header12

Social media detox - facebook

Skrivet av Emilia Sabel 10.04.2019 | 0 Kommentarer

img 1549

Bildkälla: Google.

Hej på er! Dom som varit vänner med mig på Facebook, har kanske märkt att det varit tyst från mig där nu ett tag... Varför kanske ni undrar? Jo, för att jag har bestämt mig för att avsluta mitt fb konto. Och det är ett något som jag funderat över nu i en längre period och äntligen tog mig tid att göra det. Det är många som har avslutat sitt facebook konto och tagit avstånd från det av olika anledningar. Samma sak med Instagram... Visst är det bra med alla sociala medier på något sätt, man kan hålla kontakten med vänner som bor längre bort osv. Men någonstans går väl gränsen ändå. Jag kände helt enkelt att nu får det räcka. Det finns så mycket skräp på Facebook nu för tiden så det är inte klokt... Visst man kan ju välja vad/vem man följer och så men ändå dyker det upp en massa onödigt i ens flöde som man själv inte ens bryr sig om.... Och sedan är det lätt hänt att man tänker "nå jag ska nu bara kolla fb en stund till" istället för att man skulle kunna göra något annat, som t.ex plocka undan disken, umgås med sin partner utan telefon i närheten, gå utomhus utan att ha telefonen i högsta hugg för att så fort det plingar till kolla vad som hänt... Jaa, ni fattar vart jag vill komma va?

Men här kommer en liten lista på varför jag valt att ta avstånd från Facebook: 

1. Minska skärmtiden

Jag vill inte ens veta om hur mycket tid man spenderat på sin telefon per dag under årens lopp. Och än mindre hur mycket tid som går åt sociala medier... Vad hände med tiden som man kunde umgås utan att ha en telefon i handen hela tiden? Tiden då barnen lekte ute med kottar och sten istället för att spela Pokémon Go. 

2. Andlighet

Ni som inte känner mig så är jag rätt så intresserad av andlighet och har alltid varit känslig och så när det gäller andevärlden och andlighet. När jag var liten visste jag redan långt på förhand att t.ex mommo och moffa skulle komma. Det och mycket annat vill jag ha tillbaka. Har nämligen haft en fundering att mycket tid på sociala medier kan ha gjort så att denna egenskap har försvunnit.. Rätta mig om jag har fel. 

3. Familjen är viktigast

Familjen är viktigare än sociala medier, det har verkligen varit härligt att kunna njuta och koncentrera sig på sin familj utan att skrolla sig genom fb var tionde minut.

4. Slippa bry sig om hur många likes man får osv.

Jag började märka att jag fick ångest över att inte få så så mycket likes på en bild, eller en status uppdatering. Kunde sitta och tänka "varför fick jag mindre likes på den här bilden då?" Vilket låter kanske dumt, men jag är säkert inte den enda som har fått ångest över en sån här löjlig sak.

5. Rädslan över att någon kopierar din identitet/tar alla bilder.

Vilket säkert låter dumt och händer kanske ytterst sällan att någon skulle skapa en fb sida under ditt namn men det har säkert ändå hänt någon gång. 

 

Okej, det känns som jag kunde skriva hur mycket som helst om sociala medier.... Men ni fattar säkert. Just nu kommer jag inte sluta med allt på en gång. Isåfall är det Instagram som står nästa på tur. Bloggen älskar jag, och den är något jag vill satsa på. Den är mer som en öppen dagbok för mig. Jag kommer skriva i ett senare inlägg lite mera om det här ämnet och vad jag lärt mig under tiden med livet utan Facebook om det är något ni läsare skulle vara intresserade av att läsa. 

Hur mycket tid spenderar du på sociala medier per dag? Har du haft en social media detox? Vad lärde du dig under den tiden? 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar