torsdag 1 november 2018 - 21:39

SKIDÅKNING PÅ GOTT OCH ONT

Nu är det dags för sista delen av svaren från frågestunden, och detta inlägg kommer handla om skidåkning och mina tankar kring allt det <3

1. Vad är det bästa med att ha idrotten som en stor del av sitt liv?

Det är nog alla vänner jag fått och har just inom idrotten, men sedan också att träning för mig är en så självklar del av vardagen. Sen är jag ju också tävlingsmänniska, och att få utlopp för den delen av mig i och med tävlingar är väldigt viktigt. Idrotten har fört med sig så mycket glädje till mitt liv, och är också något av en trygghet för mig. 

16117377 620352518165200 637410274 nDSC 2468

2. Har du någon speciell ritual eller något du alltid måste göra innan en tävling?

Lyssna på min "tävlingspepp"-lista på Spotify!!! Tror jag aldrig tävlat utan att tagga till med musik innan? OBLIGATORISKT. Feel This Moment (OKEY), Vis Dem Ryggen (Sken & PT), All I Do Is Win (DJ Khaled) och Kaikki Peliin (Fintelligens) är låtar som ALLTID spelas innan tävling i mina öron. Uppvärmningen görs också oftast på samma sätt, så det är nog också något av en ritual. 

 

DSC 8013

3. Hur många gånger i veckan tränar du? Vad tränar du och kan du berätta mer djupgående, t.ex. vad du gör när du är på gymmet osv?

Jag tränar mellan fem och åtta gånger i veckan (typ?). Av de träningarna är det åtminstone en styrketräning, en långlänk, en snabbhetsträning och en tuffare intervallträning. Styrketräningen görs på olika sätt nästan varje gång, ibland är det betonat på explosiv styrka, ibland tunga vikter och så vidare. På gymmet försöker jag göra ungefär lika många arm-, som ben- och magövningar, och sen avslutar jag alltid med stabilitet och ofta också redskapsgymnastik såsom handstående, bryggor, och såna grejer. 

 

4. Kommer du tävla i Finland eller Norge i vinter när du flyttar?

Jag har planerat att tävla småtävlingar i Norge, liksom för att få tävlingsvanan och så, och sen kommer jag flyga hem till viktigare tävlingar såsom FM och eventuellt Suomen Cup. Det är liksom inte riktigt färdigt planerat ännu så att säga. 

DSC00348

5. Vad är ditt mål inom idrotten?

Oj, hjälp, denna fråga ger mig verkligen grovångest, om jag ska vara ärlig. Fick en klump i magen i samma stund som jag läste den. Jag vill ju så mycket, men samtidigt vet jag att man måste offra allt för att nå toppen inom min idrott. Det finns liksom inte plats för ett annat liv då, och jag behöver annat också för att må bra. När olyckan med pappa inträffade vändes på nåt sätt allt upp och ner, och jag såg hela livet ur ett nytt perspektiv, vilket gjorde allt lite kaotiskt. Det finns så mycket mer, liksom. Pappa har alltid varit min trygga punkt också vid tävlingstillfällen (<3!), så hela den delen skakades om rejält, vilket fick mig i gungning. Hur som helst, mitt mål just nu är att kunna tävla och helst få vara frisk, nå bra FM-placeringar i 23-års klassen, och jobba framåt. Vill ju såklart vara med i JVM nångång ännu, så dit siktar jag nog, lowkey typ. Kämpar på i min motvind, tänker att det ju någon gång måste vända. 

IMG 5148

 

6. Vilken tävling är den mest lyckade/minnesvärda du gjort?

Det är absolut mitt lopp på 5 klassiskt i Nordiska mästerskapen i Estland, då jag skidade mig till BRONS!!!!! Det loppet var heeeelt magiskt, och marginalerna var supersmå. Allt var sjukt spännande, och känslan då jag fått veta min placering fullkomligt oslagbar. Kommer aldrig glömma den tävlingen. 

DSC 2183Sedan är sprinten i ungdoms-OS i Österrike också en tävling jag sent kommer glömma. Allt var så häftigt och spännande, och min placering som elva där är något jag är väldigt stolt över. 
En tredje tävling (har SÅ många jag egentligen vill nämna) är FM-sprinten i Äänekoski för två säsonger sedan. Då vann jag GULD, och efter en sjukt jobbig början av säsongen var det heta underbart. HELT FANTASTISKT. 

DSC 5155

7. Har du någonsin övervägt att sluta idrotta på så hög nivå som du gör?

Ja, kan inte räkna hur många gånger mina tankar gått i de banorna. Ni vet, när allt bara går åt skogen. Man kämpar, tränar, jobbar så fruktansvärt hårt för att nå dit man vill, och sen bara går allt emot en och man hamnar tillbaka på ruta ett. HELA TIDEN. Blir sjuk precis vid viktigaste granskningstävlingen, skadad, har en dålig dag vid fel tillfälle... Ja, listan kan göras lång. Sådana gånger har jag absolut övervägt att bara sluta, lägga av, för det blir ändå aldrig som jag vill. Men sedan, efter att jag surat och varit arg och ledsen i några timmar, gråtit ut alla tårar och lite till, då kommer jag på att jag nog kanske vill fortsätta ändå. För vad vore livet utan detta? Det är ju ändå något jag älskar, trots att denna tävlingsidrott fått mig att må så fruktansvärt dåligt och gråta livet ur mig hur många gånger som helst. Ändå är jag så upp över öronen förälskad i den på samma gång. Förstår ni? 

DSC 8053

8. Vilken sport skulle du hålla på med, om du inte hade skidningen?

Oj, här hade jag så väldans gärna velat svara redskapsgymnastik, för det är verkligen en idrott som ligger mig nära hjärtat. Den sporten är så vacker, och jag saknar allt med det. Sen tror jag dock att det mer realistiska svaret här nog är fotboll, då karriären som redskapsgymnast ofta tar slut i sjukt tidig ålder. Fotboll är absolut sporten jag sysslat med på heltid, om det inte varit för skidåkningen. 

 

Nu sitter jag i Vuokatti på mitt hotellrum, och ska snart börja sova. Idag har jag hunnit med två pass på SNÖ (!!!), vilket ju är så härligt. Jaja, mer om det imorgon, god natt! <3

Bloggen11

tisdag 30 oktober 2018 - 20:24

NORGE & STUDIER

Nu är det dags för svar på frågestunden pt 2! Detta inlägg kommer handla om Norge, Oslo och studier, då rätt många frågor handlade om just det. Nu kör vi igång!

 

1. Har du träffat nån kille du "har nåt med" i Norge?

Skulle ju verkligen vara sjukt kul (och intressant för er läsare) om jag hade svarat ja på denna fråga, men tyvärr är jag tråkig och blir tvungen att svara nej. Jag har inte träffat nån kille i Norge, men vem vet, plötsligt händer det. Haha, okej, nu ska vi inte bli alltför exalterade här. 

2. Skulle jag, som inte kan norska eller ens besökt Norge, kunna söka studieplats där?

Det tror jag absolut att du skulle kunna! Tror nog det bara blir vanligare och vanligare att österbottningar söker sig till Norge också, och bara man kommer in i det, så är nog inte språket något problem :-)

3. Hur ska du bo då du studerar?

Jag ska bo tillsammans med min bästa vän Fanny i en mysig lägenhet på St Hanshaugen, i alla fall första året. Sedan får vi se! 

98CB0135 D5F1 4E10 B707 E4EB0A059899

4. Har du alltid vetat att du vill bli jurist?

Nej, absolut inte! Jag är en av dem som hade noll aning om vad jag ville studera då jag blev student, och som fortfarande inte har nån som helst koll på vad som är rätt för mig. Känner mest att man måste börja nånstans, trivs jag inte får jag byta helt enkelt, det är inte värre än så. 

5. Hur kom du på att börja studera just i Norge?

Jag var i Oslo några månader förra hösten med mina två vänner, och då blev jag så förtjust i stan att jag inte kunde annat än söka dit. Måste få bo där, allt kändes bara så rätt angående staden. 

6C344A66 3C96 41E2 88DB A7553B02F329

6. Hur känner du angående norskan, känns det svårt då den är så lik svenska att man kanske börjar blanda?

Nej, jag har väldigt lätt för språk, så det känns rätt bra med norskan, om jag ska vara helt ärlig. Tror det blir minsta problemet faktiskt, just för att språk aldrig varit nåt problem för mig!

