7C2E05D3 41AF 4BA3 AE40 8C75A11883AC

Krämig Chorizo pasta

Skrivet av Emilia Grönholm 25.08.2020

Kategorier:

Jag är ju extremt kär i pasta och experimenterar gärna med olika råvaror. Igår blev det en chorizopasta. Det blev otroligt gott! 

Det här behöver du:

Pasta av bra kvalite ( Rekomenderar märket Rummo och fettuccini till den här rätten) 

Charlottenlök

Vitlök

Rödvin

Tomatpure

Grädde

Persilja

 

 

Gör så här:

Koka upp det saltade vattnet, vattnet får vara väldigt salt då det inte skall behövas saltas mera när man blandar pastan med såsen. När vattnet kokar kan pastan slängas i. Fettucini är lite kladdig av sig och kan lätt fasna i varandra, så rör om nu som då i kastrullen. 

Hacka fint charlottenlök och vitlök och stek i olivolja. Häll ner en skvätt rödvin, ca 1dl beroende på hur många talrikar pastan skall räcka till. Låt rödvinen puttra tills alkoholen kokats bort. Hacka ner chorizon. Blanda sedan med tomatpuren och låt stekas i några minuter. När pastan nästan är klar, häll i grädden i stekpannan och persiljan. Blanda sedan i pastan och rör om. Om mera sälta behövs kan man hälla i lite av pasta vattnet. 

E2C7C2F6 8741 485D B260 317C2A2DEE7E

92244E95 C7EC 483E 9FF6 C1A8136F22ECE38A8F6C 5E54 40D1 9D52 BEE0AD0C2A7C

 

 


Hemmagjorda chips

Skrivet av Emilia Grönholm 27.02.2020 | 1 kommentar(er)

Imorgon är det äntligen fredag och åtminstone jag är en riktigt snacks älskare. Att se på talang, öppna en chips påse, läsk och lite godis är fredagsmys för mig. 

Ni läste säkert att vi köpte en fritös förra helgen och som alltid när man har köpt något nytt är man tokig på att testa produkten. Så jag testade faktist att fritera potatis, som jag hyvlat i tunna tunna skivor, alltså hemmagjorda chips. 

85D482A6 AFA9 440D 9C00 0806D0C29614

Det blev faktiskt super bra, men vi kom nog ganska snabbt fram till att tiden man lägger på att fritera några stackars chips var kanske lite jobbigt. Men de blev faktiskt väldigt goda och som allt när man gjort något eget är det roligare att äta än att man öppnar exempelvis en påse med färdiga chips. 

 

Hur gjorde jag då? 

1. Hyvla potatisen, gärna med en mandolin för att få så tunna skivor som möjligt

2. Lägg skivorna i kallt vatten, byt ut vattnet ca 2 gånger för att få bort stärkelsen

3. Lägg ca 4 msk av vinegär på potatis skivorna och häll på med lite vatten, låt dem ligga där i ca 20-30 minuter

4. Häll bort vattnet och torkad potatisen med en kökshandduk eller hushållspapper så att de blir torra

5. Värm oljan i fritösen till ca 160 grader. Fritera potatisskivorna några i taget tills de är gyllenbruna. Rör om under tiden

6. Låt chipsen torka på hushållspapper och strö över med valfri krydda.

 

Jag tänkte faktiskt testa köpa sån där färdig kryddblandning som man lägger på sina popcorn och strö över det. Kunde bli riktigt gott. På bilderna här nere har jag lagt chipsen poet galler, för jag tänkte att kanske det blir bättre, men nej de skall nog på papper genast för att oljan skall torkas bort ( de blir annars inte lika krispiga).

7F416E3B 5B9C 4EB6 9C72 DB7144453EA1CDB67994 280C 40D8 BFA6 E796C4CDD182


Älgfärs biffar med lingongräddsås

Skrivet av Emilia Grönholm 22.01.2020

Slängde ihop några älgfärs biffar med en gräddsås här om dagen och det blev så gäälet gott. 

