en rad toppidrottare, som alla har en sak gemensamt: de äter växtbaserat. James Wilks tar reda på massa, och intervjuar både läkare och idrottare om kost och att äta veganskt eller vegetariskt. I dokumentären profileras bland annat Arnold Schwarzenegger, Patrik Baboumian och Morgan Mitchell. Dessa idrottare började äta växtbaserat främst för att nå framgång inom sina idrotter, vilket egentligen inte borde vara banbrytande. Ändå är det en chock att så många av världens främsta idrottare har valt bort animaliska matvaror. 

Jag kan varmt rekommendera filmen, oavsett om man äter vegetariskt eller ej. Det var galet intressant och väldigt fascinerande att se dessa elitidrottare och få ta del av deras tankar. Jag själv valde inte bort köttet av idrottsmässiga eller hälsomässiga skäl, så som idrottarna i dokumentären. Jag äter inte kött för att jag inte gillar tanken på att äta djur, för att vi människor ofta behandlar djuren väldigt dåligt, och för att köttproduktionen är en miljöbov. Inget nytt för någon, men ändå. Dokumentären ger en ännu en orsak att byta ut köttet.72964526 1396986690463643 7117618999772315648 oDokumentären finns på Netflix. 

Bloggen11

Kommentarer

 • Madde 29/10/2019 4:44pm (15 månader sen)

  Såg själv dokumentären förra helgen ☺️ En superbra och SÅ intressant dokumentär!! 😍😍

  • Emelie Svenlin 30/10/2019 12:23pm (15 månader sen)

   Jamen visst är den! Galet bra <3

 • Emma 30/10/2019 1:41pm (15 månader sen)

  Bra att du förespråkar att äta vegetariskt! :) Försöker du klimatkompensera på några andra sätt än att du har slutat äta kött nu när du bor i Norge och flyger så ofta? :) En flygresa tur och retur från Oslo till Helsingfors sliter lika mycket på miljön som att äta kött varje dag i 8 månader.

  • Julia 31/10/2019 3:55pm (15 månader sen)

   Har märkt att den här typen av kommentarer ofta dyker upp när en person berättar att de äter vegetariskt. Du äter vegeteriskt MEN vet du att det här och det här också är dåligt för miljön?!

   Jag tänker att alla drar sitt strå till stacken på något sätt och att vi borde uppmuntra varandras handlingar snarare än att ifrågasätta andra. Jag tror, eller vet, att Emmi är ytterst medveten om konsekvenserna flygning har för klimatet. Nu handlade ju inte inlägget om det dock. Alla gör så gott de kan :) :)

 • En annan Emma 06/11/2019 7:30am (15 månader sen)

  Håller med Julia här, jag är en person som äter ofta vegetariskt för att jag anser att det är mera hälsosamt, av egoistiska skäl helt enkelt, mitt har absolut ingenting med klimatet att göra utan hur jag ska prestera bättre i min idrott. De med klimatet är bara en bonus.

  • Emelie Svenlin 07/11/2019 6:45pm (15 månader sen)

   Ja, men exakt!! Tack för din kommentar!

Skriv en kommentar