7. Hur blev du intresserad av att studera juridik?

Det vet jag egentligen inte. Tanken dök väl upp i nåt skede under gymnasietiden, och sedan efter mitt mellanår kom jag på att söka till Oslo och tänkte då på juridik som ett alternativ, bland annat eftersom det är en så bred utbildning. Ett bra alternativ om man har tillräckligt höga betyg, men inte riktigt vet vad man vill. Jag vet ju som sagt inte alls hur eller ens om det kommer passa mig, men det är sånt man får se sen, tänker jag. 

8. Vad ser du mest framemot med studierna?

Oj, svår fråga. ALLT? Nej, men ser verkligen framemot att börja lära mig nåt igen, är så taggad på det, say what? Kommer få ångra den meningen, känner jag. Sedan ser jag ju såklart framemot att få lära känna massa nya människor och vistas i nya miljöer! 

DSC00877DSC01014 

9. Vad är ditt drömyrke?

Oj, är man en tragisk människa om man inte har nåt specifikt drömyrke? Känns som att mitt drömyrke är på utvecklingsstadiet fortfarande, har inte riktigt kommit fram till vad det är, så att säga. Polis i en insatsstyrka kanske? Har sett för många svenska kriminalserier, hahaha. Förr ville jag bli isprinsessa, men det känns lite som att jag kan ha vuxit ur den drömmen, eller vad tror ni?

10. Hur tror du ditt liv ser ut om tre år?

Får typ lite ångest av denna fråga, för jag har verkligen ingen aning. En gissning är att jag bor kvar i Oslo och är mitt i studierna, kanske bor i en annan lägenhet, eventuellt i annat sällskap. Sedan känns det också som om jag inte ens vet om jag om tre år kommer bo i Oslo, än mindre vad jag studerar då? 

Bloggen11

måndag 24 september 2018 - 12:14

ett fint veckoslut

Nu är det måndag igen, och jag befinner mig fortfarande i Helsingfors. Mitt tåg mot Solvalla och FSS-läger går halv två, och innan det ska vi äta lunch och jag ska packa ihop mina grejer. I Solvalla väntar några tuffa träningsdagar, och sedan på fredag bär det av hem till Österbotten efter nästan en hel månad på resande fot.

IMG 4415

Veckoslutet här har varit helt sjukt bra. Efter den fruktansvärt skakiga åkturen mellan Oslo och Helsingfors i fredags mötte Ida mig vid tågstationen i Dickursby, och sen drog vi in till stan där vi mötte upp vänner. Älskar spontana kvällar, det blir liksom alltid bäst då. Vi hade i alla fall jättekul, och lördagen hade nog heller inte kunnat börja på ett bättre sätt än den gjorde. Vid lunchtid drog jag och Ida in till stan, gick i några butiker och bara strosade omkring nån timme. Mot kvällen kom Lotta och Dora över, och sen drog vi vidare. Hade igen en superkväll, hur bra? Älskar att lära känna nya människor också, så härligt. 

IMG 4263Unknown3

Ha en fin vecka, min kommer gå i träningens tecken. Kram på er! 

Bloggen11

 

fredag 21 september 2018 - 18:31

STORM, FLYG & FREDAG

I skrivande stund sitter jag på Gardermoen och väntar på att få boarda mitt plan hem till Finland. Det är storm ute, och alla medier har varnat för fruktansvärt hård vind från klockan tolv idag till sent inatt. Typiskt att flyget ska lyfta 19.55 då, känner jag. Läste precis nyheterna på nrk.no, och där står det att man ska hålla sig inomhus och att vinden kan komma upp till 40 m/s vid kusten och 30 m/s i stan. FY. Panik. Tak har redan blåst av, träd har vält, 50.000 är utan ström, och värre ska det bli tydligen. Kul att flyga då också. Än så länge har mitt flyg i alla fall inte blivit inställt, så det är ju bra. Tror jag. Måste sluta läsa såna nyheter nu, annars kissar jag ju på mig då planet ska lyfta. Kanske gör det ändå, haha. Kissar på mig alltså. Jaja, storm är på gång i alla fall. Fly safe and everything, typ. 