35CA3699 6C16 4133 9BA1 57516798F569

Hackade gullök och vitlök fint, rörde in löken i färsen och kläckte ett ägg i. Som kryddor valde jag, salt, rosmarin och peppar så inga konstigheter. Rullade färsen till fina små biffar och stekte dem i massor med smör. Älgfärs har nästan inge fett så jag valde att steka i smör för att biffarna inte skulle bli för torra samtidigt som jag älskar när man steker köttbullar eller köttfärsbiffar i smör - man får en så fin, krispig och god yta. När jag hade stekt klar biffarna lade jag dem på en tallrik.

I stekpannan fanns ännu kvar ordentligt med smör och goda smaker från färsen. Jag hällde över en burk grädde, en skvätt kalvfond och lite vetemjöl (går bra med maizena). När såsen fått puttra lite tog jag en mindre sked med lingon och blandade ner dem i såsen. Lingonen ger en super god smak av sötma till såsen och jag tycker själv det passar super bra med färs biffar. 

735232AB C0F5 44CD BDCC 6ADA43F84FE1

Ser inte så vackert ut, men gott var det! :)


Het spenatpasta med vitlök

Skrivet av Emilia Grönholm 17.01.2020

Kategorier:

Ännu en lyckad pasta rätt. En het pasta med spenat och vitlök. 

Spenaten jag använde är fryst spenat som är  små bollar. Ta ut dem urfrysen i god tid så de hinner tina upp. Går lika bra dock med färsk spenat. 

Du behöver: 

5 vitlöksklyftor

Torkad chili

Pasta

5 frysta spenat "bollar"

Olivolja

1 näve basilika

Gullök

 

Gör så här:

Koka upp saltat vatten. Lägg på stekpannan och häll i rikligt med olivolja. Hacka ner tunt skivad vitlök, lök och chili. Lägg ner pastan i vattnet när det har börjat koka. När löken har börjat få en fin gyllenbrun färg är det dags att lägga ner spenaten. Spenaten drar till sig ganska mycket olivolja, så lägg på mera om det behövs. Oljan är ändå basen i "såsen" och använd en extra virgin olivolja. Riv ner basilikan i stekpannan. Tala 1,5-2 dl av pasta vattnet och häll i stekpannan. Låt puttra en stund och ta sedan pastan direkt från pasta vattnet och häll i såsen. Rör runt försiktigt. Servera med exempelvis fetaost. Det lämnade fetaost från min förra pasta rätt så den blev perfekt till den här med.

 

IMG 8159 

 


Rödbetspasta med kyckling och fetaost

Skrivet av Emilia Grönholm 15.01.2020 | 1 kommentar(er)

Här om dagen gjorde jag en galet god pasta och det var många via Instagram som frågade efter receptet. Jag är sämst på att följa recept och brukar för det mesta hitta på man egna, så det här är receptet är på ett ungefär eftersom jag tog det ur huvudet. 

Men här kommer receptet på en super smarrig rödbetspasta med kyckling och fetaost. Om man äter vegetariskt så tror jag minsann att den här blir ännu smarrigare som vege. 

38595C2D FDDD 4425 9732 861887D34AE6

Du behöver:

250-300g kycklingstrimlor

3 rödbetor

3 vitlöksklyftor

chiliflakes

salt

1 gräddburk

Fetaost

Basilika

1 gullök

Pasta (Rummo, kan dock vara annan sorts torr pasta, men det här märket är min favorit)

 

Börja med att hacka vitlök, gullök och rödbetorna. Koka upp vatten till pastan och salta vattnet ordentligt. Under tiden du väntar på att vattnet skall bra bubbla, ska du hetta upp olivolja i en stekpanna, lägg till ganska grovt hackad vitlök, chiliflakes och gullök. Stek endast ca 2 minuter på högvärme. När pastavattnet har börjat koka lägger du i pastan. Lägg till rödbetorna och kycklingen i stekpannan, stek några minuter på hög värme och sänk sedan till medelmvarmt. Efter att kycklingen har blivit genomstekt häller du i ca 1 dl av pasta vatten. Låt puttra en stund. Hacka lite basilika och häll i en gräddburk i stekpannan. Låt puttra en liten stund till på lite lägre värme.

