HE

VÅREN & FRAMTIDEN

Skrivet av Emelie Svenlin 30.01.2018 | 3 Kommentarer

För nån månad sedan fick jag en fråga här på bloggen, en fråga om framtiden. Jag kände att det blir lättast ifall jag skriver ett inlägg som svar på frågan, då jag vet att det kommer bli ett långt svar. Lite för långt för kommentarsfältet, liksom. Jaja, frågan var i alla fall vad jag ska göra och vad jag tänker om våren och detta år, vad jag ska studera, var jag vill befinna mig och så vidare. 

Vi börjar med våren, känner jag. Okej, vänta, räknas januari och februari till "våren"? Vi säger att de gör det. Hur som helst, just nu bor jag hemma och jobbar som vikarie i kemi och biologi på högstadiet här i Kronoby. Helt enligt min plan, faktiskt. Där ska jag jobba fram till sportlovet, alltså fram till tjugotredje februari. Fyra veckor till. Sedan hoppas jag på några vikariat till, antingen på högstadiet eller på dagis eller så. Det hade varit perfekt. Jag ska ändå bo hemma hela våren, så jag har bra med tid för sånt. 

Under vårvintern ska jag tävla en del, och sedan jobba så mycket jag bara hinner. Det är planen. Ja, och söka in till skolor. Det är ju SNART!!! Ansökan öppnar när som helst (1a februari). PA-NIK.
Så ska jag kanske åka till Lappland under påsken också. Sedan har jag, Fanny och Elin planerat en resa till Malta i slutet av april, då skidsäsongen är förbi. Vi har planerat att åka i samband med högskoleprovet, liksom skriva det och sedan åka direkt efter. DET blir av och ÅH vad kul det ska bli! 

large 2large 3

I juni åker vi till Italien med familjen, och sedan vill jag supergärna jobba nån månad i Grekland eller Spanien. Vill så gärna lära mig bättre engelska, samt jobba på ett hotell eller något ditåt, blev sjukt inspirerad att göra nåt sånt då vi var i Grekland för några år sedan. Det hoppas jag på att få möjlighet till att göra denna sommar.

large

Mot slutet av sommaren, slutet på juli eller i augusti, får man veta vart man kommit/inte kommit in. Jag kommer söka in till flera utbildningar i Oslo. Just nu känns allt osäkert och så, det enda jag med hundra procent säkerhet vet är att jag vill studera i Oslo. VAD jag vill studera har jag inte alltför bra koll på. Som det känns just nu så kommer jag söka in till juridik på Universitetet i Oslo, samt kläddesign på Konsthögskolan där. Är väldigt kluven angående detta, men nåt av dem vill jag studera. För att komma in till konsthögskolan ska man dock göra praktiska prov som ska skickas in, till skillnad från juridikutbildningen. Till den behövs bara betygen, och de vet jag inte heller om håller tillräckligt hög nivå för min del. Med mina betyg är det lite tight med poängen för att komma in till hösten, men däremot borde jag fixa att komma in till juridik till våren. Om poänggränserna inte ändrar drastiskt då, förstås. Jaja, nu vet ni i alla fall hur mina tankebanor går för tillfället. Juridik eller design. Design känns bara väldigt osäkert, jag har liksom ingen aning om vad som krävs för att komma in till den utbildningen. No idea. Jaja, juridik och design är rätt långtifrån varandra, men sån är jag. Det finns så otroligt mycket jag är intresserad av och skulle kunna tänka mig studera. Jag känner ändå att jag ju måste börja någonstans, och trivs jag inte är det väl inte värre än att byta utbildning. Jag vet ju i alla fall att jag älskar staden, det är alltid en början. 

large 4

Hur som helst, jag åker troligen till Oslo nångång under hösten, oavsett om jag börjar studierna då eller först på våren. Sån är planen inför de kommande månaderna. Hittills går det mesta som jag tänkt och planerat, men alltid är det ju något som inte går enligt planen, så då får man väl bara tänka om. Det känns i alla fall bra med någon typ av plan, trots att det allra mesta är kaos just nu. Hela jag är kaos, men jag antar att det är så det är när man befinner sig i det här stadiet av livet. Kaos är mitt mellannamn at the moment. 

Nu vet ni hur jag tänker, ni får hemskt gärna skriva i kommentarsfältet eller till mig på andra sociala medier hur ni tänker och så, vad ni själva ska studera eller studerar, jag tar mer än gärna emot tips och idéer inför allt som komma skall! Lycka till med allt, ni andra som befinner er i liknande situation som mig just nu! Allt kommer nog falla på plats så småningom, trots att det inte verkar så nu!

(Bilderna i inlägget är alla från Weheartit)

Bloggen10

 

Kommentarer

 • Erica 03/02/2018 10:30pm (3 år sen)

  Tänker du satsa 100% på skidåkning ifall du kommer in till skolan i Oslo? Intressant inlägg!

  • Emelie Svenlin 06/02/2018 1:23pm (3 år sen)

   Ja, sån är planen än så länge i alla fall! Vi får se sedan hur det fungerar i praktiken, men det problemet tar jag då! Tack så mycket :-)

 • Danielas Dagbok 04/02/2018 5:01pm (3 år sen)

  Oj vilka kivoga planer! Ska bli jättespännande att följa med dig det här året! :)

  • Emelie Svenlin 06/02/2018 1:24pm (3 år sen)

   Jaaaaa, alltså jag hoppas på att en del i alla fall går som jag har tänkt mig, det brukar ju kunna ske lite ett och annat så att allt int går som planerat men :D Så kul att du ser fram emot att följa med!!

 • Elin K 24/02/2018 11:59am (3 år sen)

  Hej! Är det studentbetygen eller gymnasiebetygen man kommer in på till juridik i Oslo? Var får man reda på poönggränserna? Roligt att följa med dig här på bloggen!

  • Emelie Svenlin 24/02/2018 5:53pm (3 år sen)

   Hej! Kul att du läser bloggen! :-) Det är med både studentbetygen och gymnasiebetygen (hopräknat med en formel) man kommer in till utbildningarna i Oslo. Poänggränserna ändrar varje år, men man kan se tidigare poänggränser på samordnaopptak.no :-) Där kan man också räkna ut sin poäng utgående från finska betyg!

Skriv en kommentar