960C7FD3 B6A3 4E4A 8937 C9C4B66475CA

Idag har jag hittills gjort en löptur runt omkring i St Hanshaugens fina parkmiljö (hann precis undan regnet!!!), packat ihop mina saker, ätit avskedspizza med bästis och nu påbörjat hemresan. Jag och Fanny hade tänkt dra in till stan för en mysig lunch innan jag skulle åka, men sen blev det massa stormvarningar och så hamnade vi mitt i ösregnet, så vi nöjde oss med att hämta pizza från en liten pizzeria i närheten av lägenheten. SÅ GOTT. Vi beställde varsin vegetarpizza med lök, paprika, majs, champinjoner, ananas och vitlökssås. Pizzorna var gigantiska dessutom, så har med mig lite rester hit till flygplatsen som jag snart ska äta som middag. 

E91C5FD9 C2D3 407D B68A C03D7CE48B31

Gårdagen var supermysig! Efter min rullskidträning vid Holmenkollen tog jag det lugnt framför Suits. Sen när Fanny kom från skolan skyndande vi till butiken, handlade ingredienser, bakade sjukt goda cookies (creds till oss, blev impad av hur duktiga vi egentligen är????), gjorde oss i ordning och drog till Grünerløkka på tapasmiddag. Där umgicks vi med härliga människor, spelade kortspel och åt god mat. Perfekt avslut på en underbar vistelse i favoritstaden. 

EE479C3D 74E9 4837 93EE 9BB3BBA7D7E4IMG 421498CB0135 D5F1 4E10 B707 E4EB0A059899

Nej, men hur vackert? Här på exakt denna gata ska vi bo sen. ÄLSKAR <3 Kan liksom inte vänta. 

Nu ska jag kolla ett avsnitt av Suits, och sen borde gaten öppna. I Helsingfors möts jag av bästa Ida, och morgondagen har vi planerat att börja med brunch på stan. Jag bara lever just nu. Ha ett riktigt bra veckoslut bästa ni, kram! <3

Bloggen11

torsdag 20 september 2018 - 10:16

SOLIG TORSDAG

Torsdagen är kommen och solen är tillbaka här i Oslo. Jag började dagen med ett telefonsamtal med Antta, och nu har jag precis ätit frukost. Fanny har dragit till skolan och för min del väntar dagens träning. Det blir rullskidning, surprise, haha. Har tänkt hinna iväg så att jag inte hamnar mitt i rusningstiden på väg tillbaka. Att ha med sig rullskidor och stavar på spårvagnen under rusning är INTE att rekommendera. Panik typ. 

Idag är i alla fall planen att först träna, sedan fixa lunch och handla lite. Sedan ikväll ska vi på tapasmiddag, vilket ska bli supermysigt. Det blir ju min sista kväll i Oslo för denna gång, så det passar prima med nåt så trevligt som tapas. 

2C33E61F 1F51 442C B577 54401C52F36F

Gårdagen bestod av träning, stroll på stan, cafémys med Fanny efter hennes skoldag, middag och kvällshäng vid köksbordet. Kan bara gång på gång konstatera att jag har det så bra här. Längtar tills jag får flytta hit!!

84702BC8 A3B2 4080 9521 82EA69D9B9FAC4A3AFB1 25D8 4F7F B98B 2A44EF1008ECD628BE60 383E 4322 A2AB 218C9110637ADD280B0E 97D8 4DF8 92B6 FBB82AD988C5

Nu ska jag byta om, diska, kolla en spårvagn, packa en väska och dra på träning. Vi hörs mer i morgon. Kram <3

Bloggen11

 

onsdag 19 september 2018 - 11:25

MIN HÖSTFÄRG

Idag vill jag bara börja med att skriva lite om mina nya byxor. Nej, men alltså. HUR. PERFEKTA. BYXOR. Manchestertyg, PERFEKT modell för mig och dessutom i min absoluta favoritfärg för tillfället. BEIGE. Det är så fruktansvärt snyggt, och passar dessutom så sjukt bra på hösten, tycker jag. Man smälter liksom in med naturen och omgivningen på ett så stilfullt och vackert sätt. Blir glad av såna plagg. Åh <3

DSC02042DSC02050DSC02035Byxorna köpte jag på Zara här i Oslo för nån dag sedan. Hade bestämt mig för att inte shoppa mer, men dessa var helt oemotståndliga. PERFEKTION. 