Jag tillsätta ingen salt i såsen eftersom  såsen får tillräckligt med salt från pastan samt fetaosten. När pastan och såsen är klart, blandar du dem ihop dem. Servera pastan med fetaost och toppa med basilika. 

 

E62664BB 0EB6 42A6 A603 15074EE622C1

Snåla inte med olivoljan, en pasta blir såå mycket godare med ordentligt med olivolja ;)

E0922E5C 3CBC 456D A270 A5DD74CDA0CB83C128A9 1D5E 40DA 90D0 9FDE3E7AF39F

4E53728E E429 4777 AED4 14AF09D18DAC


Egna tortillaplättar

Skrivet av Emilia Grönholm 05.12.2019

Nu har jag nästan fixat ala julklappar. Så skönt, hatar att stressa med att hitta julklappar. Jag har nog alltid varit en person som vill vara i tid med att fixa sånt här, förstår inte hur vissa kan köpa alla sina julklapp typ en vecka före julafton. Skulle stressa som bara den. Jag hittade en så fin julklapp till Victor vid Karisma. Både jag och Victor försöker alltid köpa julklappar eller presenter åt varandra som vi vet att vi kommer att kunna ha i flera år utan att det skall gå sönder eller att man kastar bort det eller slutar använda plagget/saken. 

14BC11BD 73B2 44E2 9107 439A20354E60

A6AE4EA3 BB46 4B0B 9166 E4C486C7B6AD

Fick en så fin julklapp i förskott av mamma och pappa, en Boomerang vinter jacka. Älskar deras vinterjackor. Så varma och sköna. Perfekt när det börjar bli många minusgrader. Blev så kär i den här färgen. Passar med mycket och själva modellen passar både till stan och nä man skall gå ut med hundarna.  Mössan är Samsoe Samsoe. 

7A467D70 E276 476C BF0D A10B834BDEC8

020B0533 9B34 4AFB A1A8 69D2F3691C5B

Vem älskar inte tacos? Finns det nån där ute som inte gillar tacos till fredagsmyset? 

För att piffa upp tacosen så varför inte göra egna plättar? Det är så enkelt och det blir så mycket godare. 

Du behöver:

8 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1/2 dl olja
3 dl vatten

Gör så här: 

Blanda allting i en bunke. Låt degen stå i ca 30 minuter under en handduk. Efter det har fått stå en stund så är det bara att dela degen i ca 20 bollar. Sedan är det bara att kavla ut (använd mycket vetemjöl) och efter det steker du plättarna på hög värme i en torr stekpanna. 

801DF6E4 8B39 43B7 BC50 C187544E1F66

När vi äter tacos gör vi alltid egen guacamole. Oftast finhackar jag avokado, rödlök, koriander och tomat, blandar dem i en skål tillsammans med vitlök, citronsaft och salt. Men nu testade jag att göra en slet guacamole. Jag mixade avokado, vitlök, citronsaft och cremefraiche till en slet smet. Båda varianterna är väldigt goda men passar till lite olika saker, den sluta är bättre som dipp men den hackade är kanske lite bättre som tillbehör till tacos eller annat. 

3AFBD0F9 1173 45CF AA55 A0FFA87311E9C795D445 9094 494E 98FB D60B949D3957

Istället för köttfärs gjorde jag en vegansk fyllning.

Den innehåller:

1 påsen quorn färs
1 burk svarta böna
3 msk olivolja
1 burk tomatkross
2-3 påsar tacokrydda
salt
koriander
1 lök
3 vitlöksklyftor

Gör så här:

Stek hackad lök och vitlök i olivolja i en kastrull. Lägg i kastrullen färsen, stek i nån minut.Häll sedan tomatkrossen samt alla kryddor.Låt puttra tills all extra vätska är bortkokad och fyllningen börjar bli lite tjockare. Sista 5 minuterna, lägg till svarta bönorna och låt stå och puttra en liten stund till. 

Njut av en härlig tacos!


Räkpasta

Skrivet av Emilia Grönholm 27.11.2019 | 3 kommentar(er)

Igår gjorde jag en så galet god räkpasta. Måste bara lägga ut receptet för det var verkligen så gott. Dock om man vill lyxa till det lite mera så skulle jag rekommendera att ha kungsräkor eller kräftor eftersom de vanliga frysta räkorna ger inte så mycket smak. 

8A4E39F5 A42C 4D66 8E1B 0429A940EFA7

Du behöver:

2 dl vitt vin
400 g spaghetti
1 påse räkor
2 klyftor vitlök
2 chilin
Olivolja
250 g körsbärstomater
Persilja
salt
Citronpeppar

 

Gör så här

1. Koka upp saltat pastavatten, lägg mycket salt i vattnet.  Lägg ner spaghettin så att den är klar samtidigt som tomatsåsen är tillagad och klar. Spara ca 1 dl av pasta vattnet för at avreda såsen. 


2. Värm upp olivolja i en kastrull/stor stekpanna, det får vara ganska mycket olivolja eftersom det också är en del av basen till såsen. Lägg i vitlöksklyftorna och den hackade chilin. 

3, Lägg ner räkor, strö över lite salt, rör om och stek dem på låg värme i ca 3-4 minuter. Tillsätt det vita vinet. 

4. Lägg ner de halverade tomatbitarna och rejält med persilja i kastrullen/stekpannan, strö över lite citronpeppar. Tillsätt lite pasta vatten. Låt puttra under lock på låg värme, i ca 5-8 minuter.

5. Häll över den avrunna pastan i tomatsåsen när 1 minut av pastans koktid återstår. Låt den koka i såsen, i ca 1 minut, tills den är "al dente". 

6. Lägg upp spaghettin i djupa tallrikar. Toppa med räkor och strö över lite persilja.

8D8BABDD ED44 4169 AF09 277E52DF239892C28331 FE0E 4F56 B4F6 BB62328CCFFB

 


Nyttig och god sås

Skrivet av Emilia Grönholm 23.10.2019 | 2 kommentar(er)

Kategorier:

Nu ska jag tipsa om en super god kall sås som passar till det mesta. Den är både nyttig och väldigt enkel. Krävs egentligen bara 3 ingredienser, men självklart kan man krydda till den lite extra också om man vill. Jag har de senaste dagarna ätit den med kycklling, tacos och pasta.

Du behöver:

Turkisk eller Grekisk yoghurt

Siracha

Salt

Blanda Siracha och lite salt i yoghurten. Om man vill så kan man exempelvis lägga i lite vitlök, peppar osv.   

5F9D4A20 4488 4EC6 9AC6 60A070CC612D7794E5F1 A267 4F7B A53F A020D6D0D212


Recept på smarrig äppelpaj

Skrivet av Emilia Grönholm 07.10.2019

Kategorier:
Taggar:

Höstmys med äppelpaj och vaniljvisp? Ja tack!

Här kommer ett recept på en super god och lätt äppelpaj:

4-5 Äppel

Kanel

Socker

150g Smör

1,5dl Vetemjöl

1,5dl Havregryn

1 nypa Salt

 

Blanda det rumstepererade smöret med vetemjöl, havregyrn, kanel, salt och socker i en bunke. Skär äpplena i mindre bitar och blanda dem med lite mera kanel. Blanda äpplena och smulpajsdegen i en smord pajform. Lägg in pajen i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter. Servera med vaniljvisp eller vaniljglass. 

326F96A2 3D7E 470B B8FB 9886E7D49ACDE210A4E8 3837 4615 A801 B71379DE199C