Nu ska jag diska, byta om, äta lunch och sedan hoppa på spårvagnen mot Holmenkollen. Ska göra dagens rullskidträning där. Efter det har jag tänkt dra in till stan för att bara kolla runt lite, njuta av vädret och kolla på kappor till Antta. Fanny slutar skolan rätt sent idag, så jag har massa tid här för mig själv. Ha en riktigt fin onsdag nu hörni! 

Bloggen11

tisdag 18 september 2018 - 11:46

EN TISDAGSMORGON I SEPTEMBER

Klockan är halv elva, och jag sitter vid nya köksbordet med en kaffekopp bredvid mig och en podd i öronen. Oslo är mulet och regnigt idag, men det gör egentligen ingenting. Fanny har traskat iväg till skolan, och jag har lägenheten för mig själv. Har precis beställt en klocka från Members, vilket fynd alltså. Blir så glad. Nu har jag suttit och slösurfat ett tag, läst nyheter och bloggar. Ska planera veckan lite, och sen fixa ihop en lunch, tror jag. 

Igår efter frukosten gjorde vi oss i ordning och drog till Bogstadveien för lite stroll. Fanny var ledig, så vi passade på att gå på café och bara planlöst promenera omkring på gatorna. Vi gick in via Zara, ögonshoppade på SamsoeSamsoe (<3) och köpte ett kuddfodral till en av soffkuddarna. 

580BBA82 653C 4D98 8833 282FC69A4542Unknown

Väl tillbaka i lägenheten åt vi middag, och därefter drog jag ut på länk. Det var verkligen så många som sprang i parken vid St Hanshaugen, tror kanske hälften av alla människor jag mötte var ute på joggingtur, precis som mig. Kändes bra på nåt sätt, man blev liksom lite peppad av alla andra. Mys. 

Efter en varm dusch kröp jag upp i soffan med ett täcke, och drömde mig bort med en bok av Camilla Läckberg och vacker pianomusik i hörlurarna. DET är underskattat hörni. Pianomusik, alltså. Jag blev så sentimental, alltså verkligen. Fick helt sjuk pianoabstinens. LÄNGTAR tills jag får sätta mig vid ett piano igen och bara spela. Det ger mig lite liknande lugn som att teckna. Fast ännu bättre. Älskar att bara sjunka in i min egen bubbla och spela utan att tänka på nåt annat. ÅH.

Idag då regnet lugnat sig har jag tänkt dra till Holmenkollen för att göra dagens träning. Det blir klassisk rullskidåkning med FU-intervaller. Ska bli skoj. Andra planer för dagen har jag faktiskt inte. 

Ha det bra!

Bloggen11

 

fredag 14 september 2018 - 16:08

LYCKLIG?

Tillbaks i lägenheten igen efter en sväng ner till butiken. Alltså hörni. Blir så lycklig av den här stan, människorna, gatorna, allt. Sitter och skriver medan jag kollar ut genom fönstret och drömmer mig bort, kommer av mig varannan minut. Allt känns så annorlunda här. Liksom känslorna blir så mycket mer på nåt sätt. Vet inte hur jag ska formulera mig just nu, så det blir mest flum. Är bara genomlycklig just nu. Det var mest det jag ville få fram. Eller får man skriva det, säga det? Får man vara genuint lycklig och uttrycka det utan att bli nertrampad, hyschad åt eller bara nerdragen på jorden igen? Jag vill verkligen bara sväva uppe bland mina rosa moln just nu, kan man få göra det? Utan att andra ska känna att deras liv inte är lika bra? Liksom, utan att andra på nåt sätt ska påverkas negativt eller se det som en fasad? Vill bara leva. Må bra. Tycka om mig själv. Skratta. Det är det enda jag vill. 

DSC02022DSC1998

Idag har jag hittills gjort en löprunda i solen på de fina gatorna i St. Hanshaugen, ätit pasta som lunch, handlat lite, diskat, kollat in gatorna kring lägenheten, samt lyssnat på x antal poddavsnitt. 

IMG 4063DSC02001

Då Fanny kommer tillbaka från skolan ska vi dra till Ikea för att bland annat shoppa köksbord till lägenheten. Lite smågrejer i inredningsväg tror jag också vi har tänkt oss, men vi får se. Ikväll blir det tortillamiddag, förhoppningsvis vid nya köksbordet. Wihoo. Ha ett underbart veckoslut nu!

Bloggen11

torsdag 13 september 2018 - 12:24

tillbaka i OSLO !!!!

Att vakna upp i Oslo hörni. Det är nånting med det. Just nu sitter jag i soffan i vardagsrummet i lägenheten (<3!!!!) och lyssnar på en podd medan jag bloggar. Solen skiner in genom fönstret och värmer hela rummet och spårvagnar hörs utanför på gatan. Helt underbart. Blir glad i hela mig. 

D436B44E 5C77 4AA0 BCEA F86D88E04082

Hittills idag har jag bara ätit frukost med Fanny innan hon drog till skolan, kollat ett serieavsnitt och packat upp och städat lite. Nu håller det snart på att bli lunchdags, så jag ska fixa lite svamppasta till mig, sätta mig i soffan och kolla ett serieavsnitt till. Innan det ska jag dock skicka ett mail, rensa telefonen (har noll lagringsplats kvar för tillfället) och diska. Åh, har det så bra här. 

257D3454 AEEC 415B A004 9DE2B759193C

Igår precis innan jag skulle boarda på Helsingfors flygplats fick jag ögonmigrän, och kunde knappt läsa vad som stod på biljetten. Jag tog mig i alla fall in i planet, och blundade sedan hela resan ända tills vi landade. DÅ slog huvudvärken till. Alltså fy, helt horribelt. Jag köpte i alla fall en kaffe på flygplatsen, som jag drack medan jag väntade på mitt bagage, och efter det började det allra värsta släppa. Med värkmedicin och vatten redde det upp sig, så det är ju skönt. Timingen var ju fin såklart. Men jaja. Dessutom krånglade RuterBillett-appen, så jag fick ingen biljett, och pengar drogs ändå från kontot. Typiskt. Stod vid t-banan och höll på att tappa det med ögonmigrän och biljettkrångel och trötthet och allt. Heja. Men ja, jag köpte sedan en enkelbiljett och tog mig till Gaustad där jag mötte upp FANNY. BÄSTA STUNDEN. Blev bemött med en bamsekram, och blev bara så sjukt glad!!! <3<3

6C6133F1 850E 40CD 9538 332C36904033

Nu ska jag lyssna på ett poddavsnitt av Spöktimmen, bli rädd och fixa lite här. Sen blir det lunch, och efter det borde Fanny komma tillbaks. Då drar vi på rullskidlänk innan kvällens festligheter. Hihi. Ha en bra torsdag!

Bloggen11

tisdag 11 september 2018 - 21:17

STROLL I HUVUDSTAN

Nu är det tisdag, och jag sitter i Idas lägenhet och bara myser. Ida kom precis hem igen, så nu ska vi kolla film och äta popcorn. Hihi. 

Idag har jag tränat, gått runt på stan, hälsat på vänner och sen pratat med Fanny på FaceTime. Gårdagen började jag med en liten länk, och sen drog jag in till stan där jag mötte upp Ida och några av hennes vänner från skolan. Vi strosade omkring ett tag, och sen då de andra gick hem fortsatte jag och Ida med en liten shoppingrunda. Vi orkade dock inte alltför länge, innan vi masade oss iväg till Taco Bell, hehe. HUR GOTT? Hur som helst kom vi ändå hem rätt sent och ganska trötta, så vi la oss bara i soffan och kollade en film innan vi somnade.

IMG 3987UnknownLite shopping på Stockmann och Zara blev det, trots att jag hade tänkt ha köpstopp. Hehe. Heja jag. Tror dock ingen är förvånad. 

Morgondagen kommer bestå av träning på förmiddagen, och sen bara packning och kanske en sväng till stan innan jag drar till flygfältet. Hur trevligt är det inte att jag drar vidare till Oslo i morgon? Har så många härliga dagar framför mig nu hörni!!!! LEVER

Bloggen11